Το αλογάκι της Παναγίας (Mantis religiosa ή Mantodea)



mantis6

Στην αρχή, είδα την φωτογραφία του εντόμου και αναρωτήθηκα πόσα χρόνια είχα να το δω. Από παιδί,σκέφτηκα, που τριγύριζα στους κήπους και στους αγρούς. Τώρα πια μ’ έχει φάει η καθημερινότητα της πόλης και οι τέσσερις τοίχοι. Αλλά και που να βρω ανοιχτούς αγρούς και κήπους στην πόλη;  Τους  έφαγε το τσιμέντο, όπως και μας τους ανθρώπους σιγά- σιγά.

Δεν ήξερα πράγματα γιαυτό και είπα να κοιτάξω να δώ. Και τι βρήκα!!!

Τ’ αλογάκι της Παναγίας ή τ’ αλογάκι του διαβόλου, γι’ άλλους! Το πέρναγα γι’αθώο και άκακο, με ξεγέλαγε η στάση του της προσευχής! Πόσο είχα παραπλανηθεί!
Mantis religiosa. Muy religiosa.

Αυτό το μικρό πλασματάκι είναι ο καταστροφέας. Γεννήθηκε για να σκοτώνει και το πετυχαίνει μ’ εξαιρετική ταχύτητα και καταπληκτική τεχνική!

Είναι ένα θαύμα της φύσης, ηλικίας 135 εκατομμυρίων ετών, σαρκοφάγο, προγραμματισμένο να σκοτώνει.

Πιστεύεται ότι στόχο του αποτελούν τα φίδια, οι βάτραχοι, σαύρες, οι πεταλούδες ακόμα και μικρά πτηνά και θηλαστικά.

Το επιστημονικό του όνομα είναι mantis religioza. Η λέξη mantis προέρχεται από την ελληνική λέξη μάντης που σημαίνει ο προφήτης ή αυτός που προλέγει το τυχηρό. Ολόκληρο , λοιπόν, το όνομά του το επιστημονικό σημαίνει » ο  προσευχόμενος μάντης»

Δείτε τι ακόμη βρήκα:  Όπως γράφει ο Βασίλης Γούσιας στο διαδικτυακό περιοδικό Mensa :

«.. Ένα από τα πιο κομψά και εντυπωσιακά πλάσματα στην Γη, το έντομο Μάντις , βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας των εντόμων, με τον ίδιο τρόπο που η λευκή τίγρης βασιλεύει στα θηλαστικά. Αυτός ο δεινός κυνηγός με το εξωγήινο πρόσωπο και το διαπεραστικό βλέμμα ήταν από τα πρώτα πλάσματα που βγήκαν στην επιφάνεια της Γης και κυριάρχησε για εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια, πριν εμφανιστούν τα ερπετά.
Ιδιαίτερα επιθετικό, δεν διστάζει να σταθεί απειλητικό ακόμη και απέναντι στον άνθρωπο. Το πραγματικό του μήκος είναι γύρω στα 7 εκατοστά.»
» ..Έχει και ιδιαίτερο ταλέντο στη μεταμφίεση και προσαρμόζει το χρώμα του ανάλογα με το σημείο στο οποίο βρίσκεται. Έτσι δε γίνεται εύκολα αντιληπτό και καταφέρνει να αυξάνει τις επιτυχίες του κατά την αναζήτηση της τροφής του. Άξιο θαυμασμού! «

Go to source:   Εφημερίδα «Ριζοσπάστης» – «Rizospastis» newspaper : ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

  • «»….Το αρσενικό αλογάκι της Παναγίας, οδηγημένο από το γενετήσιο ένστικτο, καβαλάει τη θηλυκιά και καθώς κάνουν έρωτα, η θηλυκιά, με μια επιδέξια κίνηση των μπροστινών ποδιών της του αποκόβει το κεφάλι και το καταβροχθίζει, ενώ το υπόλοιπο σώμα του αρσενικού συνεχίζει την ερωτική ελεγεία.»
  • «……Κατά την διάρκεια της συνεύρεσής τους το θηλυκό βοηθάει το αρσενικό να εκσπερματίσει…….αποκεφαλίζοντάς το!!!!
  • Για δείτε το εδώ στον σεξουαλικό του χορό….  http://www.flickr.com/photos/sharkjames/60348757/
  • Υπάρχουν 2.400.000 περίπου είδη mantis. Όλα τους θανατηφόρα για τα θύματά τους. Το κεφάλι τους μπορεί να περιστραφεί στις 180 μοίρες, τρώει το θύμα του ενώ είναι ακόμη ζωντανό κρατώντας το με τα μπροστινά του πόδια. Δεν χρησιμοποιεί δηλητήριο. Το θύμα του είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιληφθεί το μαντις γιατί αυτό είναι μεταμφιεσμένο σύμφωνα με το περιβάλλον του και είναι αθέατο. Το μάντις στις παραπάνω φωτογραφίες είναι το κοινό ευρωπαϊκό μάντις, δείτε , όμως και μερικά άλλα είδη:
  • Το αλογάκι του διαβόλου..
  •    Το ροζ μάντις της Μαλαισίας (orchid mantis). Το θηλυκό είναι δυο φορές μεγαλύτερο από το αρσενικό. Εκείνοι που εκτρέφουν τα μάντις, φροντίζουν να τρώει το θηλυκό την ώρα που βάζουν  μέσα το αρσενικό για την γονιμοποίηση..και πάλι δεν είναι σίγουρο ότι δεν θα το φάει το θηλυκό …κι ας είναι απασχολημένο να τρώει το άλλο φαγητό του..Λέγεται και μάντις ορχιδέα και δεν είναι δύσκολο να καταλάβετε γιατί γίνεται ένα με την ορχιδέα και μάλιστα την παριστάνει για να προσελκύσει τα θηράματά του, πχ τις πεταλούδες που ορμούν πάνω του νομίζοντάς το για ορχιδέα..Δείτε το:

    Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

    και δείτε το μάντις φάντασμα..

  • Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

  • Δείτε στο video πως αποκρούει ένα αρσενικό μάντις την επίθεση μιας αράχνης και πως στην συνέχεια κατατρώγεται από ένα θηλυκό ροζ μάντις(εφιαλτικό!)
  • https://youtu.be/7wKu13wmHog
  • Go to source: ESOTERICA.gr Forums ! – Γνωριζοντας τα ζωα – .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
  •  .      Αλλά, εκτός των παραπάνω εκπληκτικών, να μάθω και αυτό!!: Οτι και το κουνγκ φού (Kung Fu):
  • »   Κινέζικο σύστημα πυγμαχίας (κουνγκ φου)
    Το Τανγκ Λανγκ Τσουάν TANG LANG CHUAN (Γροθιά του Αλόγου της Παναγίας) φέρεται να έχει ιδρυθεί από τον δάσκαλο Ουάνγκ Λανγκ, ο οποίος έζησε στα τέλη της Δυναστείας Μινγκ. Ο Ουάνγκ Λανγκ έζησε για κάποιο διάστημα στο μοναστήρι Σαολίν (Shaolin), όπου και διδάχτηκε ένα μέρος της τέχνης των μοναχών αλλά πέραν τούτου ταξίδεψε αρκετά ώστε να διδαχτεί 17 διαφορετικά στιλ. Το στιλ του συνδυάζει στοιχεία από τα διάφορα συστήματα που διδάχτηκε και θεωρείται από τις πιο ολοκληρωμένες προσεγγίσεις της οικογένειας των «κουνγκ φου».

shaolin-temple

Το Τανγκ Λάνγκ Τσουάν (Tang Lang Chuan), όπως και τα άλλα στιλ κινέζικης πυγμαχίας δίνει ιδιαίτερο βάρος στις τεχνικές χεριών και περισσότερη έμφαση

Bruce Lee
Bruce Lee
bailaoshi-tanglang1-S
O master Wong Long στην πολεμ. τέχνη Tai chi praying mantis Kung Fu

 στην «αγκιστρωτή θέση» των καρπών, μιμούμενο την κίνηση του εντόμου που λέγεται αλογάκι της παναγίας –από εκεί άλλωστε προέρχεται και η ονομασία του. ….» Go to source: alkimachon.gr

https://www.wikiwand.com/en/Northern_Praying_Mantis

To mantis ως σύμβολο: Το αλογάκι της Παναγιάς ( mantis  reiligioza) συμβολίζει τον διαλογισμό και την περισυλλογή. έρχεται σε μας όταν χρειαζόμαστε την ειρήνη, την ησυχία και την ηρεμία στη ζωή μας. Συνήθως το mantis μας εμφανίζεται όταν έχουμε πλημμυρίσει τις ζωές μας με τόσα πολλά πράγματα, δραστηριότητες ή χάος που δεν μπορούμε πλέον να ακούμε την ακόμα μικρή φωνή μέσα μας εξαιτίας του εξωτερικού χάους που έχουμε δημιουργήσει. Και αυτήν την ώρα ανάγκης σηματοδοτεί.

Μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι για να είστε πιο προσεκτικοί στις επιλογές που κάνετε και να επιβεβαιώσετε ότι αυτές οι επιλογές είναι οι ενδεδειγμένες.

1. blu

      Και είπα, κάπου εδώ, φτάνουν προς το παρόν τα τρομακτικά, ας θυμηθώ και λίγο την αναφορά του ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη στο αλογάκι της Παναγίας στο ποίημά του «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ»:

…..  «Εύγε, μου είπε, και ανάγνωση γνωρίζεις
και πολλά μέλλει να μάθεις
αν το Ασήμαντο εμβαθύνεις
Και μια μέρα θα ‘ρθει βοηθούς ν’ αποκτήσεις
Θυμήσου:
τον αγχέμαχο Ζέφυρο, το ερεβοκτόνο ρόδι
τα φλεγόμενα, ωκύποδα φιλιά»
Και ο λόγος του χάθηκε σαν ευωδιά
H ώρα εννιά χτύπησε πέρδικα τη βαθιά καρδιά της ευφωνίας
αλληλέγγυα στάθηκαν τα σπίτια
και μικρά και τετράγωνα
με καμάρα λευκή και λουλακί πορτόφυλλο Κάτω απ’ την κληματαριά
ώρες εκεί ρέμβασα
με μικρά-μικρά τιτυβίσματα
κοασμούς, τρυσμούς, το μακρινό κουκούρισμα: Να το πιπίνι να το λελέκι
να το γυφτοπούλι
ο νυχτοπάτης και η νερόκοτα
ήταν και ο μπόμπιρας εκεί
και το αλογάκι πού λεν της Παναγίας
«Η στεριά με τα σκέλη μου γυμνά στον ήλιο

και πάλι δύο οι θάλασσες
και η τρίτη ανάμεσα – λεμονιές κιτριές μανταρινιές –
και ο άλλος μαίστρος με τ’ απάνω του αψηλό μπογάζι
αλλοιώνοντας τ’ οζόνιο τ ουρανού
Χαμηλά στων φύλλων τον πυθμένα
η τριβίδα η λεία
τ’ αυτάκια των ανθών
κι ο θαλλός ο αδημονώντας και είναι
ΑΥΤΟΣ
ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας!…..» Go to source: Το Άξιον Εστί

-mantis-religiosa-014_0
Mantis religiosa, ευρωπαϊκό mantis
Mantis du diable
Mantis du diable

creobroter_gemmatus
Indian flower mantis (Creobroter gemmatus) native to Asia
 Mantis.png

 

13 σκέψεις σχετικά με το “Το αλογάκι της Παναγίας (Mantis religiosa ή Mantodea)

  1. Ω Σας ευχαριστώ!! Για το σχόλιο μα και για τις φωτογραφίες που αποτυπώνουν και τις μικροσκοπικές διαστάσεις του!! Μα και για κάτι άλλο:
    Στο κείμενο αρχικά είχα βάλει φωτογραφίες , μα με την μεταφορά του ιστολογίου μου κάπου χάθηκαν και ούτε που το είχα προσέξει. Χάρις στο σχόλιό σας , το διαπίστωσα και έσπευσα να κάνω τις απαιτούμενες διορθώσεις και συμπληρώσεις . Νάστε καλά!

    Μου αρέσει!

  2. καταπληκτικό αφιέρωμα. Πάντα με ενδιέφερε αυτή η παράξενη παρομοίωση ενός ουσιαστικά, εντόμου.
    Ποιος μπορεί να παραβλέψει τις παραδόσεις :[

    Μου αρέσει!

    1. :))) Καλησπέρα Κλεοπάτρα! Χαριτωμένο το σχόλιό σου! Γελάω ακόμη! Και τα δύο είδη χαρά μου – ειδικά όσον αφορά στο αμιγώς σεξουαλικό- ανήκουν ως όντα στο ζωϊκό βασίλειο..να μην το ξεχνάμε, λέω τώρα! Αρα , επικίνδυνα και τα δυο!Αλλως τε δεν λένε οτι το ακρο της ηδονής είναι το όριο του θανάτου;; Και ευτυχή δεν λογίζουμε εκείνον που αφησε την τελευταία του πνοή πάνω στην σεξουαλική του κορύφωση; Από άντρες, κυρίως τοχω ακούσει το τελευταίο!!!

      Μου αρέσει!

  3. το αγαπω!!!…καθε φορα που το εχω στο χερι μου το παρατηρω ολο και περισσοτερο κ καταληγω στο οτι μοιαζει τοσο πολυ με ανθρωπο..μενω σε χωριο και βλεπω αυτα τα εντομα καθε μερα..δεν μου εχουν δειξει ποτε επιθετικοτητα..

    Μου αρέσει!

  4. Γεια σου Johny! Εξαρτάται από το είδος του mantis και από το αν μεγαλώνει και ζει ελεύθερο στην φύση ή σε αιχμαλωσία και σε ελεγχόμενο από τον άνθρωπο, περιβάλλον ζωής. Απ’ ο,τι διάβασα από το αυγό έως ότου γίνει νύμφη απαιτείται ένα διάστημα περί τους έξι μήνες και από εκεί ως ενήλικο και μέχρι το τέλος της ζωής του γύρω στους 4-6 μήνες. Συνολικά δηλαδή, ένα mantis ζει γύρω στον ένα χρόνο το πιο πολύ.

    Μου αρέσει!

  5. Hello and welcome ! I recently saw a mantis, I had years to see. It was among the herbs I had collected and I watched it as it climbed to the cottage wall as soon as it saw that I realized it.! I recently saw a man, I had years to see. It was among the herbs I had collected and I watched it as it climbed to the cottage wall as soon as it saw that I realized it.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.