Τα Διαβατάρικα πουλιά ( Birds of Passage)


«Έφτασε ο καιρός
να υπερασπιστούμε υψηλόφρονες
Red-necked Stint 7και το δικαίωμα
κάθε πτηνού στο ίδιο του τιτίβισμα
της παπαρούνας το δικαίωμα στο κόκκινο,
της θάλασσας τα legal rights στην αλμύρα της»

Μαρίας Αρχιμανδρίτου, Η τέχνη του οικολογείν ευσχημόνως ( Από την ποιητική της συλλογή Ευεξία χρωμάτων (1998)

1.-blu_thumb.gif

Ώρα Φθινοπώρου!!  Είναι και η εποχή της καθόδου των αποδημητικών πτηνών προς το Νότο. Κάθε χρόνο πολλές χιλιάδες αποδημητικά πουλιά εγκαταλείπουν το Βορρά για να ξεχειμωνιάσουν σε ηπιότερο κλίμα.

Και έτσι,  τα διαβατάρικα αρχίζουν το μεγάλο κοπιαστικό τους ταξίδι. ‘Ένα ταξίδι, όμως, στο οποίο ο θάνατος καιροφυλακτεί. Μερικές χιλιάδες από αυτά κάθε φορά υποκύπτουν σ’αυτόν, όχι μόνον εξαιτίας των καιρικών συνθηκών στην διάρκεια του ταξιδιού, όχι μόνο λόγω της κόπωσης και της δίψας  που τα τυραννά.

by Adam Fichna.jpg

Ο μεγάλος τους εχθρός, αυτός που επιζητεί και επιτυγχάνει τον θάνατό τους είναι ο άνθρωπος.

Η Μεσόγειος θάλασσα θεωρείται ο εναέριος τάφος των αποδημητικών πτηνών. Σ’αυτόν τον χορό θανάτου τους, πρωτοστατεί η Αίγυπτος, έπονται η Ιταλία, Συρία, ο Λίβανος και άλλες μετά χώρες..

Στις χώρες ειδικά του Νοτιά της Ευρώπης, όπως στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Ελλάδα και στην Κύπρο, τα αποδημητικά πουλιά θεωρούνται κυρίως μεζές και θήραμα, και έτσι αντιμετωπίζονται από τους θηρευτές τους, παρά τις  προβλεπόμενες κοινοτικές οδηγίες και την προστατευτική νομοθεσία.

Grey heron (3).jpg

Οι λαθροκυνηγοί τους στήνουν παγίδες και δίχτυα που είναι απαγορευμένα, με νόμους, σε όλη την Ευρώπη.

Κι όσοι απ΄ αυτούς, δεν τα δολοφονούν, τα πιάνουν ζωντανά και τα μοσχοπουλούν σε άλλους κυνηγούς για δόλωμα. Ο Σπίνος έχει την πρωτιά σε αυτή τη φονική λίστα (κατ’ εκτίμηση 2.9 εκατ. θανατώνονται κάθε χρόνο), με το Μαυροσκούφη (1.8 εκατ.), το Ορτύκι (1.6 εκατ.) και την Τσίχλα (1.2 εκατ.) να ακολουθούν..

Είναι χαρακτηριστικό, όπως έμαθα, πως κάθε ζωντανό κοκκινολαίμη, χαλκόκοτα ή ερωδιό ο κυνηγός πληρώνει σε αυτόν που του το προμηθεύει 100 μέχρι και 150 ευρώ.!!!!

«Η Κύπρος είναι πιθανότατα η χειρότερη στην Ευρώπη στο θέμα εξόντωσης των αποδημητικών πτηνών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Προστασίας Πτηνών της Κύπρου, Martin Helicar, μετά  την εξαγωγή των αποτελεσμάτων μιας έρευνας που πραγματοποίησε ο σύνδεσμός του μεταξύ των μηνών  Μαρτίου 2007 και Φεβρουαρίου 2008, και από την οποία προέκυψε οτι κατ’ εκτίμηση 1.100.000 πουλιά δολοφονήθηκαν αδιακρίτως με τη χρήση των διχτυών παγίδευσης και ξόβεργων.  Η περιοχή της Αμμοχώστου στην Κύπρο, ειδικότερα, θεωρείται το χειρότερο σημείο για τα πουλιά στη Μεσόγειο!Και έτσι, γιαυτόν τον λόγο,  η Κύπρος έγινε διαβόητη!

tsixles.jpg

    Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, όσο και το Ρόιτερ, μεταδίδουν ότι οι Κύπριοι σκότωσαν σε ένα χρόνο περισσότερα από ένα εκατομμύριο αποδημητικά πτηνά με μοναδικό σκοπό να καταλήξουν ως λιχουδιές στα πιάτα τους. (αχ αυτές οι τσίχλες και τα αμπελοπούλια!) 1.-blu_thumb.gif

Και, είπα να μην μείνουμε στην Κύπρο. Ας κοιτάξουμε, πρώτα και καλύτερα, και τα δικά μας «κατορθώματα» ως προς τα πτηνά μας της Μεσογείου που κι αν δεν είναι αποδημητικά, αλλά ενδημικά ή επιδημητικά,  είναι στην κόκκινη λίστα, ως μειούμενος πληθυσμός ανά είδος !

Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων καταδίκασε την Ελλάδα στις 25Phalacrocorax aristotelis desmarestii (2).jpg Οκτωβρίου 2007, επειδή παρέλειψε να ορίσει επαρκείς ζώνες ειδικής προστασίας (ΖΕΠ) για τα άγρια πτηνά.Το εν λόγω Δικαστήριο διαπίστωσε οτι ενώ βάσει του καταλόγου ΙΒΑ 2000 και της κοινοτικής οδηγίας 79/409, περί ειδικής προστασίας για τα αποδημητικά είδη, το 25,2% του εδάφους της ελληνικής επικράτειας  έπρεπε να χωριστεί σε 186 Ζώνες Ειδικής Προστασίας για τα πτηνά, η Ελλάδα μας, αντί του οφειλομένου κατά την κοινοτική οδηγία, καθόρισε 151, μόνον, ζώνες,

Emberiza cineracea (2)
Emberiza cineracea, σμυρνοτσίχλονο

οι οποίες «υπολείπονται σαφώς του αριθμού και της συνολικής επιφάνειας των εδαφών που πληρούν τις προϋποθέσεις για την κατάταξης τους στις Ζώνες «.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι οι Ζώνες Ειδικής Προστασίας που έχει καθορίσει η Ελλάδα δεν προστατεύουν επαρκώς τα παρακάτω είδη πτηνών: τον θαλασσοκόρακα (Phalacrocorax aristotelis desmarestii), τον γυπαετό (Gypaetus barbatus),τον μαυρόγυπα (gypius  monachus), τον κραυγαετό (Aquila pomarina), τον βασιλαετό (Aquila

Gypaetus barbatus (2)

heliaca), την αετοβαρβακίνα (Buteo rufinus), τον σπιζαετό (Hieratus fasciatus), το κιρκινέζι (Falco naumanni), τον μαυροπετρίτη (Falco eleonor), τον χρυσογέρακα (Falco biarmicus) και τον σμυρνοτσίχλονο (Emberiza cineracea), ενώ δεν παρέχεται καμία προστασία στον τουρκοτσομπανάκο (Sitta krueperi). Κι αυτά, παρ’ οτι η χώρα μας δια της Ελληνικής Ορνιθολογικής εταιρείας είναι από το 1994 μέλος του παγκόσμιου οργανισμού BirdLife International που είναι η επίσημη αρχή της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), για τη σύσταση και ανανέωση της Κόκκινης Λίστας των Πουλιών.    Αυτός ο Κόσμος μας..

 

Εκπέμπει από παντού SOS!

Aς ακούσουμε, επιτέλους, τα τιτιβίσματα των πουλιών, κάπως αλλιώτικα

Μπορεί να μην είναι , μόνον κελαηδήματα..

Μπορεί νάναι  και κραυγή βοήθειας..ξέρετε

Έχουν και  αυτά, ως μέρος του κόσμου μας, το δικαίωμα στην ζωή!

Και στο κάθε λογής τιτίβισμά τους..

Εξ άλλου, ο  κόσμος δεν υπάρχει για τον άνθρωπο!

Υπήρχε πριν από αυτόν και.. μάλλον, θα υπάρχει και μετά από αυτόν!

Λέω , λοιπόν, ας υπάρχει, ο άνθρωπος για τον κόσμο!

Υ.Γ : Και , επειδή δεν είναι μόνον τα πουλιά διαβατάρικα. . .

Για τους διαβάτες του κόσμου αυτού, όποιοι και αν είναι, ο,τι και αν είναι .. Ενα μουσικό άκουσμα  που με έβαλε σε πειρασμό!

5 σκέψεις σχετικά με το “Τα Διαβατάρικα πουλιά ( Birds of Passage)

  1. Ti psyxoules…poso omorfa kai armonika zoun kai omorfainoun to perivalon …
    to kelaidisma tous toso glyko na to akous to proi …kai ti anexigites pyxides
    exoyn ta apodimitika poulia….taxidevoun tosa millia…kai meis adysopitoi
    ex8roi ta xepoulame …ta skotonoume…ekmetalevomaste ta panta….psyxroi ektelestes…!!
    an itan mono gia epiviosi….den 8a skotonan tosa…alla einai i aplistia ayton ton
    asyneiditon an8ropon…poy ta petoun ola…sto vomo tou xrimatos…!!!

    Μου αρέσει!

  2.     Περιδιαβαίνοντας το χώρο σου… ανοίγουν της ψυχής τα φτερά…    Να\’σαι Καλά… Βεατρίκη! Σε ευχαριστώ…    καληνύχτα σου και καλό μήνα…

    Μου αρέσει!

  3. Oταν δεν τα βλεπεις μονοπλευρα,ειναι ολα ωραια.Οι κυνηγοι δεν ειναι δολοφονοι,ουτε απληστοι,παιρνουν το μεριδιο που τους αναλογει απο την φυση,την οποια αγαπουν και προστατευουν γιατι ειναι το δευτερο σπιτικο τους.Ειδικα ο Ελληνας κυνηγος,που εχει την αυστηροτερη νομοθεσια, και πληρωνει απο την τσεπη του την Ομοσπονδιακη Θηροφυλακη,προσπαθωντας να περιφρουρισει τα βουνα και τα δαση της πατριδας μας αμολυντα απο τους καθε λογης καταπατητες και οψιμους <οικολογουντες>που δεν μπορουν να ξεχωρισουν το αρσενικο απο το θηλυκο σπουργιτι!

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.