Συνειρμοί….


       Είναι κιόλας αργά. Κοντεύει μια μετά τα μεσάνυχτα.  Η ζέστη με την υγρασία αντάμα, συνδυασμός δυσβάσταχτος. Από τη παραθύρα, βλέπω ν’ απλώνεται μπροστά μου ο  νυχτερινός ουρανός.  Ο βραδυνός ράθυμος αχός της πόλης σβήνει στ’ αυτιά μου  καθώς ανακατεύεται με την μουσική από το Μπολερό του Ραβέλ που ακούω. Και οι εικόνες αρχίζουν νa ‘ρχονται.   
      Να, τώρα που ακούω το συγκεκριμένο μουσικό κομμάτι, οι εικόνες μου μου ‘ρχονται στον νου έχουν να κάνουν με χορό στον πάγο.(!) Όταν είχα δει, κάποτε, πριν πολλά χρόνια, δεν θυμάμαι πόσα, για πρώτη φορά, την μουσική αυτή να επενδύεται σε μια υπέροχη, πραγματικά χορογραφία χορού (μπαλέττου ) στον πάγο.
          Είχα μείνει άφωνη και εκστατική τότε θυμάμαι. Δεν χόρταινα να βλέπω, να ακούω και να νιώθω τα συναισθήματα να με διαποτίζουν. Εκπληκτικό θέαμα.! Η χάρη και η αρμονία παντρεύονταν μοναδικά με την ορμή και την δύναμη! Μακάρι να μπορούσα να το απολαύσω πάλι.  
      Και, πότε μετά, αναρωτήθηκα. Πότε πάλι είχα νιώσει αυτήν την δύναμη την τόσο ισχυρή να αναβλύζει σε βαθμό ανυπέρβλητο, τόσο που να με έχει συναρπάσει σε βαθμό έκστασης, σαν  και αυτό το θέμα του χορού;    
      Η μνήμη μου άνοιξε το κουτάκι της και η πρώτη εικόνα ξεπήδησε με μιάς: Εντνα Γκάμπλερ, Ιψεν και αυτή η μοναδική και ανεπανάληπτη ερμηνεία της Γκλέντα Τζάκσον στον ομώνυμο ρόλο.  Τι δύναμη, τι ένταση ήταν αυτή, τι πάθος φοβερό!
       Ήταν πριν πολλά χρόνια, όταν πρωτόδα στο σινεμά, την Γkλέντα Τζάκσον ως Εντνα Γκάμπλερ.  Ήμουν νεαρή τότε. Αλλά ακόμη και τώρα νοιώθω στην ανάμνηση, τα έντονα συναισθήματα που με κατέκλυσαν τότε.  Αυτή η γυναίκα είναι εκπληκτική ηθοποιός.          Τόση δύναμη, τόση ένταση εσωτερική, που όταν εκλύεται στο παίξιμό της μου θυμίζει έκρηξη. Και σ’αυτόν τον συγκεκριμένο ρόλο, η έκλυση αυτής της δύναμης ήταν κλιμακωτή. Το θυμάμαι ακόμη! Και πάνε τόσα χρόνια από τότε.    
      Και μιας και είμαι μπροστά στον υπολογιστή και τα καταγράφω αυτά, έψαξα και βρήκα φωτογραφίες της ηθοποιού από τον ρόλο της αυτό:
      Αυτά, γι’ απόψε. Καληνύχτα κυρία Γκλέντα Τζάκσον!  Αύριο, ξημερώνει μια άλλη μέρα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.