Η Loreena McKennitt στο Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών


27/6/2009

Ρωμαϊκό ωδείο Πατρών

Ήτανε χθες το βράδυ, στο Ρωμαϊκό Ωδείο στην Πάτρα, που η Loreena McKennitt μας ταξίδεψε σ’ έναν άλλο κόσμο, σε χώρες μακρινές και μυστικές, σ’ ένα όραμα φαντασίας..loreena_mckennitt-7-harp-500 (2)

 

Κι ήταν η νύχτα βαρειά και άστερη κι ήχοι από την λύρα, την άρπα, το βιολί , την γκάϊντα και το ακορντεόν ταξιδεύανε και

χρωματίζανε το μαύρο τ’ουρανού, μ’ ένα κυρτό τόξο φεγγαριού να φέγγει χλωμό  στο ταξίδι.

Κι ήταν η φωνή της απαλή και καμπύλα σαν το κύμα π’ανέβαινε ίσαμε τοξωτά με πάνω  κι ανακάτευε τα χρώματα,

 ένα πινέλο ζωγραφιάς.. και πίσω απ’αυτά οι νότες από το πιάνο και το όμποε και τ’ άλλα κρατάγανε το ίσο..

Η σκηνική παρουσία αυτής και της ορχήστρας της  ήταν εκπληκτική με όλη την απλότητά της.

Η διάσημη Καναδή δημιουργός , συνθέτις και τραγουδίστρια με εντυπωσίασε με την εκφραστικότητα, την απαλότητα του ύφους της, την ευγένεια και, κυρίως την σεμνότητά της’. Απολαύστε την..

2453131923_893107dfb3_o

 

2453131923_893107dfb3_oΡΟΔΟ

Ήταν μια ωραία βραδυά χθες..

  Σημειώσεις :

Image18

    Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών (Roman Odeon of Patras):

   “Σύμφωνα με τον ιστορικό Παυσανία, το Ωδείο της Πάτρας  είναι το πλέον αξιόλογο από όλα τα Ωδεία της Ελλάδος, πλην αυτού του Ηρώδου του Αττικού στην Αθήνα, το οποίο είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος και καλύτερο σε εμφάνιση. Πρόκειται για κτίσμα του 2ου μΧ αιώνα, ερευνητές όμως το χρονολογούν είτε στο 1ο πΧ αιώνα, είτε στο 1ο μΧ αιώνα. Κατατάσσεται στα ρωμαϊκά μνημεία και πιθανότατα ανεγέρθηκε από τον αυτοκράτορα Αύγουστο, στα χρόνια του οποίου η Πάτρα έγινε σημαντική, καθώς ευνόησε τους κατοίκους της ανακηρύσσοντας τους «ελεύθερους πολίτες».

“Είναι χτισμένο στη νότια πλαγιά του λόφου της ακρόπολης, και ήταν συνέχεια της αρχαίας αγοράς. Στο επάνω μέρος του μνημείου υπήρχε άγαλμα του Απόλλωνα, φτιαγμένο από λάφυρα του πολέμου κατά των Γαλατών, στον οποίο πήρε μέρος η Πάτρα ως σύμμαχος. Τον 3ο προς 4ο αιώνα, μεγάλο μέρος του Ωδείου καταστράφηκε, συνεπεία πυρκαγιάς κατά τη διάρκεια επιδρομής των Ετρούλων. Το δυστυχές είναι ότι μετά την πυρκαγιά, το μνημείο σκεπάστηκε και πάνω σε αυτό χτίστηκαν οικήματα. Αργότερα, το 1889 εξαιτίας τυχαίων εκσκαφών για αδρανή υλικά, αποκαλύφθηκε μέρος του μνημείου. Τα έτη 1938, 1943 και 1957 γίνονται σταδιακές ανασκαφές αποτέλεσμα των οποίων είναι η ανακάλυψη μερών του μνημείου. Αργότερα ξεκινούν και οι εργασίες αναστήλωσης του μνημείου, ώστε να πάρει την αρχική του μορφή.

“Το Ωδείο είναι χωρητικότητας 2.200 ατόμων και αποτελείται από δύο σειρές εδωλίων ακτινωτής διάταξης. Η σκηνή αποτελείται από υπερυψωμένη εξέδρα με χώρο όπισθεν αυτής για την προετοιμασία των ηθοποιών. Σήμερα, το Ωδείο χρησιμοποιείται για πολιτιστικές εκδηλώσεις και κυρίως για παραστάσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας”

Το παρόν απόσπασμα αποτελεί αντιγραφή από την ιστοσελίδα:

Go to source web page: Ρωμαϊκό Ωδείο – Ρωμαϊκά Μνημεία Πάτρας — «Sul Cammino di Enea» Project

Επίσης, μπορείτε να δείτε σχετικά για το ωδείο αυτό:Go to source web page: Αρχαίο Ωδείο Πάτρας – Βικιπαίδεια

2 ) Για την Loreena McKennitt μπορείτε να δείτε εδώ.

4 σκέψεις σχετικά με το “Η Loreena McKennitt στο Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών

  1. Ξερεις ποσο με ενοιαξαν ολα αυτα τωρα βεατρικη……………….(περι μεσημεριανου φραπε παγωτο ..Ο λογος..)………..(εσυ θελω να σαι καλα..ΠΑΝΤΟΤΕ)Ομως….Ομως……..Καλησπεριτσες……… : )

    Μου αρέσει!

  2. καλησπερα Βεατρικη…..θα πρεπει να ηταν πολυ ομορφη και μαγευτικη η ατμοσφαιρα…..και ειδικα μεσα σε ενα τετοιο αρχαιο ωδειο…..αναμεσα σε αρχαιους και συγχρονους μουσικους…..οι ηχοι αναμηγνυονται και ταξιδευουν…..να\’σαι καλα Βεατρικη μου….

    Μου αρέσει!

  3. Καλησπέρες και σε σάς. Νάναι όμορφιά η Κυριακή σας..Και σας ευχαριστώ. Ναι ήτανε ωραία χθες. Εχω την τύχη, το ωδείο νάναι κοντά στο σπίτι μου. Είναι ένας ζωντανός χώρος μετά τόσους αιώνες..Φροντίσανε οι τωρινοί γιαυτό. Κάθε καλοκαίρι ειδικά , τις βραδυές, είναι κατάμεστο από κόσμο, λόγω των συναυλιών μα και των θεατρικών παραστάσεων που γίνονται εκεί. Η φωταγώγησή του την νύχτα είναι απ\’ τους ανθρώπους φειδωλή, βασίζεται, κυρίως στην αστροφεγγιά και στο φεγγάρι.. Κι έτσι, γεννιέται μια πραγματικά άλλη ατμόσφαιρα.. της νυχτιάς που λέμε. Ετσι ενώνεται το χθες και το σήμερα εκεί.Χθες βράδυ, ήταν κατάμεστος ο χώρος, πέραν της χωρητικότητάς του..και ήταν τόση η σιωπή των ανθρώπων που η Λορέννα σε κάποια στιγμή που σταμάτησε να πεί κάτι, αφουγκράστηκε τα κελαηδίσματα των πουλιών..Και τόπε μάλιστα!Σεμνη η παρουσία της και ευγενικιά..Αφησε θαυμάσιες εντυπώσεις..Πιό δίπλα από το Ωδείο είναι η πλατεία Αγίου Γεωργίου που γιόμισε μετά..Ηταν και δροσερά χθες..Ναι ήτανε πολύ όμορφα Μαρία μου. Η ίδια η Λορέννα τόνισε το πόσο μοναδικά ένοιωθε με την υπέροχη ακουστική του ωδείου όπως και μεσα σε αυτό το όλον..300, φίλε μου, σε ευχαριστώ που με νοιάζεσαι, μα, πιστεύω πως και εσύ αν ήσουνα εκεί – με την κυρά σου μάλιστα- θα περνάγατε πολύ όμορφα..Ροβολείστε καμμιά φορά..μικρές οι αποστάσεις πιά..Το παγωτό με τον φραππέ τον είχα πιεί πριν πάω..Μετά, στην πλατεία ήτανε η κρύα μπύρα μετά των σχετικών και αργοξενύχτι με την παρέα σε κουβεντολόϊ..ξέρεις τώρα!.. Καλό βράδυ!

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.