Ordre national de la Légion d’honneur, Το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής για την Μπάρμπαρα Στρέιζαντ


813310_b.jpg (JPEG εικόνα, 358x239 εικονοστοιχεία)

‘Όπου και νάτη η είδηση! Ο Νέος Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Μιχαήλ Σαρκοζί, απένειμε την ανώτατη τιμητική διάκριση της Γαλλίας, το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής ( Ordre national de la Légion d’honneur) στην ηθοποιό, τραγουδίστρια, σκηνοθέτιδα και παραγωγό Μπάρμπαρα Στρέιζαντ!!!

«Είστε η Αμερική που αγαπάμε. Γυναίκες σαν εσάς κάνουν πολλά για να έρθουν οι λαοί μας πιο κοντά» φέρεται να της είπε ο νέος Πρόεδρος, αιτιολογώντας την απόφαση…

Πως σας φαίνεται αυτή η επιλογή των Γάλλων στο πρόσωπο της εβραιοαμερικανίδας σταρ; Λέτε να αφορά αποκλειστικά στο όντως πολύπλευρο καλλιτεχνικό της τάλαντον, ή και να υπονοείται  μια ευφυής πολιτική κίνηση μιας και η κυρία Στρέιζαντ είναι ουχί μόνον αρκούντως πολιτικώς ενεργή αλλά και στο πρόσωπό της συναντούνται πολλές πολιτικές ιδιότητες;

-france

2.BIBLIA__thumb.gifΜεταγενέστερη προσθήκη (2/3/2017):

Για δείτε, διαβάστε τα στοιχειώδη σχετικά με τα μετάλλια αυτά και ακούστε τι έχουν πει:

http://www.legiondhonneur.fr/fr

Legion-dHonneur

«Si la Légion d’honneur n’était pas la récompense des services civils comme des services militaires, elle cesserait d’être la Légion d’honneur.»

«Εάν η Λεγεώνα της Τιμής δεν ήταν η ανταμοιβή των δημοσίων υπηρεσιών, όπως οι στρατιωτικές, θα έπαυε να είναι η Λεγεώνα της Τιμής.»

Είχε πει ο Ναπολέων (Louis Napoléon Bonaparte), αυτός που πρώτος ώρισε την απονομή των μεταλλίων αυτών, το έτος 1802.

Désormais nous aurons deux ordres, l’un rouge, l’autre bleu,

aux couleurs de notre drapeau.

Τώρα έχουμε δύο τάξεις, μια κόκκινη ((Λεγεώνα της Τιμής),  η άλλη μπλε (Merit), τα χρώματα της σημαίας μας. «

 Είχε διακηρύξει ο Στρατηγός Ντε Γκώλ (Général de Gaulle)  στις 3 Δεκεμβρίου 1963, όταν με διάταγμά του δημιουργήθηκε η δεύτερη Εθνική Τάξη  Αξίας που επεξέτεινε τον κύκλο των τιμωμένων με την διάκριση αυτή και αναπροσδιόριζε την αξιακή τους σειρά.

Ειδικότερα:  http://www.france-phaleristique.com/ordre_national_merite.htm

sf011726-7

Το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής είναι η υψηλότερη γαλλική διάκριση και ένα από τα πιο διάσημα στον κόσμο. Επί δύο αιώνες, είναι δεδομένο για λογαριασμό του αρχηγού του κράτους προκειμένου να ανταμείψει τους πιο άξιους πολίτες σε όλους τους τομείς δραστηριότητας.

Ως Τιμή, το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής δεν συνοδεύεται από οποιαδήποτε εξοπλισμό ή πραγματικό οικονομικό όφελος.
Ωστόσο, αυτό είναι μια ανεκτίμητη πηγή υπερηφάνειας για τους αποδέκτες και τους συγγενείς τους και γίνονται ένα παράδειγμα των δημόσιων συνείδηση.

Κάθε Γάλλος πολίτης, χωρίς ποινικό μητρώο, που έχει επιδείξει εξαιρετική αξία στην υπηρεσία του έθνους, όπως στρατιωτικές ή πολιτικές υπηρεσίας δικαιούται να τιμηθεί με την υψηλή αυτή διάκριση. Πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 20 χρόνια δραστηριότητας για να διακριθεί κάποιος στην Λεγεώνα της Τιμής.

Η Λεγεώνα της Τιμής έχει 93.000 μέλη. Κάθε χρόνο περίπου 3.000 άνθρωποι διακρίνονται, το ένα τρίτο  από το στρατιωτικό τμήμα, τα δύο τρίτα από τους  πολίτες.
Οι ξένοι είναι περίπου 400 που προβλέπεται να παρασημοφορούνται κάθε χρόνο, αλλά σε αντίθεση με τους Γάλλους πολίτες, δεν είναι, ούτε γίνονται  μέλη της Λεγεώνας της Τιμής. 

Δεν εξαρτάται από την Λεγεώνα της Τιμής ο εντοπισμός και η πρόταση των υπό παρασημοφόρηση  ατόμων. Αρμόδιοι γιαυτό  είναι οι υπουργοί και στηρίζονται για τον λόγο αυτό στο κοινωνικό σώμα ( όπως στους βουλευτές, δημάρχους, εργοδότες, στις Ενώσεις ή στους Προέδρους των Ενώσεων, στους Προέδρους των  αθλητικών ομοσπονδιών ή επαγγελματικών Σωματείων κλπ…)

Παραδόξως, αν και η Ιστορία της Λεγεώνος της Τιμής χρονολογείται από το 1802, εν τούτοις  Η Λεγεώνα Της Τιμής (l’Ordre National du Mérite) ως νομικό πρόσωπο, ιδρύθηκε μόλις στις 3 Δεκεμβρίου του 1963. Για τα ειδικότερα επί του θέματος, μπορείτε να δείτε: http://sf.donntu.org/sf011726.html

Για τον ρόλο του Συμβουλίου της Λεγεώνος της Τιμής δείτε : http://www.legiondhonneur.fr/fr/page/le-conseil-de-lordre/73

Μερικοί άνθρωποι έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην διάκρισή τους  με τη Λεγεώνα της Τιμής χωρίς ωστόσο να έχουν παρασημοφορηθεί με το μετάλλιο.
Η Απόρριψη του παρασήμου της Λεγεώνας της Τιμής (Ordre national de la Légion d’honneur) υφίσταται εφ’ όσον το όνομα του ατόμου που πρόκειται να τιμηθεί  έχει συμπεριληφθεί  στο σχετικό διάταγμα που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σε αυτή την πολύ σπάνια περίπτωση άρνησης, τα άτομα επιλέγουν να μην παραλαμβάνουν το μετάλλιο, οπότε και δεν τους παραδίδεται.

Δείτε,`επί παραδείγματι, για  την άρνηση του μεταλλίου από τον Tomas Piketty: http://www.lesinrocks.com/2015/01/04/actualite/le-beneficiaire-de-la-legion-dhonneur-est-pas-celui-qui-la-recoit-mais-celui-qui-la-remet-11543724/

604april-11-2012-reuterscharles-platiau-tt-width-604-height-400-crop-0-bgcolor-000000-lazyload-0.jpg

ή για την, επίσης,  άρνηση του μεταλλίου από την ηθοποιό Σοφί Μαρσώ (Sophie Danièle Sylvie Maupu)

giati-i-sofi-marso-arnithike-ti-legewna-tis-timis_1.w_l

http://www.thetoc.gr/diethni/article/giati-i-sofi-marso-arnithike-to-metallio-tis-legewnas-tis-timis

1. blu

Η διάκριση ενός ατόμου που έχει τιμηθεί με το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής μπορεί να αφαιρεθεί σε περίπτωση ποινικής του καταδίκης ή και όταν με το απονομηθέν μετάλλιο διαπράττονται πράξεις αντίθετες προς Τιμή ή πράξεις που ενδέχεται να βλάψουν τα συμφέροντα Γαλλίας. Ο αποκλεισμός ανακοινώνεται με διάταγμα.

Το χρώμα της κορδέλας είναι κόκκινο. Η διακόσμηση είναι ένα αστέρι με πέντε διπλές ακτίνες επάνω από ένα στεφάνι βελανιδιάς και δάφνης. Διαθέτει στην εμπρόσθια όψη την προτομή της Δημοκρατίας (την «Μαριάννα») και στην οπισθία του δύο σημαίες τρίχρωμες  που περιβάλλεται από το σύνθημα «Τιμή και Πατρίδα».

Η Λεγεώνα της Τιμής κινείται σύγχρονα με την κάθε εποχή, ακολουθεί την εξέλιξη της κοινωνίας και αναπροσαρμόζεται. Αναγνωρίζει όλο και περισσότερο τη θέση των συλλόγων και τη θέση των γυναικών μέσω αυστηρής ισοτιμίας.

Ειδικότερα, αν θέλετε τον νόμο και τις διατάξεις που διέπουν τον Οργανισμό της Λεγεώνος της Τιμής: http://www.legiondhonneur.fr/sites/default/files/files/code_lh_mars_2015.pdf

Και, σε όσα αφορούν στην σημασία και την κατασκευή των ίδιων των μεταλλίων και των ειδών τους, μπορείτε να δείτε:

http://www.france-phaleristique.com/ordre_national_merite.htm#medsign

Αναφορικώς με τα σύμβολα της Γαλλικής Δημοκρατίας πατείστε εδώ

Και, για το τέλος

Αν ενδιαφέρεσθε να δείτε ποιοί Ελληνες έχουν τιμηθεί με την Γαλλική διάκριση του Μεταλλίου της Λεγεώνος της Τιμής πατείστε εδώ:

butft3

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s