Στην τρίτη ημέρα μετά την Πρώτη του 2010..


um-nye

         Η Πρωτοχρονιά του 2010 πέρασε κιόλας! Ανεπιστρεπτί!

        Στην τρίτη μέρα του νέου χρόνου, ημέρα Κυριακή,  και στην ξεπνοή της να μ’αφήνει με ένα βάρος στην ψυχή..

        Δεν είναι που τόσα πολλά άσχημα, αποτρόπαια κι άλλα τόσα τραγικά συνέβησαν και συμβαίνουν ανά τον Κόσμο, πριν καλά καλά σβήσουν οι λάμψεις από τα πολύχωμα βεγγαλικά π’ αστροποβολούσαν στους ουρανούς των προνομιούχων Κοινωνιών..

         Μα, ούτε και για τα άλλα τ’ άνομα, τα σκοτεινά που γίνονταν ανά τον Κόσμο στις σκιές αναμεσίς της λάμψης των ηλεκτρικών στην νύχτα  αυτών των ημερών..

        Ούτε για τα άλλα, τ’ άσχημα που γίνονταν τέτοιες μέρες στις χώρες εκείνες που δεν γνώρισαν καν τέτοιες γιορτές κι ανάσες από την καθημερινότητα, σαν πως εμείς τις απολαμβάνουμε εμείς οι προνομιούχοι, οι τυχεροί..

          Για όλα αυτά μα κι γι’ άλλα ακόμη, σφάλισα κείνες τις ημέρες και τις ώρες τα μάτια και τ’αυτιά μου, ίσα για να μπορέσω να χαρώ τις γιορτές. Ναι, αυτό έκανα!. Είναι, έπειτα κι η γνώση που δεν μπορώ να κάνω τίποτε ή σχεδόν τίποτε γιαυτά όλα..Συνέβαιναν, συμβαίνουν και θα συμβαίνουν..

blu

           Όμως, ήρθε η τρίτη μέρα, τούτη η μέρα που σβήνει σε λίγο..

           Κι είναι σήμερα, την τρίτη ημέρα μετά την Πρώτη του 2010, π’ άκουσα καιkakaounakis1-thumb-medium διάβασα πως ο Κακαουνάκης που μας “έφυγε” τις προάλλες, ίσως, δεν “έφυγε” γιατί ήταν η ώρα του να φύγει ..

        Μα γιατί, κατά πως δείχνουν τα πράγματα, γίνηκαν σοβαρά λάθη και πλημμέλειες από τους θεράποντες ιατρούς του, πέρα στης Κρήτης το Νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν..

         Οχι σε αυτό το Νοσοκομείο που ξεψύχησε! Οχι, δεν μιλάω γιαυτό. Για το άλλο, για  το προηγούμενο, λέω, όπου ήταν πριν ο Κακαουνάκης νοσηλευόμενος και που από κείνο τον ξαποστείλαν στο τελικό, σαν είδαν πως ήταν ήδη αργά για κείνον.. Να μην φορτωθούν και την ευθύνη.. Καίγαν, μάλλον, τα παντζάκια τους!  Συνηθισμένα πράγματα στην Ελλάδα, και τα πρώτα και τα τελευταία, θα μου πείτε. Είναι έτσι;

          Α! βρε  Νικόλα Κακαουνάκη, φωνακλά κι αντάρτη! Λες και σε αυτήν την περίπτωση που άλλοι βάλαν τα χεράκια τους να σε ξαποστείλουν μια ώρα αρχίτερα, σαν πως τ’ακούω, λες,- σε ρωτάω- να ισχύει ακόμη εκείνο που πίστευες σαν έλεγες κάποτε που σ’ άκουσα να λες..

         Πως ήρθε, δηλαδή,  η ώρα που Εκείνος στο μεγάλο το κομπιούτερ πάτησε το end- τέλος; Και πως το πάτησε το πλήκτρο για να σου δώσει το τέλος,  με αυτόν τον τρόπο;

           Να δείτε πως τον είχα ακούσει τον ίδιον, κάποτε, να το λέει αυτό, για να καταλάβετε τι εννοώ:

           Υπάρχει- έλεγε ο Νίκος ο Κακαουνάκης- όπως το θυμάμαι, σας το λέω- ενα μεγάλο κομπιούτερ κάπου, εννοώντας τον Θεό. Εκεί, μες στην μνήμη του είναι ο καθένας μας και που έχει το δικό του ξεχωριστό και μοναδικό δακτυλικό αποτύπωμα. Κάποια στιγμή Εκείνος πατάει το enter και ερχόμαστε εδώ όπου και μένουμε μέχρις να πατήσει το  end. Και έως εκεί . Μετα το end, τίποτα!.

          Ε! Λοιπόν! Δεν είναι γιατί πέθανε ο Κακαουνάκης ο Νίκος- οχι οτι δεν λυπήθηκα- αλλά  αυτό το τελευταίο που άκουσα για τις φημολογούμενες ιατρικές πλημμέλλειες , για τα ιατρικά σοβαρά σφάλματα, για τις μηνύσεις που κατατίθεντο ενόσω η σορός του ήταν άταφη ακόμη, για το οτι αυτός ο άνθρωπος, ο πολίτης αυτής της χώρας, της χώρας μου, μπορεί να είναι ένας αναμεταξύ κι άλλων που “φέυγουν” έτσι..

          Ε! Λοιπόν! Γιαυτό με γνοιάζει!. Και πολύ μάλιστα! Και δεν εννοώ να συνηθίσω σε τέτοια κι άλλα τέτοια. Φτάνει! Εως εδώ!

          Και σ’αυτό του Κακαουνάκη, αν έγιναν, όντως, αυτά, μπορώ, μπορούμε ως πολίτες αυτής της χώρας να κάνουμε κάτι! Και οφείλουμε να το κάνουμε! Για να μην ξανασυμβούν άλλα τέτοια ή παρόμοια! ‘Εως εδώ και  μη παρέκει!

blu          Κι είναι σήμερα π’ άκουσα και διάβασα και τ’αλλο, οτι τέσσαρα πτώματα ανθρώπων  ξεβράστηκαν από την Θρακική την θάλασσά μας.   

           Κι ήτανε, λέει, που τα βρήκανε τυχαία ψαράδες και περαστικοί στις ακτές, σαν ξημέρωσε η τρίτη μέρα μετά την Πρώτη του 2010. Λαθρομετανάστες, είπανε!

         Δυο νέοι άντρες, δυο νέες γυναίκες..Χωρίς άλλα στοιχεία..Κανείς τους δεν είχε πάνω του..Γυμνοί, μισόγυμνοι βρεθήκαν όλοι τους.. Δεν ξέρουμε ούτε τα ονόματά τους, οχι ο, τι δεν είχε ο καθένας τους. Και όνομα είχαν και επώνυμο και μάνα και πατέρα ο καθένας τους!.

          Και, είμαι βέβαιη, κάποιος κάπου θα περιμένει ..κάποια είδηση από κάποιον από αυτούς..Μάταια..Ισως και να γιόρταζε την ημέρα της Πρωτοχρονιάς αυτός ο κάποιος. Που νάξερε! Οτι ο ανθρωπός του, κείνες τις ώρες, βολόδερνε στα παγωμένα τα κύματα του θρακικού πελάγους της Ελλάδας μας!

         Και, ίσως,  αυτός ο κάποιος που’μεινε πίσω, να μην μάθει ποτε τι συνέβη στον ανθρωπό του! Και θα μένει περιμένοντας…! Και μόνο που το σκέφτομαι, θαμπώνουν τα μάτια μου..

        Δεν είναι που τους ήξερα..Οχι. Συνάνθρωποί μας ήταν και αυτοί σαν πως είναι και άλλοι. Γι αυτό με γνοιάζει! Δεν φτάνει αυτό;

      Κι είναι που δεν είναι οι μοναδικοί… Εν μέσω πληθώρας άλλων ανωνύμων νεκρών κι αυτοί!  Κι είναι που είναι πρόσφυγες; Αυτό δεν αρκεί;

         Και γιαυτό με γνοιάζει!

     Κι είναι που ήρθανε τα τέσσαρα τα πτώματα και προστεθήκαν στην ατέλειωτη την σειρά των άλλων σαν κι αυτούς…Λαθρομετανάστες, σου λέει…Γιόμισαν οι θάλασσες και οι ακτές μας από τα κουφάρια τους, αντρών τε γυναικών και παιδιών, μωρών ακόμη!

     Είναι το ανθρώπινο το δουλεμπόριο, από την μια!

     Είναι η ανάγκη τους για την ίδια την ζωή, ή και για καλύτερη, ίσως ζωή, από την άλλη!

      Και όλο αυτό με γνοιάζει, σαν που χτυπάει από χρόνια τώρα την πόρτα μου!

   Είναι και οι άλλοι, σαν κι αυτούς, οι άλλοι, οι τυχεροί που  τα κατάφεραν να φτάσουνJune_1_migrants_1_72308 ζωντανοί στην χωρα μας, στην γή τους της επαγγελίας!

 Εκεί, αυτό είναι που με γνοιάζει! Και με παραγνοιάζει! Γιόμισε ο τόπος μας, τα νησιά μας, τα βουνά μας από περιπλανώμενους άσιτους, διωκόμενους, άρρωστους, ταλαιπωρημένους ανθρώπους! Και, κάποιους άλλους, ίσως, κρυμμένους κάτω από την φορεσιά του πρόσφυγα ή του μετανάστη του οικονομικού!

   Ανώνυμοι άνθρωποι όλοι τους, ξένοι κι ανύπαρκτοι, επισήμως για το Κράτος! Μα και που όλοι αυτοί, όσο πάνε και γίνονται πιό πολλοί κι από τους ντόπιους!

   Μπας και δεν θα μιλάμε σε λίγο για Ελληνόφωνα Αιγιοπελαγίτικα νησιά;

  Μα είναι και οι άλλοι τόσοι που δουλεύουν παράνομα εδώ, κρυφά, όπως και όπου βρούν…Ανέλεγκτη η κατάσταση αυτή!

  Και όλο αυτό που βλέπω, με γνοιάζει!

 Πρέπει να γίνει κάτι για όλο αυτό!Έπρεπε να είχε γίνει από χρόνια! Και δεν έγινε! Έως εδώ και μη παρέκει!  Να γίνει  Τώρα!!! Κι αν δεν γίνει, να κάνω, να κάνουμε κάτι.Το οφείλω, το οφείλουμε  στον τόπο μας, τουλάχιστον!

blu

  Μέχρι να γράψω τούτες τις αράδες, η τρίτη ημέρα μετά την Πρώτη του 2010, εξέπνευσε… Κι όσο τις έγραφα, άκουα κι άλλα..πχ για βασάνους κρατουμένων από τις Αστυνομικές μας Αρχές. Πως να μην βουλιάζει η ψυχή μου;..

                   Γιατί όλα τούτα με γνοιάζουν και με πονάνε!

Καλό ξημέρωμα της τετάρτης ημέρας μετά την τρίτη..του 2010!

Καλό ξημέρωμα σε όλους!!!

Σε ντόπιους και αλλοδαπούς, επώνυμους και ανώνυμους

αυτού του τόπου!

3790

9 σκέψεις σχετικά με το “Στην τρίτη ημέρα μετά την Πρώτη του 2010..

 1. Έχουμε καλούς Γιατρούς Βεατρίκη.Όσο και να λέμε ή ξελέμε,έχουμε καλούς Γιατρούς.ΕΜΕΙΣ Ο Λαός φταίμε.Ουδείς ΑΛΛΟΣ…Χαίρετε..!

  Μου αρέσει!

 2. Απ\’οτι βλεπω εχεις αγρυπνια σημερα…και μαλλον θα ξημερωσεις…Πολυ καλο το τριπτυχο που παρουσιασες..αλλα θελει πολυ συζητηση….και τον Νικο τον Κακαουνακη του αξιζει ενα μεγαλο αφιερωμα…Ενας μαχητης με ολη την σημασια της λεξεως…διχως να κρυβεται πισω απο το δακτυλο του οσον αφορα τις πολιτικες του πεποιθησεις..και ομως τοσο αγαπητος απο φιλους και αντιπαλους…Εαν ο θανατος του προηλθε πραγματι απο αμελεια..αυτο ειναι εγκληματικη ενεργεια….Θελω να γραψω πολλα περισοτερα..αλλα τα ματια μου κλεινουν…Ελπιζω να επανελθω..

  Μου αρέσει!

 3. Έφυγε ο Κακαουνάκης;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;Kρίμα, πολύ κρίμα.Βέβαια ποτέ δε μου ήταν ιδιάιτερα συμπαθής αλλά αυτόπου είχε αξία σε μένα ήταν πως είχε βαθιά προσωπική άποψη, δεν ήταν απότους ανθρώπους που του έλεγες κάτι και άλλαζε γνώμη κατ\’ ευθείαν.Μπορεί να μην το ήξερα καθόλου προσωπικά αλλά αυτό το χαρακτηριστικότου έκανε ΜΠΑΜ, και από την τηλεόραση και μόνο.Ναι σ\’ αυτό τον εκτιμούσαπολύ. Όμως,, οπως έχω δηλώσει επανελειμενως, πιστεύω στη μετά θάνατο ζωή,οπώτε θεωρώ πως δεν χάθηκε.Θα δωσει κάπου άλλου αυτά που έχει να δωσει…Το ίδιο σκέφτομαι φυσικά και για τους 4 ανθρώπους που ξέβρασε η θάλασσα.Κάνενας δε χάνεται, τίποτα δε πάει χαμένο.

  Μου αρέσει!

 4. ειναι αληθεια τοσα που με πονο μπορεις να ανιστορησεις τις γιορτινες ημερες τουτες που πλεον ο καθενας σταματα να προσπαθει να σκεφτεται. Ολα ερχονται μονομιας. Δε φτανουν τα προσωπικα δραματα της καθε οικογενειας θα μου πεις, για να αμαυρωσουν αρκετα τις γιορτινες ημερες;Το ζητημα ειναι που ετσιαζεις. Κι εγω αρνουμαι να εστιασω εκει. Πρεπει να δουλεψω για κατι καλυτερο, πρεπει να αποκτησουμε ολοι τη συνειδηση να δουλευουμε για το κοινο καλο και να εστιαζουμε στο θετικο και το αισιοδοξο. Αυτη ειναι η αποστολη που πρεπει να αισθανομαστε πως εχουμε και να επιτελεσουμε.Μαζι με την αποφασιστικοτητα σου, στελνω το μηνυμα της αισιοδοξιας γιατι που θα παει, θα βρουμε αλλους τοσους λογους να ειμαστε ευτυχισμενοι το 2010 και τις υπολοιπες 362 ημερες του :[

  Μου αρέσει!

 5. Καλημέρα και μια υπέροχη εβδομάδα να έχεις φίλη Βεατρίκη.Αρχικώς θέλω να σε συγχαρώ για το πάρα πολύ αναλυτικό και θετικό σχόλιο σου στην ηλεκτρονική σελίδα της μικρής μας φίλης Δέσποινας. Και να ζητήσω συγνώμη γιατί σε έγραψα Βερόνικα εκεί κι όχι όπως είναι το σωστό Βεατρίκη….Όσο τώρα για το «ξύπνημα» ή, την επαφή μας με την πραγματικότητα μετά απ’ τα εορτάσιμα των ημερών…Είναι νομίζω γι όλους μας δύσκολο μα και η αιτία να σηκώσουμε τα μανίκια για πολύ δουλεία. Δουλειά που θα αποσκοπεί να γίνεται καλύτερος ο κόσμος μας με ότι δυνάμεις έχει και μπορεί ο καθένας.Να είσαι πάντα φωτεινή, χαρούμενη, δημιουργική, δυνατή.Άννα

  Μου αρέσει!

 6. Για τον Κακαουνάκη ήξερα … εφυγε από μια εγχείρηση ρουτίνας… από τα πολλά λάθη των γιατρών…Για τους λαθρομετανάστες δεν ήξερα και … τι να πω?… οτι λυπήθηκα?… Δεν ξέρω τι να πω… πολλές φορές δεν είναι ανάγκη να μιλάμε … αρκεί να νοιώθουμε…Καλή σου μέρα φιλενάδα! 😉

  Μου αρέσει!

 7. Την καλημέρα μου σ\’όλους!!Ο κύριος λόγος που έθιξα αυτά τα θέματα , είναι γιατί πέραν του δικού μου ενδιαφέροντος γιαυτά ως οχι μόνον ανθρωποκεντρικά μα κυρίως ως αμιγώς πολιτικά θέματα, είναι και γιατί πιστεύω οτι ταλανίζουν και ενα μεγάλο ποσοστό της Ελληνικής Κοινωνίας. Και ο λόγος εστίασής μου , είναι ακριβώς γιαυτό! Για να αφυπνιστούμε όλοι μας, να βρεθεί λύση. Η καλύτερη, το δυνατόν, για την κάθε περίπτωση.Δεν γνωρίζω τι μπορεί να συνέβη στην περίπτωση του Νίκου του Κακαουνάκη..Μπορεί και να μην συνέβη κάτι το ιατρικώς μεμπτόν..εν τέλει.Το θέμα, όμως, της υγειονομικής νοσοκομειακής περίθαλψης στον τόπο μας πάσχει. Ναι, έχουμε καλούς γιατρούς, το πιστεύωαυτό για την πλειονότητά τους..Υπάρχουν, όμως και οι άλλοι, πάντα υπάρχουν, σε κάθε κλάδο. Και εδώ είναι πολλοί αυτοί.Ειδικά , όμως, στα θέματα της υγείας, το πράγμα είναι πολύ ευαίσθητο. Και εκεί γίνονται πολλά.. Και εδώ είναι πολλοί οι άλλοι αυτοί, αυτό πιστεύω. Πολλά από τα ιατρικά τα ολισθήματα δεν βγαίνουν καν στο φως της δημοσιότητας. Κι αν και οποτε βγούν ή φτάσουν και στις αίθουσες των Δικαστηρίων, λόγω των τραγικών συνεπειών τους, τα περισσότερα από αυτά τα πολλά, δεν καθίσταται εφικτό να αποδειχθούν πλήρως και πέραν πάσης αμφιβολίας, όπως ο Νόμος απαιτεί , ωστε να ακολουθήσει και η καταδίκη του ή των υπαιτίων..και εντεύθεν οι ανάλογες αποζημιώσεις του Κράτους προς τους συγγενείς των παθόντων ή και τους ίδιους… Θέμα κόστους για τους υπαιτίους, τουλάχιστον, ο λόγος!Και σαν λέω κόστος, δεν εννοώ μόνον το οικονομικό..Είναι κι ο έτερος σπουδαίος βασικός λόγος, ο πανταχού παρών σε τέτοια φαινόμενα, όπου και αν συμβαίνουν: Η μειωμένη αίσθηση της Ηθικής..χαρακτηριστικό σημείο των καιρών μας.Κράτος εν κράτει, ιδίως, τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία..Κλειστές κρατάν τις πύλες στους σε έρευνες.. Και οχι μόνο στις ιατρικές τις πλημμέλειες τις σοβαρές ή τις ελαφρύτερες, μα και στις προμήθειες του εξοπλισμού και στις εφαρμογές τους ακόμη και όπου δεν χρειάζεται… Να αναφέρω ελαφρά παραδείγματα άλλου είδους..πχ την αλόγιστη χρήση βηματοδοτών, τις αχρείαστες καισαρικές.. τις εντατικές μονάδες που λειτουργούν ενώ θάπρεπε από πολύ καιρό ναχαν κλείσει για απολύμανση… Οσον αφορά στο άλλο μεγάλο θέμα του ενδιαφέροντός μου, εξ αφορμής του τραγικού πρόσφατου περιστατικού της ανεύρεσης των πτωμάτων που ξέβρασε το θρακικό το πέλαγός μας, σ\’ αυτό που αφορά στην ελλιπή και πάσχουσα αντιμετώπιση του κύματος της μετανάστευσης στον τόπο μας από ανθρώπους άλλων λαών, είτε είναι πρόσφυγες διωκόμενοι αυτοί, είτε είναι οικονομικοί μετανάστες,..είτε και κάτι άλλο, αυτό κι αν πιστεύω οτι ταλανίζει από χρόνια την Ελληνική κοινωνία μα και την Πολιτεία μας ολάκερη……Είναι δυνατόν να μην εστιάσω σε αυτά;;; Γιατί, επειδή πάσχουν και πονάνε;; Μα ακριβώς, γιαυτό τόκανα!Είναι επίσης , αλήθεια οτι αναδείχθηκαν και όμορφα θέματα αυτές τις μέρες..Να, επί παραδείγματι- και θέλω να γράψω κάτι ξεχωριστά γιαυτό το θέμα- η βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών, του ιερωμένου εκείνου, που χάρις την δική του αντίδραση, δράση και συλλονική όλων μας αφύπνιση αναδείχθηκε το θέμα της μόλυνσης των νερών του Ασωπού ποταμού…Και όχι οτι λύθηκε, έτσι; Οι βιομηχανικές μονάδες καλά κρατούν ακομη και θα υπάρχουν ακόμη εκείνες που συνεχίζουν αν τον μολύνουν με τα βιομηχανικά απόβλητα…

  Μου αρέσει!

 8. Καλή σου μέρα και καλή χρονιά, Βεατρίκη.Συνοπτικά, να αναφέρω την άποψή μου : ο Κακαουνάκης, δεν πήγε από κάποιο δόλιο λόγο, αλλά από ιατρικό λάθος, από εκείνα που γίνονται και στους "ανώνυμους" πολίτες, αλλά δε λαμβάνουν διαστάσεις.Η Υγεία, ήταν, είναι και θα είναι μια τεράστια -κερδοφόρος- επιχείρηση. Και δεν αναμένω κάτι το καλύτερο…Οι δε μετανάστες, επίσης, δεν πρόκειται να σταματήσουν να διέρχονται τη μεθόριο με σαπιοκάϊκα, γιατί η εν λόγω επιχείρηση, είναι επίσης κερδοφόρος. Ένθεν και ένθεν των συνόρων. Εάν μάλιστα εμείς -θεωρητικά- δημιουργούσαμε ευνοϊκές συνθήκες για την υποδοχή των μεταναστών, οι Τούρκοι "μεταφορείς", θα έτριβαν τα χέρια τους κι εμείς, θα πλημμυρίζαμε από απελπισμένους φουκαράδες, που δεν θα είχαμε τι να τους κάνουμε…Φαύλος κύκλος…

  Μου αρέσει!

 9. Ύγεία, η Καθ\’ εαυτή Υγεία σαν Συμπαντικός Mεταφυσικός Νόμος, δεν είναι κατί το υλιστικά κεδροφόρο.Αν μιλάμε όμως σχετικά με τους οργανισμούς και τις εταιρείες που υπάγονται κάτω από το υπουργείοπρόνοιας και κοινωνικής αληλεγγύης τότε ναι υπάρχει κέρδος(η απάντηση μου στο φίλο Aeolos)

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.