17η Νοέμβρη 1973


Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος
θα πρέπει να μπορείς να πεθάνεις ένα οποιοδήποτε πρωινό.

Τάσος Λειβαδίτης, 1950

» Από το ποίημά του:

» Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος»

 19 Σεπτεμβρίου 1970: Ο Κώστας Γεωργάκης αυτοπυρπολείται στην Γένοβα της Κώστας ΓεωργάκηςΙταλίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το στρατιωτικό καθεστώς στην Ελλάδα.

         Κι’ ήτανε εκείνος, ο Κώστας Γεωργάκης στα 22ου χρόνια, το πρώτο αίμα για την Δημοκρατία και την Ελευθερία,  στον φοιτητόκοσμο..

        Και το αίμα του πότισε τον σπόρο του ιδεώδους της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας..για τούτο τον τόπο

21  Φεβρουαρίου 1973:  Κατά την κατάληψη της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από περίπου 3.000 -4.000 φοιτητές της, με αίτημα την ανάκληση του νόμου 1347/1973 – που επέβαλε την άρση της αναβολής στρατεύσεως στους φοιτητές  που, μεταξύ άλλων,  είτε απουσίαζαν από παραδόσεις, είτε από εξετάσεις, είτε υποκινούσαν σε αποχή από τα μαθήματα,-  και όθεν, που κατά την άποψή τους, κατ’ ουσίαν απαγόρευε τον συνδικαλισμό ή και την συμμετοχή σε συνδικαλιστικά  Όργανα και που με τον τρόπον αυτόν επέφερε πλήρη έλεγχο του Συνδικαλιστικού κινήματος στους φοιτητικούς κόλπους,  καθώς  ήδη 88 συμφοιτητές τους είχαν, βάσει του εν λόγω νόμου, στρατολογηθεί με τη βία. ‘Ετσι από την ταράτσα του κτιρίου της Νομικής, απαγγέλλεται ο εξής όρκος των φοιτητών της Ελλάδας:

«Εμείς οι φοιτηταί των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ορκιζόμαστε στo όνομα της ελευθερίας να αγωνισθούμε μέχρι τέλους για την κατοχύρωση: α) των ακαδημαϊκών ελευθεριών, β)του πανεπιστημιακού ασύλου, γ) της ανακλήσεως όλων των καταπιεστικών νόμων και διαταγμάτων.»

Και ο χορός της ενεργούς αντίστασης  ξεκίνησε..επίσημα

4 Οκτωβρίου 1973: Μετά από νόθο δημοψήφισμα της 29-7-1973 περί τροποποιήσεως του συντάγματος του 1968 τίθεται σε ισχύ το δεύτερο δικτατορικό Σύνταγμα του 1973 με το οποίο εγκρίθηκε η κατάργηση της μοναρχίας που είχε αποφασίσει και εκτελέσει προηγούμενα δυο μήνες πριν) το καθεστώς του Γεωργίου Παπαδόπουλου όπως και η αλλαγή του πολιτεύματος της χώρας σε εκείνο της «Προεδρικής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας» που είχε ήδη προαποφασίσει και εγκαθιδρύσει με την συντακτική πράξη της 1/6/1973 με το οποίο είχε ορισθεί ως Πρόεδρος της Προεδρικής Δημοκρατίας ο Γεώργιος Παπαδόπουλος με διάρκεια θητείας οκτώ ετών.
8 Οκτωβρίου 1973 : Διορίζεται από τον  Γεώργιο Παπαδόπουλο με την ιδιότητα του του Πρόεδρου της Προεδρικής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας προσωρινή πολιτική Κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον πολιτικό Σπύρο Μαρκεζίνη με σκοπό να οδηγήσει άμεσα (στις 10/2/1974) τη χώρα σε εκλογές. Η μεταβατική κυβέρνηση του Σπύρου Μαρκεζίνη ορκίστηκε την Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 1973 και ταυτόχρονα παραιτούνται οι στρατιωτικοί από τις όποιες πολιτικές θέσεις κατείχαν.Οι εξ αυτών Μακαρέζος και Παττακός είχαν παραιτηθεί από τον Σεπτέμβριο του 1973 και τον Οκτώβριο του 1973 ο καθένας τους αντίστοιχα. 

14 Νοεμβρίου 1973: Αποφασίζεται από την συντονιστική επιτροπή των φοιτητών του Πολτεχνείου η κατάληψη του Πολυτεχνείου μετά από την απόφαση των συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων με την οποία απέρριψαν τα κυβερνητικά μέτρα που αφορούσαν στον προγραμματισμό των φοιτητικών εκλογών. Η απόφασή τους αυτή ήταν το αποκορύφωμα των προηγούμενων κινητοποιήσεων των φοιτητών με κύριους σταθμούς την κατάληψη της Νομικής Σχολής Αθηνών στις 21 και 22 Φεβρουαρίου του 1973 και τη διαδήλωση της 4/11/1973, με αφορμή το μνημόσυνο του Γ. Παπανδρέου. Αγωνιστικό σύνθημα της κατάληψης « ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ».

17 Νοεμβρίου 1973:

Εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Η χώρα κηρύσσεται σε κατάσταση πολιορκίας.

Στην Ελλάδα, σα σήμερα, πριν τριάντα πέντε χρόνια..

Ωρα 2.53 της 17ης Νοέμβρη 1973, Αθήνα:

Εδώ Πολυτεχνείο!

image006

Ένα τανκ, ισοπεδώνει  την σιδερένια polπύλη του Πολυτεχνείου, όπου μέσα ήσαντε οχυρωμένοι φοιτητές από όλες τις Πανεπιστημιακές Σχολές μα και άλλοι πολίτες, προερχόμενοι από όλες τις Δημοκρατικές παρατάξεις, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στο στρατιωτικό καθεστώς και τους αντιδημοκρατικούς του Νόμους.

        Και ακολουθεί το χάος!

        Σφαίρες αδέσποτες, σφαίρες κατευθυνόμενες από ελεύθερους σκοπευτές, μα και από θύτες στρατιωτικούς χύνουν αίμα, προκαλούν νεκρούς στα πέριξ. Βία σωματική σε βάρος περαστικών και μη, βάναυσοι και θανάσιμοι ξυλοδαρμοί, πάμπολλες συλλήψεις..ανεξιχνίαστοι θάνατοι στα κρατητήρια..

        Και από θύματα εντός, εκτός, πέριξ του Πολυτεχνείου, εξαιτίας και συνεπεία αυτού;; Υπήρξανε; Και πόσα;

         Εύλογο το ερώτημα για αυτούς που καταγράφουν την ιστορία και οχι μόνον αυτούς.

        Γιατί, ένα είναι το γεγονός: Την ημέρα εκείνη, σα σήμερα πριν 35 χρόνια, στον τόπο εκείνο, στον δικό μας τόπο, γράφτηκε Ιστορία. Πρώτη απόρροιά της ήταν ότι με την επίκληση της κατάληψης του Πολυτεχνείου οκτώ ημέρες αργότερα, στις 25/11/1973 ως πρόφαση, ο  ταξίαρχος Δημήτριος Ιωαννίδης, ένα σκληροπυρηνικό και αδιάλλακτο στέλεχος της χούντας, και χρησιμοποιώντας τα γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ως πρόφαση για την αποκατάσταση τη δημόσιας τάξης, ανέτρεψε δια της βίας και πραξικοπηματικά τον Γεώργιο Παπαδόπουλο όπως και την Κυβέρνηση Μαρκεζίνη επιβάλοντας στρατιωτικό νόμο και εγκαθιδρύοντας μια σκληρή δικτατορία που με τις πράξεις της εκτός άλλων επέφερε στις 20/7/1973 τα τραγικά γεγονότα  σε βάρος της Κύπρου με την εισβολή των Τούρκων,  για να καταρρεύσει στην συνέχεια στις 24/7/1974.

   Για μένα, αυτό καθαυτό το γεγονός της ενεργούς αντιστασιακής πράξης της σπουδάζουσας νεολαίας και όχι μόνον αυτής, έχει την σημασία του. Και, επίσης, για μένα, η αξία έστω και μιας ανθρώπινης ζωής είναι πολύτιμη. Και το αίμα της αυτής της μιας έστω χύθηκε, και.. δεν ήτανε μόνον μιας ζωής.. 

        Κι ήτανε αυτό, που σήμερα ονομάζουμε «Εξέγερση του Πολυτεχνείου», η κορυφαία αντιστασιακή πράξη της νέας γενιάς, πέραν από Κομματικούς επισήμους ή ανεπισήμους κομματικούς μηχανισμούς, που επιχειρήσανε να «πατρονάρουν» την πράξη αυτή. 

    Είναι, όμως, παρά ταύτα, εκπληκτικό, ότι, τριάντα πέντε χρόνια μετά, δεν έχει διακριβωθεί επισήμως, ποιός ήτανε ο ακριβής αριθμός των θυμάτων της επιχείρησης «Πολυτεχνείο»!

       Σύμφωνα με το από 14/10/1974 πόρισμα του Εισαγγελέως κ Τσεβά   που συνέταξε κατόπιν της προκαταρκτικής έρευνας που διενεργήθηκε, ουδείς νεκρός απεδείχθη πέραν πάσης αμφιβολίας πως ανευρέθη εντός του χώρου του Πολυτεχνείου..’Όμως, και καθ’ όσον αφορά στους εις τα πέριξ επισήμους ανακοινωθέντας νεκρούς συνεπεία των γεγονότων, τους αναφέρει ως 15 τον αριθμόν, τους, εκ των άλλων, πλήρως βεβαιωθέντας νεκρούς ως  3 τον αριθμόν, και τους νεκρούς, τους εκ των άλλων και ως » βασίμως προκύπτοντες» ως 6 τον αριθμόν ..

«..Βαρύς υπήρξεν ο φόρος του αίματος εις νεκρούς και τραυματίας ο καταβληθείς δια την καταστολήν δια την καταστολήν της εξεγέρσεως του Πολυτεχνείου. Και των μεν τραυματιών τον αριθμόν, ήγγισε, μετά βεβαιότητας μάλλον, η έρευνα. Ανεξιχνίαστος, όμως, παραμένει εισέτι ο ακριβής αριθμός των νεκρών. Σύντονοι κατεβλήθησαν προς την κατεύθυσιν ταύτην προοπάθειαι και πέραν των αμέσως η εμμέσως περιερχομένων εις γνώσιν μου έκκλησις δια του Τύπου δημοσία διετυπώθη, όπως καταγγελθώσιν ή αναφερθώσι περιπτώσεις θανάτων ή και εξαφανίσεων ατόμων συνεπεία των γεγονότων του Πολυτεχνείου. Και είναι αληθές ότι ουδέν περιοτατικόν κατηγγέλθη. Δεν αντλείται, όμως εντεύθεν απόδειξις περί ανυπαρξίας τοιούτων. Διότι κατά τη διαδρομήν της ερεύνης εβεβαιώθησαν ή και απλώς επιθανολογήθησαν περιστατικά εδραιούντα παρ’ εμοί την πεποίθησιν ότι οι νεκροί εκ των γεγονότων του Πολυτεχνείου υπήρξαν περισσότεροι των επισήμως ανακοινωθέντων. Δι’ ο και κατανοώ τα ελατήρια της σιωπής των παθόντων.»

         Το ως άνω παρατεθέν, αποτελεί απόσπασμα από το προαναφερόμενο πόρισμα Τσεβά. Διαβάστε το, έχει ενδιαφέρον..:http://www.pare-dose.net/blog/?p=245

         Εκτός αυτού, όμως και εις τα πέριξ αυτού ουκ ολίγα τα θύματα..Αλλοι ανεβάζουν τον αριθμόν τους στους 12, άλλοι στους 15, άλλοι στους 26..

         Ανάγνωσα πρόσφατα, και μια έκθεση για τους περιξ επισήμως νεκρούς εξ αιτίας του Πολυτεχνείου, η οποία παρουσιάζεται ως γνησία και τους προσδιορίζει στο συνολικό αριθμό των 12 θυμάτων, με φερόμενη ημεροχρονολογία συντάξεως την 8/2/1982 και με φερόμενη υπογραφή, την του αστυνομικού διευθυντού Α Γεωργίου Σαμπάνη.

Διομήδης Κομνηνός

 Διομήδης Κομνηνός, 17 ετών, Κύπριος, λέγεται, ήτανε ο πρώτος νεκρός στην επιχείρηση «Πολυτεχνείο«

Καταχωρήθηκε με τον θάνατό του,  ως ένας από τους επισήμως ανακοινωθέντες εκτός του χώρου του Πολυτεχνείου..μα πέριξ αυτού.

    polytexneio

Και αυτό το αίμα ήτανε, μόνο, το πρώτο αίμα μιας ζωής που χάθηκε άδικα εκείνη την μέρα, στα 17ης χρόνια

1.-blu.gif

 

 Σημ: Η Παράθεση των προαναφερόμενων γεγονότων όσον αφορά στην επιλογή τους και στην αξιολογική τους θέση, ως και η εν γένει εκτίμηση των πραγμάτων φέρει την ευθύνη την δική μου. Προς άρσιν, τυχόν παρεξηγήσεων .

Για την μνήμη και την τιμή.

Βεατρίκη

Advertisements

3 thoughts on “17η Νοέμβρη 1973

  1. "Θέλει και οι ζωντανοί, να δίνουν το αίμα τους"…
    Έτσι γράφεται η Ελευθερία, φίλη Βεατρίκη.
    Ένα μεγάλο μπράβο, για το εξαιρετικό χρονικό-αφιέρωμα, στην ιερή αυτή επέτειο…

    Μου αρέσει!

  2. Τα όνειρα του Πολυτεχνείου απο πέλαγος ζωής τα κάναμε βούρκο και τελματώσαμε,γι\’αυτό σήμερα χρειαζόμαστε όχι ένα ούτε δύο ούτε τρία αλλά πολλά Πολυτεχνεία!

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s