Στην τελευταία Αυγουστιάτικη μέρα


      ’Έγιναν τόσα πολλά μέσα στον χρόνο μια τέτοια τελευταία μέρα τ’ Αυγούστου του μήνα, σαν και τούτη σήμερα, που κι αν πέρασαν καιροί από τα τότε, ζούνε ως σήμερα, σημαδεύοντάς το, το καθένα τους σαν γένηκε

       Να δούμε μερικά και με  ελάχιστα λόγια;

       Η τελευταία μέρα του Αυγούστου έμελλε νάναι σημαδιακή για τους ανθρώπους της Τέχνης κι οχι μόνον:

1)  Για τον Pierre Jules Théophile Gautier, ο λόγος

“Η Τέχνη για την Τέχνη”

       Η φράση , παροιμιώδης!

          Ειπώθηκε από τον Θεόφιλο Γκωτιέ (Pierre Jules Théophile Gautier),gautier πολυτάλαντο Γάλλο ποιητή, συγγραφέα, δημοσιογράφο και δραματουργό,  λάτρη της Τέχνης και της Φαντασίας,  που γεννήθηκε στις 31/8/ 1811 στην Τάρμπα των Άνω Πυρηναίων της Γαλλίας.

          Ως Λάτρης της  Φαντασίας, κι αυτός όπως και ο ποιητής που θαύμαζε ο Σαρλ Μπωντλαίρ,  είναι εκείνος είπε το περίφημο:

«Η Φαντασία είναι το πρώτο όπλο στον πόλεμο ενάντια στη Πραγματικότητα».

         Ερωτικός άνθρωπος ο Γκωτιέ! Ενάντια στην ηθική..ως μη έχουσα σχέση με την Τέχνη..Αγαπούσε  πολύ τις γυναίκες μα και τις ..γάτες

        ‘Ήτανε εκείνος που για τις πρώτες, έγραψε, μεταξύ άλλων, το περίφημο μπαλέτο “ Ζιζέλ” ,  «Giselle»

       Το αποτέλεσμα; Ο Γκωτιέ σαν είδε στην σκηνή του μπαλέττου να πρωτοχορεύει την Ζιζέλ η Καρλόττα Γκρίζι, τον Ιούνιο του 1841 , την ερωτεύθηκε τόσο σφοδρά, που επειδή δεν μπόρεσε να την πάρει, παντρεύτηκε, αντ’ εκείνης,  την αδελφή της Ερνεστίνα!!! Στο σοϊ ,πάντως, έμεινε!

         Τώρα, λέω, αν η Καρλόττα Γκρίζι (Carlotta Grisi) είχε την χάρη, την ομορφιά και την γοητεία της Svetlana Zakharova που χόρεψε ως Ζιζελ επίσης, τότε, ας δείξουμε λίγη κατανόηση!

       ‘Οπως προανέφερα, ο Γκωτιέ  αγαπούσε και τις γάτες..Ξέρετε,  τι έλεγε γιαυτές;;.

“Αν φανείς άξιος της αγάπης της , μια ΓΑΤΑ μπορεί να γίνει φίλη σου…ποτέ όμως σκλάβα σου!!

black_cat

         ‘Ίσως, γιαυτό, λέω, ο Γκωτιέ ν’αγαπούσε τις γυναίκες μα και τις γάτες! Έχουνε τόσα  κοινά! Και σ’ αυτό, λέω…Αυθαιρετώ, λέτε;

         ‘Ητανε εραστής της ζωής ο Γκωτιέ ..κι όμως θαύμαζε τον  Μπωντλαίρ- που, για μένα, ήτανε εραστής του θανάτου..

          Κι ο ένας , ο Γκωτιέ, γεννήθηκε  κι ο άλλος, ο Μπωντλάιρ,  πέθανε,  την ίδια μέρα: Την τελευταία μέρα ενός Αυγούστου μήνα…

2)    Για τον Charles Pierre Baudelaire ο λόγος:

         Στις 31/8/1867 πέθανε στο Παρίσι στα 46ου χρόνια,  ένας από τους σημαντικότερους ποιητέςΚάρολος Πιερ Μπωντλαίρ της Γαλλικής μα και της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ο  Κάρολος Πιερ Μπωντλαίρ  (Charles Pierre Baudelaire)*

‘Ήτανε ο κολασμένος ποιητής, ο ποιητής των καταραμένων… Δυστυχής και γιομάτος από πόνο. Πάσχιζε μες από την ποίησή του να μεταμορφώσει τον πόνο σε ομορφιά..

Ο πόνος, όταν του δίνεται ρυθμός και μέτρο, γεμίζει το πνεύμα με μια γαλήνια χαρά». έλεγε..

Λάτρης κι αυτός της Φαντασίας, την θεωρούσε «βασίλισσα όλων των προικισμάτων»

        Ο ποιητής Σαρλ Μπωντλαίρ πέθανε  προσβεβλημμένος από σύφιλη σε αφασία και πάρεση έχοντας μια άθλια ζωή καταπονημένος από την κατάχρηση των ναρκωτικών στα τελευταία του χρόνια και όντας υπό δικαστική επιτήρηση από ετών. Ενα ποίημά του από την συλλογή “Τα άνθη του  Κακού”:

Το φάντασμα-(πρώτο μέρος)

Τα σκοτάδια

Στις κατακόμβες του άπειρου του πένθους, που ριγμένο

μ’ έχει πια σαν κατάδικο η μαύρη μου Ειμαρμένη

που αχτίδα εκεί ροδόχαρη ποτέ δεν κατεβαίνει

που μόνος με τη σκυθρωπή την Νύχτα πάντα μένω

 

Που εκεί ένας σαρκαστής θεός, καθώς ζωγράφο- αλιά μου!-

να ζωγραφίζω μ’εβαλε το σκότος το θλιμμένο

και που σαν ενα μάγερα θανατοπεινασμένο,

μ’εχει να τρώγω βράζοντας , την ίδια την καρδιά μου,

κάποτε μπρος μου απλώνεται, λάμπει μεγαλωμένη

κάποια μορφή από φως πολύ και χάρη καμωμένη.

 

Απ’ την ανατολίτικη, ρεμβή περπατησιά της,

όταν πιά παίρνει ολάκερη την θεία κορμοστασιά της,

καταλαβαίνω ποιά είναι η πανωραία μου ξένη:

Ω είναι Εκείνη! Σκοτεινή, κι όμως φωτολουσμένη.

Μετάφραση: Γιώργη Σημηριώτη

4)Για τον Χένρυ Μούρ, ο λόγος:

         Στις 31/8/1986 πέθανε στα 88ου χρόνια, πλήρης ημερών, ο διάσημος Βρεττανός  γλύπτης Henry Moore, γνωστός για τις μεγάλες αφηρημένες Χενρυ Μούρ ανθρώπινες φιγούρες του. Εκείνος ο δημιουργός, που κατά την κ. Μαρίνα Λαμπράκη- Πλάκα, καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, Διευθύντρια της Εθνικής μας Πινακοθήκης:

“ξαναδίνει στην ανθρώπινη μορφή την εγγενή «κλασική» πληρότητα και αισιοδοξία επινοώντας την πλαστική αρχή της «ζωτικής φόρμας» (vital form). Οι ανακεκλιμένες μορφές του, οι πολεμιστές του, οι μητρικές του θεότητες εμπνέονται συχνά από την Αρχαιότητα, αποδεικνύοντας τη ζωτικότητα και την αντοχή των διδαγμάτων της”.

1.-blu_thumb.gif

«Στην Αγγλία το μισό φως απορροφάται μέσα στο αντικείμενο, όμως στην Ελλάδα το αντικείμενο μοιάζει να αναδίδει φως, σαν να φωτίζεται το ίδιο από μέσα»

είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο γλύπτης Χένρυ Μουρ το 1951 κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα μας. Δείτε χαρακτηριστικά έργα του γλύπτη:

0601morfi HenryMoore2
396px-Henry_Moore,_Family_Group_(1950) museums_moore1

5) Για τον Βαν Μόρρισον, ο λόγος

Σας αρέσει η ροκ , η σόουλ μουσική, ίσως;

Σ’εμένα πολύ!!

Στις 31/8/1945 γεννήθηκε στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας ο  Βαν Μόρρισον (George Ivan Morrison) Τροβαδούρος. Συνεχίζει σήμερα στα 64ου χρόνια την μουσική του πορεία…

Κάτι για τα παλιά κι αγαπημένα..λοιπόν:

2453131923_893107dfb3_o

Σημειώσεις για περισσότερα:

α) Για τον Θεόφιλο Πιερ Ζυλ Γκωτιέ:

Go to source web page: ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ: Gautier Pierre Jules Théophile: Τέχνη Για Τη Τέχνη…

Go to source web page: «Ζιζέλ» – TO BHMA

β) Για τον Σαρλ Μπωντλαίρ:

Go to source web page: ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ: Baudelaire Charles Pierre: Κολασμένος Παθιασμένος Ποιητής

Go to source web page: Κάρολος Μπωντλαίρ – Βικιπαίδεια

γ) Για τον Χένρυ Μούρ:

Go to source web page: Χένρυ Μουρ – Βικιπαίδεια

Go to source web page: Henry Moore Foundation

δ) Για τον Βαν Μόρρισον

Go to source web page: Van Morrison – Wikipedia, the free encyclopedia

Go to source web page: George Ivan Morrison Biography – S9.com

10 σκέψεις σχετικά με το “Στην τελευταία Αυγουστιάτικη μέρα

  1. ΤΙ ΟΡΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΧΕΙΣ ΠΑΛΙ…………….ΟΥΤΕ ΠΟΥ ΤΑ ΧΩ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΠΟΤΕ ΜΟΥ ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ………………….ΔΕ ΘΕΛΩ ΚΑΘΟΛΟΥ ΝΑ ΕΧΩ ΤΕΤΟΙΟΝ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ του Λόγου ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ…………..ΜΠΕΣΑ..!….Κάτσε να σου αφιερώσω 1 τραγουδάκι όμως………. : )..http://www.youtube.com/watch?v=JpLz–wCbTQ….ΓΕΙΑ ΣΟΥ Ρε Αρχόντισσα………..

    Μου αρέσει!

  2. Γειά σου λέοντα! Κάνε ένα μικρό κόπο και διάβασε εκεί που λέει για τις γάτες …και τις σκλάβες και…τις γυναίκες!! Ε ! Δεν μπορεί, κάτι θάχεις να πείς εκεί..Σιγά μην δεν έχεις σχέση με το είδος!!!!!Μη με ρωτάς σε ποιό! Και έπειτα πες μου για τον λόγο και την τέχνη σ\’αυτό!!

    Μου αρέσει!

  3. ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΡΩΤΑ ΑΠ ΟΛΑ….ΤΟ ΠΙΣΩ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ……… (ΣΑΣ)…………ΟΛΑ Τ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ Τρίχες επι πορείας…. : )….ΓΑΤΑ…Ε ΓΑΤΑ…………………. : ))))))))))))))))))))))))))))))))))

    Μου αρέσει!

  4. Ἡ ψυχικὴ αὐγήὍταν τὸ φῶς της ρίχνει ἡ αὐγὴ τὸ λευκορροδισμένοστοὺς γλεντοκήπους καὶ γροικοῦν σὰν τύψη τὸ Ἰδεῶδες,κάτι τὸ ἐκδικητικὸ καὶ τὸ μυστηριῶδες,ἕν᾿ ἄγγελο στὸ κτῆνος τους, ξυπνᾷ, τὸ ναρκωμένο.Τῶν ψυχικῶν τότε οὐρανῶν τ᾿ ἄφθαστο γαλανό,γιὰ κεῖνον ποὺ ρεμβάζει ὠχρὸς καὶ ποὺ ὑποφέρει ἀκόμα,ἀνοίγεται καὶ τὸν τραβᾷ καθὼς βαράθρου στόμα.Ἔτσι, γλυκιὰ Θεά μου, ἁγνὸ Πλάσμα καὶ φωτεινό,στὰ καπνισμένα ἐρείπια τῶν ἠλιθίων γλεντιῶν,πιὸ φωτεινή, πιὸ ρόδινη, πιὸ ὡραία ἡ θυμησή σου,ἀδιάκοπα στὰ ἐκστατικὰ μάτια μου φτερουγίζει.Ὁ ἥλιος ἐσκοτείνιασε τὴ φλόγα τῶν κεριῶν·ἔτσι νικήτρα πάντοτε, μοιάζει ἡ σκιὰ ἡ δική σουμὲ τὸν ἀθάνατο ἥλιον, ὦ ψυχή, ποὺ φῶς σκορπίζει!Charles Pierre Baudelaire

    Αρέσει σε 1 άτομο

  5. Φιλενάδα [που τους] βρήκες και τους χώρεσες όλους τους …καταραμένους, ανατρεπτικούς, αντισυμβατικούς, …, σε μια ανάρτηση.Τις ευχές μου για καλό μήνα.

    Μου αρέσει!

  6. Καλησπέραα! Καλό μήνα σε όλους! Αναστάση μου νάσαι καλά, με έκανες να γελάσω. Μ\’αρέσουνε, βρε οι ανατρεπτικοί, οι αντισυμβατικοί και οι έτσι. Εχουνε αυτό το κάτι..άλλο! Δεν συμφωνείς; 300 μου , και που το διάβασες , δεν μούπες όμως… Πάντως να ξέρεις, και αυτός μου φαίνεται- ο περι ου ο λόγος κοίταζε και προς την μέσα μεριά της κεφαλής..Για σκέψου ομως, να πάει να παντρευτεί την αδελφή εκείνης που αγαπούσε..Πως τόχεις;Βάσσω μου, υπέροχο το ποίημα αυτό, ..λευκοροδισμένο..τι όμορφη λέξη και κεί που λέει " ..γροικοῦν σὰν τύψη τὸ Ἰδεῶδες," για φσντάσου το..να βλέπουν από τους γλεντόκηπους και γροικούν το Ιδεώδες με τύψη!!!!Οι ρημάδες οι ασυνέπειες προς τον Εαυτό, κάπως έτσι το είδα..δεν είμαι βέβαιη κιόλας..Αλέξανδρέ μου , σε ευχαριστώ, καλοσύνη σουκαι καλώς ώρισες στην παρέα μας Bio-Green Panel. Σε ευχαριστώ, Ωραίος ο Βαν Μόρισον, πράγματι ..Κάποτε , λεει κάναν ντουέτο με τον άλλον τον Μόρισσον-τον Μεγάλο- που κείτεται από καιρό πολύ κεί στο α\’ νεκροταφείο του Παρισιού..Και γινότανε χαλασμός, λέει. Τον Μουρ, και τα έργα του τα πρωτογνώρισα σαν ήρθε εδώ και έκαμε έκθεση στην Ανδρο, στο μουσείο της Γουλανδρή. Εντυπωσιακά τα γλυπτά του- αποπνέουν μια άπλα, μια ελευθερία- σχεδόν την φωνάζουνε- με τις μεγάλες καμπύλες τους και την ακέραια λιτότητά τους..Αφαιρετικότητα στην σύνθεση- πολύ μ\’αρέσουνε Πολυτάλαντος ο δημιουργός τους και γλυκύς ως άνθρωπος ήτανε..Στολίζουνε δε τούτα τα γλυπτά σχεδόν όλα τα μέρη του κόσμου. Πρωτοποριακά!Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας και την τιμή που μου κάνατε!

    Μου αρέσει!

  7. Βεατρίκη μου! Πωπω πάλι καθυστερημένη [θα μου μείνει στο τέλος] αλλά το ξεφτιλισμένο το "τι νέο υπάρχει" πάλι δε σε είχε! Ευτυχώς που είχε το τελευταίο σχόλιό σου και ήρθα τρέχοντας να δω τι γίνεται! Αυτό με τη ψυχολογία της γάτας πάλι…….ο καθένας με τις ιδιοτροπίες του…..Καλό μήνα!!!!

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.