Ποιός ήτανε ο Norman Borlaug (Νόρμαν Μπορλάουγκ) ;


   Διάβασα την είδηση σήμερα:

     Το βράδυ του Σαββάτου στις 12/9/2009 στο Dallas των Η.Π.Α, πέθανε στο σπίτι του μετά από μάχη με την επάρατο, και σε ηλικία 95 ετών, Norman Borlaug 2005

ο Norman Borlaug, ο άνθρωπος που έσωσε από την πείνα δισεκατομμύρια ζωές σε αυτόν τον πλανήτη!!

      Ήτανε αυτός ο επιστήμων, ο εφευρέτης “ο Πατέρας  της “Πράσινης Επανάστασης”, ο άνθρωπος που με την επιστημονική του εφαρμοσμένη έρευνα και  εργασία του μεταξύ των ετών 1960 και 1990 συνέβαλε τα μέγιστα για τον υπερδιπλασιασμό της γεωργικής παραγωγής πολλών χωρών με την Ασία, την Αφρική και την λατινική Αμερική να επωφελούνται περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή του Κόσμου” ( η πηγή στο εντός παρενθέσεων γραπτό:Go to source web page: Zougla online – «Έφυγε» ο Νομπελίστας Norman Borlaug )

Κι αναρωτήθηκα: Ποιός ήτανε αυτός ο άνθρωπος;

norman Borlaug         Κοίταξα και έμαθα μερικά. Για τον άνθρωπο που αφιέρωσε την ζωή του να σώσει ανθρώπους. Και που το κατόρθωσε.!

Norman-Borlaug-copy

        Δεν είναι πολλοί αυτοί οι άνθρωποι στον Κόσμο μας. Αυτοί που εργάζονται ακάματα και σιωπηλά και με ταπεινότητα για το καλό των άλλων και από αγάπη για τους ανθρώπους. Είναι λίγοι, είναι σπάνιοι, είναι οι εκλεκτοί.

        Και αυτός,  ο άγνωστός μου, ο Norman Ernest Borlaug (Νόρμαν Μπορλάουγκ) υπήρξε ένας από αυτούς τους λιγοστούς.

         Κι ήτανε να πρωτακούσω γιαυτόν από την είδηση του θανάτου του..

Norman Borlaug: Ο ταπεινός καινοτόμος!

(The unassuming innovator)

         Γεννημμένος στις 25 Μαρτίου του 1914 στο Cresco της Πολιτείας της Αϊόβα (Iowa) των  Η.Π.Α μεγάλωσε στην φάρμα του Νορβηγού παππού του, μοναχογιός με δύο άλλες αδελφές.  Σαν ήτανε 15 ετών, ξέσπασε στις Η.Π.Α η μεγάλη οικονομική ύφεση. Το “Μεγάλο “Κραχ”. Τότε είδε, ως μαθητής κολλεγίου στην Μιννεάπολη, ανθρώπους να ζητιανεύουν για ένα κομμάτι ψωμί, να πεθαίνουν από την πείνα, ν’αυτοκτονούν.

«That’s what I think made me go into international agriculture”

       Αυτό το είπε είπε ο ίδιος κάποτε σε συνέντευξή του το 2005. Αυτά πού ‘ζησε και είδε στα 15ου χρόνιαborlaug-young, ήταν ο λόγος, είπε, που τον έκαναν να στραφεί στην διεθνή αγροκαλλιέργεια.

Σπούδασε δασοκομία και γεωπονία στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και έκανε το διδακτορικό του το 1942. Στα πρώτα χρόνια μετά το διδακτορικό του εργάστηκε ως μικροβιολόγος με την DuPont. Αργότερα επιλέχθηκε για το πρόγραμμα αγροκαλλιέργειας του Μεξικού. Εκεί και στην διάρκεια των επόμενων 20 ετών ανέπτυξε την επαναστατική ημινάνο ποικιλία σιταριού που ήτανε ανθεκτική σε διάφορες μορφές της νόσου rust. Κατόπιν, το ίδρυμα Rockefeller Foundation του ζήτησε να επέμβει στις Ινδίες και στο Πακιστάν, όπου ο κόσμος λιμοκτονούσε. Εκεί, και εφήρμοσε τις καλλιέργειές του του ημινάνου σταριού- αντί του ρυζιού που εκαλλιεργείτο ως τότε.

quote-there-are-6-6-billion-people-on-the-planet-today-with-organic-farming-we-could-only-norman-borlaug-102-89-40

      Και σώθηκε ο κόσμος! Και η Κίνα, που ήτανε σε χειρότερη κατάσταση από τις δύο γείτονές της χώρες!

       Το 1970 ο Norman Borlaug τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για την συνεισφορά του στην αγροκαλλιέργεια. Στην ομιλία αποδοχής του βραβείου ανέφερε:

«I would rather take care of the stomachs of the living than the glory of the departed in the form of monuments.»

“Θα προτιμούσα να φροντίσω τα στομάχια των ζωντανών από την δόξα εκείνων που “έφυγαν” στην μορφή των μνημείων”

      Ο Norman Borlaug ήταν τόσο ταπεινός άνθρωπος και ακάματος εργάτης ερευνητής πίσω και μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας τα οποία και απέφευγε και μάλιστα, όπως κάποτε είπε σε συνέντευξή του, το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης που του απονεμήθηκε, κατέληξε γιαυτόν μια καταστροφή, αφού λόγω της δημοσιότητας που έλαβε ο ίδιος, δεν μπορούσε να συνεχίσει να εργάζεται απρόσκοπτα, όπως μέχρι τότε. Αθλητής του μπειζ μπωλ και της πάλης χάρις την οποία ασκήθηκε στον αυτοέλεγχο, καθώς έλεγε. Ήταν παντρεμένος με την Μαργαρίτα επί 69 έτη μέχρις ότου εκείνη πέθανε, το 2004. Δούλευε διαρκώς, και από το 1984 έως τα τελευταία του δίδασκε στο Πανεπιστήμιο.

Ως δάσκαλος δε, συμβούλευε τους σπουδαστές του:

“Get a broad education, he said, especially in the first two years of college. «Because as you go down through the highway of your life, many doors won’t open to you if you’re highly specialized in only one thing,» he said. «So your opportunities are more limited.»

( πάρτε μια ευρεία μόρφωση κατά τα δύο πρώτα χρόνια του κολεγίου, έλεγε. Διότι καθώς θα περνάτε μέσα από τη λεωφόρο της ζωής σας, πολλές πόρτες δεν θα ανοίξουν για σας , εάν δεν έχετε εξειδικευτεί σε ένα μόνο πράγμα. Έτσι, οι ευκαιρίες σας είναι πιο περιορισμένες)

        Ήτανε ένας άνθρωπος παρών στην ζωή!. Πάντα και σε κάθε της στιγμή.

       Ο άνθρωπος αυτός τιμήθηκε επίσης με  το βραβείο Presidential Medal of Freedom (Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας) και πρόσφατα σχετικά με το Congressional Gold Medal (Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσσου), το υψηλότερο εθνικό βραβείο πολίτου των Η.Π.Α

2453131923_893107dfb3_o

Στις 13/1/2008 ο διάσημος δημοσιογράφος της εφημερίδας “ New York Times”, Steven Parker έθεσε το εξής ερώτημα:

“Which of the following people would you say is the most admirable: Mother Teresa, Bill Gates or Norman Borlaug? And which do you think is the least admirable?”

Ποιός από τους ακόλουθους ανθρώπους θα λέγατε οτι είναι ο πιό αξιοθαύμαστος; Η Μητέρα Τερέζα, Ο Μπίλ Γκέιτς ή ο Νόρμαν Μπορλάουγκ; Και ποιός είναι ο λιγότερο αξιοθαύμαστος;

        Για τους περισσότερους, συνέχισε,ο δημοσιογράφος, φαίνεται  μια εύκολη ερώτηση: Για την πρώτη, είπε,  ξέρουμε τόσα, (για κείνη την μικροκαμωμένη καλόγρια που νοσήλευσε και φρόντισε τους πτωχούς της Καλκούτας, την μοναχή ασκήτρια την βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης)  για τον δεύτερον, (τον πλουσιότερο άνθρωπο ίσως του Κόσμου, τον άνθρωπο της Τεχνολογίας) ακόμη πιο πολλά, μα..κατέληξε.. ποιός στο καλό είναι ο Norman Borlaug;

2453131923_893107dfb3_o

        Από την μεριά μου έμαθα σήμερα μόλις μερικά γιαυτόν τον σπάνιο και πολύτιμο Άνθρωπο, τον Norman Borlaug! Και ίσως, σείς που διαβάζετε τούτες τις γραμμές να γνωρίζατε ήδη γιαυτόν, ίσως, μάθατε μόλις γιαυτόν κάτι, όπως και εγώ.

        Τι λέτε, λοιπόν; Τι θ’ απαντούσατε σείς, σήμερα, στο ερώτημα του αμερικανού δημοσιογράφου;

2453131923_893107dfb3_o

Πηγές πληροφόρησής μου:

Go to source web page: Norman Borlaug: The unassuming innovator | News for Dallas, Texas | Dallas Morning News | Latest News

Go to source web page: Norman Borlaug and Henry Beachell

Go to source web page: Feeding millions – News

Go to source web page: ExtremeCentre.org » Nourrir la planète, aujourd’hui encore: Blog Politique Francophone pour les Libertés Fondamentales et Contre Tous les Totalitarismes, qu’ils soient de Droite ou de Gauche

9 σκέψεις σχετικά με το “Ποιός ήτανε ο Norman Borlaug (Νόρμαν Μπορλάουγκ) ;

 1. Ηταν γεννημένος την ίδια μέρα με μένα… Ακρως δηλαδή ιδεαλιστής, μαχητικός και συναισθηματικός… Και αφού είχε και τα πνευματικά εφόδια δε θα μπορούσε παρά να κάνει τόσο μεγάλα πράγματα…Δεν τον ήξερα… Μα τον έμαθα και σε ευχαριστώ πολύ!

  Μου αρέσει!

 2. Γειά σου γλυκειά μου Μίνα!Δεν ήτανε που ήτανε μόνον αυτά. Είχε ασκήσει τον εαυτόν του, καθώς ο ίδιος έλεγε, στον αυτοέλεγχο, στην πειθαρχία, στην υπομονή και κυρίως στην επιμονή!Είχε Πίστη ο άνθρωπος!Και δες, από όσα διάβασα γιαυτόν μέχρις τώρα, ήταν εκείνος που διέψευσε με τον βίο του και το έργο του το περίφημο ρητό" Την δόξα πολλοί εμίσησαν , το χρήμα ουδείς"Γιατί, από ο,τι είδα ούτε για την φήμη ή την δόξα ενδιαφέρθηκε μα ούτε και για το χρήμα. Εξαίρεση , έτσι;

  Μου αρέσει!

 3. Ανώτερη "μορφή" συνείδησης !Δεν κάνει καμία διαίρεση αγαπάει τους πάντες και τα πάντα .Ενδιαφέρεται για τις πατρίδες των άλλων και τις αγαπάει ωσάν δική του , ανιδιοτελής αγάπη για τον άνθρωπο .Καλό απόγευμα Βεατρίκη .

  Μου αρέσει!

 4. Είναι ο Άνθρωπος της Αρχοντιάς..!..Δέν μπορείς να φανταστείς τί πνεύμα κουβαλά..και τι ώθησει δίνει στους συνανθρώπους του..!….

  Μου αρέσει!

 5. Να λοιπον που υπηρξαν…. Ανθρωποι…και θελω να πιστευω πως και καποιοι αλλοι θα εχουν συνεχεια ομορφο αφιερωμα … Μπραβο Βεατρικη μου !!Καλο απογευμα !!

  Μου αρέσει!

 6. πολύ όμορφη καταχώρηση … δεν ήξερα γι αυτόν … όπως σίγουρα και για τόσους άλλους … σε ευχαριστώκαλή συνέχεια

  Μου αρέσει!

 7. ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΙΔΕΑ για το άτομο αυτό και θεωρώ ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΥ ΤΙΜΗ που έμαθα για τον αγώνα του ανθρώπου αυτού.Καλησπέρα σε όλο τον κόσμο.

  Αρέσει σε 1 άτομο

 8. Ειναι ομορφο να γνωριζεις γι\’ανθρωπους σωτηρες που δεν ηξερες καν.Να εισαι καλα που μας εδωσες αυτη τη ευκαιρια.καλο βραδυ Βεατρικη μου.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.