Η Παγκόσμια Ημέρα των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της διεθνούς αμνηστείας


 

  • 10-12-2007

 Η σημερινή ημέρα είναι η εξηντακοστή επέτειος  από τότε (10 rightscollageΔεκεμβρίου 1948) που υπογράφτηκε από τη logo_enγενική συνέλευση του ΟΗΕ

 

  • η  Οικουμενική Διακήρυξη των  δικαιωμάτων του ανθρώπου

και η ημέρα  αυτή κάθε έτους ανακηρύχθηκε ως 

 

η  Παγκόσμια Ημέρα των ανθρώπινων δικαιωμάτων.  

 

     ¶ Για όποιον επιθυμεί να λάβει γνώση του περιεχομένου της  εν λόγω Διακήρυξης, σχετικά παραπέμπω:

http://www.doukas.gr/news/web6/web6f/syntheti/unicef/page1.htm

                      ¶ Ο  Koïchiro Matsuura, Γενικός Διευθυντής της UNESCO  δήλωσε σχετικά:

“The Universal Declaration remains a common standard of achievement for all peoples and all nations. Human rights belong to everybody, and we should work together to transform into a reality the motto chosen by the United Nations for the 60th anniversary:

               ‘Dignity and justice for all of us’

(μτφ: Η Οικουμενική διακήρυξη παραμένει ενα κοινό λάβαρο επιτεύγματος για όλους τους ανθρώπους και όλα τα έθνη. Τα ανθρώπινα δικαιώματα ανήκουν στον καθένα και θα πρέπει να εργαζόμαστε μαζί για να  μετασχηματίσουμε  σε μια πραγματικότητα το ρητό που επιλέχθηκε από τα Ηνωμένα Εθνη για την 60η επέτειο:

           " Αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη για όλους μας"

 

  • 10-12-2006

 Πέρισυ, σαν σήμερα, o  Louise Arbour,  High Commissioner for Human Rights στον Ο.Η.Ε, έλεγε: in_focus_dr_homme  "Today, poverty prevails as the gravest human rights   challenge in the world."

(μτφ: Σήμερα,  η φτώχεια κυριαρχεί ως η σπουδαιότερη πρόκληση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο

          "Poverty is a cause and a product of human rights violations"

     (μτφ¨: Η Ενδεια είναι μια αιτία και ένα παράγωγο της παραβιάσης των ανθρώπινων δικαιωμάτων"

  • 10-12-2007  

        tasteforjustice150px   Στην Ελλάδα και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Διεθνής Αμνηστεία γιορτάζει με γεύματα σε εστιατόρια στις 9 και 10

 Δεκεμβρίου.

   Δείτε σχετικά: http://www.amnesty.org.gr/tasteforjustice/index.htm

  •         

 

  • 10-12-2005

            Πρόπερισυ, σαν σήμερα ,  η Διεθνής Αμνηστεία απένειμε στα μέλη του μουσικού συγκροτήματος U2, την ανώτερη επιβράβευση που απονέμει η Διεθνής Αμνηστία για καλλιτεχνική δράση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: το u2byu2 Βραβείο «Πρέσβεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» για το έτος 2005 σε απόδοση τιμής σε αυτούς γιατί με την όλη τους πορεία και με τα τραγούδια τους όπως π.χ το Beautiful Day"  performed at Live 8 , το one aργότερα αλλά  και το…

                        ….ειδικά αφιερωμένο από μένα,

     στην ημέρα την σημερινή , video των U2 – Mothers of the Disappeared, από live συναυλία τους στο Santiago της Χιλής το 1998, εκεί όπου, πραγματικές μητέρες "εξαφανισμένων" από το καθεστώς του τρόμου, σήκωναν τις φωτογραφίες των αγαπημένων τους, ονομάζοντάς τους, ενόσω τραγουδούσανε το τραγούδι.   

Αφιερωμένο στο σήμερα, πούναι συνέχεια του χθές, για τις μητέρες των "εξαφανιζόμενων" όλου του κόσμου, για τα "χαμένα" μωρά, τα "χαμένα" παιδιά, μικρά και μεγάλα του κόσμου μας… για όλους εμάς.

 

  •             Ετσι, λοιπόν, είπα και εγώ, ας γιορτάσω την σημερινή ημέρα των ανθρώπινων δικαιώματων, την αφιερωμένη:

Σ’ ενα κόσμο, σαν και τον δικό μας , που η "Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του ανθρώπου", παραμένει ακόμη γράμμα στον χαρτί της,

Σ’ ενα κόσμο, σαν και τον δικό μας, που στα πιό πολλά μέρη του, ακόμη και τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα είναι άγραφο γράμμα στο χαρτί της,

Σ’ ενα κόσμο, σαν και τον δικό μας που καθημερινά βάφεται κόκκινος από το αίμα εκείνων που παθαίνουν και πεθαίνουν από την στέρησή τους, εκεί που ούτε χαρτί της υπάρχει για να γραφτεί το γράμμα… κάποτε.

Σ’ ένα κόσμο, σαν και τον δικό μου, τον μικρό, τον Ελλαδικό, που στον χαρτί της  γράφουμε ….. δεν βαριέσαι ρε αδελφέ!

  •          Για κείνο και μόνο, ό μ ω ς,  για εκείνο το γράμμα το ελληνικό του … δεν βαριέσαι ρε αδελφέ, τούτες οι γραμμές:

                                                Αρθρο 1

Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση, και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης.

                                               Άρθρο 2

Κάθε άνθρωπος δικαιούται να επικαλείται όλα τα δικαιώματα και όλες τις ελευθερίες που αναγνωρίζει η παρούσα Διακήρυξη, χωρίς καμιά απολύτως διάκριση, ειδικότερα ως προς τη φυλή, το χρώμα, το φύλο, τη γλώσσα, τις θρησκείες, τις πολιτικές ή οποιεσδήποτε άλλες πεποιθήσεις, την εθνική ή κοινωνική καταγωγή, την περιουσία, τη γέννηση ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση.

Δεν θα μπορεί ακόμη να γίνεται καμιά διάκριση εξ αιτίας του πολιτικού, νομικού ή διεθνούς καθεστώτος της χώρας από την οποία προέρχεται κανείς, είτε πρόκειται για χώρα ή εδαφική περιοχή ανεξάρτητη, υπό κηδεμονία ή υπεξούσια, ή που βρίσκεται υπό οποιονδήποτε άλλον περιορισμό κυριαρχίας.

Ίση αμοιβή για ίση εργασία: ο κοινοτικός αυτός κανόνας δεν εφαρμοζόταν πάντοτε πλήρως. Τα τελευταία χρόνια, η κοινοτική νομολογία διασφάλισε την τήρηση της αρχής της ίσης αμοιβής ανδρών και γυναικών στο σύνολο της Κοινότητας.

                                                    Αρθρο 3

……………….

  12-07-climate-gneric      Τα… υπόλοιπα για όσα αδέλφια ενδιαφέρονται και… δεν βαριούνται,  ανατρέξτε, στην παραπάνω παραπομπή του κειμένου.

         Με αγάπη

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s