27/1: Ολοκαύτωμα: Παγκόσμια Ημέρα μνήμης για το “Ποτέ ξανά”!


Dachau concentration camp

Στρατόπεδο συγκέντρωσης, Νταχάου

       Κατά τον δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο που ξεκίνησε το 1939 από την Ναζιστική Γερμανική αυτοκρατορία(Deutsches Reich), με τον Χίτλερ  (αποκαλούμενο Führer),  ηγέτη του Ενικοσοσιαλιστικού κόμματός της (ΝΑΖΙ), ως προεξάρχοντα καγγελάριο και αρχηγό  του Γερμανικού Κράτους, του Γ’ Ραϊχ,  σκοτώθηκαν περίπου 67.000.000 άνθρωποι σύμφωνα με το Ινστιτούτο Franklin & Eleanor Roosevelt, εκ των οποίων περίπου 27.000.000 ήταν πολίτες της τότε Σοβιετικής Ενώσεως.

      Κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, οι Ναζί συστηματικά εξολώθρευσαν στο όνομα της ιδέας και του ιδανικού της επικράτησης της ανωτέρας φυλής που θεωρούσαν πως είναι εκείνους που θεωρούσαν ως εχθρούς (και οικονομικώς τέτοιους)  και ανήκοντες στην κατώτερη των φυλών, ήτοι τους Εβραίους (ο αριθμός των θυμάτων περί τα 6.000.000) και επίσης εκατομμύρια άλλους ανθρώπους που υπάγονταν, κατ’ αυτούς σε «φυλετικά κατώτερες» ομάδες : Ρομά (Τσιγγάνοι) με θύματα περί το 1.500.000 ανθρώπους, ατομα με αναπηρίες, λοιπούς Σλαβικούς λαούς (Πολωνοί, Ρώσοι και άλλοι).

Οι Κωδικοί τους  πρόγραμμάτων εως της τελικής εξόντωσής τους (“final solution to the Jewish question.” όπως το επωνόμασαν οι ιστορικοί:

Kristallnacht (“Crystal Night,” or “Night of Broken Glass”) ,

“Aryanization”,“euthanasia”

Aktion_brand

Πρόγραμμα T4, Η εντολή του Χίτλερ για το πρόγραμμα «ευθανασία»

       Άλλες ομάδες ανθρώπων τις δίωξαν με τις  Einsatzgruppen τους (κινητές ομάδες εξόντωσης) και τις εξόντωσαν με ομαδικές, συνήθως, εκτελέσεις, με βάση τις πολιτικοϊδεολογικές και σεξουαλικές τους προτιμήσεις, μεταξύ αυτών Κομμουνιστές, Σοσιαλιστές, μάρτυρες του Ιεχωβά, και ομοφυλόφιλους..

Το Ολοκαύτωμα,

Τhe Holocaust

The Shoah,

η έννοια της λέξης

Η λέξη ολοκαύτωμα είναι προέλευσης  αρχαιοελληνικής και σημαίνει αυτό που καταστρέφεται τελείως, ολόκληρο από την φωτιά, που γίνεται στάχτη.

Η λέξη πρόερχεται από το ρήμα ολοκαυτώ = καίω ολοκληρωτικά

Η λέξη «ολοκαύτωμα» μεταφορικά σημαίνει την ολοκληρωτική θυσία για κάποιο ιδανικό, την πλήρως καμμένη προσφορά θυσίας

flame2Ημέρα Ολοκαυτώματος:

Όταν η λέξη απέκτησε το άλλο, φρικτό νόημά της:

Auschwitz photos taken in Sept 1944

Η Ημέρα μνήμης

ενός πρωτοφανούς εγκλήματος

κατά της ανθρωπότητας,

μια ιστορική γενοκτονία!

Today the Holocaust is viewed as the emblematic manifestation of absolute evil. Its revelation of the depths of human nature and the power of malevolent social and governmental structures has made it an essential topic of ethical discourse in fields as diverse as law, medicine, religion, government, and the military”

Τα θύματα του Ολοκαυτώματος υπολογίζονται συνολικώς μεταξύ των

11.000.000 και 17.000.000

flame2

       27 του Γενάρη του 2010 η σημερινή. Είναι Ημέρα μνήμης. Είναι Ημέρα Πένθους και Σιωπής! Μα και Ημέρα διδαχής! Είναι η Ημέρα που ο καθένας από μας οφείλει να θυμάται για την ιστορική της σημασία και να αναφωνεί “ Ποτέ Ξανά” !

Shoah είναι ενα γαλλικό ντοκυμανταίρ του 1985 για το ολοκαύτωμα, πολυβραβευμένο.

Shoah French documentary film about the Holocaust, directed by Claude Lanzmann.

       Είναι σήμερα  η Παγκόσμια  Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το Εθνικοσοσιαλιστικό Ναζιστικό Γερμανικό καθεστώς κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο(1939–45). 

       Ανακηρύχθηκε δε ως τέτοια η ημέρα αυτή από την γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μόλις στις 2/11/2005..Τόσο πρόσφατα! Η οποία, σήμερα 69 χρόνια μετά,  δηλώνει:

 «Το να ξεχνάς ιστορικά γεγονότα,

ειδικά όταν πρόκειται για γεγονότα σημασίας όσο του Ολοκαυτώματος,

απλά δεν είναι αποδεκτό»

Άουσβιτς το 1945

Στρατόπεδο Άουσβιτς 1945

στρατόπεδο συγκέντρωσης Αουσβιτς

Εδώ,  η πύλη του στρατοπέδου του  Auschwitz

         Σαν σήμερα πριν εξήντα εννιά  (69) χρόνια, τα Ρωσσικά Σοβιετικά στρατεύματα προελαύνοντας με τον “ Κόκκινο στρατό” τους, απελευθέρωναν το το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης κρατουμένων στο ‘Άουσβιτς- Μπιρκενάου (Auschwitz-Birkenau) στην κατεχόμενη από τους Ναζί Γερμανούς Εθνικοσοσιαλιστές Πολωνία..Εξ αιτίας αυτού του ιστορικού γεγονότος, επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία ως η Παγκόσμια ημέρα του Ολοκαυτώματος

        Η Κύρια από τις πολλές εκατόμβες θανάτου είχε πια τελειώσει το φρικτό της έργο..  Ποτέ Ξανά!

ЗАКЛЮЧЕННЫЕ ОСВЕНЦИМ ФОТОВЫСТАВКА

ДЕТИ ВРАЧИ ОСВЕНЦИМ

holocaust-remnants2

bergen-belsen_2corpses

      Ο νυν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συνεδρίου Βιατσελάβ Κάντορ δήλωσε σε συνεντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Η Φωνή της Ρωσίας», εξ αφορμής της Ημέρας αυτής:

“Το Ολοκαύτωμα μας διδάσκει ότι υπό τις συνθήκες οποιωνδήποτε κρίσεων- από τις οικονομικές ως τις εθνικές,

η διαλλακτικότητα είναι η πιο σημαντική και πιο περιζήτητη συγκεκριμένη ενέργεια

για την προστασία όχι μόνο των μειονοτήτων, αλλά και του κάθε ενός από εμάς”

        Ο Βιατσελάβ Κάντορ πιστεύει ότι “οι προσπάθειες επαναθεώρησης της ιστορίας εγκυμονούν κινδύνους εμφάνισης ενός άλλου Ολοκαυτώματος.” Για να μη γίνει αυτό, συνέχισε: “.. όλος ο κόσμος και ιδιαίτερα η Ευρώπη, δεν πρέπει να ξεχνούν τα διδάγματα αυτής της τραγωδίας, έτσι ώστε όχι μόνο να θυμούμαστε τα γεγονότα που είχαν διαδραματιστεί πριν 70 σχεδόν χρόνια, αλλά και να ασφαλίσουμε τον κόσμο από την τυχόν επανάληψη του εφιάλτη εκείνων των ημερών”.

 Ποτέ Ξανά!

dkornc6

Σημειώσεις: Για περισσότερα σχετικά επί του ολοκαυτώματος, μπορείτε να ανατρέξετε και στις εξής σελίδες:

Go to source web page: The Holocaust – Wikipedia, the free encyclopedia

Go to source web page: The Holocaust History Project Homepage

Go to source web page: Το Ολοκαύτωμα

Go to source web page: A complete and detailed definition of the Holocaust

Go to source web page: Holocaust (European history) — Britannica Online Encyclopedia

Advertisements

10 thoughts on “27/1: Ολοκαύτωμα: Παγκόσμια Ημέρα μνήμης για το “Ποτέ ξανά”!

 1. ειναι πολυ σημαντικο να θυμομαστε τετοιους ειδους μερες, αλλωστε η παγκοσμια ιστορια ειναι γεματη απο περιπτωσεις γεννοκτονιων.εξαιρετο το αφιερωμα σου, καταλληλο να μας προβληματισει αναλογα :[

  Μου αρέσει!

 2. Καλό βράδυ φίλη Βεατρίκη.Η ιστορία έχει καταγεγραμμένες πάρα πολλές γενοκτονίες όπου κι η ανθρωπότητα έχει να ντρέπεται για τα πάθη της…Σίγουρα η σύγχρονη γενοκτονία των Εβραίων υπήρξε απ’ τις μεγαλύτερες ντροπές της.Να είσαι πάντα φωτεινή, χαρούμενη, δημιουργική, δυνατή.Άννα

  Μου αρέσει!

 3. Καλησπέρα Αννα, καλησπέρα κ. Γιαννιδάκη!Ναι, συμφωνώ, Αννα μου, η ιστορία έχει καταγεγραμμένες παρα πολλές γενοκτονίες και άλλες ακατάγραπτες εισέτι..Βλέπεις, συντελέστηκαν επί των ημερών μας στον τρέχοντα χρόνο..Και τσιμουδιά δεν βγήκε…Θα μου πείς, ποσοι να φωνάξουν για τους μαύρους της΅Αφρικής; Και πόσοι ταράχτηκαν;Και οι ίδιοι οι Εβραίοι, αν και ιστορικώς παθόντες, οταν σήμερα συστηματικά και σκόπιμα στρέφουν τα πυρά τους εναντια σε παιδιά των Παλαιστινίων, γενοκτονία διαπράττουν επ\’ονόματι και της ιδεολογίας τους ως ανωτέρας και πεφωτισμένης κι από το θεό διαλεχτής φυλής εναντι των άλλων …Η ιστορία διδάσκει μεν, μα δεν την μαθαίνουν στην ουσία της και οι διαδακόμενοι..Το αληθινό , όμως, μήνυμα αυτής της επετείου είναι, για μένα , κρυμμένο στην φράση του πρόεδρου του εβραικού συμβουλίου Βιατσελάβ Κάντορ"""" Ο λόγος του τρομερός και σαφής: "Οι προσπάθειες επαναθεώρησης της ιστορίας εγκυμονούν κινδύνους εμφάνισης ενός άλλου Ολοκαυτώματος.”Κάνει λόγο για κάτι που αντιλήφθηκε να συμβαίνει στον καιρό μας…μιλάει για προσπάθεια επαναθεώρησης της ιστορίας….Χμμμμμ! Σας θυμίζει μήπως κάτι στα δικά μας τα χωράφια; Για κάτι μυστικά πρωτόκολλα που υπέγραψε- ερημην του ελληνικού λαού- ο πρωην υπουργός εξωτερικών της προπροηγούμενης κυβερνήσής μας με τους Τούρκους ομολόγους του για "επαναθεώρηση" των γεγραμμένων στα ιστορικά βιβλία περί των πεπραγμένων στην μικρασιατική καταστροφή και αλλαχού στις ιστορικές σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας για να φτειάξουν έται "μαλακότερη ΤΗΝ ιστορία απαλείφοντας και αλλοιώνοντας τα τρομερά κομμάτια της;;;; Μαγειρέματα υπόγεια…Τέτοια είναι η αναθεώρηση!. Σκεφθείτε τώρα τι σημαίνει η λέξη επαναθεώρησηΔηλαδή, αν σκεφτούμε πως ανα- θεώρηση σημαίνει την προσεκτική επανεξέταση ενός ιστορικού γεγονότος με σκοπό την τροποποίησή του ή την μεταρρυθμισή του ή την ακύρωσή του (ορα σβήσιμο από χάρτη) , και οτι η επ(ί)- ανα- θεώρηση είναι το ξανανακάτωμα του προκύψαντος αποτελέσματος από την ήδη συντελεσθείσα αναθεώρηση ενός ή και πολλών ιστορικών γεγονότων, ώστε να "φτειαχθεί" κάτι άλλο …..για αναλογισθείτε τι μπορεί να σημαίνει αυτό…Αυτά, τουλάχιστον εμένα, με προβληματίζουν..Και δεν νομίζω πως ο Εβραίος Πρόεδρος είχε τα δικά μας στο νού του…Αρα, συμβαίνει κάτι μεγαλύτερο στις μέρες μας…που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για ένα νέο ολοκαύτωμα…Στο καλό…αναρωτιέμαι, γιατί μουρχεται με κάτι τέτοια, στον νού ξανά και ξανά " Η φάρμα των ζώων " του Τ. \’ Οργουελ;

  Μου αρέσει!

 4. Βεατρίκη σίγουρα η γενοκτονία των Εβραίων απο τους ναζιστές υπήρξε μια απο τις μεγαλύτερες και απαχθέστερες θηριωδίες που εχει γνωρίσει ο κόσμος…ομως δυστυχώς ακόμα και σήμερα οι σφαγές μεταξύ Τούτσι και Χούτου,πρίν λιγα χρόνια επιβαιβαιώνουν οτι στο αθρώπινο γένος ,μελλοντικά ίσως δούμε(απευχομαι φυσικά) τέτοιου είδους φρικαλεότητες…Μπράβο σου πάντως.

  Αρέσει σε 1 άτομο

 5. Ειναι η πιο (ας μου επιτραπει η εκφραση) "διασημη" γενοκτονια….Υπαρχει και αυτη των ποντιων…των αρμενιων…και πολλες αλλες φυσικα…Ωστοσο κρατω μια επιφυλαξη ως προς τον αριθμο των θυματων…Καλη σου εβδομαδα Βεατρικη μου..

  Μου αρέσει!

 6. Καλησπέρα κι από δω Τεό μου.. Η πιό διαβόητη θάλεγα καλύτερα, οχι διάσημη.. Εξ άλλου, εξ αφορμής αυτής της σφαγής , εφευρέθηκε και ο όρος "γενοκτονία" ως νομικός όρος που επισύρει και έννομες συνέπειες..Οχι δεν δεν είαν προηγηθεί ιστορικώς τέτοιες..Απλά δεν ε΄΄ιχαν προβλεφθεί νομικώς από το Διεθνές Δίκαιο….Αυτός είναι και ο κύριος λόγος- πέραν των επικαλουμένων άλλων που η Τουρκία δεν αποδέχεται τις πράξεις τις παρόμοιες κατά των Ποντίων ή και κατά των Αρμενίων Και κανείς δεν μπορεί να την υποχρεώσει προς τούτο…"Nullem crimen, nulle lege sine paene ", βλέπεις.Οσο για τον αριθμό των θυμάτων…εικαζόμενος είναι , όπως σε κάθε τέτοιες δυστυχώς, περιπτώσεις…

  Μου αρέσει!

 7. Θυμάμαι τις διηγήσεις της μαμάς μου για το θείο μου που ήταν σε κάποιο στρατόπεδο συγκέντρωσης… (ναι ήταν και Έλληνες εκεί…)… Τι ανακούφιση ένιωσαν όταν μπήκαν μέσα οι Ρώσοι και τους έσωσαν…Τραγικές καταστάσεις που μειώνουν την ανθρώπινη υπόστασή μας… Ας μην επιτρέψουμε να ξανασυμβούν ποτέ…ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ…

  Μου αρέσει!

 8. Μίνα μου καλησπέρα! Ναι, ήσαντε και Ελληνες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης..Οι εβραίοι της Θεσσαλονίκης , κυρίως. 56.000 λένε, ψυχές από αυτούς κατέληξαν στα στρατόπεδα του Αουσβιτσ το 1943 κι από κεί γυρισαν ζωντανοί 1950 περίπου..Αλλοι Ελληνες εβραίοι που πρόερχονταν από όλη την γενική περιοχή της Θράκης μας, γύρω στους 4.200 και που οι περιοσσότςεροι από αυτούς είχαν καταλήξει στο στρατόπεδο της Τρεμπλίνκα αποδεκατίστηκαν…Επέζησαν μόνο 200, λένε..Χμμμμ. Να σου πω εδώ, οτι ο μετέπειτα Καγγελάριος της Αυστρίας και γενικός γραμματέα του ΟΗΕ , ο περιώνυμος κ. Κουρτ Βαλντχάιμ, την περίοδο εκείνη υπηρετούσε ως αξιωματικός της Βερμαχτ στην θεσσαλονίκη και ενέχεται ως προς την ανάμειξή του για την από εκεί μαζική μεταφορά των Εβραίων προς τα στρατόπεδα συγκέντρωσης…Μαύρα χρονια. Της κόλασης!Ναι , συμφωνώ, Μίνα μου, δεν πρέπει να ξεχάσουμε. Οφείλουμε και να θυμόμαστε και να αναμεταδίδουμε τις μνήμες τις ιστορικές..Για να μην συντελέσουμε από αγνοια να ξαναγίνουν τέτοια, στο μέτρο που είναι δυνατόν αυτό για τον καθένα μας, αν είναι…Νάσαι καλά και σε ευχαριστώ για την συμμετοχή.

  Μου αρέσει!

 9. Θα συμφωνήσω, ότι η πρακτική που εφήρμοσε ο Χίτλερ, είναι επάρατη και η φρίκη απερίγραπτη. Γιατί όμως νιώθω, ότι επ\’ ονόματι του ολοκαυτώματος, οι Εβραίοι εκδικούνται όλο τον κόσμο ? Και τον κυβερνούν βεβαίως. Θα συνταχθώ με την άποψη του φίλου Τεο, γιατί η τεράστια γενοκτονία των Αρμενίων, ακόμη δεν έχει αναγνωριστεί επισήμως από τη διεθνή κοινότητα. Πάντως, η βαρβαρότητα, είναι ίδιον της ανθρώπινης φύσης, εξ ου και οι φρικαλεότητες ανά τον κόσμο. Ας φέρουμε στο νου μας τη Γάζα από τη μία και τις επιθέσεις αυτοκτονίας σε εβραϊκά σχολικά από την άλλη. Όπως και τις επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ιράκ, με περίπου 100 νεκρούς ημερησίως… Τελικώς, ο άνθρωπος θα είναι μια ζωή, κτήνος…

  Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s