Την Καλημέρα μου στην Φαρμακούσα!!!


20/3/2010

Για τα φαρμάκια που έχει δεχτεί και δέχτηκε και χθες  από τους Τούρκους

το Φαρμακονήσι μας,  εκεί στην άκρια της Δωδακανήσου, στα γαλάζια τα νερά του Αιγαίου μας

Φαρμακονήσι

Μια ξεχωριστή καλημέρα  με όλη την ζέστη την καρδιάς μου  για σας,

αδέλφια μου ‘Ελληνες του νησιού μας που ζείτε εκεί,

από μένα, την Ελληνίδα της στεριάς !

Το χτύπημα των Τούρκων το δεχτήκαμε όλοι μας, στεριανοί και νησιώτες!

Μαζί, ένα είμαστε!

Καλημέρα!

Να πάνε κάτω τα φαρμάκια, ωρέ!

dividergoldscroll

Για όσους δεν τα μάθατε ακόμη, να  και τα μαντάτα:

ι (1)
Φαρμακονήσι

19/3/2010:                “Νέα Τουρκική πρόκληση, η τρίτη μέσα σε λίγες μέρες, σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στο ανατολικό Αιγαίο σε βάρος ελικοπτέρου του Λιμενικού που επιχειρούσε στο πλαίσιο της FRONTEX. Πλησιάζοντας στο Φαρμακονήσι ο πιλότος του ελικοπτέρου άκουσε στον ασύρματο να τον ειδοποιούν από το Τουρκικό ραντάρ να αποχωρήσει από την περιοχή, γιατί δήθεν βρισκόταν σε Τουρκικό χώρο.

“ Ο πιλότος αγνόησε το σήμα και λίγα λεπτά αργότερα είδε δύο Τουρκικά μαχητικά να πετούν σε απόσταση 1 ναυτικού μιλίου και με μετωπική κατεύθυνση κατά του ελικοπτέρου. Δύο Ελληνικά F-16 που περιπολούσαν στην περιοχή, επενέβησαν και εκδίωξαν τα Τουρκικά μαχητικά.”

Από το ρεπορτάζ του Δ. Βερύκιου και με πηγή τον Alfatv: (η επισήμανση με την υπογράμμιση δική μου):http://www.alphatv.gr/index.asp?a_id=88&news_id=41202

Και τι είπαν οι Τούρκοι μετά ταύτα; “

“Εφημερίδες της γειτονικής χώρας αναφέρθηκαν στη σημερινή «αερομαχία» επιρρίπτοντας την ευθύνη, όμως, στις ελληνικές αρχές, οι οποίες «υπερβάλλουν» και «παραλογίζονται», καθώς το Φαρμακονήσι απέχει μονάχα 10 χλμ.ή έξι μίλια από τις τουρκικές ακτές.

Αναγνωρίζουν πάντως την σοβαρότητα του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης καθώς και την ύπαρξη του σχετικού πρωτοκόλλου, αλλά αδυνατούν να κατανοήσουν γιατί η Ελλάδα προσάπτει στην Τουρκία ότι δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της.

Πάντως, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν ομαλοποιηθεί από το 1999 κι εντεύθεν αλλά, «δυστυχώς», οι δύο χώρες διαφωνούν στα σημεία που αφορούν στην κυριότητα του Αιγαίου πελάγους”

Με πηγή από την σημερινή ηλεκτρονική έκδοση της Ελευθεροτυπίας: http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=143181

dividergoldscroll

  SamosMapArea  Αλήθεια, έχετε πάει στο Φαρμακονήσι;   

Εγώ, οχι..

Λέγεται και Φαρμακούσα και Φαρμάκω

Η ονομασία κρατεί από τα φαρμακευτικά βότανα του νησιού..

Αυτά συνέλεγε , λένε, ο Ιπποκράτης, τα έφτειαχνε ιάματα  και θεράπευε.

Είναι μικρό το Αιγεοπελαγίτικο νησάκι μας, μόλις 3,9 τετρ. μέτρα, υπάγεται στον Νομό Δωδεκανήσου και ειδικότερα στον Δήμο Λέρου

Έχει μόλις 74 Ελληνες μόνιμους κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2001..

Τα διάβασα στην Βικιπαίδεια..

blu

Αναρωτιέμαι τώρα και με την αφορμή αυτή, με πόσους “Ελληνες” κατοίκους θα βρεθεί το νησί  μόλις εφαρμοσθεί ο νέος νόμος για την Ιθαγένεια….

Υπερπολλαπλάσιος, να υπολογίσω προχείρως, αφού τακτά και σε σχετική καθημερινότητα καταπλέουν στο νησί “φερτοί” εκ Τουρκίας ορμώμενοι…. Και όχι μόνο σε αυτό το νησί..Και στο Αγαθονήσι το δίπλα και στα αλλά τα ακριανά..

Να δείτε,  μετά που θα κάνουν λόγο οι νέοι” Ελληνες’ για Τουρκική μειονότητα στο νησί, οι Οικολόγοι μας θα τους υποστηρίξουν- κατά πως έκαναν και είπαν τώρα για την Θράκη μας…και μετά η Τουρκία θα έχει και τον κυρίως λόγο που της λείπει για να το/ τα υφαρπάσει τα νησιά μας  ..πακέτο με την αιγιαλίτιδα ζώνη που αμφισβητεί και διεκδικεί κάνοντας τον  ‘ανταρτοπόλεμό” της τούτον χρόνια τώρα..

Προνοεί και μεθοδεύει η Τουρκία, η γείτων “φίλη” χώρα», από χρόνια τώρα στον σκοπόν της..

Η πρώτη έμπρακτη επίθεση της γείτονος “φίλης” χώρας εναντίον της χώρας μας στο Φαρμακονήσι, που έχω υπ’όψιν μου, έγινε στις 27/4/1997 και κατέληξε σε αληθινή μάχη μεταξύ του τουρκικού υποβρυχίου Yildiray (S350) που εντοπίστηκε από την φρουρά του 521ου τάγματος Πεζοναυτών του νησιού και αυτής με τον επικεφαλής της που έβαλε αμυνόμενος  πυρ εναντίον του… Η Ελλάδα τότε αντιστάθηκε ενεργούσα με όπλα..

Ο Διοικητής του υποβρυχίου μετά την ήττα, καθαιρέθηκε των καθηκόντων του..

”Το άγνωστο αυτό περιστατικό στην ελληνική κοινή γνώμη, αποτελεί ένα ακόμα κομμάτι του πολέμου χαμηλής εντάσεως που διεξάγεται στο Αιγαίο για την υπεράσπιση της Ελληνικής εδαφικής ακεραιότητας..”.

Η πηγή μου για το παραπάνω πολεμικό συμβάν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1997, το διάβασα σε επαρκέστατη περιγραφή και ανάλυση των πραγμάτων, την οποίαν και σας συστήνω παραπέμποντας  στη από 28-5-2008 καταχώρηση στο  ιστολόγιο, ως προερχόμενη από το βιβλίο του .Σ.Δ. Βλάσση :«IMIA 1996-2006 Αποκαλύψεις», εκδ. Δούρειος Ίππος, Αθήνα, 2006.:

http://strategy-geopolitics.blogspot.com/2008/05/27-4-1997.html

http://snipurl.com/uy8vm

Και μετά ταύτα, εκείνο το Ζεϊμπέκικο, στο στομάχι, πάλι , μου κάθεται..

blu Γι αυτά όλα, καλημέρα σας λέω εκεί στο Φαρμακονήσι,

εκεί στο Αγαθονήσι , εκεί στην Κάλυμνο και  στα άκρια

τα αιγαιοπελαγίτικα  τα νησιά μας όλα..

Μαζί είμαστε! Κι ας είμαι από την στεριά!

Ενα τραγούδι για σας, από μένα

Να πάνε κάτω τα φαρμάκια!

Καλημέρα σε όλους!!!

blu

gl_5 Η φωτογραφία η αρχική επάνω,  του Φαρμακονησιού, της Φαρμάκως ή και της Φαρμακούσας είναι από το άλμπουμ του: http://www.gallery.leriakos.gr/coppermine/index.php

14 σκέψεις σχετικά με το “Την Καλημέρα μου στην Φαρμακούσα!!!

 1. Δυστυχώς Βεατρίκη μου, τα μεγαλύτερα φαρμάκια, και αυτό αλλά και όλα τα ακριτικά νησιά, τα δέχονται από τη μητέρα Ελλάδα. Από τη συντεταγμένη πολιτεία δηλαδή, που τα θυμάται μόνο όταν συμβεί κάτι. Οι Τούρκοι, απλά συνεχίζουν και κάνουν αυτό που έκαναν πάντα. Η εγκατάλειψη όμως που βιώνουν όλες οι ακριτικές περιοχές της χώρας μας, είναι η θλιβερή πραγματικότητα… Να είσαι καλά Βεατρίκη, που ενημερώνεις και αφυπνίζεις. Καλό Σαββατοκύριακο, να έχεις…

  Μου αρέσει!

 2. Kαλημέρα φιλενάδα!Τέλειο το άρθρο σου και άκρως ενημερωτικό! Πραγματικά δεν είχα ακούσει ξανά για το νησάκι αυτό και σε ευχαριστώ!Ετσι όπως τα λες είναι… προννούν οι Τούρκοι από τώρα για το μέλλον τους… σπέρνουν … για να θερίσουν τουρκική μειονότητα… Τι να πει κανείς? Ας ελπίσουμε μέχρι τότε να έχουμε ανακαλύψει τη Λυδία λίθο ή έστω μια φλέβα ουρανίου ώστε να μας πάρουν οι υπόλοιποι στα σοβαρά και να μας στηρίξουν… αλλιώς… δε μας βλέπω καλά…Καλό σαββατοκύριακο να έχεις! 🙂

  Μου αρέσει!

 3. Επειδή εμένα δεν μου αρέσουν τα λόγια δηλώνω πως πάω να κατοικήσω στο νησί για ενίσχυση του ντόπιου πληθυσμού. Φυσικά αν ακολουθήσουν και άλλοι εθελοντές γιατί ως γνωστόν :Ένας κούκος δεν φέρνει άνοιξη"!!! Οι χώρες είναι σαν τις περιουσίες : "Αν δεν είναι ΄άξιοι οι ιδιοκτήτες εν καιρώ χάνουν αυτά που έχουν"….

  Μου αρέσει!

 4. Την καλησπέρα μου σε όλους σας!!Καλώς ώρισες Θανάση στον χώρο και στην παρέα! Δύσκολοι οι καιροί κατά πως λέει και η Βάσσω μας, τώρα να σου πω οτι δεν τόχω σκεφθεί αυτό που λες για πηγαιμό κατά τα μέρη εκείνα , ψέμα θάναι. Τόχω σκεφθεί!Τραχιά μέρη, λησμονημένα , χωρίς γιατρό και δάσκαλο..μα ούτε μαθητές..τα πιό πολλά από τα ακρονήσια μας. Και βάλλονται κι από τους καιρούς και από τους Γείτονες…Είχε πάει πέρισυ, θυμάμαι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας μετά από άλλα θερμά επισόδεια κι άλλων τέτοιων προσβολών, έγιναν μετά και κάποιες εγκαταστάσεις φωτισμού στο νησί- για το Φαρμακονήσι , μιλάω..Για γιατρό δεν άκουσα..ούτε για άλλαΑπόψε βγήκε ο Υπουργός Αμυνας και έδωκε απάντηση στο συμβάν το χτεσινό.. Τα είπε, όπως έπρεπε να τα πεί..όπως την εκτίμησα την απάντησή του κ. Βενιζέλου. Εκανε λόγο για απόπειρα μετάθεσης των θεσμοπολιτικών προβλημάτων της γείτονος στα Ελληνοτουρκικά…Ωσαν νάταν τυχαίο και αποσπασματικό το συμβάν..μα έτσι έπρεπε να το θέσει , εκτιμώ..Χμ! Από την άλλη, γεγονός είναι οτι οι γείτονες τα βρήκαν σκούρα πρόσφατα. Από την μια οι Αμερικανοί, από την άλλοι οι Σουηδοί ..που όλοι αυτοί τους αναγνώρισαν ως υπαίτιους των γενοκτονιών των Αρμενίων – η Σουηδία προχώρησε και στην του Ποντιακού Ελληνισμού.. Οι τούρκοι ανακάλεσαν τους πρεσβευτέ τους τους από τις πρωτεύουσες των χωρών.. Κι είχαν προηγηθεί των τελευταίων και άλλες χώρες ευρωπαικές και μη..Μπάχαλο και ζημιά γιαυτούς μεγάλη!Λίγο τόχεις, να σε βλέπουν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί όλοι τους, ως Τούρκο οθωμανό και σφαγέα των Λαών; Κι από την άλλη να ζητάς- εσύ ως Τούρκος να πατήσεις πόδι και στην Ευρωπαίκη ΄Ενωση;;;Χα…και για τα παιδομαζώματα και τα άλλα δεν έχουν, ούτε έχουμε μιλήσει ακόμη..Κι αυτά ως γενοκτονίες θεωρούνται και εγκλήματα πολέμου.Αίολέ μου, Μίνα μου τι έχει να γενεί, δεν γνωρίζω..Μικρή χώρα είμαστε, στο συνολικό του κόσμου αντίστοιχα σαν την κουκίδα του Φαρμακονησιού μας στον χάρτη..Και επί πλέον υπερχρεωμένη..ενα βήμα- κατά πως τα είπε ο Πρωθυπουργός μας- πριν την παντελή αδυναμία μας κι άλλου δανεισμού…Εν ποντισμώ…να δούμε πρώτα αν θα πάρουμε ανάσα και βλέπουμε..Φιλιά σε όλους σας

  Μου αρέσει!

 5. Θόδωρε!! Καλως ώρισες΅!!!!!!Πρώτη φορά στο "σπιτικό" μου μετά από τόσο καιρό! Τι χαρά!!!Την καλημέρα μου, Χριστός Ανέστη! Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λογια. Μακάρι να μην υπήρχε ως θέμα τετοιο το νησι μας μα και να στέλναμε τη καλημέρα μας για το απέραντιο, υπέροχο γαλάζιο της θάλασσας μας που τ\’αγκαλιάζει αστραφτοκοπούσακαι για νέα χαράς απ΄την κεί μεριά!

  Μου αρέσει!

 6. Η φωτογραφία ΔΕΝ προέρχεται απο τη φαρμάκω.το νησί δεν έχει κτίσματα.Μόνο μία παράγκα.Διαθέτει εκκλήσία και στρατιωτικά κτίρια που χτίστηκαν τα τελευταία χρόνια.Η πρόσβαση απαγορεύεται σαν στρατιωτική ζώνη.Το φαρμακονήσι χρησιμοποιήθηκε σαν φυλακή του Ιουλίου Καίσαρα,βάση γερμανική για το βομβαρδισμό της Λέρου το 1943. Το περιστατικό με το υποβρύχιο είναι πραγματικό το πάσχα του 1997.Επανδρώθηκε με άθλιες συνθήκες στρατωνισμού το 1996 μετά τα Ίμια και προοδευτικά εξελιχθηκε ο κτιριακός εξοπλισμός.

  Μου αρέσει!

 7. Tι να σας πω..Είδα μόλις και το σχόλιό σας μετά από χρόνια και συγγνώμη ειλικρινά για το τόσο καθυστερημένο της απάντησής μου. Η φωτογραφία είναι από το άλμπουμ φωτογραφιών του Λεριακού Ομιλου σκαφών από την εκδρομή τους το 2008 στο Φαρμακονήσι, καθώς λένε.’Εδωσα βάση στις εικόνες τους γιατί υπάρχουν και άλλες τους με φωτογραφίες των μελών του ομίλου τους στο νησί με τους στρατιώτες στο νησί..Δείτε τις. Επειδή δεν έχω πάει στο νησί και δεν ξέρω πως είναι γιαυτό και ανέφερα στο κείμενο την πηγή της φωτογραφίας μου- μπορείτε να πατήσετε το link. Απ’ ο,τι το έψαξα μετά,μέχρι το 1996 με το συμβάν των Ιμίων ήταν ακατοίκητο. Μετά στην απογραφή του 2011 βρέθηκε να κατοικείται μοναχά από δέκα κατοίκους. Αργότερα μέχρι σήμερα οι Έλληνες κάτοικοί του οι μόνιμοι, είναι μόλις είκοσι και οι Σύριοι πρόσφυγες τουλάχιστον 800 το 2015..Μου φαίνεται όμως οτι έχετε δίκηο όμως ως προς την φωτογραφία, γιατί πουθενά στις φωτογραφίες του νησιού, όπου και αν έψαξα διαδικτυακώς, δεν είδα να έχει εκκλησία με κόκκινο τρούλο που αχνοφαίνεται στην φωτογραφία- μόνο στην Κάλυμνο βρήκα να υπάρχουν με κόκκινο βαμμένο τον τρούλλο οι εκκλησιές..Κτίρια, όμως, βρήκα να έχει το νησί. Οπότε, θα προσθέσω στο κείμενο και μια άλλη φωτογραφία που εκτιμώ οτι αυτή είναι πράγματι της Φαρμακούσας μας.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.