Ανθρωποι και περιβάλλον


             mars_earth

               Κάποτε πριν από πολλά πολλά χρόνια, δεν ξέρουμε ακόμη το πότε, ούτε και το πως, εμείς οι άνθρωποι, βρεθήκαμε να γεννιόμαστε, να μεγαλώνουμε και να πεθαίνουμε  σ’ενα μέρος που ωνομάσαμε μετά γή.


Και αυξηθήκαμε με τα χρόνια και τους καιρούς, και πληθυνθήκαμε και κατακυριεύσαμε την γή.

                       Και ταξιδέψαμε με τα χρόνια και τους καιρούς  πάνω στις στεριές της, στα ποτάμια και τις λίμνες της,  διασχίσαμε τις θάλασσές της και τους ουρανούς της, βυθιστήκαμε στους βυθούς των θαλασσών της..

             Και κάποτε νομίζαμε οτι αυτή, η γη μας, ήταν το κέντρο όλου του κόσμου, μέχρι που είδαμε οτι αυτή ήτανε ένα μικρό –ελάχιστον μόνον μέρος του όλου σύμπαντος.

          Και ήρθε κάποτε η ώρα που ταξιδέψαμε και γύρω απ’αυτήν και πάνω απ’αυτήν και που πατήσαμε στον δορυφόρο της και πήγαμε ακόμη και πιό μακρυά της..

2Snake River, Grand Teton National Park, Wyoming

Οτι αυτή η γή μας, είναι μοναχά,  ο μοναδικός  κόσμος για μας που ζούμε σ’αυτόν. Είναι η γή μας, ο μοναδικός τόπος μες τον οποίον μπορούμε να ζούμε εμείς οι άνθρωποι, τα άλλα έμβια πλάσματα- δέντρα και φυτά, ζώα και ψάρια !

  Οτι, όλοι, άνθρωποι και ζώα και φυτά και κάθε ζωντανός και νεκρός οργανισμός  σε αυτή την γη μας τελούμε  σε αλληλοεπηρεασμό και αλληλοεξάρτηση μεταξύ μας.

Μια αλυσσίδα όλοι μας, αυτό διαπιστώσαμε. Για τα ορατά και τα αόρατα, τα μικρά και τα μεγάλα.

Ενας κρίκος της αλυσσίδας ο καθείς, το καθένα, το καθε τι πάνω της και υποκάτω της και εντός της, με όλα τ’ άλλα.

Και οτι εκείνη η γη μας είναι ενα ακόμη κρίκος στην ανεξερεύνητη αλυσσίδα του σύμπαντος όλου!

Χωρίς την γη μας, δεν έχουμε ζωή!

1ZLATIBOR is a mountain

                Κι όλα αυτά είναι πράγματα που οι παλιότεροι των ανθρώπινων ημερών τα είχαν αντιληφθεί από τους παλιούς παλιούς καιρούς! Πριν καν χρειασθεί να περάσουν πολλές εκατονταετηρίδες  για να τα αποδείξουμε οι νεώτεροι κιόλας. Και πολύ πριν η ίδια η γη μας κρούσει τους κώδωνες του κινδύνου!

                Γιαυτό και μείς, οι άνθρωποι, τα πιό δυνατά και τα πιό αδύναμα συνάμα νοήμονα  πλάσματα στον κόσμο της γης μας, φτειάξαμε μύθους και παραμύθια και ιστορίες πολλές, απανταχού στις χώρες ,για να εμπαιδώσουμε ο ένας προς τον άλλον και στις επόμενες γενιές την ευθύνη που έχουμε απέναντι στην γη μας, στα πλάσματά της όλα και προς τα γεννήματά μας, στους άλλους των επόμενων γενεών, βέβαια!

   

Για να μάθουμε πως ο,τι κακό και καταστροφικό κάνουμε στη γη μας,

το κάνουμε, εν τέλει, στον ίδιο μας τον εαυτό.

                   Μόνον που τα πάθη μας τα ανθρώπινα δεν μας αφήσαν να τους ακούσουμε τους μύθους και τις ιστορίες.

                   Η ελευθερία του νού μας, προίκα και δώρο θεικό, σκλαβώθηκε από τα πάθη μας και η ατέρμονη απληστία μας σε συνδυασμό με τις ανάγκες της ετεροκαταστροφικότητας προς κυριαρχία, προς εξουσία και “δύναμη” επικυριάρχησαν του ανθρώπου, εκείνου του κυρίαρχου εναντι των άλλων εμβίων όντων λόγω των χαρισμάτων του νού, της σκέψης και της συνείδησής του.

                   Και σαν ήρθε ο καιρός των αποδείξεων των συνεπειών των άμετρων και ανεύθυνων πράξεών μας, τόχαμε κάνει ήδη το κακό  στη γη μας και- το χειρότερο-  ενώ ήδη είμαστε στον χρόνο του μετά, το συνεχίζουμε…

                  Με τις πράξεις μας, τις ανεύθυνες και τις καταστροφικές, πληγώσαμε, τραυματίσαμε, καταστρέψαμε σπουδαία και σημαντικά μέρη του μοναδικού μας κόσμου, της γης μας. Και συνεχίζουμε, βάζοντας βόμβες στα θεμέλιά της, αποψιλώνοντας την επιφάνειά της, μολύνοντας τον αέρα των ουρανών της…

                 Φτειάξαμε και φτειάχνουμε όπλα για να πολεμήσουμε και να καταστρέψουμε ο ένας τον άλλο, μα σαν τα θέτουμε σε λειτουργία, πολεμούμε και καταστρέφουμε και το περιβάλλον μας…

                  Προκαλούμε πυρκαγιές από αμέλεια ή ανευθυνότητα ή από σκοπιμότητα για την ικανοποίηση των ιδιοτελών μας σκοπών και καίμε τα δάση μας με αποτέλεσμα να προκαλούμε αναρρίθμητα δεινά..

                  Φτειάχνουμε χημικά δηλητήρια και μολύνουμε, τον αέρα της, τα νερά των ποταμών της, τις στεριές και τις υποθαλάσσιες ζώνες της..Για να τα διορθώσουμε αυτά, φτειάχνουμε άλλα τεχνητά πράγματα που καταλήγουν να προκαλούν άλλα χειρότερα δεινά στο περιβάλλον μας..

                  Και η γή αγκομαχά πιά και κοχλάζει. Και οι ουρανοί μας ανοίξανε τρύπες.Και οι πάγοι οι προαιώνιοι λειώνουνε..Και τα ποτάμια στερεύουν.Οι ρυθμιστές της ισορροπίας της γης απορρυθμίζονται εξαιτίας μας. Οι ρυθμιστές του του κλίματος της γης.. Γιατί η ισορροπία αυτού του πλανήτη έγκειται στο κλίμα του.Από  την υπαρξή του, την ισορροπία της συνέχειάς του εξαρτάται η γη μας και η επιβίωσή μας σε αυτήν

                  Και η γη μας, το σπίτι μας, ο πλανήτης μας έχει εκπέμψει σήμα κινδύνου από καιρό πιά..

                  Ας αφυπνιστούμε όλοι μας! Ας στραφούμε να ακούσουμε, να δούμε το περιβάλλον  μας. Ας πάψουμε πιά την καταστροφική μας δράση. Ας γίνουμε πιό υπεύθυνοι, πιό προστατευτικοί απέναντί του. Ας βοηθήσουμε προς αυτό τον σκοπό της σωτηρίας του και της επανόδου των ισορροπιών του με όλες μας τις δυνάμεις.

Ναι, είναι δουλειά όλων μας!

Και του καθενός μας ατομικά. Στο μέρος και στο επίπεδο που του αναλογεί.

Η συνευθύνη μας στο όλον είναι δεδομένη!

Για την επιβίωση, για την ζωή! Την δικιά μας και των επόμενων από μας!.

  496664ouexmamapeΜε αγάπη από τον καθένα μας

για την γή μας!

για το περιβάλλον μας!

για την ζωή μας!

για τα παιδιά μας!

 

4 σκέψεις σχετικά με το “Ανθρωποι και περιβάλλον

  1. Η ΑΓΑΠΗ κι Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ… δεν κρύβεται….ξεχειλίζει…. και τρέχει… σαν χείμαροςσυμπαρασύροντας στο διάβα του τα πάντα!ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ!!!!!! Δουλειά…Σε ευχαριστούμε… μάτια μουΚΑΛΗ ΣΟΥ ΝΥΧΤΑ… Βεατρίκη

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.