Margaret Mead: Η ανθρωπολόγος


«Ποτέ μην αμφιβάλετε ότι μια μικρή ομάδα από σκεπτόμενους, δεσμευμένους στον σκοπό τους, πολίτες μπορεί ν’αλλάξει τον κόσμο. Στην πραγματικότητα, είναι και το μόνο που έχει ποτέ συμβεί».

Μ. Mead

ΜΑΡΓΚΑΡΕΤ ΜΙΝΤ

Margaret Mead2Margaret Mead

Margaret Mead (Μάργκαρετ Μίντ) (16/12/1901 – 15/11/1978) American cultural anthropologist, Αμερικανή, πολιτιστική ανθρωπολόγος, συγγραφεύς, επιστήμων, περιβαλλοντολόγος, υποστηρίκτρια των δικαιωμάτων των γυναικών

1. blu

 •   ‘Ηταν εκείνη που, μεταξύ πολλών άλλων, είπε:

Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world. Indeed, it’s the only thing that ever has.

Man’s most human characteristic is not his ability to learn, which he shares with many other species, but his ability to teach and store what others have developed and taught him.

Ιf we are to achieve a richer culture, rich in contrasting values, we must recognize the whole gamut of human potentialities, and so weave a less arbitrary social fabric, one in which each diverse human gift will find a fitting place. 

Always remember that you are absolutely unique. Just like everyone else.

Εvery time we liberate a woman, we liberate a man.

Never depend upon institutions or government to solve any problem. All social movements are founded by, guided by, motivated and seen through by the passion of individuals. «. «

The solution to adult problems tomorrow depends on large measure upon how our children grow up today..

When human beings have been fascinated by the contemplation of their own hearts, the more intricate biological pattern of the female has become a model for the artist, the mystic, and the saint. When mankind turns instead to what can be done, altered, built, invented, in the outer world, all natural properties of men, animals, or metals become handicaps to be altered rather than clues to be followed. Women want mediocre men, and men are working hard to be as mediocre as possible.»

mm0052p1s

2453131923_893107dfb3_o

 •  Ηταν εκείνη, που, μεταξύ πολλών άλλων, οι άλλοι είπανε για κείνη:

Για κείνη και ιδιαίτερα  για το “Coming of Age in Samoa” : A Psychological Study of Primitive Youth for Western Civilization.(1928): Ήταν, από τα βιβλία της, εκείνο, το πρώτο, που την έκανε διάσημη σ’ όλο τον κόσμο!

Μέχρι που τ’ όνομα της Μάργκαρετ Μιντ,  το δώσανε στον μεγαλύτερο γνωστό κρατήρα που υπάρχει στην επιφάνεια του πλανήτη Αφροδίτη. Mead, τ’ όνομα, λοιπόν, του κρατήρα!

Υπήρξε μια σπουδαία γυναίκα η Μάργκαρετ Μιντ, απ’αυτές που είναι μοναδικές και υπερβαίνουν την εποχή τους. ‘Έξυπνη, ελεύθερη, ασυμβίβαστη, πρωτοπόρος, σκεπτόμενη και τολμηρή.

2453131923_893107dfb3_o

Ήμουν στα δεκατρία μου, νομίζω, όταν πρωτάκουσα για κείνη. Την θαύμασα επειδή μικρή κοπέλλα που ήταν, σε μια εποχή που, συνήθως, οι γυναίκες έμεναν κλεισμένες στο σπίτι τους υπό την πατρική κυριαρχία, εκείνη είχε σπουδάσει  και στην συνέχεια, τόλμησε και έκανε ένα μεγάλο ταξίδι παραμερίζοντας όποιο κίνδυνο και εμπόδιο. Πήγε μόνη, σε ηλικία μόλις 24 ετών, σε ένα μακρυνό νησί, στο σύμπλεγμα των νησιών Σαμόα στον Ειρηνικό Ωκεανό κοντά στην Νέα Ζηλανδία, όπου κανείς άλλος  από την δύση του γνωστού πολιτισμού δεν είχε πάει ως τα τότε για να μελετήσει την ζωή των εκεί ιθαγενών. Και τα συμπεράσματά της από την έρευνα που έκανε συγκλόνισαν τον κόσμο ολάκερο και όχι μόνον την επιστημονική κοινότητα. Αυτά ήξερα μόνον τότε για κείνη σαν παιδί που ήμουν και η Μάργκαρετ Μιντ μαζί με τον Μάικλ Βέντρις στην συνέχεια, έγιναν ,  σημεία αναφοράς για μένα.

Αργότερα, έμαθα πιο πολλά γι αυτούς τους δυο πολύ σημαντικούς ανθρώπους. Και ο θαυμασμός μου γι αυτούς μεγάλωσε. Και, να πω και την αλήθεια μου, αυτός είναι και ο κύριος λόγος, αυτής μου της αναφοράς στο πρόσωπό της.

2453131923_893107dfb3_oΠερισσότερα για την Μάργκαρετ Μιντ, αν θέλετε:  http://www.loc.gov/exhibits/mead

http://www.interculturalstudies.org/Mead/biography.html

http://www.interculturalstudies.org/Mead/bibliography.html#byMead

http://www.webster.edu/~woolflm/margaretmead.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Margaret_Mead

http://www.athenapub.com/venus1.htm

Ο πλανήτης Αφροδίτη

Advertisements

3 thoughts on “Margaret Mead: Η ανθρωπολόγος

 1. Αν και ηταν μια σπουδαια γυναικα..και μια τεραστια μορφη..δεν νομιζω οτι στις μερες μας ,θα μπορουσε να καταφερει το ιδιο..εχει χασει ο κοσμος την ευαισθησια του πια..Χασαμε πολλα..οχι μονο την ευαισθησια μας..την καλημερα μου Βεατρικη !!!

  Μου αρέσει!

 2. Theo μου, καλημέρα! Σ\’ευχαριστώ για το σχόλιό σου. Με αγάπη, εγνοια και ευαισθησία ειπωμένο.. Όμως, ασε να σου πω και την δικιά μου αποψη, στα όσα είπες:Για το καθε τι χρειάζεται ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη ώρα, στον κατάλληλο τόπο. όπως το έχω αντιληφθεί.. Και για ό,τι προκάλεσε σ\’εκείνον τον χρόνο η Μαργκαρετ Μίντ, ήταν γιατί ήταν αυτή η κατάλληλη στον κατάλληλο χρόνο και τόπο. Η γυναίκα αυτή έδρασε , έζησε, εντός, εκτός , κινήθηκε επί τα αυτά του τόπου της, μα επηρρέασε και πέραν των προδιαγεγραμμένων κοινωνικώς ορίων της εποχής της , χαράσσοντας ή διαμορφώνοντας άλλον ή και άλλον ρούν! Ο χρόνος τρέχει, όπως και τα πάντα, έτσι το βλέπω. Είναι κρίμα και άδικο να συγκρίνουμε το τοτε με το τώρα.. αδικούμε και τα δυο.Πέρα όμως από αυτό, πιστεύω οτι σε κάθε χρόνο, ευρύτερα προσδιορισμένο, υπάρχουν ορισμένοι- οχι πολλοί- ελάχιστοι και μετρημένοι που δρούν στην κατάλληλή του ώρα- και με τις πράξεις και την συμπεριφορά τους προκαλούν κλυδωνισμούς και διαμορφώνουν τον άλλον ρουν! Αυτό είναι ιστορικά αποδεδειγμένο και θα συμβαίνει όσον υπάρχουν άνθρωποι. Από την άλλη.. καρδιά μου, λέω, ας μην κλαίμε γιαυτά που υποτίθεται πως έχουμε χάσει- οχι όλοι μας – μερικοί- ίσως οι πιό πολλοί από μας τους θεωρουμένους σύγχρονους. Στην διαδρομή του ιστορικού χρόνου οι άνθρωποι πάντα έχαναν κάτι και εύρισκαν κάτι άλλο, και αυτο το κάτι άλλο καταλήγει νάναι ίσως καλύτερο ή και ευρύτερο από ο,τι πρίν, έτσι κάπως το βλέπω..Η ζωή κυλά στην εξέλιξή της και η κάθε επιλογή μας σημαίνει ταυτόχρονα πως αφήνουμε κάτι άλλο. Κι έπειτα , προτιμότερο, θαρρώ, είναι να χαιρόμαστε γιαυτά που έχουμε, γιαυτά που μπορούμε και μεταφέρουμε στους επόμενους από μας…για την συνέχεια και την νομοτελειακή ανάγκη της εξέλιξης..γνωρίζοντας από τα πρίν οτι η επόμενη γενιά κάτι θ\’αφήσει από αυτά που μεταφέρουμε σ\’αυτήν και κάτι θ\’αλλάξει… Αλλοίμονο, αν δεν συνέβαινε αυτό!! Είναι βασικό συστατικό στοιχείο της ζωής..Και μη θαρρείς..Theo moυ, ακόμη και αν με πούνε αθεράπευτα ρομαντική.. εξακολουθώ να πιστεύω οτι ακόμη και ευαισθησίες υπάρχουνε και άνθρωποι..μ\’αυτές

  Μου αρέσει!

 3. Είναι αλήθεια ότι οι καταστάσεις γεννούν τους Μεγάλους Ανθρώπους της Ιστορίας…αλλά είναι και αλλο τόσο αλήθεια ότι οι μεγάλες Μορφές λάμπουν σ\’ολες τις εποχές…"…μια μικρή ομάδα από σκεπτόμενους, δεσμευμένους στον σκοπό τους, πολίτες μπορεί ν’αλλάξει τον κόσμο." έλεγε η Margaret Mead.. και έχει δίκαιο…….ας θυμηθούμε την ΑΘΗΝΑ του Χρυσού αιώνα του Περικλή……ας θυμηθούμε επίσης ότι η Αναγέννηση… ακολούθησε το σκοτεινό Μεσαίωνα…Κάτι που μου έχει κάνει εντύπωση από τις μελέτες τόσο της Margaret Mead,όσο και άλλων ανθρωπολόγων είναι το συμπέρασμά τους ότι…"η βία και ο πόλεμος ήταν άγνωστα στους πρωτόγονους πολιτισμούς…." Μας βάζει σε τόσες σκέψεις και μπροστά στις δικές μας ευθύνες αυτή η επιστημονική άποψη….ανάμεσα από τις λέξεις σου Theo…. διαφαίνεται καθαρά ότι ΔΕΝ χάθηκε η ευαισθησία,,,κάθε άλλο… κι αν η απογοήτευση μας παίρνει κάποιες φορές… είναι φανερό ότι…Επιθυμία κρύβει μέσα της… για ένα καλύτερο αύριο… και φόβο ότι είμαστε μικροί και λίγοι…όμως…. ΥΠΑΡΧΟΥΝ πάντα Ανθρωποι… που Σκεφτονται και Νοιώθουν… Άνθρωποι με ΝΟΥ και ΚΑΡΔΙΑ… απαιτείται όμως η Συνεργασία και η Δέσμευση σ\’ένα Σκοπό…ο φόβος αποτυχίας και η αίσθηση αδυναμίας… μας αφοπλίζουν… και εύκολα μας παρασύρειη παθητικότητα και η αδράνεια… νομίζω ότι αυτό είναι το πιό ύπουλο σκουλίκι των καιρών μας…και μας παίρνει έτσι εύκολα ο χείμαρρος του καταναλωτισμού… και του καθημερινού αγώνα επιβίωσης… Σε Ευχαριστούμε Βεατρίκη… Καλό Σας Βράδυ…

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s