Ιπποπόταμος, ο μοναδικός επιζήσας, σε κίνδυνο ζωής!


Τι χαριτωμένο το θέαμα στην  φωτογραφία, σκέφθηκα, μόλις την είδα!

Αναζητώντας  ένα τίτλο γι’ αυτήν την πραγματικά τρυφερή στιγμή του γονιού ιπποπόταμου με το μωρό του, κοίταξα και λίγο πάρα πέρα. Και αυτά που μόλις έμαθα για το είδος, με ξάφνιασαν και τα βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Ρίχτε μιά ματιά, αν θέλετε, και πείτε μου και σεις:

 ΦΑΛΑΙΝΑ ΚΑΙ ΙΠΠΟΠΟΤΑΜΟΣ : Οι μακρυνοί συγγενείς!

Πριν από 50 ή και 60.000.000 χρόνια, λένε οι ερευνητές επιστήμονες ( Βιολόγοι και παλαιοντολόγοι),  στη γη μας, ζούσε ενας ημιυδρόβιος πρόγονος,  που στην διάρκεια των χιλιετηρίδων που ακολούθησαν, εξελίχθηκε και διαχωρίστηκε σε δύο ομάδες:

α) Στα κητώδη ( στα οποία ανήκουν οι φάλαινες), και

β) Στα ανθρακοθήρια, από τα οποία μόνο ο ιπποπόταμος επιζεί ακόμα.

Τα ανθρακοθήρια, λένε, διαχωρίστηκαν εξελικτικά σε 37 διαφορετικά γένη , πριν τελικά εκλείψουν πριν από 2.500.000 χρόνια – με την εξαίρεση του ιπποπόταμου!

Αυτός, ο ιπποπόταμος,  κατάφερε να επιζήσει και να φτάσει μέχρι τις μέρες μας.

Δείγμα  μοναδικό ενός χαμένου κόσμου!

Ο Ιπποπόταμος, λοιπόν, είναι ο μοναδικός επιζών ενός πανάρχαιου είδους!

 Ο ΙΠΠΟΠΟΤΑΜΟΣ, ΣΤΑ ΕΙΔΗ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ!

Ο Ιπποπόταμος ο κοινός, όπως και η  πολική αρκούδα,   περιελήφθησαν πέρυσι,  για πρώτη φορά στην Κόκκινη Λίστα της Παγκόσμιας Ένωσης Προστασίας   του Περιβάλλοντος (IUCN), μεταξύ των 16.000 ειδών που απειλούνται με  εξαφάνιση τις επόμενες δεκαετίες.

Από που έρχεται κυρίως η απειλή εξαφάνισης; Από την ανθρώπινη  δραστηριότητα, κυρίως, λένε οι Ενώσεις Προστασίας.

Κοιτάτε, μην ακούσουμε για το πόσο νόστιμο είναι το κοκκινιστό κρέας ιπποπόταμου με πατατούλες τηγανητές; (και αλά κρέμ)!! Ναι, Υπάρχουν τόποι όπου το οι ιππόταμοι λιγοστεύουν γιατί οι άνθρωποι τρώνε το κρέας τουςΧμ…

Και μην θαρρείτε πως οι ιπποπόταμοι είναι προστατευτικοί με τα μωρά ιπποποταμάκια.. Άμα τους νευριάσουν τα μικρά ή άμα πεινάνε, τα ξεσχίζουν και τα τρώνε κιόλας.. Τα επισημαίνω έτσι για να μην μας πιάνουν ενοχές..

 Παρά το τεράστιο όγκο του, αυτό το αμφίβιο θηλαστικό κινείται υποβρύχια με χάρη, και  στο έδαφος κινείται με εκπληκτική ταχύτητα. Πράγματι, το όνομα ιπποπόταμος (Hippopotamus amphibius) σημαίνει «άλογο ποταμού», που αφορά τον ημιυδάτινο τρόπο hippo-birthζωής αυτού του είδους. Ένα εξαιρετικά μεγάλο ζώο με στρογγυλό, κυλινδρικό σώμα, μικρά πόδια και μεγάλο, ευρύ κεφάλι. Το σώμα είναι ένα γκριζωπό προς λάσπη καφέ χρώμα στην κορυφή και ένα απαλό ροζ χρώμα κάτω από το . Το ευρύ στόμιο μπορεί να ανοίξει πολύ ευρύ για να εκθέσει μεγάλους, καμπύλους κυνόδοντες, που χρησιμοποιούνται σε επιθετικές απεικονίσεις. Τα μάτια, τα αυτιά και τα ρουθούνια προεξέχουν στην κορυφή του κεφαλιού, επιτρέποντας στο ζώο να παραμείνει δεκτικό στο περιβάλλον και να αναπνεύσει, ενώ αλλιώς σχεδόν βυθισμένο υποβρύχια. Το ουσιαστικά άτριχο δέρμα του ιπποπόταμου υγραίνεται από μια εκκριθείσα ροζ, λιπαρή ουσία που προστατεύει το δέρμα από το ηλιακό έγκαυμα και το στέγνωμα και ίσως από τη μόλυνση Το ζώο είναι επίσης γνωστό ως κοινός ιπποπόταμος, Hippo. Ο αρσενικός ζυγίζει από  1600 – 3200 kg ενώ το βάρος του `θηλυκού κυμαίνεται μεταξύ των 655 – 2344 kg 

  • Ο ΙΠΠΟΠΟΤΑΜΟΣ ΩΣ ΑΡΧΑΙΟ ΣΥΜΒΟΛΟ!

Στο πάνθεον της αρχαίας Αιγυπτιακής μυθολογίας, λένε για τον  ιπποπόταμο:

Λέγεται ότι ο θεός Set Set ή Seth, ο επονομαζόμενος και άρχοντας του χάους,  μεταμορφώθηκε σε ιπποπόταμο κατά τη διάρκεια της μάχης του με τον θεό Horus, όπου και τον κάρφωσε ο γερακόμορφος Θεός.  

The Global Egyptian Museum, Group Statue of Ramesses The Third with Horus and Seth
The Global Egyptian Museum | Group Statue of Ramesses The Third with Horus and Seth

 Ο αρσενικός ιπποπόταμος ήταν το ζώο του Set, ένα κακό ζώο. ….»

 Αντίθετα, ο θηλυκός ιπποπόταμος, η εκδήλωση της θεάς Taweret, η καλόψυχη θεά ιπποπόταμος, θεάς της γονιμότητας και της γένεσης παιδιών.  Η  Taweret ήταν μία από τις δημοφιλέστερες θεές της εστίας, κυρίως δημοφιλής στις έγκυες γυναίκες λόγω των προστατευτικών της δυνάμεων. Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι η θεά Taweret, το όνομα της οποίας μεταφράζεται ως ‘η Μέγιστη’ προσέφερε προστασία στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Εκπροσωπείται ως ιπποπόταμος με πρησμένη κοιλιά, κρεμασμένα ανθρώπινα στήθη, άκρα λιονταριού και πίσω και ουρά ενός κροκόδειλου. Η Taweret ήταν μια καλοσύνη θεότητα

goddess Taweret
goddess Taweret

και συνήθως απεικονιζόταν σε φυλακτά. Υπογραμμίζοντας τη λειτουργία της ως προστάτριας, κατέχει το ιερογλυφικό ‘sa’, που σημαίνει προστασία, σε κάθε χέρι (τα χαρτομάντιλα στους ώμους της προστέθηκαν σε μεταγενέστερη ημερομηνία και απέφυγαν μέχρι τώρα μια οριστική ανάγνωση). Αν και η λατρεία της απέκτησε μεγάλη σημασία, δεν είχε δικούς της ναούς. 

1.-blu_thumb.gif

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.