19/5: Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού   4 Σχόλια


30_epistoli_vatum1920[1] 

25_pontus1918[1]

 

 

2453131923_893107dfb3_o

small_gen4m_jpg            Γενοκτονία:        Πρωτογενές έγκλημα.  Σημαίνει την μεθοδική, συστηματική εξολόθρευση, ολική ή μερική, μιας εθνικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας, είναι έγκλημα ανεξάρτητο από πολεμικές συγκρούσεις. Ο υπαίτιος του εγκλήματος αυτού προβαίνει στην  συστηματική ενέργεια της γενοκτονίας εις βάρος της άνω ομάδας, οχι για κάτι που αυτή η ομάδα είτε έπραξε ή που μπορεί να έπραξε ή να πράξει, αλλά για το οτι είναι αυτή που είναι. 

 • Ο όρος  “ γενοκτονία“( Genocide)* ως νομική έννοια, προσδιορίστηκε ως τέτοια ονομαστικώς και εννοιολογικώς, από τον νομικό Raphaël Lemkin** και εγκρίθηκε  στις 9/12/1948 , οπότε και υπογράφτηκε η σύμβαση για την πρόληψη και την τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας (The Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide ) και η οποία τέθηκε σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 1951 και εφεξής..
 • Πριν το 1948, δεν υπήρχε η λέξη ως νομική οντότητα, αλλά αυτό δεν  σημαίνει ότι δεν είχαν ήδη διαπραχθεί γενοκτονίες. Και η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, όπως και αυτή των Αρμενίων, πρου προήγήθηκαν χρονικά, τέτοιες ήσαντε και είναι. Για να περιγραφούν οι πράξεις αυτές ως τότε χρησιμοποιούνταν οι λέξεις: Βανδαλισμός, βαρβαρισμός
 • Η Χάρτα του ΟΗΕ του 1948 καθορίζει τη γενοκτονία ως συστηματική εξόντωση.Συστηματική εξόντωση δεν σημαίνει ολοκληρωτική εξόντωση.  

2453131923_893107dfb3_o

  

          Αυτός ο χορός, ο Πυρρίχιος***, ήταν το έναυσμα! ‘Ημουν, δεν ημουν στα δεκατέσσερα χρόνια μου, σαν τον είδα να χορεύεται στα “Παπαστράτεια”. Κι έμεινα κεί ακίνητη, θυμάμαι, νοιώθοντας να φεύγει όλος ο αέρας από μέσα μου. Και σαν ακολούθησε ο χορός των μαχαιριών, όλο το αίμα να κοχλάζει μέσα μου.

           Μέχρι τότε, γνώριζα για τον Ελληνικό αποικισμό του Πόντου από τα αρχαία χρόνια, το από που και το πως. Γνώριζα κάμποσα για τον πολιτισμό τους, για το εμπορικό τους δαιμόνιο, για την γέφυρα που επιτέλεσαν στην πορεία των χρόνων στην επέκταση του Ελληνικού πολιτισμού στα πέρατα της Ασίας προς το βορρά και προς τον νοτιά.

          Μα, δεν είχα ακούσει τίποτις για την σφαγή που γένηκε, στα πέτρινα ματοβαμμένα χρόνια της περιόδου 1916-1923, για την συστηματική και τρομερή  στην μεθόδευση και υλοποίησή της  διαρκή εγκληματική πράξη των Τούρκων για τον εξανδραπονδισμό και την εξόντωση τούτου του λαού, από αυτό τον τόπο που με τα χρόνια προσάρτησε στα εδάφη της. Για όλα αυτά, έμαθα και συνεχίζω να μαθαίνω, μετά. Αφου είδα και άκουσα τον πυρρίχιο.

PONTIO1          Για την ιστορία του Πόντου και τα της περιόδου της Ποντιακής γενοκτονίας, δεν θα μιλήσω εδώ.

       Να σημειώσω μόνον:

α) Οτι η γείτων χώρα, η Τουρκία,  αρνείται  έως σήμερα οτι υπήρξε ποτε τέτοιο γεγονός, οιόν το της γενοκτονίας των Ποντίων, ούτε οτι πως υπήρξε υπαιτία τούτου! Οπως  άλλωστε πράττει αντιστοίχως και για την των Αρμενίων γενοκτονία!

β) Οτι βάσει της ποινικής αρχής nullum crimen, nulla paine sine lege”, η γείτων χώρα Τουρκία, ακόμη και αναγνωρίσει την γενοκτονία των Ποντίων ως γεγονός τελεσθεν παρ’αυτής, δεν μπορεί να καταδικασθεί γιαυτό, δεδομένου οτι δεν είχε προβλεφθεί ως ποινικό διεθνές αδίκημα, τότε που συνέβη

     Σας παραπέμπω για πληρέστερη ενημέρωση επί τα των αφορώντων στην Γενοκτονία των Ποντίων ιστορικά και άλλα γεγονότα:

 • 19η Μαίου: Γενοκτονία των Ποντίων, του Βλάσση Βλασίδη (Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων)
 • http://www.hri.org/MPA/gr/other/genoktonia/index.html
 • Η γενοκτονία των Ποντίων: Tο άγνωστο ελληνικό ολοκαύτωμα:

http://www.geocities.com/pontos1923/pages/genoktonia.html?200919

Προσθήκη μεταγενέστερη:
12/3/2010: Το σουηδικό Κοινοβούλιο ψήφισε την Πέμπτη υπέρ τις αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων, των Αρμενίων και άλλων μη μουσουλμανικών μειονοτήτων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η απόφαση ελήφθη με 131 ψήφους υπέρ έναντι 130 κατά και 88 αποχές. Την πρόταση είχαν καταθέσει βουλευτές από διάφορα κόμματα του σουηδικού Κοινοβουλίου. Η απόφαση εκτός από τους Πόντιους και τους Αρμενίους αφορά επίσης στη γενοκτονία το 1915 των Ασσύριων, των Σύριων και των Χαλδάιων.
 Μετά την απόφαση του Σουηδικού Κοινοβουλίου αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για τις 17 Μαρτίου επίσκεψη στη Σουηδία του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ανακλήθηκε στην Αγκυρα για διαβουλεύσεις ο Τούρκος πρέσβης στη Στοκχόλμη Ζεργκιούν Κορούτουρκ.
 Την ικανοποίησή του για την απόφαση εξέφρασε ο Σύλλογος Ποντίων της Σουηδίας «Εύξεινος Πόντος». Την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή Εξωτερικών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων είχε αναγνωρίσει της Γενοκτονία των Αρμενίων.

  Σημειώσεις-πηγές:

Πυρρίχιος***: Πανελλήνιος Ελληνικός Πολεμικός Χορός.{ Μεταγενέστερη  ονομασία εκ της αρχικής του : Πυρρίχιος<πυρρίχη (είδος χορού)< Πύρριχος (ον. εφευρέτη του χορού), χορός όπου οι χορευτές αναπαριστάνουν αμυντικές και επιθετικές κινήσεις πολεμιστών, κατά το λεξικό Φυτράκη)

Παλιότερα, διάβασα, οτι ήτανε κυκλικός, οτι επονομάζεται επίσης και Σέρα από το όνομα του ποταμού περί την Τραπεζούντα, όπου εχορεύετο, κυρίως. Μα οχι μόνον εκεί! Ο χορός αυτός χορευότανε και χορεύεται από τον Πόντο ως την Κύπρο και τη Κρήτη μέχρι πίσω τη μητρική Αρκαδία των Πελασγών.
"Εκμανθάνουσι πάντες εν Σπάρτη, από πέντε ετών πυρριχίζειν."
– Αθήναιος, Επιτομή 2.2.134 –

Πύρριχος: Πύρριχος σημαίνει αυτός που κατέχει το πυρ, η μεταφορικά την γνώση την τεχνολογία, ή την ενέργεια:

http://gpapadothomakos.googlepages.com/home2

“Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Πύρριχος είναι γνωστός ο εφευρέτης του περίφημου πυρρίχιου χορού. Ο χορός αυτός ήταν πολεμικός και χορευόταν με όπλα (λόγχη και ασπίδα), καθώς και με πυρσούς. Πολλά πρόσωπα διεκδικούν την ταυτότητα του Πυρρίχου: άλλοι συγγραφείς και μυθογράφοι τον θεωρούσαν έναν από τους Κουρήτες, άλλοι πίστευαν ότι ήταν ένας Λάκωνας, ενώ άλλοι δεν παραδέχονται την ύπαρξή του και συνδέουν τον πυρρίχιο χορό με τον Πύρρο-Νεοπτόλεμο

Πηγή:* Emmy Patsi-Garin: Επίτομο λεξικό Ελληνικής Μυθολογίας, εκδ. οίκος «Χάρη Πάτση», Αθήνα 1969” : http://www.hellenica.de/Griechenland/Mythos/GR/Pyrrichos.htm

Δείτε , επίσης για τον πυρρίχιο: http://el-pontos.blogspot.com/2008/02/blog-post_1260.htm

 Genocide*= α)  Ο ορισμός της, κατά τα εν τω άρθρω 2 της Σύμβασης για την πρόληψη και καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας (Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide) οριζόμενα, όπου, μεταξύ άλλων:

{.. any of the following acts committed with intent to destroy, in whole or in part, a national, ethnical, racial or religious group, as such:

(a) Killing members of the group;
(b) Causing serious bodily or mental harm to members of the group;
(c) Deliberately inflicting on the group conditions of life calculated to bring about its physical destruction in whole or in part;
(d) Imposing measures intended to prevent births within the group;
(e) Forcibly transferring children of the group to another group. }

β) Ως υπαίτιες πράξεις που προβλέπονται και τιμωρούνται για το έγκλημα της Γενοκτονίας, κατά τα εν τω άρθρω 3 της αυτής ως άνω σύμβασης οριζόμενα, ορίζονται οτι είναι:

(a) Genocide;

(b) Conspiracy to commit genocide;
(c) Direct and public incitement to commit genocide;
(d) Attempt to commit genocide;
(e) Complicity in genocide. http://www.greeknewsonline.com/modules.php?name=News&file=article&sid=10400http://en.wikipedia.org/wiki/Conven
Raphael Lemkin**: (24/6/1900 – 28/8/1959) Πολωνός νομικός, Ρωσσικής καταγωγής, Ιουδαίος:  http://en.wikipedia.org/wiki/Raphael_Lemkin

Digg This

Advertisements

4 responses to “19/5: Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ο Πυρίχειος έχει τις ρίζες του στα βάθη των χιλιετηρίδων και ανάγεται από την εποχή των Πελασγών. Επιδή οι Πελασγοί αναπτύχθηκαν στον Πόντο αλλά και στην Θεσσαλία την Ήπειρο και την Μακεδονία έμεινε στους αιώνες με διάφορες παραλλαγές του. Η Αποίκιση του Πόντου έγινε την εποχή που οι εκεί Ελληνες άρχισαν την αναπτυξη του εμπορίου. Τότε πολλοί θέλησαν να μείνουν στις περιοχές εκείνες για να διευκολύνουν τους δεσμούς μεταξύ των ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΩΝ ΛΑΩΝ. Αυτό αφορά την περιοχή του Πόντου ενώ η μετοίκιση προς δυσμάς ήταν διαφορετική και όριζε το χτίσιμο πόλεων σε παρθένες περιοχές οι οποίες είχαν εχγώριο πλούτο. Οι εκεί λαοί ήταν ολιγάριθμοι και ο ΔΥΝΑΤΟΣ Ελληνικός λαός δεν είχε να φοβηθεί ΤΙΠΟΤΑ αφού ζητούσε ειρηνική συνύπαρξη.Η Σέρα είναι παραλλαγές του Πυριχείου οι οποίες έχουν λιγότερα βήματα των 154 που ήταν ορισμένα αρχικά και αυτό έγινε για να απλοποιηθεί ο χορός που ΟΛΟΙ ήθελαν να χορεύουν. Έτσι ανά περιοχή συναντούμε διαφορετική έκδοση της Σέρα με αποτέλεσμα να μαλώνουν Πόντιοι για το πως χορεύεται αυτή.Καλό βράδυ και ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ από βάθους καρδίας για το ΕΞΟΧΟ αυτό αφιέρωμα.

  Γιώργης
 2. Γιώργη μου, σε ευχαριστώ! Για τα καλά σου λόγια μα κυρίως για τις πληροφορίες που μού δίνεις. Μονο, να μου επιτρέψεις, η κύρια βάση των Πελασγών, από όσα ξέρω, ήταν η Πελοπόννησος και δή η Αρκαδία. Ετσι τα είπε ο Ησιόδος, κατά δε τον Παυσανία " Επί βασιλείας Πελασγού όλη η Πελοπόννησος ονομαζόταν Πελασγία ή Αχαικό Αργος. Τώρα, βέβαια, ως Πελασγοί αποκαλούνται, εξ όσων γνωρίζω, οι αυτόχθονες κάτοικοι του ευρύτερου Ελλαδικού χώρου,. Πάντως, Μακεδόνα μου, η αφεντιά μου κρατάει από τους Δωριείς, Ξέρεις, από εκείνους πουρθανε κατά τα μέρη μας γύρω στο 1100 π.Χ φέρνοντας τον σίδηρο, από τους πολεμιστές. Λεω, καμμιά φορά, μπας και σπάραξα έτσι στο ίδωμα και το λάκουσμα του Πυρρίχιου, λόγω γεννετικών καταβολών (!)..Αλλά κάπου διάβασα οτι μίλησε κι ο Πλάτωνας γιαυτό τον χορό, ονομάζοντάς τον ως δώρο των θεών στους ανθρώπους! Μέγιστος χορός και μεγάλοι οι Πόντιοι που τον κρατήσανε και τον κρατάνε ζωντανό στον χρόνο.Τώρα, και το τσάμικο δεν πάει πίσω, έτσι;

  Βεατρίκη
 3. ΝΑι καλή μου μερικοί Πελασγοί πέρασαν στην Πελοπόνησσο και μάλιστα στην Αρκαδία η οποία κατοικήθηκε αρχικά από τους Έλληνες. Οι Πελασγοί οι Φρύγες και οι Έλληνες ήταν τα πρώτα φύλα που έφτασαν στον Ελλαδικό χώρο.Οι γνωστοί Τσάκωνες είναι απόγονοι των Δωριέων καλή μου όπως και οι Μακεδόνες. Ο Δωρίος ήταν ο πατριάρχης της μεγάλη οικογένεια ς των Δωριέων τους οποίους οδήγησε στον Ελλαδικό χώρο. Ήταν εξαιρετικός πολεμιστής και έφυγε από την Μεσοποταμία γιατί ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕ να χύνει το αίμα των Περσών που εκείνα τα χρόνια, προγεγνέστερα και μεταγενέστερα εχθρεύονταν τους Έλληνες, μέχρι που ο Αλέξανδρος τους έδειξε ότι πρέπει να σταματήσουν να καλλιεργούν το μίσος εναντίων των Ελληνόφωνων λαών. Η ειρήνη που όρισε τότε και ο φόβος αρχικά αποτέλεσε και σήμερα έχει εξαφανιστεί κάθε σχετικό μίσος ανάμεσα στους δύο λαούς.Οι Τσάκωνες νομίζω ότι έχουν ένα χορό που φέρουν μαζί τους από την αρχαιότητα και που μοιάζει με τον Πυρίχειο, αφού ήταν ο πρόδρομος χορός φυσικά.

  Γιώργης
 4. καλησπερα Βεατρικη..πολυ ενδιαφεροντα αυτα που γραφεις….οντως ο πυριχιος ειναι ενας χορος που σε καθυλωνει…πιστευω η παραδοση, τα ηθη και εθιμα καθε λαου, ειναι καλο να τα κραταμε μεσα μας, να μη τα ξεχναμε, και να τα διατηρουμε….αυτο μας θυμιζει ποιοι ειμαστε…τους προγονους μας…ευχαριστουμε, να \’σαι καλα!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: