Κοιλάδα Θρακών Βασιλέων στην ΒουλγαρίαΤην είδηση, την παρακολουθώ εδώ και κάμποσες μέρες και την θεωρώ σημαντική από πολλές πλευρές . Την αντιγράφω , όπως την ανάγνωσα σήμερα στο in.gr :

«»  Στην «Κοιλάδα των Βασιλέων»
Θησαυροί Θρακών ήλθαν στην επιφάνεια σε ταφικό τύμβο στη Βουλγαρία


Associated Press

Η μάσκα χρονολογείται στον 4ο αι. π.Χ.

Τη μάσκα βασιλιά της Θράκης έφερε στο φως ο Βούλγαρος αρχαιολόγος Γκεόργκι Κίτοφ στη διάρκεια ανασκαφών στην πόλη Τοπολτσάνε, 280χλμ δυτικά της Σόφιας. Στην επιφάνεια επίσης και ένα χρυσό δαχτυλίδι με την επιγραφή «Σωτήρ της Ασίας».
       Οπως αναφέρεται στο Βήμα της Τετάρτης, η μάσκα χρονολογείται στον 4ο αι. π.Χ. Ο ίδιος ο αρχαιολόγος δήλωσε σχετικά: «Η αποκάλυψή της αποδεικνύει ότι η Κοιλάδα των Βασιλέων εκτείνεται από το κέντρο της Βουλγαρίας προς τα δυτικά της χώρας».
Το τελευταίο εύρημα με 24 εκ. διάμετρο παριστάνει έναν γενειοφόρο άνδρα με μεγάλη μύτη και κλειστά μάτια και «θεωρείται ότι ήταν επάνω σε μία ασπίδα», όπως είπε ο ίδιος.
Στον ταφικό τύμβο που ανασκάφηκε εξάλλου ήρθαν στο φως και άλλα εντυπωσιακά ευρήματα μεταξύ των οποίων ένα ασημένιο αγγείο, 30 εκ. ύψος, που μοιάζει με κεφάλι δορκάδας, ένα κράνος, ένας θώρακας, δύο χρυσά κύπελλα και διάφορα μπρούντζινα και πήλινα αγγεία.
Στην αποκαλούμενη «Κοιλάδα των Θρακών Βασιλέων» έχει αποκαλυφθεί ήδη μεγάλος αριθμός και από άλλα αρχαία αντικείμενα της ίδιας εποχής, που θεωρείται ότι ανήκουν σε ηγεμόνες. «

Source: news in.gr – Θησαυροί Θρακών ήλθαν στην επιφάνεια σε ταφικό τύμβο στη Βουλγαρία

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s