Οταν η ποίηση συναντάται με την ιστορία και το χρήμα


Την είδηση, διάβασα μόλις σήμερα, στο in.gr:

» Αντίτυπο της συλλογής ποιημάτων Άνθη του Κακού που προσέφερε ο Γάλλος ποιητής Μπωντλαίρ στο ζωγράφο Ντελακρουά πωλήθηκε το βράδυ της Τετάρτης αντί του ποσού ρεκόρ των 510.000 ευρώ σε δημοπρασία χειρογράφων και σπάνιων βιβλίων στο Παρίσι.»

Αντίτυπο του βιβλίου «Άνθη του Κακού» αφιερωμένο στο Ντελακρουά πωλήθηκε 510.000 ευρώ

Και μόλις την διάβασα την είδηση, για την οποία δείτε ειδικότερα εδώ, οι μνήμες ευθύς ξεπήδησαν από το καταχωνιασμένο κουτάκι του μυαλού μου. Μποντλέρ και «τα άνθη του κακού»!!

Les fleurs du mal, de Charles BAUDELAIRE

 Ήμουν, θυμάμαι,  μαθήτρια του γυμνασίου ακόμη, όταν μου ‘πεσαν στα χέρια «Τα άνθη του κακού» «Fleurs du Mal». Και εκεί, στην προσπάθεια της καθηγήτριας των γαλλικών μας να μας μάθει καμμιά λέξη στα γαλλικά, εγώ ανακάλυψα τον Μπωντλαίρ. Και ένοιωσα πολλά πράγματα και ανάμεσά τους δέος. Και ήταν τόσο δυνατά τα συναισθήματα που αναβλύθηκαν από μέσα μου από την ποίηση αυτού του μεγάλου στοχαστή και ποιητή, που , ακόμη και σήμερα, αν και δεν θυμάμαι, δυστυχώς πολλά πράγματα από τα γαλλικά, είμαι σε θέση και ανασύρω ευχερώς από το κουτάκι το καταχωνιασμένο του μυαλού μου αποσπάσματα από τα ποιήματα αυτά και γαλλιστί παρακαλώ. Αν είναι δυνατόν!

Και έτσι, μιάς και τόφερε ο χρόνος και η είδηση της στιγμής, είπα να ξαναθυμηθώ τον Μπωντλαίρ και «τα άνθη του κακού»

Κάρολος Μπωντλαίρ- CHARLES-PIERRE BAUDELAIRE (1821 – 1867)

Charles Baudelaire, 1864.

Γεννήθηκε στο Παρίσι από την Caroline Defayis και τον François Baudelaire.Ο πατέρας του ήταν ιερέας που εγκατέλειψε το σχήμα το 1793 για να γίνει δημόσιος υπάλληλος. Είχε ως ασχολία την ποίηση και την ζωγραφική. Απ’ αυτόν ο Baudelaire πήρε τα πρώτα του ερεθίσματα. Ο πατέρας του πέθανε το 1827 και από τότε έως ότου ξαναπαντρεύτηκε η μητέρα του, ζούσε μαζί της στα περίχωρα του Παρισιού. Για την σχέση του μαζί της κάποτε το 1861 της έγραψε: «I was forever alive in you; you were solely and completely mine.» Ξεκίνησε να γράφει ποιήματα στα γυμνασιακά του χρόνια. Αμέτρητες ήταν οι επιπλήξεις από τους δασκάλους του για το ότι τα ποιήματα αυτά δεν συνάδουν με την ηλικία και το ήθος ενός μαθητή.
Στο τέλος τον απέβαλαν από το σχολείο. Επέτυχε, όμως, να συνεχίσει τις σπουδές του και τελείωσε την Νομική. Το έργο του συγκλόνισε την άκρως συντηρητική κοινωνία που ζούσε και παραμένει αξία διαχρονική. Ήταν ένας μοναχικός και μελαγχολικός άνθρωπος, στοχαστικός ταξιδευτής και αναζητητής της αλήθειας και του Θεού, καθώς είπαν γιαυτόν. Δείτε και μια υπέροχη αναφορά στην προσωπικότητα αυτού του μεγάλου στοχαστή στο: http://panokato.blogspot.com/2007/02/blog-post_4142.html– ελληνικής γλώσσας και ταυτότητας το εν λόγω blog

Henri Fantin-Latour - Hommage à Delacroix (1864).

  Εδώ, είναι ο πίνακας του περίφημου ζωγράφου Ντελακρουά στον οποίον απεικονίζεται , μεταξύ άλλων κορυφαίων, ο Μπωντλαίρ (έργο του 1864, Musée d’Orsay, Paris, France).

Hommage-à-Delacroix-figures

 Αναρωτιέμαι, μήπως, ως «ευχαριστώ» γι’αυτόν τον πίνακα, να χάρισε Ο Μπωντλαίρ στον Ντελακρουά, το περίφημο αντίτυπο της συλλογής ποιημάτων του «Fleurs du Mal», που μοσχοπουλήθηκε, όπως αναφέρει η παραπάνω είδηση; Λέτε;

 Και μιάς και η αναφορά στην ποιητική συλλογή «Fleurs du Mal» (1857) να και ο σχετικός σύνδεσμος, όπου και τα ποιήματα, αν γνωρίζετε γαλλικά: http://un2sg4.unige.ch/athena/baudelaire/baud_fm.html

Εδώ είναι ο σχετικός σύνδεσμος σ’ ο,τι αφορά στον Μπωντλαίρ που περιέχει και ακουστική απαγγελία των ποιημάτων από την σχετική συλλογή των ανθέων του κακού:http://baudelaire.litteratura.com/

2 σκέψεις σχετικά με το “Οταν η ποίηση συναντάται με την ιστορία και το χρήμα

  1. Αραγε να γνωριζονταν ο Μποντλερ και ο Ποε? Δεδομενου οτι ηταν στο ιδιο ειδος περιπου ποιησης και οτι ο ενας εκανε μεταφρασεις των εργων του αλλου…
    Θα ταν μια ενδιαφερουσα συναντηση..

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.