Σεπτέμβρης 1922: Στις στάχτες της Σμύρνης, ο μεγάλος ξεριζωμός


 Τότε γένηκε η Μεγάλη Εθνική καταστροφή.
Η Σμύρνη πριν

smyrne%20(2)

σμύρνη2

Ο ξεριζωμός

Τον Σεπτέμβρη του 1922 στην Σμύρνη της Μικράς Ασίας
 αιματογράφτηκε το τέλος μιας ιστορίας 2.500 χρόνων.
Οσα και τα χρόνια της Ελληνικής παρουσίας στη γή της Μικράς Ασίας.
 Μέχρις εκεί ήτανε!
Η Σμύρνη, μάνα, καίγεται! 

Kι ανοίξανε τους τάφους οι ζωντανοί να βγάλουνε τους νεκρούς,

να μπούνε εκείνοι μέσα!

dc434-image020


3516_20(1)
 Εκεί όπου, τέτοιες μέρες, μαύρες μέρες και νύχτες,
 η πόλη της Σμύρνης κάπνιζε στα αποκαϊδια της,
  πυρπολημένη από τους Τούρκους,
φωτιζότανε τις νύχτες από τα σώματα των καιγομένων ζωντανών Ελλήνων,
ποτιζότανε από το αίμα των παιδιών τους και στέναζε ο ντουνιάς.
Θρήνος και κοπετός και αίμα κι αλλαλαγμοί
Η Σμύρνη, μάνα, κάηκε!
Εκεί που γένηκε μια γενοκτονία! 
Εκεί που η φρίκη πέρασε τα όρια της φαντασίας!
Γιατί; Τι έγινε τότε;

        Σαν σήμερα οι Ελληνες της Μικρασίας, εκείνοι οι λίγοι που επιβιώσανε, μεταφέρονταν στοιβαγμένοι στα πλοία προς την Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τους σκοτωμένα παιδιά, γονιούς, αδέλφια, φίλους και συγγενείς, βιός και περιουσίες..

       Μέχρι 250.000 άνθρωποι είχανε γίνει πρόσφυγες εδώ, μέχρις την 11.9.1922.! 1.500.000.000, λένε, κατ’ελάχιστον, το σύνολο των Μικρασιατών Ελλήνων προσφύγων!Δεν έμαθα τον αριθμό των σφαγιασθέντων, αυτών που χαθήκανε τότε! Μένει άγνωστος ακόμη Και έτσι θα μείνει . Γιατί, ουκ έστιν αριθμός αυτών!

Τότε, που έχασε η μάνα το παιδί και το παιδί την μάνα! Κι όλα βαφτήκανε αίμα!

http://www.diaforetiko.gr/1-2-3-ke-4-septemvriou-1922-i-smirni-svistike-apo-ton-charti/

Εκεί,  στον Πόντο, στην Μικρα Ασία, στην Σμύρνη, στην πόλη των απίστων,

στην  Γκιαούρ Ιζμίρ, κατά πως την λέγανε οι Τούρκοι

Κι όλα γινήκανε Ιστορία. Μες στα αποκαϊδια και στην συμφορά!
1.-blu_thumb.gif
  Για την μνήμη την ιστορική..
2453131923_893107dfb3_o

http://www.matia.gr/7/71/7106/7106_6_05.html

Go to source web page: Μικρασιατική εκστρατεία – Βικιπαίδεια

http://www.diaforetiko.gr/1-2-3-ke-4-septemvriou-1922-i-smirni-svistike-apo-ton-charti/

Advertisements

6 thoughts on “Σεπτέμβρης 1922: Στις στάχτες της Σμύρνης, ο μεγάλος ξεριζωμός

 1. Καλημερα …..Βεατρικη….Η γιαγια του συζυγου μου ηρθε τοτε μικρο παιδακι στην Πιερια ….ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ..!!! ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ….. Σημαίνει ο Θεός, σημαίνει η γης, σημαίνουν τα επουράνια,Σημαίνει κι η αγιά Σοφιά, το μέγα μοναστήρι,Με τετρακόσια σήμαντρα κι εξηνταδυό καμπάνες,Κάθε καμπάνα και παπάς, κάθε παπάς και διάκος.Ψάλλει ζερβά ο Βασιλιάς, δεξιά ο πατριάρχης,Κι απ\’ την πολλή την ψαλμουδιά εσειόντανε οι κολόνες.Να μπούνε στο χερουβικό και να βγει ο Βασιλέας,Φωνή τους ήρθε εξ\’ ουρανού κι απ\’αρχαγγέλου στόμα.«Πάψετε το χερουβικό κι ας χαμηλώσουν τ\’άγια,παπάδες πάρτε τα γιερά και σεις κεριά σβηστείτε,γιατί είναι θέλημα Θεού η Πόλη να τουρκέψει.Μόν\’στείλτε λόγο στη Φραγκιά, να ρτούνε τρία καράβιαΤο να να πάρει το Σταυρό και τ\’άλλο το Βαγγέλιο,Το τρίτο,το καλύτερο,την ΄Αγια Τράπεζά μας,Μη μας την πάρουν τα σκυλιά και μας τη μαγαρίσουν».Η Δέσποινα ταράχτηκε ,κι εδάκρυσαν οι εικόνες.«ΣΩΠΑΣΕ ΚΥΡΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΟΛΥΔΑΚΡΥΖΕΙΣ,ΠΑΛΙ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΑΙΡΟΥΣ, ΠΑΛΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΘΑ ΝΑΙ»

  Μου αρέσει!

 2. Καλή σου μέρα Ιριδά μου! Πολλοί Ελληνες έχουνε ρίζες γενιάς από την Μικρασία και την Κωνσταντινούπολη. Οι διωγμοί του Ελληνισμού από τα εδάφη εκεί, ήτανε μεθοδευμένο σχέδιο χρόνων από τους Τούρκους. Εκκαθάριση κάνανε μέσω γενοκτονίας- κι ας μην υπήρχε ο όρος νομικώς τότε! Αλλοι πάλι αναγκάστηκανε να φύγουνε από την Πόλη και ναρθούνε κατά δω με τα γεγονότα του άλλου Σεπτέμβρη, εκείνου του 1955 στην Κωνσταντινούπολη. Δεν μιλάνε και πολλοί σήμερα γιαυτά..Κοιτάνε να τα σβήσουνε από την μνήμη, να τ\’αλλοιώσουνε. Μέχρι που την Ιστορία την αλλοιώσανε στα βιβλία της ντροπής του Δημοτικού. Θυμάσαι;Είχα την τιμή και την χαρά να γνωρίζω -παιδάκι ακόμη-, γέροντες και γερόντισσες φερμένους από την Πόλη και την ΜΙκρασία- πρόσφυγες.Μα τι πολιτισμό μεταφέρανε οι άνθρωποι!! Οι γυναίκες, θυμάμαι, είχαν μια χάρη, μια αρχοντιά, άλλο πράγμα!. Και τι πάστρα, τι νοικοκυροσύνη, τι τεχνίτρες στο κέντημα . Αριστουργήματα φτειάχνανε. Εχω μαζί μου έργα τους και τα θαυμάζω σαν τα κοιτάζω…και τις θυμάμαι..Θαχουνε φύγει από την ζωή χρόνια πιά.. Και μου λέγανε πολλές ιστορίες για τα μέρη εκείνα, για τον πολιτισμό, τις συνήθειες τους, τα εθιμά τους. Θησαυρό ολόκληρο μάζωξα. Την έχουνε οι εξ Ιωνίας, στο αίμα τους την καλλιτεχνία, και οχι μόνον. Και όλοι τους, από ο,τι έμαθα κάνανε προκοπή εδώ σαν ήρθανε, παρά τα βασανά τους και την φτώχεια τους. Αξιοι άνθρωποι.Κι αυτά που λες ,για το τι σημαίνει η Αγιά Σοφιά, ναι, το θυμάμαι. Μας το λέγανε και για τον επταδάκτυλο τον Βασιλιά μας λέγανε… Αυτή η "μεγάλη Ιδέα" …Ματοκυλίστηκε τοτε στα 1922..Σήμερα, η Ελλάδα γονατίζει κάτω από τα βάρη των προβλημάτων της. Που, για βλέψεις επεκτατικές ή αποκαταστατικές παλιών ιστοριών. Εδώ, οι άλλοι , μην σου πω και για τους Εφιάλτες, σκοπό έχουνε βάλει να μας συρρικνώσουνε πολύ πιό μέσα από τα συνορά μας. Για δες!

  Μου αρέσει!

 3. Το χωριο μου Κονταριωτισσα στην Πιερια ειναι χωρισμενο στα δυο απο τους μικρασιατες που ειναι κ ο συζυγος μου κ απο τους ντοπιους που ειμαι εγω …κ συμφωνω σε οσα γραφεις για την αρχοντια την νοικοκυροσυνη κ ολα τα υπολοιπα ….Η γιαγια του συζυγου μου που ζει ακομη παιδακι ηρθε τοτε κ οταν την ρωτουσα για τοτε ……θυμοταν κ μου ελεγε παντα ιστοριες ζωης…..!!!Το χωριο της ηταν 10 χιλ.εξω απο την Κωσταντινουπολη Γιανικου ΟΝΟΜΑΖΕΤΕ ΜΕΓΑΛΟ ΧΩΡΙΟ ….τωρα για το ποιημα ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΤΟ ΔΙΑΒΑΖΩ ΔΑΚΡΥΖΩ ……. ΟΤΑΝ ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΑΠΟΚΟΠΗ Κ ΤΟ ΕΒΑΛΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΣΟΥ ΤΟ ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΑ Κ ΔΑΚΡΥΣΑ …….ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΤΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΔΑΚΡΥΖΩ ….ΤΟ ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ Η (Ιθάκη) ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΝΩ ΣΤΟ ΓΙΟ ΜΟΥ ..ΑΣΧΕΤΟ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ …..ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ Κ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΠΟΥ ΤΟ ΛΕΩ ΕΔΩ Κ ΧΡΟΝΙΑ Κ ΠΟΛΥ ΤΟ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΓΡΑΦΕΙΣ …..έχουνε βάλει να μας συρρικνώσουνε πολύ πιό μέσα από τα συνορά μας. Για δες! Κ ΣΥΜΦΩΝΩ ………………ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΟΠΟΝΗΣΩ ………(Κ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΓΡΑΦΩ ΤΥΧΑΙΑ ) Κ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΑΘΕ (KRATAKI) ΝΑ ΑΡΠΑΞΕΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΟΠΩΣ ΣΚΟΠΙΑ ,ΑΛΒΑΝΙΑ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥOΝΤAI ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ Κ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ….ME LIGA LOGIA THELOYN H ELLADA K H SERBIA NA XATHOYN APO TO XARTΗ !!!!!!!!!ΑΛΛΑ ΤI ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΥ ΟΙ ΠΟΛΙΤIΚOI ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡHΣΤΟΙ ΠΟΥΛHΜΕΝOI !!!!!ΔΕΝ ΓΡΑΦΩ ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΑΡΩ ΦOΡΑ … ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Κ ΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΡΑΦΩ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΣΧΟΛΙΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ….Y.G 1 TVRA GIA TA BIBLIA TI NA PV EINAI ENA KEFALAIO POY O PVS PAN OI POLITIKOI PAN K TA BIBLIA STO TELOS DEN THA EXOYME K ISTORIA …….K THA MAS BGOYN TA SKOPIA K H ALBANIA DYO MPASTARDEMENA KRATOI ME ISTORIA APO TO TIPOTA …….FILIA POLLA

  Μου αρέσει!

 4. KAI ΠΑΠΠΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑΓΙΑ ΞΕΡΙΖΩΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΚΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΜΝΗΜΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΟΝΑΓΑΝ ΤΗ ΨΥΧΗ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΕΧΩ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΚΑΙ ΝΙΩΣΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΕΚΕΙ ΕΝΑ ΜΑΥΡΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΨΥΧΕΣ ΠΟΛΛΩΝ ΓΕΝΕΩΝΥΠΕΡΟΧΟ ΒΕΑΤΡΙΚΗ ΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΟΥ

  Μου αρέσει!

 5. Κι μενα η Μανουλα μου ηταν απο εκει..τα εζησε αν και ηρθε μωρο στην ελλαδα με τουσ γονεις και τα αδελφια της εφεραν μαζι τους ολη την αρχοντια και τον πολιτισμο ..γεννημενη στα ομορφα Ταταβλα ης Πολης με πολλες ιστοριες. Και το τι εγινε εκει ακομα τα θυμαμαι απο τα λογια της γιαγιας τα μαρτυρια που τους κανανε … τρομερα πραγματα ..ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΣΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ !!

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s