0 Ερρίκος Ιωάννης Ντυνάν (Jean-Henri Dunant) και η μάχη του Σολφερίνο


ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ.jpg      Η εικόνα του ήταν που μου έκανε εντύπωση και στάθηκα να τον θαρρώ..Το ψηλό ευρύ μέτωπο να οριοθετείται από το φεσάτο καπέλο, τα μάτια του, την ματιά του, την μύτη την δυνατή, την ασημένια ελεύθερη γενειάδα, το κουμπί το μισοβαλμένο στο παλτό..

Δεν τον αναγνώρισα, ομολογώ!

Θα έπρεπε, όμως!

Είναι ο  Ερρίκος Ιωάννης Ντυνάν

(γαλλιστί: Jean-Henri Dunant)      (8/5/1828- 30/10/1910)

blu

Είναι ο  Άνθρωπος που άλλαξε τον Κόσμο του Πολέμου, μα και τον Κόσμο της Ειρήνης.

Είναι ο Άνθρωπος που άλλαξε τον Κόσμο στην διάβα του! Είναι άπειροι αυτοί που του οφείλουν την ζωή τους και άλλοι τόσοι εκείνοι που του χρωστάνε την ύπαρξή τους..

Είναι ο Μεγάλος Ερρίκος Ντυνάν! Ο ‘Άνθρωπος πίσω από τον Ερυθρό Σταυρό!

Μια εκπληκτική, μοναδική προσωπικότητα!

blu

Είναι ο Άνθρωπος που αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και και όλη την περιουσία του υπερασπιζόμενος την Ιδέα για την ζωή και την φροντίδα και την επιβίωση των ανθρώπων που πολεμούν σε καιρούς πολέμου, μαχόμενος υπέρ της Ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δρώντας και ανθίζοντας μέσα από το θανατικό του Πολέμου!

Είναι ο Άνθρωπος που στα τριάντα του χρόνια (1859), έμπορος ως τότε, του συνέβη να δει και να ζήσει κάτι ισχυρό! Βρέθηκε, κατά πως τα φέρνει το τυχηρό καθώς λένε, να δει και να βιώσει τον όλεθρο της μάχης του Solferino και San Martino. Αυτό το θανατικό και την βία που είδε εκεί και ο πόνος που βίωσε τότε, ήταν που τον συντάραξε και ήταν ο λόγος που ο ίδιος άλλαξε  την ζωή του, την μέχρι τότε ! Μα, και τον σκοπό υπάρξεώς του! Και μετά, άλλαξε και την ζωή όλου του κόσμου, την μέχρι τότε!

Είναι ο Άνθρωπος που τότε στα 1859, μετά από αυτό που είδε και βίωσε, παθιάστηκε με μια Ιδέα. Και που την Ιδέα αυτή, αυτός ο ρομαντικός ιδεαλιστής την έκανε έργο ζωής του, ξεκινώντας τη με ένα βιβλίο του ανθρώπινου πάθους, πόνου και θανάτου μα και της ιδέας που εμπνεύστηκε από αυτόν, πρωτοδημοσιεύοντας στα 1862 το «Αναμνήσεις από το Σολφερίνο» (A Memory of Solferino) και συγκλονίζοντας τον  Κόσμο, φτιάχνοντας μετά στις 17/2/1863, μόλις στα 35ου χρόνια, την πρώτη ιδιωτική ανθρωπιστική Οργάνωση  με το όνομα “Διεθνής Επιτροπή για την ανακούφιση των τραυματιών” που αργότερα μετονομάστηκε σε “Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού”(ICRC)  Και η οποία επιτροπή του κατέληξε με την ίδρυση Του Ερυθρού Σταυρού, στα 1864, οπότε και υπογράφτηκε η πρώτη Διεθνής σύμβαση της Γενεύης! Ήταν τότε ο Ερρίκος Ντυνάν, μόνο 36 ετών!

Είναι ο Άνθρωπος που έγινε μετά, διάσημος σε όλο τον Κόσμο, εκείνος που τιμήθηκε στα σαλόνια των αυτοκρατόρων και των μεγάλων Ηγετών του Κόσμου μα και από τους συνανθρώπους του για τις ανθρώπινες ζωές που είχε διασώσει και διασώθηκαν χάρις στην Ιδέα του, την Προσφορά του και το όλο του έργο!

Είναι ο ‘Άνθρωπος ο μέγας, ο φιλάνθρωπος, που αφού έδωσε ο,τι είχε και δεν είχε στο έργο του Ερυθρού Σταυρού, πτώχευσε στα 40 του χρόνια και αποδιωγμένος από την Κοινωνία του, κατέληξε να ζει άστεγος και πάμπτωχος στο Παρίσι, όπου από εκεί τον κάλεσε στα σαλόνια της η Αυτοκράτειρα Ευγενία του Μοντίχο, σύζυγος του Ναπολέοντος του ΙΙΙ του Βοναπάρτη, οπότε και ανέλαβε πάλι την ανθρωπιστική του δραστηριότητα εργαζόμενος πάνω σε ιδέες που απετέλεσαν μέχρι και την Βάση για την μετέπειτα UNESCO, έως και την πρωτοπορία του στα 1875 στην “ διεθνή διάσκεψη για την “ολοκληρωτική και τελική κατάργηση της διακίνησης των Μαύρων και του εμπορίου σκλάβων” μα και σε πλείστα άλλα ακόμη  ανθρωπιστικά έργα.

Είναι ο Άνθρωπος εκείνος που στα μετέπειτα του 1875, δώδεκα και πλέον έτη, έζησε περιπλανώμενος πεζοπορώντας ανά τις χώρες, άπορος και άστεγος, ζώντας απ’ τις ελεημοσύνες των άλλων έως ότου κατέληξε στα 59ου χρόνια,  άρρωστος κι ανώνυμος σε Οίκο Ευγηρίας σε ένα μικρό χωριό το (Heiden)Χεύδεν της Ελβετίας, δίπλα στην λίμνη Κωνσταντέν. Τότε, στα  1895 και ενόσω ο Ντυνάν παρέμενε ξεχασμένος ν’ αργοπεθαίνει στο γηροκομείο, ένας δημοσιογράφος, ο Georg Baumberger, έγραψε ένα άρθρο γιαυτόν, τον ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού.  Χάριν της δημοσιότητας του άρθρου, ο Ντυνάν έλαβε ένα χρηματικό βραβείο με την απονομή σε αυτόν του βραβείου Swiss Binet-Fendt, μια ακόμη χρηματική βοήθεια από την Τσαρίνα Maria Feodorovna και μαζί με άλλες δωρεές μα και από τα χρήματα του επάθλου από το Βραβείο Νόμπελ  που έλαβε το 1901, και έτσι  κατάφερε να ζήσει παραμένοντας στον οίκο ευγηρίας του Heiden μέχρι το τέλος της ζωής του στα 82 του χρόνια (30/10/1910)

Ναι. Ο Ερρίκος Ντυνάν είναι ο Άνθρωπος που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης στα 73 του χρόνια,  είναι αυτός για τον οποίον η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, είπε κατά την απονομή, μεταξύ άλλων,  τα εξής:

Henry Dunant. Litograph.

«There is no man who more deserves this honour, for it was you, forty years ago, who set on foot the international organization for the relief of the wounded on the battlefield. Without you, the Red Cross, the supreme humanitarian achievement of the nineteenth century would probably have never been undertaken

Είναι αυτού του Ανθρώπου που η ημέρα γενεθλίων του–στις 8 του Μάη- γιορτάζεται κάθε χρόνο ως η Παγκόσμια Ημέρα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου και που, ένα κρεββάτι –σύμφωνα με την διαθήκη του- θα είναι πάντα διαθέσιμο για τον όποιο ανώνυμο άπορο καταφύγει στο οίκο Ευγηρίας του Χάϊντεν..

Grab Henry Dunant

Εδώ, στην εικόνα, το μνήμα του Ερρίκου Ντυνάν,  στο Κοιμητήριο του Sihlfeld στην Ζυρίχη, όπου ενταφιάστηκε χωρίς καμμιά τελετή,

κατά την επιθυμία του

blu

        Εκείνο που μου προξένησε εντύπωση μεγάλη, διαβάζοντας την βιογραφία αυτού του Μεγάλου ανδρός, είναι το γεγονός του 1859, που απετέλεσε και την αφορμή για την όλη μεταστροφή της ζωής του, τότε στα τριάντα του χρόνια, η οποία και επέφερε όλα τα υπόλοιπα ..        Λένε, ένα τυχαίο γεγονός ήταν..

     Μα, αναρωτιέμαι,  ήταν συμπτωματικό; Η υπάρχουν κάποια πράγματα που είναι μοιραία να συμβούν; Για να επιφέρουν την μεγάλη Αλλαγή στον ρου της Ιστορίας των Ανθρώπων; 

     Για να δούμε τι συνέβη τότε και πως βρέθηκε ο τριαντάχρονος έμπορος Ντυνάν σε εκείνη την εννιάωρη αιματοβαμμένη μάχη στο Σολφερίνο..

Εκεί, όπου έγινε η μεγάλη σφαγή, για κεί και που εξ αιτίας της, η ποιήτρια
Elizabeth Barrett Browning
έγραψε το ίδιο έτος 1859 το ποίημα: The Forced RecruitBattle of Solferino.jpgΕδώ, οι τρεις πρώτες στροφές του:In the ranks of the Austrian you found him, He died with his face to you all ;

Yet bury him here where around him
You honour your bravest that fall.

II.

Yenetian, fair-featured and slender,
He lies shot to death in his youth,

With a smile on his lips over-tender
For any mere soldier’s dead mouth.
III.

No stranger, and yet not a traitor,
Though alien the cloth on his breast.

Underneath it how seldom a greater
Young heart, has a shot sent to to rest!

Ο Ντυνάν τυχαία στο Σολφερίνο σε αναζήτηση του  Ναπολέοντα ΙΙΙ

        Εκεί, προς τα βόρεια της Ιταλίας, όπου η κουκκίδα στον διπλανό     χ250px-Italy_location_map.svgάρτη της Ιταλίας,  στο Σολφερίνο, μια μικρή πόλη της επαρχίας της   Μάντουα, στη Λομβαρδία της Ιταλίας, βρέθηκε  στις 24/6/1859 ο Ερρίκος   Ντυνάν, Ελβετός επιχειρηματίας τότε που ήθελε να καλλιεργήσει   καλαμπόκια στα κατεχόμενα από την Γαλλία εδάφη της Αλγερίας,   αναζητώντας τον Ναπολέοντα ΙΙΙ, τον αυτοκράτορα της Β’ Γαλλικής   Δημοκρατίας, προκειμένου να του χορηγήσει την γραπτή άδεια   για αποκτήσει δικαιώματα εκμετάλλευσης πάνω σε Αλγερική γη όπως και   ενεργήσει προς υδροδότησή της.

Ήταν, λοιπόν, τότε ο Ντυνάν επί τα ίχνη του αυτοκράτορος και, μάλιστα, για να πετύχει τον σκοπόν του, είχε γράψει και ένα κολακευτικό βιβλίο για τον Ναπολέοντα τον ΙΙΙ, ώστε να τον δελεάσει!.Αυτός, ο Ναπολέων, είχε τότε ως βάση

440px-Henry_Dunant_1855
Ο Ερρίκος Ντυνάν, 1855

του το Σολφερίνο και ο τριαντάχρονος Ντυνάν κατέφθασε στο ξενοδοχείο νωρίς το βράδυ της 24/6/1859 για να τον συναντήσει. Από τα ξημερώματα όμως της ίδιας εκείνης ημέρας, ήδη από της 4,30 πρωϊνής της 24/6/1859,  είχε αρχίσει να μαίνεται έξω από το Σολφερίνο μια βίαια και αιματηρή μάχη που είχε ξεκινήσει απρόσμενα και απρογραμμάτιστα.

Κι έτσι ο Ντυνάν εγκλωβίστηκε και έμεινε και είδε μπρος στα μάτια του την φρίκη από την μάχη, τον θάνατο, τους τραυματίες αφημένους στο πεδίο της να αργοπεθαίνουν, τους άλλους που τους σκότωναν μετά που είχαν τραυματισθεί, το αίμα και τον πόνο….Ήταν τυχαίο, ήταν άραγε απλά μια σύμπτωση ή ήταν το γραμμένο να συμβεί, αυτό που συνέβη με αιτία τον όλεθρο από αυτήν την μάχη και κύρια από την αντίδραση και δράση του νεαρού Ντυνάν απέναντι σε αυτό το Κακό;blu

-Δυο λόγια για την μάχη του Σολφερίνο –

Η μάχη αυτή έμεινε στην Ιστορία ως η μάχη του Σολφερίνο  και ήταν η τελευταία μάχη ως τα σήμερα στον Κόσμο στην οποίαν αναμειγνύονταν στρατοί υπό την προσωπική διοίκηση των μοναρχών τους!

Συνέβη στο πλαίσιο του  Αυστρο-Σαρδηνιακού πολέμου (Austro-Sardinian War), του δεύτερου Ιταλικού πολέμου για την ανεξαρτησία, μεταξύ του αυστριακού στρατού υπό τον Αυτοκράτορα Φραγκίσκο – Ιωσήφ Α’ ( Franz Joseph I) από την μια πλευρά και των συνασπισμένων δυνάμεων Γαλλίας και Πεδεμοντίου (νυν περιφέρειας της Ιταλίας με πρωτεύουσα το Τορίνο), από την άλλη,  υπό τους βασιλείς των δύο χωρών Ναπολέοντα Γ’ και Βίκτορα Εμμανουήλ Β'(γνωστό και ως Franco-Sardinian Alliance). Έλαβε χώρα στο πεδίο δίπλα στην μικρή αυτή κωμόπολη του Σολφερίνο και περιέλαβε τα πέριξ του χωριά San Martino και Medole,

Ο Charles Louis Napoléon Bonaparte, γνωστός ως Napoleon III of France ήταν εκείνος που ηγήθηκε των συνασπισμένων δυνάμεων Γαλλίας και  Πεδεμοντίου και εκείνος που κατηύθυνε την μάχη ως στρατηγός.

Yvon_Bataille_de_Solferino_Compiegne
Bataille_de_Solferino_Compiegne, Yvon

Η έκβαση της αιματηρής αυτής μάχης κατέληξε νικηφόρα για τον Charles Louis Napoléon Bonaparte και τον σύμμαχό του Βίκτορα Εμμανουήλ ΙΙ. Έχασε ο Αυστριακός στρατός υπό τον Αυτοκράτορα Φραγκίσκο Ιωσήφ Α! και στα τρία μέρη που η μάχη αυτή εκτάθηκε. Στην μάχη έλαβαν μέρος περί τους 300.000 στρατιώτες! Κι ο τόπος όλος βάφτηκε με αίμα.

la-bataille-de-magenta
The Battle of Magenta by Gerolamo Induno. Musée de l’Armée, Paris

Η μάχη στο Σολφερίνο που είχε ξεκινήσει στις 4.30 το πρωί κράτησε ως στις έξι το βράδυ,  η μάχη στο Medole που είχε ξεκινήσει στις 4.00 το πρωί έληξε μετά από 15 ώρες και είχε τουλάχιστον 15000 νεκρούς, ενώ η μάχη στο  Σαν Μαρτίνο που είχε ξεκινήσει στις 7.00 το πρωί έληξε αργά το βράδυ της ίδιας μέρας.  

_La_bataille_de_Magenta by Gerolamo_Induno
La_bataille_de_Magenta by Gerolamo_Induno

Στις συμμαχικές δυνάμεις υπό τον Ναπολέοντα ΙΙΙ δηλώθηκαν οτι είχαν καταμετρήσει 2.492 νεκρούς στην μάχη, 12.512 τραυματίες και διαπιστώθηκαν και  2.922 απόντες. Στα αυστριακά στρατεύματα διαπιστώθηκε κατά την καταμέτρηση: 10.807 τραυματίες και 8.638 νεκροί ή αιχμάλωτοι που «χάθηκαν»  (πηγή: Βικιπαίδεια) Στους απόντες λογίζονται εκτός των αιχμαλώτων που δεν επέστρεψαν ποτε και οι λιποτάκτες.. Στις καταμετρήσεις των αντιμαχομένων πλευρών δεν καταμετρήθηκαν όσοι τραυματίες πέθαναν μετά..Μια φρίκη!

Battle of San Martino
Battle of San Martino

 Για τις ειδικότερες συνθήκες της μάχης (στρατηγική- μέτωπα) μπορείτε να ανατρέξετε:  https://battlefieldanomalies.com/the-battle-of-solferino/

        Ήταν από τις πιο αιματηρές μάχες..Τριάντα οχτώ χιλιάδες τουλάχιστον υπολογίζονται οτι ήσαν τελικά οι νεκροί κι όσοι αργοπέθαναν αβοήθητοι και τραυματισμένοι στα πεδία των μαχών μαζί μ’ εκείνους που τους σκότωσαν  στο πεδίο της μάχης τραυματισμένους όντες  ή οι άλλοι που πέθαναν λίγο μετά.. Μέσα σε μια μόνο ημέρα, σε μερικές ώρες..

Bossoli,_Carlo_-_Battle_of_Solferino
Battle_of_Solferino, το τέλος της μάχης , περίπου στις 2 μ.μ., όταν τα στρατεύματα του τμήματος Forey και de Ladmirault κατέκτησαν το κάστρο του Solferino, painting by_Bossoli,_Carlo

blu

      Και, να τι πρωτοφανή έκανε ο Ντυνάν τότε:

Σοκαρισμένος από αυτό το Κακό, ο Ντυνάν ανέλαβε αμέσως  την πρωτοβουλία κι οργάνωσε τον άμαχο πληθυσμό, ιδιαίτερα εκείνον των γυναικών και των κοριτσιών, για να παράσχουν βοήθεια στους τραυματίες στρατιώτες. 

        Ήταν εκείνος που έπεισε αυτόν τον πληθυσμό να βοηθήσουν όλους τους τραυματίες, ανεξάρτητα από ποια πλευρά του πολέμου εμάχοντο, αν ήσαν εχθροί ή σύμμαχοι, προτάσσοντας το σύνθημα «Tutti Fratelli» (Όλοι είμαστε αδέλφια) που επινοήθηκε από τις γυναίκες του διπλανού χωριού .

       Ήταν εκείνος που, ταυτόχρονα με τα παραπάνω, οργάνωσε την αγορά και προμήθεια στα αναγκαία υλικά και βοήθησε να στηθούν πρόχειρα νοσοκομεία κοντά στην εκκλησία Chiesa Maggiore του γειτονικού χωριού Καστιλιόνε (Castiglione delle Stiviere)..

        Ήταν εκείνος, o Ερρίκος Ντυνάν επίσης, εκείνος που επέτυχε(!!!) την απελευθέρωση των Αυστριακών ιατρών που είχαν συλληφθεί από τους Γάλλους, προκειμένου να συνδράμουν τους τραυματίες όλων των αντιμαχομένων πλευρών, όπως και έγινε..

            Κι αυτά που ο Ερρίκος Ντυνάν έκανε και πέτυχε τότε, δεν είχαν ξαναγίνει ποτέ στην Ιστορία των πολέμων.

blu

        Αυτή ήταν η μάχη του Σολφερίνο που είχε ως στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες, το μεν, οτι έβαλε τέλος στον πόλεμο με την ανακωχή της Villafranca στις 11 Ιουλίου 1859, το δε, οτι οδήγησε στην ενοποίηση της Ιταλίας, με την ανακήρυξή της ως Βασίλειο το 1861.

Η ίδια, όμως, αυτή μάχη ήταν εκείνη που είχε ως επακόλουθο την αρχή του μεγάλου ειρηνικού πολέμου από τον Ερρίκο Ντυνάν ο οποίος κατέληξε να έχει ως νικηφόρο μέγιστο αποτέλεσμα την Ίδρυση του Ερυθρού Σταυρού: 

 Μετά την μάχη και με την επιστροφή του στην Γενεύη, ο συγκλονισμένος Ερρίκος Ντυνάν έγραψε και στην συνέχεια δημοσίευσε το βιβλίο του με τον τίτλο «A Memory of Solferino» όπου περιέγραφε την φρίκη της μάχης, την σφαγή των στρατιωτών που αφήνονταν τραυματισμένοι να A Memory of Solferino.jpgαργοπεθαίνουν στο πεδίο των μαχών, το τι επακολούθησε για να γίνουν τα πρόχειρα έστω νοσοκομεία κλπ. μα και τις προτάσεις του για την δημιουργία Εθνικών Εταιριών ή Εθνικών Συλλόγων για την ενίσχυση των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Στρατού, εν καιρώ πολέμου και την σύναψη υπό των Κρατών μιας «απαραβίαστου συμβάσεως», η οποία θα αποτελούσε τον «θεμέλιον λίθον» κάθε Εθνικής Εταιρίας ή Εθνικού Συλλόγου.

Το βιβλίο έγινε ανάρπαστο και η  εξ αιτίας του πίεση της Ευρωπαϊκής κοινής γνώμης  προς τις Κυβερνήσεις των Κρατών τους έγινε σταδιακά αφόρητη και είχε αποτελέσματα. (Για αυτά, δείτε αναλυτικά στις σημειώσεις μου πιο κάτω)

         Είναι χαρακτηριστικό οτι πέρυσι, το 2009,  στην επέτειο της συμπληρώσεως των 150 χρόνων από την μάχη εκείνη, η Προεδρία των Ηνωμένων Εθνών έκανε διακήρυξη για την περίπτωση η οποία άρχιζε με τις εξής φράσεις:

«This battle was also the grounds on which the international community of States has developed and adopted instruments of International Humanitarian Law, the international law rules relevant in times of armed conflict, in particular the four Geneva Conventions of 1949, the 60th anniversary of which will be celebrated this year.»red-cross “Αυτή η μάχη ήταν επίσης το έδαφος πάνω στο οποίο η Διεθνής Κοινότητα ανέπτυξε και ενέκρινε μέσα από το Διεθνές ανθρωπιστικό Δίκαιο, τους Διεθνείς Κανόνες Δικαίου που αφορούν σε περιόδους ενόπλων συγκρούσεων,ιδίως τις τέσσερις Συνθήκες της Γενεύης του 1949, η 60η επέτειος της οποίας θα εορτασθεί φέτος..”

blu

BIBLIA_thumb[2] Μετά την δημοσιοποίηση του βιβλίου του Ερρίκου Ντυνάν » Αναμνήσεις από το Σολφερίνο»  :

Η πρώτη επενέργεια κατέληξε στην ίδρυση του θεσμού του Ερυθρού Σταυρού, ενώ η δεύτερη στην σύναψη της Διεθνούς Συμβάσεως της Γενεύης του 1864, η οποία έκτοτε απετέλεσε και θα αποτελεί το θεμέλιο του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου (International Humanitarian Law).

Συγκεκριμένα, την 17.2.1863, συστήθηκε μία πενταμελής Επιτροπή, με πρόεδρο τον Στρατηγόν Ντυφούρ και μέλη τους Ερρίκο Ντυνάν, Γουσταύο Μουανιέ, Θεόδωρο Μανουάρ, ιατρό, και Λουδοβίκο Άππια, ιατρό, επίσης.

Η Επιτροπή αυτή λειτούργησε μέχρι το 1880, ως «Comite international et permanent aux blesses militaires» και ονομάστηκε στην συνέχεια «Comite International de la Croix Rouge» “International Committee of Red Cross”, δηλαδή: ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ TOY ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ.

gl_5_thumb.gif{..Η πρώτη ενέργεια κατέληξεν εις την ίδρυση του θεσμού του Ερυθρού Σταυρού, ενώ η ανωτέρω Επιτροπή συνεκάλεσε μίαν Διεθνή Διάσκεψη (26 – 29 Οκτωβρίου 1863) εις την Γενεύη, η οποία ενέκρινε Ψήφισμα, το οποίο προέβλεπε την ίδρυση εις εκάστην χώραν ενός Ερυθρού Σταυρού, ως βοηθητικής υπηρεσίας της Υγειονομικής Υπηρεσίας Στρατού.

>>Το επόμενο έτος (1864), η ιδία Επιτροπή συνεκάλεσε μίαν Διπλωματική Διάσκεψη, η οποία κατέληξεν εις την σύνταξη της Συμβάσεως της Γενεύης, 22 Αυγούστου του 1864, και καθιέρωσε την αρχή του σεβασμού των τραυματιών και των ασθενών, μετέπειτα δε και των αιχμαλώτων πολέμου.

>>Η Σύμβαση αυτή αποτέλεσε το πρώτο διεθνές κείμενο, προς «εξανθρωπισμό» και «εκπολιτισμό» του πολέμου, αναθεωρηθείσα δε, συμφώνως προς τις απαιτήσεις τον μεταβαλλόμενων συνθηκών, κατέληξεν εις την σύναψη των 4 Διεθνών Συμβάσεων της Γενεύης της 12ης Αυγούστου 1949 οι οποίες αφορούν, εν συντομογραφία, τις Ένοπλες Δυνάμεις του κατά Ξηράν πολέμου, του κατά θάλασσαν πολέμου, τους αιχμαλώτους πολέμου και, τέλος, τον άμαχον πληθυσμόν.

>>Άξιον ιδιαιτέρας μνείας τυγχάνει το γεγονός ότι οι δραστηριότητες του Ερυθρού Σταυρού επεκτείνονται και πέραν του πολέμου, δια της προσφοράς βοηθείας εις όλες τις περιπτώσεις των ανθρωπίνων συμφορών, όπως π.χ. είναι η περίθαλψη του πληθυσμού, ο οποίας επλήγη υπό θεομηνιών, η νοσηλεία των ασθενών, η βελτίωση της δημόσιας υγείας, κ.λ.π..}

Το παραπάνω κείμενο είναι ένα απόσπασμα από το άρθρο του Δόκτορος Κωνσταντίνου Σκαλτσά, Καθηγητή Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου (Σ.Σ.Ε. ε.τ.) “ Η προσφορά του Ερρίκου Ντυνάν (2/8/2007)”

gl_5_thumb.gif Ανάμεσα στα έργα του Ντυνάν, ήταν ότι ο ίδιος ενέκρινε τις προσπάθειες για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής του Ερυθρού Σταυρού και σε καιρούς Ειρήνης για την ανακούφιση των δεινών που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές. Στα 1866 έγραψε μια μπροσσούρα  τιτλοφορούμενη “Τhe Universal and International Society for the Revival of the Orient”θέτοντας ένα σχέδιο για την δημιουργία μιας ουδέτερης αποικίας στην Παλαιστίνη ενώ το επόμενο έτος 1867 παρήγαγε ένα σχέδιο τιτλοφορούμενο «International and Universal Library» για την δημιουργία μιας Επιχείρησης δημοσιοποίησης των σπουδαιοτέρων αριστουργημάτων όλων των εποχών! Κατά δε το 1872 συνεκάλεσε διάσκεψη προκειμένου να εξετασθεί η ανάγκη μιας διεθνούς συνθήκης για τον χειρισμό των αιχμαλώτων Πολέμου και για την επίλυση των διεθνών διαφορών από τα Διοικητικά Δικαστήρια..

Πηγή: http://nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1901/dunant-bio.html

blu

10 σκέψεις σχετικά με το “0 Ερρίκος Ιωάννης Ντυνάν (Jean-Henri Dunant) και η μάχη του Σολφερίνο

 1. Μια εξαίσια Κυριακή να έχεις φίλη Βεατρίκη.Όμορφο αφιέρωμα για τον άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στον πόνο του ανθρώπου!Συγχαρητήρια φίλη.Εύχομαι να είσαι πάντα φωτεινή, χαρούμενη, δημιουργική, δυνατή.Άννα

  Μου αρέσει!

 2. δηλωνω εντυπωσιασμενος απο το αφιερωμα σε εναν ανθρωπο που εμελλε να γραψει μια ιστορικη σελιδα στον τομεα της ιατρικης, οπως πολυ ευστοχα αναγνωριστηκε (και) απο την Ελλαδα.Ακρως ενημερωτικο συναμα, οποτε ευχαριστω :[

  Μου αρέσει!

 3. Καλημέρα σας! Η ζωή του Ερρίκου Ντυνάν ήταν πολυκύμαντη, γεμάτη ακραίες αντιθέσεις και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Ενας Ιδεαλιστής ρομαντικός άνθρωπος με πάθος και αφοσίωση στον στόχο του που κατάφερε να μετατραπούν οι ιδέες του σε Διεθνείς συνθήκες. Για φαντασθείτε το! Ο Φιλάνθρωπος από την μιά και ο επαίτης από την άλλη, ο τιμημένος των Αυτοκρατόρων από την μιά και ο περιπλανόμενος άστεγος, τρόφιμος ασύλου απόρων, από την άλλη!.Μοναδική ζωή για ένα μοναδικό άνθρωπο που επηρρέασε δραματικά αλλάζοντας τον Κόσμο της εποχής του μα και τον μεταγενέστερο ως τα σήμερα!Ναι, κ. Γιαννιδάκη, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ιδρύθηκε στην Ελλάδα στις 10/6/1877. Από τότε το Κίνημα αυτό δρά και στην χώρα μας..Η Ελλάδα μας κύρωσε την Συνθήκη της Γενέυης με τους αρχικό νόμο 3481/1955, έπειτα το Ν.Δ 3989/1959 και τα συμπληρωματικά πρωτόκολλα των συμβάσεων της Γενεύης με τον νόμο 1786/1988 Αναφέρω τους νόμους και τα έτη, και για να μας θυμίσω, πόσο νέα χώρα είμαστε-παρά την αρχέγονη πολύτιμη ιστορία μας- σε σχέση με άλλες που δεν ήσαν σκλαβωμένες επί 400 χρόνια, που δεν αναγκάστηκαν να μαζεψουν τα κομμάτια τους ενα προς ένα μετά, που δεν πέρασαν από μια καταστροφή όπως ο Μικρασιατικός Πόλεμος αργότερα, που δεν ταλανίστηκαν και δεν ισοπεδώθηκαν επειδή είπαν ΟΧΙ σε επίδοξους καταχτητές, που δεν πέρασαν από τον δραματικό εμφύλιο που μας κράτησε πίσω και που όμως παρά τα όλα αυτά, πόσα πολλά και σπουδαία έχουμε κάνει σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα..Για να θυμηθούμε και να επανεκτιμήσουμε, αυτές τις δύσκολες ώρες το ποιοί είμαστε!Ο Ερρίκος Ντυνάν, να μου επιτρέψετε φίλοι μου, Αννα και κ. Γιαννιδάκη, δεν ήταν ιατρός, ούτε έγραψε στον τομέα της ιατρικής, ούτε αφιέρωσε την ζωή του στον ανθρώπινο πόνο..Ο Ντυνάν έκανε πολλά περισσότερα και ευρύτερα από αυτά! Σας ευχαριστώ, που νοιαστήκατε για το θέμα. Πως να χωρέσω μια τόσο πλούσια ζωή σε πιό συμπυκνωμένη γραφή; Δεν μπορούσα , μα ούτε και θέλησα να περικόψω το γραπτό- που ίσως κουράζει στην ανάγνωσή του.Νάστε όλοι καλά και εσύ επίσης φίλε μου Δημοσθένη!Καλή Κυριακή, σας εύχομαι να έχετε!

  Μου αρέσει!

 4. "καταχώρηση τσι μέρας" για την Κυριακή σύμφωνα με την ομώνυμη λίστα του yannidakis live, η καταχώρηση σου τούτη.Καληνωρίσματα :[

  Μου αρέσει!

  1. Καλημέρα και σε σε σένα και Καλώς ώρισες!! Αν εννοείς την πρώτη επάνω φωτογραφία όπου σχολιάζεται η εμφάνιση του Ντυνάν, τα λόγια είναι δικά μου. Αν εννοείς την δεύτερη όπου παρατίθεται το κείμενο με αγγλικά στοιχεία και σε αγγλική γλώσσα, τα λόγια αυτά δεν ανήκουν σε ένα άνθρωπο αλλά υπογράφονται από την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στην Γενεύη και ειπώθηκαν με την ευκαιρία της απονομής στον Ντυνάν τον Δεκέμβριο του 1901 του Βραβείου Ειρήνης από την Επιτροπή Νομπέλ .

   Μου αρέσει!

 5. ναι τα δικά σου ,τελικά ,εννοούσα.Ευχαριστώ.Μπράβο, ωραία δουλειά, Ασχολούμαι καιρό με την ζωή του Ντυνάν και ειδικότερα με το κομμάτι της ζωής του που δεν είναι και τόσο γνωστό. Τα χρόνια που πτώχευσε και αποπέμφθηκε απο τον ερυθρό σταυρό.Φημολογείται ότι κατα την περιπλάνησή του στην ευρώπη, έζησε λίγο και στην Ελλάδα, αλλά δεν το βρίσκω επιβεβαιωμένα κάπου, γνωρίζεις κάτι;

  Μου αρέσει!

  1. Σ’ευχαριστώ. Εχω πολύ καιρό που έγραψα αυτό το άρθρο, αλλά από ο,τι θυμάμαι δεν διάβασα κάπου, οπουδήποτε και είχα διαβάσει πολλά κείμενα γραμμένα στην Αγγλική, γαλλική και Ιταλική γλώσσα για να γραφτούν αυτές οι γραμμές , πως ο Ντυνάν μπορεί να ήλθε περιπλανώμενος και στην χώρα μας..Όχι, από πουθενά από τα παραπάνω μου προέκυψε πως ο Ντυνάν είχε έλθει και στην Ελλάδα.

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.