ΧΙΜΑΙΡΑ ( ximaera) : Η έννοια και μορφές της


Το ερέθισμα για την αναζήτηση του πολυμορφικού νοήματος της λέξης χίμαιρα ξεκίνησε από μια είδηση:

 26/9/2007Το Πανεπιστήμιο της Washington ανακοίνωσε οτι σε μιά δειγματοληψία που έκανε στα πλαίσια ενός ερευνητικού της προγράμματος, στα βαθιά νερά του νησιού Whidbey, ανέσυρε τυχαία ένα μοναδικό είδος ψαριού,

ένα albino ratfish

Το εν λόγω ψάρι, που απεικονίζεται στην φωτό, ήταν ηλικίας 2-3 ετών, πάλλευκο με αργυρή γυαλάδα και άτονα πράσινα μάτια. Επέζησε για λίγες μόνο ώρες, παρά τις προσπάθειες των επιστημόνων.

Ειπώθηκε οτι είναι το πρώτο albino ψάρι (του είδους του, τουλάχιστον) που έχει ανακαλυφθεί και αποτελεί το μοναδικό δείγμα albino ratfish  στην συλλογή του πανεπιστημίου που αποτελείται από τουλάχιστον 7.200.000 είδη ψαριών.

Το κανονικό ratfish, έμαθα, αλλιώς λέγεται ratfish ή ximaera Monstrosa ή ψάρι φάντασμα: είναι ψάρι sui generis: είναι κάτι μεταξύ καρχαριοειδών και σελαχοειδών, είναι και εξαιρετικά τοξικό, δηλητηριώδες! Αυτό, ειδικότερα, το ψάρι αρουραίος, το ratfish, του γένους χίμαιρα, που υπάγεται μαζί με τα ελεφαντόψαρα (elephant fishes), στην σειρά χιμαιρόμορφα (Chimaeriformes) της υποκλάσσης Holocephali (ολοκέφαλα) της ταξινομίας Chondrichthyes.(έχουν χόνδρους, είναι ασπόνδυλα) είναι τα μοναδικά ψάρια που επιζούν ως τις μέρες μας ενώ τα πρώτα απολιθώματά τους από δόντια κυρίως, που έχουν βρεθεί χρονολογούνται από την Δεβόνια ( Devonian) περίοδο της παλαιοζωϊκής εποχής . Το όνομά τους, ratfish το οφείλουν στην περίεργη μοναδικού είδους οδοντοφυΐα του που μαζί με τη μακριά λεπτή ουρά  όμοια με του αρουραίου, που τους φέρνει το όνομα τους ratfish [edited] ή το rabbitfish.

Είναι τα μοναδικά ψάρια με αληθινά ρουθούνια για να αναπνέουν, δεν έχουν στομάχι και χρησιμοποιούν τα πτερύγια τους για να πλέουν.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Go to source: chimaera – Columbia Encyclopedia article about chimaera και στην εικόνα του είναι έτσι:

Go to source: Rat Chimaera Fish Stock Footage – SD to HD High Definition Rat Chimaera Fish Video Clips at Ocean Footage, αν ενδιαφέρεσθε περαιτέρω

Χίμαιρα, λοιπόν, η άλλη ονομασία του ψαριού. Αυτή η, αρχαιοελληνικής προέλευσης, επονομασία του είδους, ήταν που μου έκανε εντύπωση.

Ετσι έμαθα, οτι οι επιστήμονες έχουν «υιοθετήσει» την λέξη αυτή, σήμερα,  για να περιγράψουν όντα που δημιουργήθηκαν από το συνδυασμό ετερόκλητων στοιχείων. Go to source: Χίμαιρα (μυθολογία) – Βικιπαίδεια όπου:

¨…..Για παράδειγμα, στη Γενετική περιγράφει ζωντανούς οργανισμούς που έχουν περισσότερους από έναν Γενετικούς κώδικες, ή κύτταρα από περισσότερους από έναν οργανισμούς (βλ. Χίμαιρα (γενετική))..»

Δηλαδή, λέω, για δες σημεία και τέρατα! Πρόσφατα, μόλις, επιτράπηκε στους επιστήμονες να αναμείξουν  ανθρώπινο γενετικό υλικό με ζωικό, σε υβριδική έστω μόνο μορφή. Δηλαδή, τους δόθηκε η άδεια, να φτειάξουν χίμαιρες!!!

Δείτε σχετικώς, αν θέλετε : Η Γενετική.. και ο μύθος του Μινώταυρου

  • Μέχρις σήμερα, γνώριζα πως η λέξη χίμαιρα σήμαινε, μεταφορικώς,  τον απραγματοποίητο πόθο, το γέννημα της φαντασίας, την αναζήτηση του ανέφικτου, το ουτοπικό ..
  • Μέχρις σήμερα, γνώριζα τον μύθο που έφτασε στις μέρες μας από τα βάθη της αρχαιοελληνικής μυθολογίας  .. δηλαδή για το αιμοβόρο, ανθρωποκτόνο τέρας που ανάσαινε φωτιά, είχε σώμα κατσίκας, κεφάλι λιονταριού, και για ουρά είχε ένα φίδι , την κόρη, λέει,  του Τυφώνος και της Έχιδνας, που σα μεγάλωσε, ενώθηκε  με τον Όρθρο και γεννήσανε το Λιοντάρι της Νεμέας και τη Σφίγγα και που το σκότωσε, τελικά, ο ήρωας Βελλερεφόντης.

Go to source: Χίμαιρα (μυθολογία) – Βικιπαίδεια

  • Εκείνο που δεν ήξερα και βρήκα εξαιρετικά αποκαλυπτικό, ήταν, για την ετυμολογική και κατ’ επέκταση σημασιολογική ανάλυση της λέξης χίμαιρα, όπως μας δόθηκε από τον Ασκληπιό και το αντιγράφω, σε απόσπασμα, όπως σε μεγαλύτερη έκταση  και ευρύτερη ανάλυση (σε αντιπαραβολή της χίμαιρας με την Μέδουσα), ως τις κύριες αιτίες βαρυτάτων ψυχικών παθήσεων το βρήκα Go to source: ΑΛΤΑΝΗ – Ομιλίες – Ομιλία Παλαιάς Βουλής, 21η Δεκεμβρίου 2005

«..Διότι η Μέδουσα τί θέλει;

Η λέξη Μέδουσα έχει δύο ρίζες: από τα ρήματα «μέδω» και «μήδομαι». «Μέδω» σημαίνει «άρχω». Είναι η κυρίαρχος, η βασιλεύουσα. «Μήδομαι» σημαίνει «σκέπτομαι». Εάν συνταχθεί με αιτιατική, τότε σημαίνει «μηχανεύομαι».

» Άρα, η Μέδουσα, όταν βασιλεύει, έχει την ικανότητα να λειτουργεί με ευρύτατη δυνατότητα συλλογισμών, και κυρίως μηχανορραφιών. Είναι εκείνη που χειραγωγεί τους άλλους. Πώς τους χειραγωγεί; Μέσω του γενετησίου ενστίκτου, το οποίο εξουσιάζει, για να μπορεί να έχει πάντοτε τον έλεγχο και την εκμετάλλευση των άλλων.

 

«Από την μία πλευρά υπάρχει η Μέδουσα: η έξαλλη κατάσταση της χειραγωγήσεως της ψυχής, μέσω του γενετησίου ενστίκτου και από την άλλη πλευρά η Χίμαιρα, η μιαρή και νοσηρή φαντασία, η οποία ξεφεύγει από τα όρια της λογικής, και μέσω των αγχωδών προσδοκιών καταστρέφει την ψυχή……»

«Η Χίμαιρα, όπως παρουσιάζεται στον μύθο του Βελεροφόντη, είναι η μιαρά κατάσταση της ψυχής, η οποία ξεφεύγει από το όρια της λογικής, μέσω της φαντασιώσεως. Είναι η έξαλλη επιθυμία, η οποία δεν μπορεί να ελέγξει το γενετήσιο ένστικτο και δημιουργεί στην ψυχή συνεχείς προσδοκίες, οι οποίες δεν πρόκειται ποτέ να εκδηλωθούν και να πραγματοποιηθούν σωματικά. «

1.-blu_thumb.gif

Και, άρα……αναρωτιέμαι,  μήπως δεν είναι μόνο στον κόσμο των μύθων οι χίμαιρες ως σύμβολα παθών, ψυχικών και σωματικών, αλλά είναι εν δυνάμει υπαρκτές ως οντότητες στον κόσμο κάτω από την θάλασσα και πάνω από αυτή, ως τερατογόνα προϊόντα όχι μόνο του «ανεξέλεγκτου γενετήσιου ενστίκτου» αλλά και  της μεθοδευμένης απόπειρας επιστημονικής υλοποίησης της ανθρώπινης μιαράς φαντασίας, προς κατάκτηση της Θεϊκής γνώσης;

Εδώ είναι ο παράδεισος και η κόλαση εδώ!

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.