Baobab tree: ‘Ενα “ μαγικό” δένδρο


Είναι ευρύτερα γνωστό ως baobab tree.

  Το επονομbaobab treeάζουν και «upside-down tree»,

δέντρο της ζωής, μαγικό δένδρο.

  Τα κοινά ονόματά του: baobab, Cream of Tartar tree, monkey-bread tree, lemonade tree (Αγγλικά), kremetartboom(αφρικανικά), isimuku, umShimulu, isi Muhu (Zulu), ximuwu (Tsonga), mowana (Tswana), muvhuyu (Venda)

Οι επιστήμονες το ονόμασαν Adansonia digitata , προς τιμή του Γάλλου φυσιοδίφη χειρούργου Michel Adanson που το πρωτοείδε στην Σενεγάλη περί το 1750, με την λέξη δε digidata αναφέρονται στο σχήμα των φύλλων του που είναι σαν χέρια..

Το baobab tree βρίσκεται, κυρίως,  σε περιοχές της Νότιας Αφρικής, στην Botswana, στην Namibia, στην Mozambique και στις άλλες τροπικές Αφρικανικές χώρες. Συναντάται, επίσης, στην Αυστραλία μα και στην Ινδία.

Το δένδρο baobab ζει τουλάχιστον 3.000 χρόνια, όπως διαπιστώθηκε με την μέθοδο του άνθρακα. Το ύψος του μπορεί να ξεπεράσει τα 25 μέτρα και το εύρος του τα 30 μέτρα.!! Στην κοιλότητα ενός τέτοιου δένδρου στην Ζιμπάμπουε, χώρεσαν 40 άνθρωποι.

Το δένδρο baobab ανακηρύχθηκε προστατευόμενο δέντρο στο πλαίσιο της δασικής πράξης στη Νότιο Αφρική το 1941.

 Και είναι ένα δένδρο εξαιρετικό, πραγματικά θαυμαστό!

 Θεωρείται δίκαια, ως το μεγαλύτερο χυμώδες εργοστάσιο στον κόσμο, και είναι αληθινά πηγή ζωής:

α) Στις κοιλότητές του συγκρατεί τεράστιες δεξαμενές πόσιμου νερού (ένα μόνο δένδρο μπορεί να συγκρατήσει 4.500 λίτρα νερού),

β) Δίνει τροφή και προλαμβάνει ή και θεραπεύει ασθένειες με τα πολυβιταμινούχα   φρούτα του ( ένα φρούτο του έχειadansondigit2 την τριπλάσια βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι, 50% περισσότερο ασβέστιο από το σπανάκι, τρυγικό οξύ,  είναι εξαιρετικά πλούσιο σε αντιοξειδωτικά ( δρα προληπτικά  και καταπολεμά ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες.)

Και οι επιστημονικές έρευνες για τα ωφελήματα του δένδρου συνεχίζονται με επιδοτούμενα ή και μη πιά προγράμματα ! Δείτε και dadobat project. Ξέχωρα, καθώς λένε που μετατρέπεται, ανάκατο με νερό, σε θαυμάσιο ποτό- κάτι σα λεμονάδα!

Το ίδιο ποτό- λένε- ρίχνει τον πυρετό!

Το νέο είναι ότι οι ρυθμιστικές Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα τρόφιμα, ενέκριναν ήδη την εισαγωγή των φρούτων του δένδρου αυτού και οσονούπω.. θα το δούμε και στην χώρα μας. images

Μια πρόσφατη έκθεση από το Ηνωμένο Βασίλειο, βασισμένη στο Ινστιτούτο Φυσικών Πόρων, υπολογίζει ότι το εμπόριο baobab φρούτων μπορεί να αξίζει μέχρι και $ 1 δισεκατομμύρια. (£ 500.000.000.) το χρόνο για τους Αφρικανούς παραγωγούς, που απασχολούν πάνω από 2,500.000 νοικοκυριά σε όλη την ήπειρο.

γ) Τα άνθη του δένδρου είναι λευκά, αρωματικά και γλυκά, εμφανίζονται από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο. Η επικονίαση λαμβάνει χώρα την νύχτα από φρουτοφάγες νυχτερίδες. Λένε πως  τα άνθη μπορούν να βραστούν και να φαγωθούν  ενώ από την γύρη τους παράγεται κόλλα.

δ) Τα φύλλα του δένδρου τρώγονται φρέσκα, μαγειρεμένα ή και αποξηραμένα  για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος! Τα βλαστάρια ενός νεαρού δέντρου μπορούν να καταναλωθούν σαν σπαράγγια

ε) Οι σπόροι είναι επίσης εδώδιμοι και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατα του καφέ. Caterpillars, που τρέφονται με τα φύλλα, συλλέγονται και τρώγονται από τους ανθρώπους της Αφρικής ως μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης.A toilet built inside a baobab tree in the Kayila Lodge, Zambia

ε) Ο ινώδης φλοιός του δένδρου μπορεί να γίνει ανθεκτικό σκοινί,  χαλί, καλάθι,  ψάθες, δίκτυα αλιείας,  χαρτί και  πανί ως και είδη ένδυσης.  Ο φλοιός αναπαράγεται από το δένδρο μετά την απογύμνωσή του!!

στ) Ο κορμός του δένδρου έχει χρησιμοποιηθεί για ποικίλλες όσες χρήσεις. Σε περιόδους ξηρασίας το μάσημα του ξύλου του δένδρου ανακουφίζει την δίψα..Και..το ίδιο το δένδρο έχει χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς,  ως φυλακή,  ως αποθήκη, ως τουαλέττα, ως σπίτι, ως μπαρ..,…

1. blu

 

Μυστικισμός, και μύθοι  -Προλήψεις!

“Oh he dwells down by the banks of the Limpopo, in the hollow of a great baobab tree.  I heard he eats the fruit at night and spits the seeds into the river.  Down they go, ever so slow, down the lazy old Limpopo to the end of the earth, when the water pours over the edge in a mist-fall, down it goes, into the void. That is why The Little Prince is always scared of the baobab trees growing on his little planet.  Because the man on the banks of the Limpopo won’t stop eating and spitting those seeds.

He’s a man from the old times, from the dawn times, and he lives in an upside-down tree and watches as the water-buffalo yonder march.”

Μέρος από μια συνομιλία του Spider- θεού Anansi και ενός περιπλανώμενου.

Η ύπαρξη του  δένδρου συνοδεύεται από  αρχαίους θρύλους, μύθους και προλήψεις!.

 Λένε, λοιπόν πως το δένδρο αυτό ήταν κάποτε στον κήπο του Θεού. Στον Θεό Thora δεν άρεσε ένα δένδρο baobab να μεγαλώνει στον κήπο του και έτσι το πέταξε πάνω από τον τοίχο του κάτω πέρα στην γη. Το δέντρο πέφτοντας από τον ουρανό χώθηκε στην γή ανάποδα, με τις ρίζες του πάνω..ήταν ακόμη ζωντανό και συνέχισε να αναπτύσσεται..

   Σε ένα άλλο δημοφιλή λαϊκό μύθο,  οι θεοί, λέει, ενοχλήθηκαν από την ματαιοδοξία του baobab, καθώς αυτό τίναζε τα κλαδιά του, ανάδευε τα άνθη του και καυχιόταν στα άλλα πλάσματα για την δική του υπέρλαμπρη ομορφιά, που το ξερίζωσαν και το στήσανε ανάποδα για να πάρει ένα μάθημα ταπεινότητας.

       Και όσο για τις προλήψεις; Αρκετές!

    Κάποτε, στην Αφρική, λάτρευαν το baobab δέντρο ως σύμβολο γονιμότητας, πιστεύανε δε ότι αν κάποιος επέλεγε ένα άνθος του δένδρου θα φαγωνόταν από λιοντάρι ενώ αν έπινες νερό στο οποίο είχαν μουσκευτεί σπόροι του άνθους του δέντρου, τότε θα είχες προστασία από τους κροκόδειλους!!

Πηγές, για περισσότερα επί του θέματος:

http://www.bbc.co.uk/dna/h2g2/A295472

http://www.plantzafrica.com/plantab/adansondigit.htm

http://www.independent.co.uk/news/world/africa/the-tree-of-life-and-its-super-fruit-869737.html

http://www.dadobat.soton.ac.uk/english/static/default_static.aspx

http://epoq.wordpress.com/2008/06/04/by-the-banks-of-the-limpopo/

7 σκέψεις σχετικά με το “Baobab tree: ‘Ενα “ μαγικό” δένδρο

 1. ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΔΕΝΤΡΟ!!!!!!…..ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΑΚΟΥΩ-ΔΙΑΒΑΖΩ!!!!!!………ΜΠΡΑΒΟ!!!!!!……..ΝΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΜΑΘΑ ΣΗΜΕΡΑ……..ΤΟΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΜΟΥ ΒΕΑΤΡΙΚΗ!!!!!………(ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΕΚΑΣΤΟΣ ΣΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΟΥ)…ΞΕΡΕΙΣ…

  Μου αρέσει!

 2. EΞAIΡETIKH ανάρτηση με πληροφορίες που θα ήελα να συμπεριλάβω σε μια δική μου που ετοιμάζω και για το λόγο αυτό παρακαλώ να μου επιτραπεί η αναφορά σε αυτήν

  Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

  Μου αρέσει!

 3. Καλησπέρα Νίκο ! Δεν έχω απάντηση σε αυτό που με ρωτάς.Μέχρι τώρα δεν έχω ακούσει κάτι για μεταφύτευση αυτού του δέντρου σε Ευρωπαϊκή χώρα ή οτι υπάρχει εδώ εν Ευρώπη ή οτι μπορεί να ευδοκιμήσει και εδώ….Λόγος έγινε μόνον για λήψη απόφασης προς εισαγωγή των προϊόντων του στο Ευρωπαικό έδαφος..

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.