«Ποιός σήμερα μιλάει ακόμη για τους Αρμένιους;


1915-1917 : Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ

Η Πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα!

Η 24η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Μνήμης για την Αρμενική Γενοκτονία και τιμάται κάθε χρόνο από την Αρμενική διασπορά και από εκείνους , σε όλο τον κόσμο που την αναγνωρίζουν και καταδικάζουν. armeania-genocide-map » Η συστηματική εξόντωση των Αρμενίων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η οποία έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα.

>Η Γενοκτονία των Αρμενίων πραγματοποιήθηκε παράλληλα και με τον ίδιο τρόπο και με τις γενοκτονίες σε βάρος και των άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δηλαδή, των Ελλήνων και των Ασσυρίων.

Ήταν μια προμελετημένη και συστηματική εκστρατεία, για την εξόντωση  ολόκληρων λαών ως επακόλουθο της ρητής απόφασης των Νεότουρκων για επίλυση του εθνικού προβλήματος «καθαρότητας» των οθωμανικών εδαφών, μέσω του φυσικού αφανισμού των ντόπιων εθνοτήτων, την υποχρεωτική εκδίωξη όσων επιβιώσουν και τον βίαιο εξισλαμισμό όσων παραμείνουν.» Βάσω Κόλλια, πολιτική επιστήμων.pod_2304_037_cmyk.jpg

Γενοκτονία Αρμενίων: Μια αποκαλυπτική ανάλυση των γεγονότων

Ο ακριβής αριθμός των σφαγιασθέντων ή και κατ’ άλλους τρόπους εξολοθρευθέντων Αρμενίων πολιτών από τους Τούρκους Οθωμανούς παραμένει έως σήμερα, άγνωστος. Κατ’ ελάχιστο,  τα θύματα της γενοκτονίας υπολογίζονται σε 1.500.000 ανθρώπους ( άνδρες, γυναίκες και παιδιά)

          Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν από τους Οθωμανούς για την γενοκτονία ποίκιλλαν pic18 από τον ξεριζωμό, την σκόπιμη έως θανάτου εξάντληση από κακουχίες, τα βασανιστήρια, την πείνα και την δίψα και.. ταpic15 στρατόπεδα θανάτου!

«I am confident that the whole history of the human race contains no such horrible episode as this. The great massacres and persecutions of the past seem almost insignificant when compared to the sufferings of the Armenian race in 1915.»

Henry Morgenthau, Sr.

US Ambassador to the Ottoman Empire

pic11

Οι Τούρκοι,  ισχυρίζονται ότι οι σφαγιασθέντες από αυτούς τότε Αρμένιοι, ανέρχονταν μόνο στους 300.000 με 500.000 ανθρώπους και  αρνούνται ότι επρόκειτο περί γενοκτονίας!

Ο Θίοντορ Ρούσβελτ, Πρόεδρος των Η.ΠΑ αποκάλεσε τη γενοκτονία των Αρμενίων

 «το χειρότερο έγκλημα πολέμου»

         Η Τουρκία αρνείται το χρονικό της γενοκτονίας των Αρμενίων, ακόμη και όταν βοούν γιαυτό οι ίδιοι οι  πολίτες της!. Γιαυτό και με μεταγενέστερο(!) ποινικό νόμο που ψήφισε τον Ιούνιο του 2005, έσερνε επί σειρά ετών, στα Δικαστήρια τον διάσημο συγγραφέα της, τον τιμηθέντα το 2006 με το Νόμπελ Λογοτεχνίας , Κωνσταντινουπολίτη υπήκοό της, Ορχάν Παμούκ, εξ αιτίας  των εξής δηλώσεών του που είχε κάνει τον Φεβρουάριο του 2005, στο ένθετο του Ελβετικού Das Magazine: «Tριάντα χιλιάδες Kούρδοι και ένα εκατομμύριο Aρμένιοι δολοφονήθηκαν σε αυτά τα χώματα και κανένας δεν τολμά να μιλήσει γι’ αυτό».Επί πλέον τον διασύρει, απειλεί την ζωή του και παραδίδει στην πυρά τα βιβλία του!

Tελικά, ο εν λόγω συγγραφέας της διεσώθη, το μεν, εξ αιτίας της διασημότητάς του, το δε, εν όψει της επιθεώρησης του Τουρκικού συστήματος Δικαιοσύνης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κι αυτό γιατί η Τουρκία απέσυρε τις εναντίον του “περί προσβολής της τουρκικής Δημοκρατίας” κατηγορίες στις 22/1/2006, δηλ. μια μόλις εβδομάδα πριν την επιθεώρηση!!!! Πενήντα, όμως,  ακόμα,  Τούρκοι υπήκοοι της, συγγραφείς, δημοσιογράφοι και εκδότες αντιμετωπίζουν παρόμοιες κατηγορίες στην γείτονα Τουρκία.

24/4/2004:
Οι Αρμένιοι, και άλλοι λαοί- απανταχού του Κοσμου, τιμούν την μνήμη των 
θυμάτων της γενοκτονίας των Αρμενίων.Πενήντα χρόνια μετά το γεγονός της Γενοκτονίας, κήρυξαν την 24η Απριλίου κάθε έτους ( όπου η εναρξη των σφαγών κατά την 24η Απριλίου 1915) ως Ημέρα μνήμης.

22/4/2009: Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Τουρκίας και Καναδά!!  

Η Τουρκία ανακαλεί τον πρεσβευτή της, Ραφέτ Ακγκουνάι,στον Καναδά, εξαιτίας της συμμετοχής υπουργών της κυβέρνησης Χάρπερ σε εκδήλωση μνήμης, επί τη ευκαιρία της συμπληρώσεως πέντε ετών από την αναγνώριση από το Καναδικό Κοινοβούλιο της Γενοκτονίας των Αρμενίων  από τους Οθωμανούς Τούρκους κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου

24/4/2009:Η 94η επέτειος από την έναρξη της γενοκτονίας του Αρμενικού Λαού από τους Τούρκους επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

24/4/2009: Στην Αθήνα, ετελέσθη επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο θυμάτων της γενοκτονίας των Αρμενίων στην πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης στην Ν. Σμύρνη,μετά Αρμένοι μα και Ελληνες, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος και μετά πορεύτηκαν προς την Τουρκική πρεσβεία, στην μνήμη της γενοκτονίας των συμπατριωτών τους 94 χρόνια πρίν.

24/4/2009:Διπλωματικό επεισόδιο!!Η Τουρκία ανακαλεί τον πρεσβευτή της Ραφέτ Ακγκουνάι στον Καναδά, εξαιτίας της συμμετοχής υπουργών της κυβέρνησης Χάρπερ σε εκδήλωση μνήμης, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πέντε ετών από την αναγνώριση από το καναδικό Κοινοβούλιο της Γενοκτονίας των Αρμενίων  από τους Οθωμανούς Τούρκους κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου

24/4/2009:Ο Αρμένιος πρόεδρος Σερζ Σαρκισιάν,δήλωσε εξ αφTsitsernakaberd Genocide Memorial, Yerevan, Republic of Armeniaορμής της τραγικής επετείου, μεταξύ άλλων:

«Δεν υπάρχει παραγραφή για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας,  ούτε στις μνήμες των ανθρώπων, ούτε στην Ιστορία (…) Πρόκειται για αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης»

Μεταγενεστέρες προσθήκες- Εξελίξεις Ιστορικές

4/3/2010: Μέγα ιστορικό γεγονός!

 «Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε το μη δεσμευτικό  υπ’ αριθμό 252 Ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζει την Γενοκτονία των Αρμενίων, ύστερα από παρατεταμένη συζήτηση που παρακολούθησαν Τούρκοι και Αρμένιοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι καθώς επίσης και τρία άτομα που κατάφεραν να γλυτώσουν από την, όπως την χαρακτήρισαν, σφαγή των Αρμενίων στην περίοδο 1915-1923.
Η διαφορά με την οποία εγκρίθηκε το μέτρο ήταν μία μόνον ψήφος.  Από τα 45 μέλη της επιτροπής, τα 23 υποστήριξαν το ψήφισμα ενώ τα υπόλοιπα 22 τάχθηκαν εναντίον του.
Η Τουρκία καταδίκασε αμέσως την απόφαση υποστηρίζοντας ότι το μέτρο της επιρρίπτει ευθύνες για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε και ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Ουάσιγκτον Ναμίκ Ταν για διαβουλεύσεις» άπό άρθρο της 5-3-2010 του Γιώργου Μπίστη στην
εφημερίδα
» Φωνή της Αμερικής« http://www.voanews.com/greek/2010-03-05-voa4.cfm
12/3/2010: Μέγα Ιστορικό γεγονός
Η Σουηδία αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Ποντίων και των Αρμενίων.
Υπέρ της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων και των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία ετέθη το σουηδικό Κοινοβούλιο. Η σχετική απόφαση, που ελήφθη με 131 ψήφους υπέρ, 130 κατά και 88 αποχές, έχει προκαλέσει ένταση στην Τουρκία. Ήδη αναβλήθηκε η προγραμματισμένη, για τις 17 Μαρτίου, επίσκεψη στη Σουηδία του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στην Άγκυρα ανακλήθηκε για διαβουλεύσεις ο τούρκος πρεσβευτής στη Στοκχόλμη. Εκτός από τους Πόντιους και τους Αρμενίους, η απόφαση του σουηδικού Κοινοβουλίου αφορά και στη γενοκτονία των Ασσυρίων, των Συρίων και των Χαλδαίων, το 1915. Η αναγνώριση της γενοκτονίας από τη Σουηδία έγινε μόλις μία εβδομάδα μετά την έγκριση αντίστοιχου ψηφίσματος, που αφορά αποκλειστικά στη γενοκτονία των Αρμενίων, από την Επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ

1.-blu_thumb.gif

22/8/1939 :Ο Αδόλφος Χίτλερ (Adolf Hitler) ήταν εκείνος που είπε τότε,  στους διοικητές των στρατιών του:

«Thus for the time being I have sent to the East only my ‘Death’s Head Units’ with the orders to kill without pity or mercy all men, women, and children of Polish race or language. Only in such a way will we win the vital space that we need.

Who still talks nowadays about the Armenians?»

«Έτσι, για την ώρα, έχω στείλει προς την Ανατολή μόνο  τα Τάγματά μου θανάτου ‘Death’s Head Units’  με τις εντολές  να σκοτώσουν χωρίς οίκτο ή έλεος όλους τους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά της Πολωνικής φυλής ή γλώσσας. Μόνο  με ένα τέτοιο τρόπο θα κερδίσουμε τον ζωτικό χώρο που έχουμε ανάγκη».

Ποιός  σήμερα μιλάει ακόμη για τους Αρμένιους; «

Εσείς;

Μιλάτε σήμερα ακόμη για τους Αρμένιους;

Διαψεύστε τον Χίτλερ!

Κάποιοι μιλάνε για τους Αρμένιους! Κάποιοι θυμούνται! Και είναι πολλοί! Και δεν αφήνουν τους άλλους να ξεχάσουν και τους νέους να μην μάθουν για το τι συνέβη τότε..Για να μην ξαναγίνει ποτέ στο μέλλον..

Σημειώσεις:

  • Αναφορικά με την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων ( πότε και από ποιές ως τώρα χώρες και οργανισμούς),
  • Γενοκτονία: Τη λέξη«γενοκτονία»την επινόησε ο νομικόςRaphaël Lemkin, το 1948lemkin-rafael-genocide. Γενοκτονία που προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις γένος και κτείνω (=φονεύω). Ο δικηγόρος Lemkin σχημάτισε τη λέξη «genocide» συνδυάζοντας τα συνθετικά geno-, από την ελληνική λέξη «γένος», και –cide, από τη λατινική λέξη για τη δολοφονία.
  • Για να καταλήξει στη διατύπωση αυτού του νέου όρου, ο Λέμκιν έδωσε ερμηνευτικό προβάδισμα στην ιδέα «ενός συντονισμένου σχεδίου το οποίο βασίζεται σε μια σειρά από συγκεκριμένες ενέργειες, οργανωμένου χαρακτήρα, και αποβλέπει στην καταστροφή των βασικών θεμελίων της ζωής εθνικών ομάδων, με απώτερο στόχο τη βιολογική εξάλειψή τους.»
  • Πριν το 1948, δεν υπήρχε η λέξη ως νομική οντότητα, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν είχαν ήδη διαπραχθεί γενοκτονίες. Υπήρξαν για παράδειγμα, το 1915 η γενοκτονία των Αρμενίων, το 1918 η γενοκτονία των Ποντίων και άλλες.
  • Η Χάρτα του ΟΗΕ του 1948 καθορίζει τη γενοκτονία ως συστηματική εξόντωση. Συστηματική εξόντωση δεν σημαίνει ολοκληρωτική εξόντωση.
  • Σύμφωνα με την Διακήρυξη του ΟΗΕ από την 9η Δεκεμβρίου του 1948, γενοκτονία θεωρείται «μια από τις ακόλουθες πράξεις που λαμβάνει χώρα με στόχο την ηθελημένη καταστροφή ή τον αφανισμό ενός μέρους ή μιας ολόκληρης εθνικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας ανθρώπων: την δολοφονία μελών της ομάδας αυτής. Την πρόκληση σοβαρών σωματικών ή ψυχολογικών τραυμάτων σε μέλη της ομάδας. Την ηθελημένη επέμβαση στις συνθήκες ζωής των ομάδων αυτών, με στόχο τον φυσικό αφανισμό τους. Την επιβολή μέτρων με στόχο τον εμποδισμό των γεννήσεων εντός της ομάδας αυτής. Και τέλος την βίαιη μετατόπιση παιδιών από την ομάδα αυτή σε μια άλλη ομάδα ανθρώπων».

2 σκέψεις σχετικά με το “«Ποιός σήμερα μιλάει ακόμη για τους Αρμένιους;

  1. Μάλλον δεν μιλάνε πολλοί! Σίγουρα όμως οι άνθρωποι που είναι ενημερωμένοι πάνω στο θέμα, όπως διάφοροι σύλλογοι και ενώσεις Αρμενίων και όσοι κατάγονται απο αυτό το μέρος, θα είχαν πολλά να μας πούν! Δεν μπορω να κάνω κάποιο σχόλιο, λόγω έλλειψης γνώσεων πάνω στο θέμα, όμως είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα και ενημερωτική καταχώρηση! Καληνύχτα και φιλάκια!!!!

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.