Στα παιδιά των πολέμων..   10 Σχόλια


27/10/2009

img_4822f2440e286

 

‘Ενα αφιέρωμα στα παιδιά των Πολέμων, 

από μένα, ένα παιδί της Ειρήνης,

που δεν θέλει ποτέ να χρειαστεί να γνωρίσει

τι σημαίνει Πόλεμος

και να πεί το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ σ’αυτόν.

 

            Παραμονή μιας μεγάλης επετείου η αυριανή ημέρα: Είναι η Ημέρα του Ελληνικού ΟΧΙ απέναντι στους επίδοξους καταχτητές της πατρίδας μας. Είναι μια μέρα που σημάδεψε τον Κόσμο όλόκληρο και οχι μόνον την Ελλάδα μας!

            Ενα ΟΧΙ που καλούμαστε να θυμόμαστε, καλούμαστε να τιμούμε γιατί ως κάθε τέτοιο ΟΧΙ που κάθε λαός προβάλλει έναντι του κάθε εισβολέα στη γή του, είναι αιματοβαμμένο και κουβαλά  μέσα στην κάθε ακίδα της λέξης του, Τιμή και Αξίες και Ηθη και Αρχές, μα και πολύ θάνατο και πολύ πολύ πόνο!

            Ενα ΟΧΙ που είπε σαν αύριο πριν 69 χρόνια,  ολόκληρος ο Ελληνικός λαός, δια στόματος του τότε πρωθυπουργού του, του Ιωάννη Μεταξά.

            Ενα ΟΧΙ που λέει κάθε λαός  σε τέτοια περίπτωση επίθεσης εναντίον της χώρας του

            Και είναι ο λαός, οι άντρας, οι γυναίκες και τα παιδιά του κάθε τόπου!.

            Και Είπαν το ΟΧΙ οι άντρες,

            Και Είπαν το ΟΧΙ οι γυναίκες,

blu            Τα παιδιά, όμως;

            Τα παιδιά ρωτήθηκαν; Τα παιδιά αυτά που τα βρήκε κείνος  ο πόλεμος του 1940 στον τόπο μας, τα παιδιά εκείνα που τα βρήκε ο κάθε παγκόσμιος ή εντόπιος ή μεμονωμένος πόλεμος σε κάθε σχεδόν γωνιά της γής μας  ανα τις γενεές και τους αιώνες, ρωτηθήκανε ποτέ;

          Ρωτήθηκαν τα παιδιά για να πούνε το μεγάλο ΟΧΙ ή το μεγάλο ΝΑΙ για ένα πόλεμο;

         Είτε αυτά ήσαν τα παιδιά των αμυνομένων, είτε, τα παιδιά των επιτιθεμένων;

blu

         Ούτε, που ρωτήθηκαν ποτε τα παιδιά! Αυτό είναι γεγονός!

        Ούτε, που ποτέ γνώριζαν, ούτε που γνωρίζουν τα παιδιά της Ειρήνης τι σήμαινε και τι σημαίνει ο Πόλεμος!    Αυτή είναι η Αλήθεια!

        Αλλοι, αποφάσισαν και αποφασίζουν για τα παιδιά αυτά, για κείνα, για τα άλλα, για όλα τα παιδιά του κάθε πολέμου και όλων των Πολέμων!

         Αλλοι!

        Η μια αλήθεια είναι, ανα τις γενεές των ανθρώπων, οτι όλα τα παιδιά των πολέμων κλήθηκαν σε κάθε γενιά και καλούνται και θα κληθούν και στο μέλλον απλά, να τον υποστούν!

        Η άλλη αλήθεια είναι οτι από όλα τα παιδιά των Πολέμων, τα πολλά θα είναι εκείνα που θα πεθάνουν εξ αιτίας του, χωρίς να γνωρίσουν ποτε οτι πρόλαβαν να ζήσουν έστω και για λίγο και τα περισσότερα κείνα τα παιδιά που θα πεθάνουν  εξ αιτίας του, χωρίς να μάθουν ποτέ το γιατί πέθαναν.

        Η παρ’ άλλη αλήθεια είναι οτι, μερικά, μόνον, από όλα τα παιδιά των Πολέμων, εκείνα, μόνον, που επιζήσουν επί ικανό χρόνο είτε στην διάρκειά του, είτε και επιβιώσουν Μετά την λήξη του,  θα μπορέσουν να μάθουν και να γνωρίσουν μέσα από αυτόν για το  τι σημαίνει πόλεμος, τι σημαίνει Ζωή και τι Θάνατος εν καιρώ Πολέμου!

       Μα, τότε, θα είναι αργά πιά για να απαντήσουν αυτά τα παιδιά, όποτε και εφόσον ερωτηθούν, για το Τι σημαίνει Πόλεμος, για το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ  και το ΓΙΑΤΙ σε αυτόν!

       Γιατί, η Αλήθεια που είναι πίσω από τις άλλες αλήθειες είναι οτι τα παιδιά που επέζησαν και επιβίωσαν μεσα από τους Πολέμους, δεν θάναι, τότε, πιά παιδιά !

       Γιατί ο Πόλεμος, ο κάθε πόλεμος δεν αφήνει πίσω του παιδιά! Σκοτώνει παιδιά και γερνάει “το παιδί” μες από μικρούς και μεγάλους!

blu

ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ

Γι’ εκείνα που πέθαναν εξ αιτίας τους, χωρίς ποτέ να μάθουν το γιατί και το τι.

Για τα παιδιά των Πολέμων που δεν μεγάλωσαν ποτέ!

Slain_Gaza_children

Για  τα παιδιά που πέθαναν εξ αιτίας τους

χωρίς να γνωρίσουν οτι έζησαν, έστω και για λίγο

 

Για  τα παιδιά εκείνα που επέζησαν..

Για τα παιδιά της Ειρήνης, τα άλλα σαν εμένα,

που  χρειάστηκε να πούνε το ΝΑΙ

σ’ αυτόν βροντοφωνάζοντας

το Μεγάλο ΟΧΙ

και, που τον γνώρισαν

blu

Σημειώσεις:

1. Ως προς τα videoς, το οποίο το βρίσκω εξαιρετικά και εκφράζω ενα θερμό ευχαριστώ στους δημιουργούς τους:

Το πρώτο είναι της φίλης devotedsub,   και μπορείτε να το βρείτε στην σελίδα:

 http://www.youtube.com/watch?v=HNtQfGVeEhU 

Ο τίτλος του τραγουδιού που ακούγεται είναι  “Το παιδί με το ταμπούρλο” σε στίχους του ποιητή μας Νίκου Γκάτσου και σε μουσική Γ. Χατζηνάσιου.Τραγουδά η Νανά Μούσχουρη!

2. Το δεύτερο video είναι του NektariosR και μπορείτε να το βρείτε στην σελίδα:

 http://www.youtube.com/watch?v=jrG6pC83dt4

Ο τίτλος του τραγουδιού που ακούγεται είναι  “Παιδιά της Ελλάδος παιδιά” σε στίχους του Μίμη Τραϊφόρου και σε μουσική Μιχάλη Σογιούλ. Τραγουδά η Σοφία Βέμπο!

3. Η ιστορική φωτογραφία, η ασπρόμαυρη, είναι ντοκουμέντο και αναφέρεται στην τύχη πολλών παιδιών στον λιμό της Αθήνας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τινα εκ των οποίων και απεικονίζονται. Την βρήκα στην ιστοσελίδα:

4. Η φωτογραφία με τα σκοτωμένα μωρά είναι από την βομβαρδιστική επίθεση των Ισραηλινών κατά της Γάζας στις αρχές του τρέχοντος έτους! Ενώ η φωτογραφία του μικρού αγοριού με το ακρωτηριασμένο χέρι είναι από το Πακιστάν, όπου και τα γνωστά ιστορικά γεγονότα.

Go to source web page: » 1940 Τα παιδιά που δεν μεγάλωσαν spetsiotou blog – Δάσκαλε … τον ήρωά μου!

Technorati tags: , , , , , , , , ,

Advertisements

10 responses to “Στα παιδιά των πολέμων..

Subscribe to comments with RSS.

 1. Καλησπέρα Βεατρίκη,με την καταπληκτική σου καταχώρηση..!

 2. πραγματικά καταπληκτική καταχώρηση …. αύριο με το καλό …. και μακάρι … αλλά δεν το βλέπωκαλή συνέχεια

  Αλέξανδρος
 3. τι μπορει να πει κανεις για εναν πολεμο. Ειναι γνωστο πως σε καιρο πολεμου το yannidakis live, αλαζει εντελως μορφη, καθοτι μετατρεπεται σε αντιπολεμικη σελιδα.Ετσι και τα παιδια αλλαζουν. Αλλαζουν ονειρα, αλλαζουν τις ελπιδες τους, σκληραινουν, φθειρονται, πεθαινουν ακομα κι αν βιολογικα επιζησουν. Για αυτα τα παιδια αξιζει να γραφουμε, αξιζει να παλευουμε, αξιζει να μαχομαστε με οπλο την ειρηνη. Εσυ το εκανες. Συγχαρητηρια :[

 4. Ποτέ δεν ερωτώνται τα παιδιά, για τους πολέμους, φίλη Βεατρίκη. Αλλά αυτή είναι και η φύση του ανθρώπου : να κάνει πολέμους, είτε συμφέροντος είτε επιβολής είτε … βλακείας. Όμορφη καταχώρηση. Την καλησπέρα μου.

 5. καλησπερα Βεατρικη……….δυστυχως οι "μεγαλοι" ενηλικοι αποφασιζουν και διαταζουν χωρις να ρωτησουν κανεναν……….τα παιδια ηταν, ειναι και ευχομαι να μην ειναι στο μελλον, τα θυματα σε ολλες τις καταστασεις και κυριως σε τετοιες καταστασεις πολεμων………….και οχι μονο αυτων των πολεμων αλλα και των πλεον "μοντερνων" πολεμων της εποχης μας που τα παιδια ειναι τα κυριως θυματα…….(εκμεταλλευση, παιδεραστια κλπ)……..να εχεις ενα ομορφο βραδακι καλη μου Βεατρικη……..

 6. συγχαρητηρια για την καταχωρηση ……….νασαι καλα…..

  ΓΕΩΡΓΙΑ
 7. Αναρρωτιέμαι…..αυτά τα παιδιά που τα βρήκε ο πόλεμος του 1940, …άν τα ρωτούσαν…τί θα έλεγαν???Πάντως, πιστεύω ότι όταν γίνεται κάποιος πόλεμος οι αποφάσεις παίρνονται από ελάχιστους ανθρώπους, αγνώστου φύλου και εθνικότητας, οι οποίοι, εννοείται, ότι δεν ρωτάνε κανέναν άν συμφωνεί η όχι να πολεμήσει!!!Καλό σου βράδυ Βεατρίκη μου!!!

 8. Παράθεμα: Στην μνήμη του πατέρα μου | Περιδιαβαίνοντας

 9. οι αποφασεις για πολεμο σιγουρα παιρνονται απο ανθρωπους με αρρωστημενο ψυχισμο.Κανενας ισορροπιμενος ανθρωπος δεν λεει ναι στον πολεμο

  thekla katalanoy
  • Καλημέρα Θέκλα. Προφανώς αναφέρεσαι στους επιθετικούς πολέμους. Γιατί υπάρχουν και οι πόλεμοι οι αμυντικοί όταν καλούμαστε να υπερασπιστούμε πάτρια εδάφη, Αρχές , το Δίκαιο, τα δικαιώματα (ανθρώπινα, πολιτικά, κοινωνικά και το υπέρτερο όλων , την Ελευθερία.Τότε θαρρώ πως ο πόλεμος αποτελεί αναγκαιότητα. Γιατί όλα τα αυτά τα αγαθά τα κερδίζουμε αγωνιζόμενοι με όλες μας τις δυνάμεις.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: