Σμύρνη: 27 Αυγούστου/30 Σεπτεμβρίου 1922
Τότε γένηκε η Μεγάλη Εθνική καταστροφή.
Σμύρνη: Το λύκνο του Ελληνικού Πολιτισμού στην Ασία
Το 1919 στην περιοχή της Σμύρνης υπήρχαν 387 σχολεία και 1947 δάσκαλοι, δασκάλες και καθηγητές με 63.000 μαθητές και μαθήτριες. Όλα επληρώνοντο από την Ελληνική Κοινότητα. Η Ευαγγελική σχολή, η οποία ανέδειξε μεγάλες μορφές, διέθετε 48.000 τόμους βιβλίων και 182 σπανιότατα χειρόγραφα. Από τα εννέα νοσοκομεία της Σμύρνης, το » Γραικικόν «, όπως το έλεγαν, ήταν το μεγαλύτερο και διέθετε 420 κρεββάτια, 10 κλινικές,4 χειρουργεία, μικραβιολογικά, βιοχημικά και ακτινολογικά εργαστήρια. Οι γιατροί χειρουργούσαν δωρεάν Έλληνες, Τούρκους, Πέρσες, Άραβες.Νοσηλίες και εμβολιασμοί , ήταν όλα δωρεάν με Ελληνικά χρήματα. Τα σχολεία και τα νοσοκομεία τα στήριζαν οι πλούσιοι Έλληνες της Σμύρνης με ακίνητα αξίας και μεγάλα χρηματικά ποσά. πηγή |
National Geographic: «.Για περισσότερο από δύο χιλιάδες χρόνια στα βάθη της Μικράς Ασίας ανατράφηκαν πολλοί απόγονοι των ανήσυχων εκείνων πνευμάτων που είχαν ακολουθήσει τον Μέγα Αλέξανδρο στις εκστρατείες του στην Ασία. Χίλια χρόνια ακόμα νωρίτερα οι ακτές της είχαν εξελληνιστεί από τους πρωτοελλαδίτες που εγκατέλειπαν βιαστικά τη γενέθλια γη τους μετά την κάθοδο των Δωριέων. »Διωγμένοι τώρα από τις αγροικίες τους με τις κληματαριές και από τα παραπήγματα των παζαριών τους, συνωθούνταν μισόγυμνοι στις αγορές των παραλίων, σαν ναυαγοί που καλούσαν απεγνωσμένα οποιοδήποτε περαστικό πλεούμενο για να τους σώσει από τα διογκούμενα κύματα της προσφυγιάς». |
|
Εκεί, στην Σμύρνη της Μικράς Ασίας στις 27 Αυγούστου 1922 αιματογράφτηκε το τέλος μιας ιστορίας 2.500 χρόνων. Όσα και τα χρόνια της Ελληνικής παρουσίας στη γη της Μικράς Ασίας. Μέχρις εκεί ήτανε! Η Σμύρνη, μάνα, καίγεται!
Η Σμύρνη, μάνα, κάηκε!
Εκεί, στον Πόντο, στην Μικρά Ασία, στην Σμύρνη, στην πόλη των απίστων,
στην Γκιαούρ Ιζμίρ, κατά πως την λέγανε οι Τούρκοι
Εκεί όπου, όπου, τέτοιες μέρες, μαύρες μέρες και νύχτες,
φωτιζότανε τις νύχτες από τα σώματα των καιγομένων ζωντανών Ελλήνων,
ποτιζότανε από το αίμα των παιδιών τους και στέναζε ο ντουνιάς.
Θρήνος και κοπετός και αίμα κι αλλαλαγμοί
Kι ανοίξανε τους τάφους οι ζωντανοί,
να βγάλουν τους νεκρούς,
να μπούνε εκείνοι μέσα
Από τις καταθέσεις μαρτύρων που περιέχονται στο βιβλίο του Γάλλου δημοσιογράφου Rene Puaux “Οι τελευταίες μέρες της Σμύρνης” με πηγή OnAlert:
«Ο μάρτυρας κ.Jacob Milios, πράκτορας μιας ασφαλιστικής εταιρείας, που έψαχνε για καταφύγιο στο ελληνικό νεκροταφείο στο Μερσινλί, υπολογίζει σε 12.000 τον αριθμό εκείνων που είχαν μαζευτεί εκεί. Αναγνώρισε μέσα στο πλήθος τον αρχιδιάκονο Σμύρνης με ρούχα εργάτη. Εκεί έγιναν πράγματα που με μεγάλη δυσκολία τολμάει κανείς να τα διηγηθεί! Κάποιοι δυστυχισμένοι γονείς είχαν κρύψει τις κόρες τους στο εσωτερικό οικογενειακών τάφων και είχαν καθίσει πάνω στην ταφόπετρα. Οι Τούρκοι στρατιώτες ανακάλυψαν αυτές τις κρύπτες, απομάκρυναν τους γονείς με χτυπήματα υποκόπανων και βίασαν τα νεαρά κορίτσια μέσα στους ίδιους τους τάφους, για να τα σφάξουν στη συνέχεια.»
Ο μάρτυρας Antoine Ε…, έγραψε:
<<Οι πληγέντες, αναμεμειγμένοι με τους πρόσφυγες από την ενδοχώρα, οι οποίοι όταν έγινε η υποχώρηση του ελληνικού στρατού, είχαν εισρεύσει στην πόλη, είχαν συγκεντρωθεί στο ύπαιθρο, στα πρόθυρα της Σμύρνης, στη ζώνη Δαραγάτς, Χαλκά Μπουνάρ, Μερσινλί, Αγίας Τριάδας. Η έξοδος από τη ζώνη είχε απαγορευτεί αυστηρά από τους Τούρκους ιππείς και στρατιώτες που επιτηρούσαν στενά τα περίχωρα. Η ζώνη περικυκλώθηκε τελείως από το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου.
Οι αξιωματικοί και οι στρατιώτες του τουρκικού στρατού άρχισαν να εισδύουν στους χριστιανικούς καταυλισμούς που βρίσκονταν στην εν λόγω ζώνη, για να απαγάγουν τις ωραίες γυναίκες και τα όμορφα κορίτσια.
Η φρίκη από τις σκηνές που διαδραματίστηκαν, είναι πέρα από κάθε φαντασία- πολλές από αυτές τις άμοιρες παραμορφώνονταν, για να φαίνονται άσχημες- άλλες που αντιστέκονταν, θανατώθηκαν από αυτά τα τέρατα- άλλες κρύβονταν στους τάφους και στα μαυσωλεία του νεκροταφείου των Ορθοδόξων άλλες τις πήραν μαζί τους αυτά τα κτήνη. Πολλοί άνδρες που θέλησαν να προστατέψουν τις γυναίκες τους, τις αδελφές ή τις συγγενείς τους από τις επιθέσεις των Τούρκων, σκοτώθηκαν επί τόπου».
Εκεί που η φρίκη πέρασε τα όρια της φαντασίας!
«..Σ’ ένα τέταρτο η φωτιά είχε έρθει σε μας. Ρίχνανε βενζίνη και προχωρούσε. Βγήκαμε στο δρόμο. Φωτιά από τη μια, θάλασσα από την άλλη. Βρισκόμασταν στη μέση. Και οι Τσέτες (σ.τ.σ. οι άτακτοι Τούρκοι) βρίσκονταν στη μέση, και σφάζαν και σκοτώναν. Τη νύχτα οι Τσέτες έκαναν επίθεση ν’ αρπάξουν, να σφάξουν, ν’ ατιμάσουν. «Βοήθεια! Βοήθεια!», φώναζε ο κόσμος. Τα εγγλέζικα πλοία ήταν απέναντι. Έριχναν τους προβολείς. Σταματούσαν για λίγο. Τη νύχτα θέλαμε να πάμε προς νερού μας. Πήγαμε λίγο πιο έξω, φρίκη! Βρεθήκαμε σε μια χαβούζα (σ.τ.σ. μεγάλο ανοιχτό λάκκο). Γύρω γύρω, στα χείλια της χαβούζας σπαρταρούσαν κορμιά, και μέσα η χαβούζα ήταν γεμάτη κεφάλια. Έπαιρναν όποιον έπιαναν, τον πήγαιναν στην άκρια της χαβούζας, έκοβαν το κεφάλι και το έριχναν μέσα στη χαβούζα και τα κορμιά τα άφηναν να σπαρταρούν γύρω γύρω. Ήταν φοβερό. Όσοι το είδαν τρελάθηκαν. Το τρελοκομείο γέμισε από τρελούς σαν ήρθαμε. Εκεί σ’ αυτό το μέρος χάσαμε και τον πατέρα μου. Τον αδελφό μου τον έσφαξαν στο χωριό. Έβγαλαν, μετά, ιταλικά και ελληνικά πλοία και μας πήραν. Πόσους; Ούτε ένα είκοσι τοις εκατό δεν επήραν. Τέτοια καταστροφή δεν είδαν τα μάτια μου!».
Το αμέσως παραπάνω ένα μοναχά απόσπασμα από την μαρτυρία της Ελένης Καραντώνη από το Μπουνάρμπασι, το οποίο βρισκόταν έντεκα χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σμύρνης, μιας από τις πολλές μαρτυρίες που συγκέντρωσε το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών.
Ό αδελφός του προξένου της Ρουμανίας στη Σμύρνη είδε με τα ίδια του τα μάτια
τον Έλληνα ιερέα του Μπουτζά σταυρωμένο στην πόρτα του κ. Gordon.
Οι Τούρκοι του είχαν καρφώσει πέταλα στα χέρια και στα πόδια. Ήταν νεκρός, όταν ο αδελφός τοy προαναφερθέντος προξένου του φίλησε το χέρι,
εκφράζοντας για τελευταία φορά το σεβασμό του».
Από την κατάθεση του αιδεσιμότατου Dobson που περιέχεται στο βιβλίο του Γάλλου δημοσιογράφου Rene Puaux “Οι τελευταίες μέρες της Σμύρνης” :πηγή OnAlert
Ας σημειώσω εδώ ότι ο Γάλλος ιστορικός και δημοσιογράφος Rene Puaux (Ρενέ Πυώ 1878-1936) εξέδωκε το βιβλίο του με τον τίτλο «Ο θάνατος της Σμύρνης» (La mort de Smyrne) στο Παρίσι το έτος 1922, τον ίδιο χρόνο της καταστροφής, σαν απάντηση στις προπαγανδιστικές ψευδολογίες των Τούρκων και των τουρκόφιλων γαλλικών πολιτικών και δημοσιογραφικών κύκλων, που διέδιδαν πως ο ελληνικός στρατός έκαψε κατά την υποχώρησή του τη Σμύρνη!
«…Η Σμύρνη καιγόταν και μαζί της η Ρωμιοσύνη της, οι άνθρωποι των πρώτων πολιτισμών, εκείνοι που έζησαν τον Μεσαίωνα με τους μουσουλμάνους, εκείνοι που ζούσαν στην πατρίδα τους και στα σπίτια τους με άνεση, εκείνοι που κρατούσαν το εμπόριο και τη γεωργία της Σμύρνης και όλης της Δυτικής Ανατολίας, και ολόκληρη την οικονομία της, εκείνοι που ζούσαν σε παλάτια, κονάκια και τσιφλίκια, τώρα, τον εικοστό δεύτερο χρόνο του εικοστού αιώνα, πεθαίνουν για ένα κομμάτι βάρκας να τους μεταφέρει μακριά για πάντα…» Από τον Τούρκο δημοσιογράφο Farik Rifki Atay
«Izmir’inicinyakiyorduk? » (Γιατί κάψαμε τη Σμύρνη;)
Το πιο πάνω ερώτημα περί των αιτιών του εμπρησμού στην Σμύρνη με την απάντησή τους τέθηκε από Falih Rifki Atay, επιφανή Τούρκο δημοσιογράφο που ανήκε στο στενό περιβάλλον του Μουσταφά Κεμάλ και περιέχεται στο βιβλίο του«Cankaya» :πηγή «Καθημερινή»
Και, δε ήταν μόνο οι Ελληνες όσοι κατάσφαξαν οι Τούρκοι.. Πρώτα ξεκίνησαν να κατασφάζουν τους Αρμένιους:
«..Οι δρόμοι, που οδηγούσαν στην αρμένικη συνοικία, φυλάγονταν από Τούρκους στρατιώτες. Όσο διήρκησε η σφαγή, δεν επετράπη σε κανέναν η είσοδος. Οι συγκλονιστικότερες στιγμές της τραγωδίας εκτυλίχθηκαν στον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου, όπου είχαν καταφύγει περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι. Οι Τούρκοι ζήτησαν από τους εγκλείστους να εξέλθουν και να παραδοθούν, οι δε Αρμένιοι, γνωρίζοντας, τι τους περίμενε, αρνήθηκαν. Δέχθηκαν τότε πυρά και χειροβομβίδες, ενώ στη συνέχεια οι Τούρκοι εισέβαλαν στον περίβολο και εντός του ναού, κατασφάζοντας και εκτελώντας. Όσοι επέζησαν, οδηγούντο, ανά 100 άτομα, στην πλατεία Διοικητηρίου, όπου και δολοφονούντο εν ψυχρώ από τα τουρκικά εκτελεστικά αποσπάσματα». Όπως είχε γράψει ο Αμερικανός Πρόξενος:
«Ένα από τα δυνατώτερα συναισθήματα που πήρα μαζί μου απ’ τη Σμύρνη ήταν το συναίσθημα της ντροπής, διότι άνηκα στο ανθρώπινο γένος»
Είναι η μαρτυρία του τότε προξένου των ΗΠΑ στη Σμύρνη του 1922 George Horton
Εκεί που γένηκε μακελειό ισοδύναμο γενοκτονίας!
Incendie de Smyrne, 1922 – Edifices en flammes et population tentant de s’enfuir © en.wikipedia.org Charles Dobson (1886-1930) www.greek-genocide.org http://armeniantrends.blogspot.com/2010/06/genocide-grec-1914-1923-temoignage-2-21.html http://www.onalert.gr/stories/Smyrnh_oi_ektopismoi_kai_oi_poreies_thanatoyToyrkikh_agriothta
Γιατί; Τι έγινε τότε;
Σαν σήμερα οι Ελληνες της Μικρασίας, εκείνοι οι λίγοι που επιβιώσανε, μεταφέρονταν στοιβαγμένοι στα πλοία προς την Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τους σκοτωμένα παιδιά, γονιούς, αδέλφια, φίλους και συγγενείς, βιός και περιουσίες..
Μέχρι 250.000 άνθρωποι είχανε γίνει πρόσφυγες εδώ, μέχρις την 17.9.1922(30/9/με ν.η.).! 1.500.000.000, λένε, κατ’ελάχιστον, το σύνολο των Μικρασιατών Ελλήνων προσφύγων!Δεν έμαθα τον αριθμό των σφαγιασθέντων, αυτών που χαθήκανε τότε! Μένει άγνωστος ακόμη Και έτσι θα μείνει . Γιατί, ουκ έστιν αριθμός αυτών!
http://www.diaforetiko.gr/1-2-3-ke-4-septemvriou-1922-i-smirni-svistike-apo-ton-charti/
Τότε, που έχασε η μάνα το παιδί και το παιδί την μάνα!
Κι όλα βαφτήκανε αίμα!
Κι όλα γινήκανε Ιστορία. Μες στα αποκαϊδια και στην συμφορά!
Στις 30 Ιανουαρίου 1923 υπογράφηκε στη Λοζάνη το πρώτο μέρος της ομώνυμης Συνθήκης η οποία αποτέλεσε την κατάληξη της μεγαλύτερης καταστροφής που υπέστη η Ελλάδα.Με τη Συνθήκη αυτή αποφασίστηκε η υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα, με την εξαίρεση των Ελλήνων που ήταν εγκατεστημένοι στην Κωνσταντινούπολη και των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης. Η μαζική άφιξη των προσφύγων δημιούργησε ανυπέρβλητες, σχεδόν, δυσκολίες στο ελληνικό κράτος. Περίπου 1.200.000 Έλληνες του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης ήρθαν στην Ελλάδα λίγο μετά την Καταστροφή, και ακολούθησαν περίπου 250.000 μέχρι το 1924, στο πλαίσιο της εφαρμογής της Σύμβασης που αφορούσε την ανταλλαγή των πληθυσμών. πηγή: pontosnews
Για την μνήμη την ιστορική..
Για το ιστορικό της Μικρασιατικής Καταστροφής δείτε:
https://chilonas.com/2012/08/31/httpwp-mep1op6y-qs/ (μέρος Α)
https://chilonas.com/2012/09/03/httpwp-mep1op6y-qh/ (μέρος Β)
http://www.matia.gr/7/71/7106/7106_6_05.html
Go to source web page: Μικρασιατική εκστρατεία – Βικιπαίδεια
http://www.pontos-news.gr/article/129616/antallagi-plithysmon-i-megalyteri-katastrofi-tis-elladas
Καλημερα …..Βεατρικη….Η γιαγια του συζυγου μου ηρθε τοτε μικρο παιδακι στην Πιερια ….ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ..!!! ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ….. Σημαίνει ο Θεός, σημαίνει η γης, σημαίνουν τα επουράνια,Σημαίνει κι η αγιά Σοφιά, το μέγα μοναστήρι,Με τετρακόσια σήμαντρα κι εξηνταδυό καμπάνες,Κάθε καμπάνα και παπάς, κάθε παπάς και διάκος.Ψάλλει ζερβά ο Βασιλιάς, δεξιά ο πατριάρχης,Κι απ\’ την πολλή την ψαλμουδιά εσειόντανε οι κολόνες.Να μπούνε στο χερουβικό και να βγει ο Βασιλέας,Φωνή τους ήρθε εξ\’ ουρανού κι απ\’αρχαγγέλου στόμα.«Πάψετε το χερουβικό κι ας χαμηλώσουν τ\’άγια,παπάδες πάρτε τα γιερά και σεις κεριά σβηστείτε,γιατί είναι θέλημα Θεού η Πόλη να τουρκέψει.Μόν\’στείλτε λόγο στη Φραγκιά, να ρτούνε τρία καράβιαΤο να να πάρει το Σταυρό και τ\’άλλο το Βαγγέλιο,Το τρίτο,το καλύτερο,την ΄Αγια Τράπεζά μας,Μη μας την πάρουν τα σκυλιά και μας τη μαγαρίσουν».Η Δέσποινα ταράχτηκε ,κι εδάκρυσαν οι εικόνες.«ΣΩΠΑΣΕ ΚΥΡΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΟΛΥΔΑΚΡΥΖΕΙΣ,ΠΑΛΙ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΑΙΡΟΥΣ, ΠΑΛΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΘΑ ΝΑΙ»
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Καλή σου μέρα Ιριδά μου! Πολλοί Ελληνες έχουνε ρίζες γενιάς από την Μικρασία και την Κωνσταντινούπολη. Οι διωγμοί του Ελληνισμού από τα εδάφη εκεί, ήτανε μεθοδευμένο σχέδιο χρόνων από τους Τούρκους. Εκκαθάριση κάνανε μέσω γενοκτονίας- κι ας μην υπήρχε ο όρος νομικώς τότε! Αλλοι πάλι αναγκάστηκανε να φύγουνε από την Πόλη και ναρθούνε κατά δω με τα γεγονότα του άλλου Σεπτέμβρη, εκείνου του 1955 στην Κωνσταντινούπολη. Δεν μιλάνε και πολλοί σήμερα γιαυτά..Κοιτάνε να τα σβήσουνε από την μνήμη, να τ\’αλλοιώσουνε. Μέχρι που την Ιστορία την αλλοιώσανε στα βιβλία της ντροπής του Δημοτικού. Θυμάσαι;Είχα την τιμή και την χαρά να γνωρίζω -παιδάκι ακόμη-, γέροντες και γερόντισσες φερμένους από την Πόλη και την ΜΙκρασία- πρόσφυγες.Μα τι πολιτισμό μεταφέρανε οι άνθρωποι!! Οι γυναίκες, θυμάμαι, είχαν μια χάρη, μια αρχοντιά, άλλο πράγμα!. Και τι πάστρα, τι νοικοκυροσύνη, τι τεχνίτρες στο κέντημα . Αριστουργήματα φτειάχνανε. Εχω μαζί μου έργα τους και τα θαυμάζω σαν τα κοιτάζω…και τις θυμάμαι..Θαχουνε φύγει από την ζωή χρόνια πιά.. Και μου λέγανε πολλές ιστορίες για τα μέρη εκείνα, για τον πολιτισμό, τις συνήθειες τους, τα εθιμά τους. Θησαυρό ολόκληρο μάζωξα. Την έχουνε οι εξ Ιωνίας, στο αίμα τους την καλλιτεχνία, και οχι μόνον. Και όλοι τους, από ο,τι έμαθα κάνανε προκοπή εδώ σαν ήρθανε, παρά τα βασανά τους και την φτώχεια τους. Αξιοι άνθρωποι.Κι αυτά που λες ,για το τι σημαίνει η Αγιά Σοφιά, ναι, το θυμάμαι. Μας το λέγανε και για τον επταδάκτυλο τον Βασιλιά μας λέγανε… Αυτή η "μεγάλη Ιδέα" …Ματοκυλίστηκε τοτε στα 1922..Σήμερα, η Ελλάδα γονατίζει κάτω από τα βάρη των προβλημάτων της. Που, για βλέψεις επεκτατικές ή αποκαταστατικές παλιών ιστοριών. Εδώ, οι άλλοι , μην σου πω και για τους Εφιάλτες, σκοπό έχουνε βάλει να μας συρρικνώσουνε πολύ πιό μέσα από τα συνορά μας. Για δες!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Το χωριο μου Κονταριωτισσα στην Πιερια ειναι χωρισμενο στα δυο απο τους μικρασιατες που ειναι κ ο συζυγος μου κ απο τους ντοπιους που ειμαι εγω …κ συμφωνω σε οσα γραφεις για την αρχοντια την νοικοκυροσυνη κ ολα τα υπολοιπα ….Η γιαγια του συζυγου μου που ζει ακομη παιδακι ηρθε τοτε κ οταν την ρωτουσα για τοτε ……θυμοταν κ μου ελεγε παντα ιστοριες ζωης…..!!!Το χωριο της ηταν 10 χιλ.εξω απο την Κωσταντινουπολη Γιανικου ΟΝΟΜΑΖΕΤΕ ΜΕΓΑΛΟ ΧΩΡΙΟ ….τωρα για το ποιημα ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΤΟ ΔΙΑΒΑΖΩ ΔΑΚΡΥΖΩ ……. ΟΤΑΝ ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΑΠΟΚΟΠΗ Κ ΤΟ ΕΒΑΛΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΣΟΥ ΤΟ ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΑ Κ ΔΑΚΡΥΣΑ …….ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΤΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΔΑΚΡΥΖΩ ….ΤΟ ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ Η (Ιθάκη) ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΝΩ ΣΤΟ ΓΙΟ ΜΟΥ ..ΑΣΧΕΤΟ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ …..ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ Κ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΠΟΥ ΤΟ ΛΕΩ ΕΔΩ Κ ΧΡΟΝΙΑ Κ ΠΟΛΥ ΤΟ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΓΡΑΦΕΙΣ …..έχουνε βάλει να μας συρρικνώσουνε πολύ πιό μέσα από τα συνορά μας. Για δες! Κ ΣΥΜΦΩΝΩ ………………ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΟΠΟΝΗΣΩ ………(Κ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΓΡΑΦΩ ΤΥΧΑΙΑ ) Κ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΑΘΕ (KRATAKI) ΝΑ ΑΡΠΑΞΕΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΟΠΩΣ ΣΚΟΠΙΑ ,ΑΛΒΑΝΙΑ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥOΝΤAI ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ Κ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ….ME LIGA LOGIA THELOYN H ELLADA K H SERBIA NA XATHOYN APO TO XARTΗ !!!!!!!!!ΑΛΛΑ ΤI ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΥ ΟΙ ΠΟΛΙΤIΚOI ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡHΣΤΟΙ ΠΟΥΛHΜΕΝOI !!!!!ΔΕΝ ΓΡΑΦΩ ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΑΡΩ ΦOΡΑ … ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Κ ΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΡΑΦΩ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΣΧΟΛΙΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ….Y.G 1 TVRA GIA TA BIBLIA TI NA PV EINAI ENA KEFALAIO POY O PVS PAN OI POLITIKOI PAN K TA BIBLIA STO TELOS DEN THA EXOYME K ISTORIA …….K THA MAS BGOYN TA SKOPIA K H ALBANIA DYO MPASTARDEMENA KRATOI ME ISTORIA APO TO TIPOTA …….FILIA POLLA
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
ΔΩΣΜΟΥ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ……….ΝΑ ΣΟΥ ΔΩΣΩ ΔΩΡΟ ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΣΕ ΜΕ…..ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
KAI ΠΑΠΠΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑΓΙΑ ΞΕΡΙΖΩΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΚΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΜΝΗΜΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΟΝΑΓΑΝ ΤΗ ΨΥΧΗ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΕΧΩ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΚΑΙ ΝΙΩΣΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΕΚΕΙ ΕΝΑ ΜΑΥΡΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΨΥΧΕΣ ΠΟΛΛΩΝ ΓΕΝΕΩΝΥΠΕΡΟΧΟ ΒΕΑΤΡΙΚΗ ΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΟΥ
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Κι μενα η Μανουλα μου ηταν απο εκει..τα εζησε αν και ηρθε μωρο στην ελλαδα με τουσ γονεις και τα αδελφια της εφεραν μαζι τους ολη την αρχοντια και τον πολιτισμο ..γεννημενη στα ομορφα Ταταβλα ης Πολης με πολλες ιστοριες. Και το τι εγινε εκει ακομα τα θυμαμαι απο τα λογια της γιαγιας τα μαρτυρια που τους κανανε … τρομερα πραγματα ..ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΣΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ !!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!