Gabriel Garcia Marquez και η αξία της ζωής


          Ξεκίνησα, με αφορμή ένα σχόλιο του φίλου Γιώργη υπό το » Παναγιώτης Κονδύλης και Στοχασμοί» ,  να γράψω κάτι για την έννοια της λέξεως αξία, τις μορφές της, την σχετικότητά της ή μη και το πως, κατ’ εμέ,  αυτή η «σχετικότητα» μπορεί να προσδιορίζεται . 

          Όμως, στον δρόμο της αναζήτησής μου  βρήκα στην σελίδα αυτή: http://www.netlab.gr/Personal/Gr/Keimena/by_Marquez.htm , το  ακόλουθο,  gabriel_garcia_marquez_1 κείμενο -επιστολή του Gabriel Garcia Marquez, το οποίο και αντιγράφω παρακάτω ως έχει, αφήνοντας αυτά που ξεκίνησα να γράψω για άλλη φορά.

          Και αυτό, γιατί, για μένα, μια από τις μεγαλύτερες αξίες είναι η αξία της ζωής και στο περιεχόμενο της επιστολής αυτής βρήκα τον πληρέστερο τρόπο για τον προσδιορισμό της ζωής ως αξίας! Ως και το πως να την βιώνει καλύτερα ο καθείς μας.

                  Έτσι, σας συνιστώ να αναγνώσετε την παρακάτω επιστολή,  αν λάβουμε υπ’ όψιν μας :

α) Οτι η μία από τις έννοιες της λέξεως αξία, προσδιορίζεται ως : το πολύτιμο πνευματικό (κυρίως) ή άλλο αγαθό που λειτουργεί ως καθοδηγητικός παράγοντας στη ζωή ενός ανθρώπου ή αναγνωρίζεται ως τέτοιο από το κοινωνικό σύνολο .

β) Οτι ο συγγράψας την επιστολή αυτή, Gabriel Garcia Marquez, είναι άνθρωπος εγνωσμένης αξίας, όπου εδώ η έννοια της αξίας προσδιορίζεται ως: ο εκτιμητικός κανόνας βάσει του οποίου κρίνεται η ανθρώπινη δραστηριότητα γενικά, ο έχων υπόληψη και  είναι εις εκτίμηση.

γ) Οτι ο διάσημος συγγραφέας από την Κολομβία, Gabriel Garcia Marquez ή » Gabo»,(γεννημένος στις 6/3/1928) που τιμήθηκε το 1982 με το  Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, έγραψε την » αποχαιρετιστήρια» επιστολή αυτή απευθυνόμενος σε φίλους του, καθ΄ ον χρόνο η υγεία του είχε επιδεινωθεί τα μέγιστα, μετά την κατά τοGabriel_Garcia_Marquez έτος 1999 διαγνωσμένη προσβολή του από καρκίνο στους λεμφαδένες, οπότε και εξ αιτίας του λόγου αυτού είχε, από τότε και μετά, αποσυρθεί από την δημόσια ζωή.

 Ας ληφθεί υπ’ όψιν ότι ο Gabo ζει ως τα σήμερα, έχει υπερβεί το 80ον έτος της ηλικίας του και έχει ξεπεράσει τη δύσκολη αρρώστια του!   

» Η επιστολή»    

“Αν ο Θεός ξεχνούσε για μια στιγμή ότι είμαι μια μαριονέτα φτιαγμένη από κουρέλια και μου χάριζε ένα κομμάτι ζωή, ίσως δεν θα έλεγα όλα αυτά που σκέφτομαι, αλλά σίγουρα θα σκεφτόμουν όλα αυτά που λέω εδώ. Θα έδινα αξία στα πράγματα, όχι γι’αυτό που αξίζουν, αλλά γι’αυτό που σημαίνουν.

 Θα κοιμόμουν λίγο, θα ονειρευόμουν πιο πολύ, γιατί για κάθε λεπτό που κλείνουμε τα μάτια,
χάνουμε εξήντα δευτερόλεπτα φως. Θα συνέχιζα όταν οι άλλοι σταματούσαν, θα ξυπνούσα όταν οι άλλοι κοιμόταν. Θα άκουγα όταν οι άλλοι μιλούσαν και πόσο θα απολάμβανα ένα ωραίο παγωτό σοκολάτα!

 Αν ο Θεός μου δώριζε ένα κομμάτι ζωή, θα ντυνόμουν λιτά, θα ξάπλωνα μπρούμυτα στον ήλιο, αφήνοντας ακάλυπτο όχι μόνο το σώμα αλλά και την ψυχή μου.
Θεέ μου, αν μπορούσα, θα έγραφα το μίσος μου πάνω στον πάγο και θα περίμενα να βγει ο ήλιος.  Θα ζωγράφιζα μ’ένα όνειρο του Βαν Γκογκ πάνω στα άστρα ένα ποίημα του Μπενεντέτι κι ένα τραγούδι του Σερράτ θα ήταν η σερενάτα που θα χάριζα στη σελήνη. Θα πότιζα με τα δάκρυά μου τα τριαντάφυλλα, για να νοιώσω τον πόνο από τ’αγκάθια τους και το κοκκινωπό φιλί των πετάλων τους…

 Θεέ μου, αν είχα ένα κομμάτι ζωή… Δεν θα άφηνα να περάσει ούτε μία μέρα χωρίς να πω στους ανθρώπους ότι αγαπώ, ότι τους αγαπώ. Θα έκανα κάθε άνδρα και γυναίκα να πιστέψουν ότι είναι οι αγαπητοί μου και θα ζούσα ερωτευμένος με τον έρωτα.

 Στους ανθρώπους θα έδειχνα πόσο λάθος κάνουν να νομίζουν ότι παύουν να ερωτεύονται όταν γερνούν, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι γερνούν όταν παύουν να ερωτεύονται! Στο μικρό παιδί θα έδινα φτερά, αλλά θα το άφηνα να μάθει μόνο του να πετάει. Στους γέρους θα έδειχνα ότι το θάνατο δεν τον φέρνουν τα γηρατειά αλλά η λήθη.

Έμαθα τόσα πράγματα από σας, τους ανθρώπους…

 Έμαθα πως όλοι θέλουν να ζήσουν στην κορυφή του βουνού, χωρίς να γνωρίζουν ότι η αληθινή ευτυχία βρίσκεται στον τρόπο που κατεβαίνεις την απόκρημνη πλαγιά. Έμαθα πως όταν το νεογέννητο σφίγγει στη μικρή παλάμη του, για πρώτη φορά, το δάχτυλο του πατέρα του, το αιχμαλωτίζει για πάντα.

 Έμαθα πως ο άνθρωπος δικαιούται να κοιτά τον άλλον από ψηλά μόνο όταν πρέπει να τον βοηθήσει να σηκωθεί. Είναι τόσα πολλά τα πράγματα που μπόρεσα να μάθω από σας, αλλά δεν θα χρησιμεύσουν αλήθεια πολύ, γιατί όταν θα με κρατούν κλεισμένο μέσα σ’αυτή τη βαλίτσα, δυστυχώς θα πεθαίνω.

 Να λες πάντα αυτό που νιώθεις και να κάνεις πάντα αυτό που σκέφτεσαι.

 Αν ήξερα ότι σήμερα θα ήταν η τελευταία φορά που θα σ’έβλεπα να κοιμάσαι, θα σ’ αγκάλιαζα σφιχτά και θα προσευχόμουν στον Κύριο για να μπορέσω να γίνω ο φύλακας της ψυχής σου.

 Αν ήξερα ότι αυτή θα ήταν η τελευταία φορά που θα σ’έβλεπα να βγαίνεις απ’ την πόρτα, θα σ’ αγκάλιαζα και θα σού ‘δινα ένα φιλί και θα σε φώναζα ξανά για να σου δώσω κι άλλα.

Αν ήξερα ότι αυτή θα ήταν η τελευταία φορά που θα άκουγα τη φωνή σου, θα ηχογραφούσα κάθε σου λέξη για να μπορώ να τις ακούω ξανά και ξανά.

 Αν ήξερα ότι αυτές θα ήταν οι τελευταίες στιγμές που σ’έβλεπα, θα έλεγα “σ’αγαπώ” και δεν θα υπέθετα, ανόητα, ότι το ξέρεις ήδη. 

 Υπάρχει πάντα ένα αύριο και η ζωή μας δίνει κι άλλες ευκαιρίες για να κάνουμε τα πράγματα όπως πρέπει, αλλά σε περίπτωση που κάνω λάθος και μας μένει μόνο το σήμερα, θα ΄θελα να σου πω πόσο σ’αγαπώ κι ότι ποτέ δεν θα σε ξεχάσω.

 Το αύριο δεν το έχει εξασφαλίσει κανείς, είτε νέος είτε γέρος.
Σήμερα μπορεί να είναι η τελευταία φορά που βλέπεις τους ανθρώπους που αγαπάς. Γι’ αυτό μην περιμένεις άλλο, καν’ το σήμερα, γιατί αν το αύριο δεν έρθει ποτέ, θα μετανιώσεις σίγουρα για τη μέρα που δεν βρήκες χρόνο για ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά, ένα φιλί και ήσουν πολύ απασχολημένος για να κάνεις πράξη μια τελευταία τους επιθυμία.

 Κράτα αυτούς που αγαπάς κοντά σου, πες τους ψιθυριστά πόσο πολύ τους χρειάζεσαι, αγάπα τους και φέρσου τους καλά, βρες χρόνο για να τους πεις “συγνώμη”, “συγχώρεσέ με”, “σε παρακαλώ”, “ευχαριστώ” κι όλα τα λόγια αγάπης που ξέρεις.

 Κανείς δεν θα σε θυμάται για τις κρυφές σου σκέψεις. Ζήτα απ’ τον Κύριο τη δύναμη και τη σοφία για να τις εκφράσεις. Δείξε στους φίλους σου τι σημαίνουν για σένα.”

1.-blu_thumb.gif

Μερικά βιβλία μοναδικά γραμμένα από τον Gabriel Garcia Marquez: 

Εκατό χρόνια μοναξιά (100 Years of Solitude)  
Ο Έρωτας στα Χρόνια της Χολέρας (Love in the Time of Cholera)

Ο Συνταγματάρχης δεν Έχει Κανέναν να του Γράψει

Το Χρονικόν ενός Προαναγγελθέντος Θανάτου, 

Οι Θλιμμένες Πουτάνες της Ζωής μου (Memoria de Mis Putas Tristes )

Ζω για να τη Διηγούμαι (αυτοβιογραφία)

 

Advertisements

3 thoughts on “Gabriel Garcia Marquez και η αξία της ζωής

 1. ΝΑΙ καλή μου
   
  Η επιστολή αυτή είναι ύμνος στη ζωή. Ύμνος στην αγάπη, και δεν υπάρχει καμιά σχετικότητα να την προσδιορίζει. Το αντίθετο μάλιστα, υπάρχει απόλυτος προσδιορισμός της αξίας της ζωής με συνισταμένη μια άλλη μεγάλη αξία την ΑΓΑΠΗ.
   
  Ο χρόνος μας πάνω στη Γη είναι κάτι το ελάχιστο και ο πολύ μεγάλος αυτός συγγραφέας και στοχαστής ο Gabriel Garcia Marquez είχε δώσει τόσο μεγάλη σημασία στις αξίες της ζωής, που σχεδόν σε όλα τα συγγράματά του υμνούσε την ΑΓΑΠΗ και την συνέδεε ΑΠΟΛΥΤΑ με την ζωή.
   

  Μου αρέσει!

 2. Ωραία η επιστολή του Μαρκές. Όμορφα, ποιητικά λόγια.
  Αλλά αμφιβάλλω αν θα την είχε γράψει εάν δεν είχε πάθει καρκίνο. Μία παροιμία λέει ότι όταν ο διάβολος γεράσει γίνεται καλόγερος.
  Αυτό φυσικά το παθαίνουν όλοι και όχι μόνον ο Μαρκές.
  Εγώ πάντως, παρά την έμφυτη τάση μου να βλέπω συνήθως τα πράγματα από την κωμική πλευρά τους, όταν διαβάζω τέτοια κείμενα μελαγχολώ. Ο λόγος είναι ότι στους ανθρώπους αρέσει να ακούνε και να διαβάζουν ωραία λόγια, χωρίς να τους ενδιαφέρει να τα εφαρμόσουν.
  Κανείς δεν ενδιαφέρεται πως θα μπει σε πράξη κάτι ωραίο. Όλοι νομίζουν ότι το να "θέλουν" κάτι ωραίο  αυτό σημαίνει ότι το κάνουν κιόλας.
  Όλοι ξεχνούν ότι αυτό που έχουν σαν ιδέα στο κεφάλι τους συνήθως δεν ταιριάζει με κανενός αλλουνού.
  Πάρε για παράδειγμα την φράση «Θα έδινα αξία στα πράγματα, όχι γι’ αυτό που αξίζουν, αλλά γι’ αυτό που σημαίνουν».
  Αυτό που «αξίζουν» είναι πιο σημαντικό ή αυτό που «σημαίνουν»;
  Για τον αλλοπρόσαλλο ανθρώπινο ψυχισμό οι προτάσεις «τι αξίζει αυτό» και «τι σημαίνει αυτό» είναι σχεδόν ταυτόσημες. Και ανάλογα με το ποια οπτική γωνία έχεις κάποιες φορές «αυτό που αξίζει» έχει περισσότερη σημασία από «αυτό που σημαίνει» και το αντίθετο.
  Ο κοινός άνθρωπος σπάνια θα πει «τα σύκα σύκα και την σκάφη σκάφη». Συνήθως θα λέει ότι τον συμφέρει εγωιστικά, αλλάζοντας σε δευτερόλεπτα την οπτική του γωνία. Και θα θεωρεί παρόλα αυτά ότι είναι σωστός, σταθερός και δίκαιος.
  Μεγάλη ιστορία για να αναλυθεί σε ένα μικρό σχόλιο. Αλλά έτσι είναι τα πράγματα.
  Η Γνώση βιώνεται στα γεγονότα, μαραίνεται στις αφηρημάδες και είναι δύσκολο να την βρεις ακόμα και στις πιο ευγενικές σκέψεις…

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s