‘Aρωμα αλμύρας


“Βρέχει  τη νύχτα”

 by mrzdicarlo.jpg

Κι έτσι έρχεται στον νου μου εκείνος ο μύθος
του βουνίσιου που δεν είχε δει ποτέ του θάλασσα
και που μια μέρα άνοιξε την πόρτα του
και δεν αντίκρισε τίποτε άλλο παρά μόνο ωκεανό-

ο δρόμος για το χωριό και το χωριό χαμένα,
ούτε καν ένα μονοπάτι ή ένα λιβαδάκι
μόνο η θάλασσα να γλείφει το λιθόστρωτο
καλώντας τον σαν πλήθος χέρια που γνέφουν.

Υπάρχει βέβαια, σ’ αυτή την ιστορία, ένα ψεγάδι,
ένα ψεγάδι όχι ανυπόστατων διαστάσεων.
Αλλά μερικές φορές ξυπνώ σ’ ένα υπνοδωμάτιο
μετά που έχεις φύγει, από άρωμα αλμύρας,

και σταγόνες θαλασσόνερου στα σανίδια˙

ακούγοντας τον παφλασμό των έξω-πραγμάτων να μπαίνει μέσα

-που σίγουρα θα έπαυε
αν ποτέ αποτολμούσα ν’ ανοίξω την πόρτα
και να βαδίσω πάνω σε ό,τι ίσως είναι νερό.

Ενα ποίημα του Matthew Hollis

μτφρ.: Χρύσα Φραγκιαδάκη

blu

Πηγές:

gl_5.gifΤοπεριοδικό Poema,η φωτογραφία είναι τουmrzdicarlo, το video της LonelyMoonRise , η μουσική επένδυσή του είναι του Karunesh (heart chacra medidation) και η δικιά μου, μια παρουσία μες στην απουσία της..

gl_5.gifΤο ποίημα του Βρετανού ποιητή Μάθιου Χόλλις (Matthew Hollis) “’It Rains During the Night» (Βρέχει την νύχτα) προέρχεται από την ποιητική του συλλογή “Ground Water” (έκδοση Bloodaxe Books 2004). Στο πρωτότυπο, το ποίημα έχει ως εξής:

It Rains during the Night

So I am reminded of that tale
of the hill man who’ d never seen sea
and how one day he opened his door
to look out on nothing but ocean_

the road to the village and the village gone,
nothing so much as a path or a lawn
just the sea lapping the flagstone
waving him in like so many cupped hands.

There is in this story, of course, a flaw,
a flaw of not insubstantial demands.
But sometimes I wake in a nightroom
after you’ ve gone, to a perfume of salt,

seawater beading the boards- listening to the lap
of out-things getting in_which surely would stop
if ever I would venture to open the door
and step out on the might-be of water.

blu

11 σκέψεις σχετικά με το “‘Aρωμα αλμύρας

  1. Αν μπορούσες να φανταστείς πόσο δροσίστηκα και μόνο που φαντάστηκα να ανοίγω την πόρτα και να αντικρύζω γαλάζια θάλασσα [έστω και αν έχει ένα ψεγάδι το όνειρο]! Δεν κάνει το βουνό για μένα παιδί μου! Άσε που κάνει και ζέστη και έχω σκάσει! Με κοντομάνικο Χριστουγεννιάτικα στο βουνό είναι κατάσταση αυτή?

    Μου αρέσει!

  2. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΒΕΑΤΡΙΚΗ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΜΟΥΝ ΜΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΟΥ ΟΝΕΙΡΑ!!! ΕΙΝΑΙ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ!!! ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ!!!

    Μου αρέσει!

  3. Ποσο ομορφο!!!!Η μελωδια..η εικονα τα λογια..ταξιδι αισθησεων!Ολα σε μια τελεια αρμονια!Σέυχαριστουμε Βεατρικη μουΥγ.Σ\’ευχαριστω για τα καλα σου λογια.Φιλακι.

    Μου αρέσει!

  4. Καλησπέρα σε όλους! Χαίρομαι που σας άρεσε η καταχώρηση αυτή. Να πω εδώ, πως ξαφνιάστηκα ευχάριστα..Τις μέρες της χαράς, των Χριστουγέννων, τις μέρες της γιορτης σε αναμονή του νέου χρόνου, μια καταχώρηση που να μιλάει για κείνους που λείπουν πιά από την ζωή μας ή και που φύγαν από την ίδια την ζωή;Φαίνεται καπως μελαγχολικό..μπορεί, ίσως, να ξενίσει ως κάτι παράταιρο..μα είναι;Πιστεύω, οτι αυτές , κυρίως τις ημέρες, είναι που μας λείπουν οι άνθρωποι εκείνοι π\’αγαπήσαμε και λείπουν από την ζωή μας, από την ζωή την ίδια φευγάτοι που είναι..Είναι οπτασίες αγαπημένες που έρχονται στα ονείρατα, στην σκέψη και στις στιγμές μας να μας γιομίσουν με τις ώρες και τις στιγμές από κείνα τα πράγματα τα άυλα που μοιραστήκαμε μαζί τους κάποτε..Και έτσι είναι, που αν και απόντες πιά, είναι παρόντες..Γλυκαίνει έτσι με την παρουσία τους στις στιγμές και στην σκέψη μας, η πίκρα της απώλειάς τους..Ποιός , άλλωστε μπορεί να πεί οτι η αγάπη που νοιώσαμε παύει, σταματάει ή χάνεται, όταν αυτός που μας την ενέπνευσε ή και αυτός που την μοιραστήκαμε μαζί του λείπει πιά από την ζωή μας ή και από την ίδια την ζωή;;Δεν πιστεύω οτι υπάρχει άνθρωπος να το πεί..Γιατί η αγάπη, απαξ και γεννήθηκε κάποτε υπάρχει, περνάει μέσα και πάνω από σύνορα και χρόνο και τόπο. Ζεί μέσα μας , υπάρχει μαζί μας όσο υπάρχουμε..Κι είναι τα Χριστούγεννα κι οι μέρες τούτες , αγάπης γιορτή, μην ξεχνάμε..Σας ευχαριστώ όλους σας! Και, χρόνια σας Πολλά και Καλά!

    Μου αρέσει!

  5. Τι τραγική εικόνα!!! Ο βουνίσιος ξαφνικά μέσα σε μια θάλασσα νέα πράγματα!!!Πόσο μοιάζουν κάποιοι (μεταξύ τους και εγώ) με αυτή την τραγική φιγούρα!!!Ξαφνικά, γίνεται κάτι, και χάνουμε τη γη κάτω από τα πόδια μας. Δεν ξέρουμε πως να αντιδράσουμε, πως να φερθούμε, πως να ενεργήσουμε. Και γινόμαστε ξαφνικά, ξένοι στην ίδια πόλη. Μετανάστες στην ίδια μας την πατρίδα.Η λύση; να βρούμε τη δύναμη να βαδίσουμε πάνω στο νερό, που μας προκαλεί με την παρουσία του. Να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες και στις νέες προοπτικές που ανοίγονται δίπλα μας.Βεατρίκη, χρόνια πολλά και καλά.Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου.Εύχομαι η νέα χρονιά, να είναι ακόμα πιο δημιουργική, επικοδομητική και πλούσια σε αισθήματα, εμπειρίες και σοφία.Καλή χρονιά.

    Αρέσει σε 1 άτομο

  6. Καλημέρα! Είδα την ανάρτηση μόλις τώρα, "από σπόντα" που λένε, ψάχνοντας νέο υλικό για τον Μάθιου Χόλις. Συγκινήθηκα στ\’ αλήθεια, γιατί δε θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ πως μοιράζομαι την αγάπη γι\’ αυτά τα χαμηλόφωνα, "υγρά" ποιήματα με κάποιους άλλους! Και η παρουσίαση είναι πολύ ατμοσφαιρική και το μπλογκ πολύ ενδιαφέρον, μόνο που μπερδεύει το "σχήμα" Window live", όπου κατατύχη \’εχω μια παλιά εγγραφή που δεν χρησιμοποιώ¨:) 🙂 🙂 Πώς ονομάζεται το μπλογκ; Πώς θα μπορούσα να το συνδέσω με το δικό μου (http://kakosbelas.blogspot.com/); Το μέιλ που συνδέεται με το μπλογκ μου είναι justme.kbl@gmail.comΝα είσαι καλά, αγαπητή Βεατρίκη!

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.