Παναγιώτης Κονδύλης και Στοχασμοί


v1neb3a

 { Οι αξίες είναι σχετικές και ο άνθρωπος θνητός· στην έσχατη συνέπειά του τούτο το στοιχειώδες συμπέρασμα σημαίνει: μηδενισμός.

Ακριβώς οι πνευματωδέστερες συζητήσεις αποδεικνύουν το αδύνατο της συναίνεσης: αυτές δείχνουν ότι για κάθε επιχείρημα υπάρχει και ένα αντεπιχείρημα.

Ο τωρινός κυρίαρχος επικαλείται τη λογική, ο μελλοντικός υμνεί την ελευθερία.

Οι ανόητοι μονίμως παραπονούνται ότι οι ευφυείς είναι επηρμένοι.

Οι αλαζόνες προκαλούν την αντιπάθεια επειδή δεν μπορούμε να περιμένουμε επιβεβαίωση της δικής μας φιλαυτίας

Οι ιδέες είναι η παρηγοριά των αδύναμων και η πρόφαση των ισχυρών.

Γιατί οι μικροαστοί δεν είναι ποτέ κυνικοί: η πίστη στην ύπαρξη και την πρακτικότητα των γενικώς αποδεκτών κανόνων της ηθικής τους παρέχει ένα αίσθημα πρόσθετης ασφάλειας.

Όταν προσδοκούμε από τους άλλους να μάς «καταλάβουν», στην ουσία τους ζητούμε να μάς συμμεριστούν την αυτοκατανόησή μας. Φιλία είναι η (σιωπηρή) συμφωνία ότι η μία πλευρά συμμερίζεται την αυτοκατανόηση της άλλης.

Μιά συζήτηση περί φιλίας ή αγάπης μπορεί να σημάνει την αρχή ή το τέλος της φιλίας ή της αγάπης.

Η ευγένεια συνιστά συχνότατα τον πιο επιδέξιο καιροσκοπισμό: μόνο ευγενείς άνθρωποι κατορθώνουν να κρατούν πάντοτε και συγχρόνως όλες τις πόρτες ανοιχτές.

Καμμιά αθωότητα δεν είναι αθώα, καμμιά ενοχή δεν είναι ένοχη.

Ο ανδρισμός, ο οριστικός δηλαδή αποχαιρετισμός κάθε ελπίδας και φόβου, είναι η ηθική του μηδενισμού.

Το Δαιμονικό δεν είναι κάποιο σκοτεινό ορμέμφυτο, αλλά η έσχατη συνέπεια της σκέψης.

{ Συμπληρωματικά περί οπτικῆς:

 Οι παρωπίδες προσφέρουν ασφαλή προσανατολισμό.

Επειδή τα όρια των ονείρων είναι ρευστά, γίνονται ρευστά και τα όρια του Πραγματικού: γιατί το Πραγματικό βλέπεται από τη σκοπιά του ονείρου.

Ελπίδα και φόβος παρεμποδίζουν την κατανόηση των ανθρώπινων πραγμάτων· η ελπίδα όμως ξεπερνιέται πολύ δυσκολότερα από το φόβο.

Ο άνθρωπος είναι ικανός να πιστέψει οτιδήποτε, προκειμένου να πείσει τον εαυτό του και τους άλλους ότι οι πράξεις του βρίσκονται σε συμφωνία με τις πεποιθήσεις του.

Μας ενδιαφέρει λιγότερο το τι είμαστε από το τι πιστεύουν οι άλλοι για μας. }

1.-blu.gif

423003_57

          Η παραπάνω επιλογή μου από τους  «Στοχασμούς και Αποφθέγματα» του φιλόσοφου και διανοητή  Παναγιώτη Κονδύλη (1943- 1998), επίσης συγγραφέως, ιστορικού των ιδεών, μεταφραστή, επιμελητή ως και του παρατηρητή των ανθρώπινων πραγμάτων και αναλυτή της ανθρώπινης συμπεριφοράς μέσα σε συγκεκριμένες καταστάσεις, όπως ο ίδιος πίστευε για τον εαυτόν του, βρέθηκαν μετά τον θάνατό του στα κατάλοιπά του, σε αχρονολόγητο χειρόγραφο γραμμένο στη γερμανική, φροντισμένο από τον δημιουργό του, έτοιμο για δημοσίευση, την οποία, για άγνωστους λόγους, δεν θέλησε εν ζωῇ ἢ ενδεχομένως δεν πρόλαβε να πραγματοποιήσει. http://www.phys.uoa.gr/~nektar/history/3contemporary/panagiwths_kondylhs_reflections.htm

 

Advertisements

6 thoughts on “Παναγιώτης Κονδύλης και Στοχασμοί

 1. γηρασκω αει διδασκομενος….
  το ποσο αληθινη ειναι αυτη η φραση,γι αλλη μια φορα,το καταλαβα διαβαζοντας σε….
  να εισαι παντα καλα….
  ναχεις ενα ομορφο βραδυ.

  Μου αρέσει!

 2. Εγώ πάλι φτύνω τις σοφιστίες.
   
  Η καταχώρηση αυτή αξιζει να μελετηθεί αλλά για να κατανοήσει κανείς πόσο φτηνού περιεχομένου είναι η σοφιστία αυτού που προσπαθεί να μας πείσει ότι είμαστε ικανοί να πιστέψουμε οτιδήποτε.
   
  Δεν είμαι άννοος για να το πετύχει αυτό ο καθένας και ειδικά κάποιπος που αρέσκεται σε σοφιστίες.
   
  Καλή μου Βεατρίκη
  Με χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση και ελπίζω αυτό το σχόλιο να μην αποτελέσει γεγονός που θα σε κάνει να αλλάξεις γνώμη για το άτομό μου.

  Μου αρέσει!

 3. Δεν ξέρω από που να αρχίσω
  τον ψευδοσοφό για να φτύσω
  να αποδείξω τις ανοησίες
  αυτές που τις θεωρούν σοφίες.
   
  Οι αξίες ΠΟΤΕ δεν είναι σχετικές. Παύουν αμέσως να είναι αξίες αν θεωρηθούν σχετικές.

  Μου αρέσει!

 4. Γιώργη, καλώς ώρισες! Χαίρομαι την ελεύθερη άποψη και τον αντίλογο ως θέση! Το σχόλιό σου μου ενίσχυσε την υπό διαμόρφωση αποψή μου για σένα οτι είσαι ενας ανθρωπος που εκφράζει ελεύθερα την γνώμη του, ανεξάρτητα από το τι θέση έχουν οι άλλοι. Και αυτό μ\’αρέσει. Τώρα, επί του προκειμένου: Δεν νομίζω οτι μέσα από τον συγκεκριμένο "στοχασμό ή "σκέψη" προκύπτει από πουθενά η , κατά την αποψή σου, προσπάθεια πειθούς από κανένα σε οιονδήποτε. Δες το καλύτερα. Νομίζω οτι ομιλεί για την εσωτερική "ανάγκη " του ανθρώπου για τον εαυτόν του κατ\’αρχήν και επειτα για τους άλλους, να τάχει καλά με τον εαυτόν του, πείθων ο ίδιος εαυτόν με κάθε τρόπο και μέσο (κατά Κονδύλη) ότι οι πράξεις του είναι σε αρμονία με τις πεποιθήσεις του. Δεν συμφωνώ με αυτήν την άποψη του Κονδύλη, για να την αποδεχθώ ως γενικότητα, όπως εκφέρεται. Εχω δεί , όμως, παρατηρώντας ανθρώπους να γίνεται αυτό στην πράξη. Και είναι λυπηρό! Αλλά δεν είναι ο κανόνας για τους ανθρώπους. Πιστεύω , αντίθετα, οτι ο άνθρωπος μπορεί και είναι σε θέση να μπορεί να δεί πότε και για ποιόν ή ποιούς λόγους, σε συγκεκριμένη περίπτωση, η συμπεριφορά του αντιδιαστέλλεται ή τελεί σε δυσαρμονία με τα "πιστεύω του" . Αυτός, νομίζω, είναι και ένας καλός λόγος για να γίνεται καλύτερος ως άνθρωπος επιζητώντας την εναρμόνιση του λόγου του με τις πράξεις του.

  Μου αρέσει!

 5. Ευχαριστώ γιατί είσαι άξια συζητητής.
   
  Ο Κονδύλης εκφράζει απόψεις που ισχύουν όπως σωστά τοποθετήθηκες και παρατηρούνται στον κόσμο αλλά συμβαδίζουν με την λογική και την πργματικότητα ή είναι μεθοδες παραπλάνησηςτου κόσμου προς ικανότητα εκμετάλευσης αυτού;
   
  Επειδή αυτό συμβαίνει και έτσι παρασύρρεται ο κόσμος από έννοιες που δεν κατανοεί για αυτόν τον λόγο είμαι ιδιαίτερα εριστικός προς αυτές τις εκφράσεις απόψεων.
   
  Δεν μπορώ να δεχθώ την φράση που σχολίασα ήδη ότι οι αξίες είναι σχετικές. ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ.
   
  Η αξία υπάρχει ή δεν υπάρχει. Η σχετικότητα εμφανίζεται από όσους θέλουν να παρακάμψουν αυτήν.
   
  Ειλικρινά σκέφτομαι σοβαρά να πιάσω την δική σου καταχώρησή μόνο και να την δημοσιεύσω στο filosofia.gr όπου θα εξεφτιλίζω πλήρως αυτόν τον ψευδοσοφό. Δεν έχω τον χρόνο για μια τέτοια ανάλυση αλλά ποτέ δεν ξέρεις…

  Μου αρέσει!

 6. Συμφωνώ με όλες και περισσότερο με αυτή…
  Ο άνθρωπος είναι ικανός να πιστέψει οτιδήποτε, προκειμένου να πείσει τον εαυτό του και τους άλλους ότι οι πράξεις του βρίσκονται σε συμφωνία με τις πεποιθήσεις του.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s