Η Μελία, ο φράξος , τhe ash tree και Το δένδρο του κόσμου   Leave a comment


         μελίη = μελία # φράξο{< fraxinus (lat.)}, # φλαμουριά # μέλεγος # κοντάρι  από ξύλο μελιάς.= ash tree


             ‘Ηταν, λέει , κάποτε, ενα δένδρο, ενα μονάχο δένδρο που στήριζε τον κόσμο όλο. Και ήτανε , λέει, τεράστιο αυτό το δένδρο με τις ρίζες του να βρίσκονται στον Κάτω Κόσμο και την κορυφή του ν’ αγγίζει στους Oυρανούς. Ητανε , λέει, το κοσμικό δένδρο (arbor Mondi), το δένδρο του κόσμου. 

             Οι άνθρωποι στο πέρασμα των γενεών, μιλήσανε με άλλες γλώσσες και πολλές, μυστικές και αλλοτινές, για το δένδρο αυτό. Αλλοι το ονομάσανε και Δένδρο της ζωής,  δένδρο της Γνώσης, δένδρο των Κόσμων, δένδρο του πεπρωμένου, δένδρο της αιώνιας νιότης..

α)          Οι ‘Ελληνες, λένε, τόπανε Μελία, τόπανε, ύστερα, φράξο. Ο Ηρακλής, λένε, τόχε σαν το ρόπαλο για να επιτεύξει τους άθλους του, ο Ομηρος το τραγούδησε, ο Χείρωνας , λενε, το παρέδωσε…

 

                                                "ClaretAsh1εἵλετο δ᾽ ἄλκιμα δοῦρε, τά οἱ παλάμηφιν ἀρήρει.

     ἔγχος δ᾽ οὐχ ἕλετ᾽οἶον ἀμύμονος Αἰακίδαο     

     βριθὺ μέγα στιβαρόν· τὸ μὲν οὐ δύνατ᾽ ἄλλος Ἀχαιῶν   πάλλειν, ἀλλά μιν οἶος ἐπίστατο πῆλαι Ἀχιλλεὺς  Πηλιάδα μελίην (1), τὴν πατρὶ φίλῳ πόρε Χείρων[2]  Πηλίου ἐκ κορυφῆς, φόνον ἔμμεναι ἡρώεσσιν[3].

"ΙΛΙΑΔΟΣ  –  ΡΑΨΩΔΙΑ  Π΄στίχος 140"

  " Κι επήρε καλοφούκτωτα δυο δυνατά κοντάρια

   και όχι το μέγα, το βαρύ κοντάρι του Αχιλλέως

  οπού κανείς των Αχαιών να σείσει δεν μπορούσε

  και το’σειε μόνος ο Αχιλλευς από το Πήλειον όρος κομμένο φράξο πόδωκεν ο Χείρων του πατρός του φόνον να φέρει αφεύγατον εις τους ανδρειωμένους" [Μετάφραση : ΙΑΚΩΒΟΥ  ΠΟΛΥΛΑ]

{1}Περί Μελίης έτερα: http://www.mikrosapoplous.gr/iliada/MELIA.htm

{2}  Περί Χείρονος :Αρχικά, ο Χείρων ήταν θεός της ιατρικής στην Θεσσαλία, αλλά αργότερα επέζησε στην Ελληνική μυθολογία σαν ένας από τους κενταύρους. Διέφερε από τους άλλους κενταύρους γιατί ο Χείρων ήταν σοφός και με πολλές θεραπευτικές γνώσεις. Είχε πολλούς μαθητές, ανάμεσά τους ήταν ο Ασκληπιός, ο Θησέας, και ο Αχιλλέας. Οταν χτυπήθηκε  από ένα δηλητηριασμένο βέλος του Ηρακλή, ο Χείρων αντάλλαξε την αθανασία του (χαρίζοντάς την στον Προμηθέα) για να αποφύγει τους πόνους της πληγής του. Μετά τον θάνατό του, έγινε ο αστερισμός του Τοξότη. Ο Χείρων θεωρείται γιος του Κρόνου και της Φιλύρας. Πηγή:http://www.mikrosapoplous.gr/iliada/BIBLIO_16_1_159.htm#_ftn1

β)        Οι αρχαίοι Σκανδιναβοί ( Norses) το ονομασανε Yggdrasill

        Η μάντισσα Βιόλβα στην Poetic Edda ( όπου Ποιητική Έδδα είναι μια συλλογή αρχαίων Σκανδιναβικών ποιημάτων από το Ισλανδικό μεσαιωνικό χειρόγραφο Yggdrasil Codex Regius )

          " I know that an ash-tree stands called Yggdrasill,

a high tree, soaked with shining loam;

from there come the dews which fall in the valley,

ever green, it stands over the well of fate."[1]

"Odin hung from the world tree, Yggdrasill, impaled on his own spear,
He hung for nine days and nights, then he saw the Runes in the underworld ,
He reached down and took the Runes, runic knowledge gave him power ."

γ)Yggdrasill ή ash tree:Αυτό το δένδρο ήτανε, λένε, το ιερό δένδρο των Σαμάνων : spiritual and mythological significance. Sitting in the world tree Yggdrasill, watching over everything and seeing everything, the eagle … the holders of magic wisdom in Nordic mythology. Besides, Yggdrasill was the tree where Odin hung for nine days consecrating himself …Go to source web page: Yggdrasill – FREE Yggdrasill Information | Encyclopedia.com: Facts, Pictures, Information!

δ)2          Οι λαοί της Νότιας Σιβηρίας ως και οι Τούρκοι, το δένδρο αυτό, το ωνομάσανε paj kajyng («πλούσια σημύδα») ή temir terek («σιδερένια λεύκα»),που στα κλαδιά του κουρνιάζουν οι ψυχές των νεκρών, των παιδιών και των ζώων. Εδώ, το Kοσμικό Δέντρο ορίζει, οργανώνει και ενώνει τις τρεις βασικές περιοχές του σύμπαντος. Αναβλασταίνει στο κέντρο, στον «ομφαλό» της Γης, τα επάνω κλαδιά του σκιάζουν την κατοικία του Ουράνιου θεού Τενγκρί ή Μπάι Ουλγέν, κι οι ρίζες του βυθίζονται στον Κάτω Κόσμο..

 

 

ε)            Οι Ιουδαίοι και οι Χριστιανοί ωνομάσανε,λένε, Garden-of-the-Hesperides-1869-73-Giclee-Print-C12619079το δέντρο αυτό ως το δέντρο της γνώσης του καλού και του κακού, όπου ο όφις συμβολίζει τις χθόνιες δυνάμεις..

                 Ισως, λέω , νάναι και αυτός ένας λόγος που η μηλιά ως δένδρο συμβολίζει την δικαιοσύνη, την λεπτότητα, την Γνώση του καλού και του κακού, την Μαγεία και Αποκάλυψη. οι καρποί της  την αθανασία, την Ανανέωση και Αιώνια Νιότη.apple_tree

 

 

 

  

 

 

 

στ)      Οι Κέλτες  και οι δρυίδες τους αναφέρονταν σ’ ενα δέντρο που σηματοδοτούσε την γέννηση κάθε παιδιού. Ετσι κάπως, γεννήθηκε και η Κέλτικη αστρολογία .

           Για όσους έχουν την περιέργεια, η μελία ή το ash tree, ή το φράξο σηματοδοτεί τους γεννημένους  από 25/5 έως 3/6 και από 22/11 έως 1/12 .

           Τώρα, για όσους από σας ενδιαφέρεσθε να μάθετε ποιό δεντρο σηματοδοτησε, κατά τους Κέλτες εννοείται, την δική σας ζωή ως και για άλλα τινα σχετικά, μπορείτε να ανατρέξετε στην παρακάτω ιστοσελίδα:

http://www.paulsadowski.com/birthday.asp

           Δείτε  όμως, αν θέλετε και:http://www.myhoroscope.gr/99-%E1%ED%E1%E4%E7%EC%EF%F3%E9%E5%FD%F3%E5%E9%F2-%EC%E5%F4%E1%F6%F1%DC%F3%E5%E9%F2/1095-%EA%E5%EB%F4%E9%EA%DE-%E1%F3%F4%F1%EF%EB%EF%E3%DF%E1-%F4%E1-%E4%DD%ED%F4%F1%E1-%E6%FE%E4%E9%E1.html

          Δείτε, αν θέλετε και πιό αναλυτικά επί του θέματος του κοσμικού δέντρου το άρθρο του κ. Bιτάλι Zαϊκόβσκυ, Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό τον τίτλον " Tο Δέντρο του Kόσμου " που έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα Καθημερινή.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathglobal_2_30/11/2003_1281024

Advertisements

Posted 10/05/2008 by Βεατρίκη in ΣΥΜΒΟΛΑ ΚΑΙ...

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: