Sidney Reilly, O ‘Ασσος των Κατασκόπων


Σαν σήμερα, στις 6/11/1925,  ο Sidney Reilly, ο μυθικός κατάσκοπος,  εκτελέστηκε στην Ρωσία,  από σοβιετικούς μυστικούς πράκτορες της OGPU (διαδόχου της «Τσεκά και sidney-reilly-0πρόδρομου της KGB) που τον πυροβόλησαν πισώπλατα. Ο επισήμως επονομαζόμενος Sigmund Georgievich Rosenblum, κατ’ άλλους Shlomo Rosenblum, γεννήθηκε στις 24/3/1874 στην Οδησσό της κάποτε Ρωσικής Αυτοκρατορίας (νυν Ουκρανία). Ήταν Εβραϊκής  καταγωγής και μοναχογιός, καθώς λένε,  ενός ιατρού και μιας πιανίστας. Τα στοιχεία καταγωγής και πατρότητάς του είναι αμφισβητούμενα ως και σήμερα. Αυτός, ο Sidney Reilly, όπως αργότερα μετονομάστηκε από την Βρεττανική Κατασκοπεία, υπήρξε ο πραγματικός Τζέϊμς Μπόντ (James Bond) .

Ήταν ο Ιαν Φλέμινγκ (Ian Fleming – στην φωτό στα δεξιά), εκείνος ο συγγραφέας που εμπνεύστηκε από τηνian-flemming150 χαρισματική και πολυτάλαντη όσο και σκοτεινή προσωπικότητα του Sidney Reilly, για να γράψει τις διάσημες σ’ όλο τον κόσμο ιστορίες του πράκτορα 007!

sidney-reilly-goes-undercover-in-russia-sam neill as sidney reillyΟι, δε,  κινηματογραφικές ταινίες; Πασίγνωστες! Ήταν, ο ηθοποιός Sam Neil, στην φωτό στ΄ αριστερά) που τον υποδύθηκε σε τηλεοπτική σειρά, αποδίδοντας, κατά την  άποψή μου,  εξαιρετικά επιτυχημένα, την πολυσύνθετη προσωπικότητα του Sidney Reilly Και,  ο Sidney Reilly πέρασε οριστικά στην χώρα του μύθου! Ήταν, λένε, ιδιαίτερα  ευφυής, ιδιαίτερα εφευρετικός, πολύγλωσσος (ως άριστος γνώστης ,τουλάχιστον, επτά γλωσσών), γοητευτικός μποέμ, λάτρης του ωραίου, της πολυτελούς ζωής, είχε τους τρόπους ενός gendelman, την άριστη ικανότητα ενός απατεώνα, ήτανε εξαιρετικός στην τέχνη της ηθοποιίας και βέβαια μέγας ηδονιστής και εραστής  γυναικών. Πολλές πτυχές από την προσωπικότητα του Reilly είναι, ακόμη, ένα μυστήριο.

Άλλες, ίσως διογκώθηκαν μιας και το πρόσωπο πέρασε στην σφαίρα του μύθου! Είναι, όμως,  γεγονός, ότι εργαζότανε ως μυστικός πράκτορας της Britain’s Secret Intelligence Service (ή SIS, η οποία αργότερα έγινε η M16) έως του τέλους της ζωής του. Όπως,  γεγονός είναι,  οτι τιμήθηκε από την Βρεττανική Κυβέρνηση με τον παράσημο του στρατιωτικούsidney-reilly-age32(150) σταυρού για τις υπηρεσίες που προσέφερε σε εκείνην, ως πράκτορας της, για το «έργο» του στην Ρωσία Η φωτογραφία του, στα δεξιά, είναι από τον έως προ τινος απόρρητο μυστικό φάκελλο των Σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών! Είναι γεγονός,  επίσης,  οτι υπήρξε δίγαμος ή μάλλον, ας μου επιτρέψετε την έκφραση, πολύγαμος! Είχε παντρευτεί, κατά τον βιογράφο του Andrew CooK και όχι μόνον,  τέσσερις γυναίκες και είχε ενδιάμεσα 90 ερωμένες!!

H πρώτη του σύζυγος ήταν η Ιρλανδικής καταγωγής  25χρονη Margaret Thomas,(Μαργαρίτα Τόμας) χήρα του 63 χρόνου πλούσιου ιερωμένου Hugh Thomas

Margaret-mcconnell-Reillys-first-wife
Margaret-mcconnell-Reillys-first-wife

Η Τόμας Είχε εξώγαμη ερωτική σχέση μαζί του από το 1897 και την παντρεύτηκε ένα χρόνο μετά, τον Αύγουστο του 1898 με μάρτυρες στον γάμο τους, δύο πράκτορες της Βρεττανικής κατασκοπείας, αφού – εν τω μεταξύ ο σύζυγός της είχε πεθάνει κάτω από «περίεργες» συνθήκες. ‘Έτσι, μέσω του γάμου του, απέκτησε νέα εθνικότητα και επίσημα το όνομα Σίντνεϊ Τζορτζ Ρέιλι. Με την σύζυγό του εκείνη, μερικούς μήνες αργότερα, πήγε ταξίδι στην Ρωσία, όπου και εκτέλεσε χρέη ως μυστικός πράκτορας των Βρεττανών. Δεν διαζεύχθηκε ποτέ μαζί της. Ο γάμος τους κράτησε ουσιαστικά μέχρι το 1904, οπότε η Τόμας επέστρεψε μόνη της στην Αγγλία. Κατά τους βιογράφους του κατασκόπου, με την παρουσία της στην ζωή του και στην Σοβιετική Ένωση,  η Thomas είχε νομιμοποιήσει την υπόστασή του, οπότε δεν του χρειαζόταν πλέον.  Στους επόμενους γάμους του ο Reilly υπήρξε απλά δίγαμος, «τρίγαμος» κλπ. H κύρια δραστηριότητά του, η κατασκοπεία. Απασχολήθηκε με πολλές μυστικές επιχειρήσεις στην Γαλλία, στην Γερμανία, στην Ρωσία και πολλές παραμένουν άγνωστες ως σήμερα…

ethel lilian voynich (née boole)Λέγεται οτι το μυθιστόρημα με τον τίτλο » Αλογόμυγα » «The Gadfly»,της Ethel Lilian Voynich, το γένος Boole (1864 – 1960), μιας Ιρλανδής νοβελίστας και μουσικού, η οποία συνδέθηκε ερωτικά με τον Reily όπως δείχνουν νεώτερα στοιχεία, βασίστηκε στην πραγματική ζωή του, όπως της την εκμυστηρεύτηκε κατά την διάρκεια της σχέσης του ο ίδιος ο  Reily. To βιβλίο της αυτό εκδόθηκε το 1897 και έγινε ανάρπαστο σε δύση και Ανατολή. Αργότερα και με βάση το βιβλίο της αυτό γυρίστηκαν δυο ρώσικες ταινίες μια του 1928 και μια άλλη του 1955, την μουσική της οποίας δεύτερης είχε γράψει ο Διμίτρι Σοστάκοβιτς (Dmitri Dmitriyevich Shostakovich) με ομώνυμο τίτλο «The Gadfly, suite» και του οποίου η μουσική απετέλεσε και το μουσικό θέμα της τηλεοπτικής σειράς, «Reilly, ο άσσος των κατασκόπων»

 Η ίσως, πιο παράτολμη επιχείρηση του Reily, ήταν η  της ανατροπής του Σοβιετικού καθεστώτος, δια της δολοφονίας του Λένιν. Το περίφημο σχέδιο «The Lockhart Plot» Το σχέδιο απέτυχε,

fanny-kaplan
Fanya Yefimovna Kaplan

γιατί  προηγήθηκε η απόπειρα αυτή από την Φάνια Καπλάν ( Φάνια ή και  Dora Kaplan) στις 30 Αυγούστου 1918, η οποία και τάραξε αγρίως τα νερά με επί μέρους συνέπειες την ερήμην καταδίκη του σε θάνατο για κατασκοπεία, όποτε και αν τον έβρισκαν. Τον Φεβρουάριο του 1915, ο Reilly «παντρεύτηκε»  την από μακρού χρόνου ερωμένη του Nadine (Nadezhda) Zalessky, 29 χρόνων, μια Ιουδαία Ουκρανή (τότε της Σοβιετικής Ένωσης) με καταγωγή από την Ελβετία, η οποία,  καθώς λέγεται,  ήταν ιδιaίτερα υψηλής ευφυίας και ομορφιάς και συνδεδεμένη με Ρώσους αξιωματούχους.  Η τελευταία «σύζυγός» του,ήταν η πανέμορφη νοτιοαμερικάνα ηθοποιός Pepita Bobadilla το γένος Nelly Louise Burton, χήρα του ηθοποιού Haddon Chambers

Μες στην βδομάδα από την γνωριμία τους, παντρεύτηκαν.

reilly, pictured far right on his wedding day to actress pepita bobadilla in 1923,
reilly, pictured far right on his wedding day to actress pepita bobadilla in 1923,

Έρως σφοδρός;  Ποιός ξέρει να πει; ‘Ήταν τότε Δεκέμβρης του 1922.  Δύο χρόνια μετά, σε ένα ταξίδι «εργασίας » στην Μόσχα, ο Sidney Reilly εκτελείται εν ψυχρώ σε εκτέλεση, λέγεται, της θανατικής ποινής που είχε αποφασισθεί γιαυτόν 1167_bio_main.jpgαπό το 1918. Στην φωτογραφία, η σορός του Reilly στην Lubyanka Sick Bay. Ήταν στις 6/11/1925. Θάφτηκε σε ομαδικό τάφο  στην φυλακή της Lubyanka στην Μόσχα.

 

 Πηγές:

http://www.freedom4um.com/cgi-bin/readart.cgi?ArtNum=72488

http://www.thebiographychannel.co.uk/biography_story/1167:1344/1/The_Life_of_Reilly_Super_Spy.htm

http://www.sidneyreilly.com/

http://www.spartacus.schoolnet.co.uk/SSreilly.htm

http://www.trutv.com/library/crime/terrorists_spies/spies/sydney_reilly/2.html

 

2 σκέψεις σχετικά με το “Sidney Reilly, O ‘Ασσος των Κατασκόπων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.