21/9: Διεθνής ημέρα Ειρήνης και μη βίας


21η Σεπτεμβρίου: International Day of Peace

idp-new  Σήμερα είναι η ημέρα εκείνη που ορίστηκε κατά το 1981 και ανακηρύχθηκε ένα ακριβώς χρόνο μετά  κατά την ετήσια γενική Συνέλευση του Οργανισμού στις 21/9/1982 ως 

η Διεθνής Ημέρα για την Ειρήνη και την μη Βία

Peace day!

Σήμερα είναι, επίσης, η Ημέρα της Φθινοπωρινής Ισημερίας για το Βόρειο ημισφαίριο της γής!

Σήμερα είναι  η Ημέρα του Ιωνά

blu

Και είναι ο λόγος της Ημέρας αυτής:

“Short Moments of Peace, Repeated Many Times, βecome Automatic”

De-Waal-Park-Dog-Friendly-Walks-in-Cape-Town

ElephantDefine

Laura Knight Chelsea Embankment.jpg

Σύντομες στιγμές Ειρήνης, επαναλαμβανόμενες πολλές φορές, γίνονται αυτόματα.”

Ναι, μπορούμε

bluΣε κάθε παιδί, σε κάθε αυγή, ξανανιώνει η ίδια φαντασία.

LENAU (Φάουστος)

bluΕίναι άραγε φαντασία παιδιού μια ημέρα Ειρήνης, μια ημέρα μη βίας;

Είναι , άραγε,όνειρο αυγής μοναχά, πολλές ημέρες Ειρήνης;

Είναι, άραγε, όνειρο απατηλό μια Κοινωνία Ειρήνης;

Είναι, άραγε, ένα φθίνον όνειρο, ωσαν των όσων ακολουθούν την μοίρα του Φθινόπωρου;

Κι αν όλα αυτά είναι παιδιάστικα όνειρα αυγής,

Τότε, έστω και  μια στιγμή μοναχά Ειρήνης;

Φαντασία παιδιού και η αυτή η στιγμή;

blu

Πόσοι από μας είμαστε ακόμη παιδιά;

Πόσοι από μας έχουμε τέτοια όνειρα;

Πόσοι από μας έχουμε τέτοιες, έστω λίγες τέτοιες στιγμές Ειρήνης στην ζωή μας;

Κι αν έχουμε στιγμές, έχουμε και ημέρες; Με ειρήνη εντός μας και γύρω μας;

blu

Κι, όμως, μπορούμε να έχουμε Ειρήνη στην κάθε μας στιγμή, στην κάθε μας ημέρα, στην ζωή μας..

Ναι, μπορούμε!

blu

      “Ειρήνη Υμίν”, ευχήθηκε και εύχεται σε όλους μας Εκείνος

Και είναι η Ειρήνη, Ευλογία

Η σημερινή ημέρα είναι μια Ημέρα υπενθύμισης για τον καθένα μας αυτού του αγαθού του πολύτιμου, αυτού του ανεκτίμητου θησαυρού που μπορούμε να έχουμε στην καθημερινότητά μας, στην ζωή μας. Γιατί η Ειρήνη για τον εαυτόν μας, είναι κάτι που εξαρτάται από μας τους ίδιους.

          Και ξέρετε; Είναι κάτι, που εφόσον τόχει ο καθείς μας, το δίνει και τους άλλους και το μοιράζεται με άλλους, ..Και έτσι οι στιγμές γίνονται μέρα, γίνονται μετά μέρες..

         Κι αν είναι δύσκολο ακόμη να ανακαλύψουμε τον τρόπο για να βρούμε αυτό το αγαθό εντός μας, γύρω μας, τότε, λέω, ας θυμηθούμε οτι τούτη η Ημέρα είναι η Ημέρα της μη βίας. Και η μη βία εκκινά, όπως και κάθε τι άλλο, θαρρώ, από την σκέψη μας.

         Ετσι, λοιπόν, προτείνω, ας είναι, σε τελική ανάλυση, αυτή η ημέρα, μια Ημέρα που θ’αρνηθούμε στον εαυτόν μας σκέψεις και συνακόλουθα, πράξεις βίας.

          Ας μην το περιμένουμε από τους άλλους. Από μας το ξεκινάμε..

          Όχι στην βία , λοιπόν! Έστω για μια Ημέρα! Για Σήμερα !

          Ε! Αυτό πια, πιστεύω, ως έλασσον, είναι πιότερο εφικτό.

blu

  Και είπα, ας “κλείσω” το αφιέρωμα στην Ημέρα τούτη με ένα υπέροχο ποίημα που έγραψε ο μεγάλος ποιητής μας Γιάννης Ρίτσος:

4 σκέψεις σχετικά με το “21/9: Διεθνής ημέρα Ειρήνης και μη βίας

  1. 1) ΧΑ, ΧΑ, ΧΑ… Ειρήνη στον κόσμο! Ωραίο ανέκδοτο Βεατρίκη. Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;2) Για να υπάρχει ειρήνη πρέπει να υπάρχει αγάπη. Για να υπάρχει αγάπη δεν πρέπει να υπάρχει μίσος. Για να μην υπάρχει μίσος δεν πρέπει να υπάρχει φόβος.Για να μην υπάρχει φόβος θα πρέπει ο άνθρωπος να καταλάβει ότι δεν δημιουργήθηκε για να μισεί και να διαχωρίζεται. Το να το καταλάβεις όμως αυτό απαιτεί εκτενή πληροφόρηση, μεγάλη προσπάθεια και είναι οδυνηρό. Και οι άνθρωποι δεν αρέσκονται στα δύσκολα και οδυνηρά πράγματα.Για αυτόν τον λόγο κρεμάνε όποιον Αληθινό Άνθρωπο τους μιλάει για την αγάπη, την ειρήνη και τον μή-φόβο. Έτσι κρέμασαν τον Σωκράτη, έτσι κρέμασαν και τον Χριστό. Αλλά αυτό δεν είναι το χειρότερο.Οι άνθρωποι διαστρέφουν τα λόγια των Αληθινών Ανθρώπων διαπαιδαγωγώντας τις νέες γενιές στο μίσος εν ονόματι της Αγάπης.Έτσι η Παγκόσμια Ημέρα της Αγάπης θα παραμείνει κενό γράμμα και κενή τελετουργία που θα την εκτελούν εκείνοι που ξεκινάνε τους πολέμους εν ονόματι της ειρήνης και υποκριτικότατα προσεύχονται στον θεό για αυτήν μπροστά στις κάμερες.Δυστυχώς η πηγή του μίσους δεν βρίσκεται έξω από εμάς στους άλλους. Βρίσκεται μέσα μας, αλλά όλοι προτιμάνε να βλέπουν την καμπούρα του άλλου.

    Μου αρέσει!

  2. Γειά Μιχάλη μου, γειά σου Παύλο μου! Ναι, δυστυχώς, ηχεί ως ανέκδοτο. Την ίδια ημέρα της Διεθνούς Ειρήνης αιμοτοχύθηκε ο τόπος σε πολλές μεριές της γής, οι άνθρωποι εξακολούθησαν να φτειάχνουν τα όπλα τους εναντίον των άλλων ανθρώπων και το όλο της Παγκόσμιας Ημέρας έμεινεν "κενόν" γράμμα σαν πως λες.Ναι, η Ειρήνη, είναι προϊόν αγάπης και το νάχουμε αγάπη σημαίνει οτι αποβάλαμε τον Φόβον. Αλήθειες όλα αυτά..Μα, αν, λεω αν η ημέρα αυτή, λέω, γινότανε σεβαστή απανταχού ως ημέρα μη βίας, έστω μια ημέρα ανακωχής εν μέσω των εμπολέμων συρράξεων, καλόν δεν θα ήτανε;Κι από την άλλη , αν , λέω, με την την υπόμνηση της ημέρας αυτής, αναθυμόμαστε οτι η ειρήνη και οτι η μη βία εκκινά από την σκέψη μας και ίσως κάτι κάναμε γιαυτό, και πάλι κάτι καλό δεν μπορεί να γίνει;Δεν αναφέρομαι στον ΟΗΕ, ούτε σε κείνους που επ\’ ονόματι τηε Ειρήνης και της Αγάπης σκοτώνουνε τον άλλο, τον ευατόν τους..Μιλάω για την δικιά μας ¨καμπούρα" να μπορούσαμε να δούμε, λόγω της υπενθύμησης τα της ειρ΄νης για την δικιά μας την καθημερινότητα και την σχέση μας με τους άλλους. Και πάλι καλό δεν θα είναι;Και ο, τι είναι καλό ή μπορεί να αποβεί σε καλό, πιστεύω, καλό και χρήσιμο είναι, να μιλάμε γιαυτό. Να το θυμόμαστε.Εστω και η επανάληψη του θετικού ακούσματος κάτι καλό μπορεί να φέρει. Αυτός είναι ο λόγος που και τ\’ ανέκδοτα είναι ωφέλιμα…μην ξεχνάς..Κάτι σε μαθαίνουν με τον τρόπο τους κι αυτά.

    Μου αρέσει!

  3. Είναι άραγε τυχαίο ότι οι μοναδικοί που εκφράζονται ελεύθερα για την Παγκόσμια Ειρήνη (αλλά και το εννούν) είναι τα παιδιά και οι υποψήφιες των απανταχού καλιστείων;και μήπως δεν είναι κοινό μυστικό ότι κάθε φορά που υπογράφεται μια εκεχειρία ή συνθήκη ειρήνης, κάτω από το τραπέζι γίνονται συμφωνίες για μεγαλύτερες πωλήσεις όπλων.Ναι, να το ευχηθώ και να το κάνω πράξη στη ζωή μου. Πράξη η μη βία και η αγάπη για τον πλησίον……………….. ας μην γίνω πικρόχολη και πεσιμίστρια.Καλό ξημέρωμα Βεατρίκη μου

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.