Μες την νύχτα και ως την χαραυγή


Περασμένα μεσάνυχτα… λίγο ακόμη και θα χαράξει  η ημέρα Κυριακή!

blu

“..Ησύχασε, καρδιά μου, ησύχασε ως την χαραυγή.
Γιατί όποιος υπομονετικά περιμένει το πρωινό, θα το χαιρετήσει με δύναμη, κι όποιος αγαπά το φως, θα αγαπηθεί από αυτό.
Ησύχασε, καρδιά μου κι άκουσε τα λόγια μου..”

Kahlil Gibran

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η αποκάλυψη

       Όταν η νύχτα έγινε βαθιά κι ο ύπνος άπλωσε το μανδύα του πάνω στην όψη της γης, άφησα το κρεβάτι μου κι έφυγα για τη θάλασσα, λέγοντας στον εαυτό μου:
Η θάλασσα ποτέ δεν κοιμάται κι η ξαγρύπνια της φέρνει παρηγοριά στην άυπνη ψυχή.
Όταν έφτασα στην ακτή, η ομίχλη είχε κιόλας κατέβει από τις βουνοκορφές και σκέπασε τον κόσμο σαν το πέπλο που σκεπάζει το πρόσωπο μιας παρθένας.

Και στάθηκα ατενίζοντας τα κύματα κι αφουγκραζόμουν το τραγούδι τους και στοχαζόμουνα τη δύναμη που βρίσκεται πίσω τους – τη δύναμη που ταξιδεύει με τη θύελλα και ξεσπάει με το ηφαίστειο, που χαμογελάει με τα γελαστά λουλούδια και φτιάχνει μελωδίες με τα κελαρυστά ρυάκια. Ύστερα από λίγο γύρισα το βλέμμα μου, και να! Ξεδιάκρινα τρεις μορφές να κάθονται στο βράχο εκεί κοντά μου και είδα την ομίχλη που τις σκέπαζε, και όμως δεν τις έκρυβε.

Αργά βημάτισα προς το βράχο τους, σαν να με τραβούσε μια δύναμη άγνωστη. Λίγα βήματα πιο πέρα στάθηκα και τις ατένισα, γιατί ο τόπος ήταν μαγεμένος κι η μαγεία αυτή πέτρωνε τη θέληση μου και δυνάμωνε την περιέργεια μου. Εκείνη τη στιγμή η μια μορφή σηκώθηκε και με φωνή που αντηχούσε σαν να ερχόταν από της θάλασσας τα βάθη, είπε:
Ζωή χωρίς αγάπη είναι σαν δέντρο χωρίς ανθούς και καρπούς, κι η αγάπη χωρίς ομορφιά είναι σαν τα λουλούδια χωρίς άρωμα, σαν φρούτα δίχως σπόρους. Ζωή, αγάπη και ομορφιά είναι τρεις οντότητες σε μια και μοναδική, ελεύθερη κι απεριόριστη και δεν γνωρίζουν ούτε αλλαγές ούτε χωρισμό. Αυτά είπε και ξανακάθισε στη θέση της.

Μετά σηκώθηκε η δεύτερη μορφή και με φωνή που αντηχούσε σαν το βουητό του καταρράχτη, είπε: ζωή χωρίς επανάσταση είναι σαν τις εποχές του χρόνου που δεν έχει άνοιξη. Κι η επανάσταση χωρίς το δίκιο της είναι σαν τη νεροπηγή σε ξεραμένη κι άγονη έρημο. Ζωή, επανάσταση και δίκαιο είναι τρεις οντότητες σε μια μοναδική και σε αυτές δεν υπάρχει ούτε αλλαγή χρώματος ούτε χωρισμός. Αυτά είπε και ξανακάθισε στη θέση της.

Μετά σηκώθηκε η τρίτη μορφή και με φωνή που αντηχούσε σαν τη βροντή του κεραυνού, είπε: ζωή χωρίς ελευθερία είναι σαν σώμα χωρίς πνεύμα. Κι η ελευθερία χωρίς περίσκεψη είναι σαν συγχυσμένο πνεύμα. Ζωή, ελευθερία και περίσκεψη είναι τρεις οντότητες σε μιαν αιώνια και μοναδική που ποτέ τους δε χάνονται ούτε πεθαίνουν.

Τότε, σηκώθηκαν κι οι τρεις μαζί και, με φωνή γεμάτη μεγαλοπρέπεια και δέος, είπαν:
Η αγάπη κι όλα όσα γεννάει,
Η επανάσταση κι όλα όσα δημιουργεί,
Η ελευθερία και όλα όσα πλάθει,
Αυτά τα τρία είναι οι όψεις του θεού…..
Κι ο θεός είναι ο άπειρος νους του κόσμου, του περιορισμένου και του αντιληπτού.

Μετά ακολούθησε σιωπή, γεμάτη από το φτερούγισμα αοράτων φτερών και το τρεμούλιασμα αιθέριων σωμάτων. Κι εγώ έκλεισα τα μάτια μου κι αφουγκραζόμουν την ηχώ των λόγων που είχα ακούσει.

 3372340759_feee4a75e9_o Όταν άνοιξα τα μάτια μου, είδα μόνο τη θάλασσα που κρυβόταν κάτω από ένα σεντόνι ομίχλης και πλησίασα στο βράχο με τις τρεις μορφές, αλλά δεν είδα παρά μόνο μια στήλη από θυμίαμα λιβανωτό που ανέβαινε προς τον ουρανό.

blu

pen_thumb.gif Είναι το παραπάνω ένα κείμενο με τον τίτλο “ Η αποκάλυψη” που αποδίδεται στον Χαλίλ Γκιμπράν (Kahlil Gibran) και το άντλησα, όπως και τα άλλα αποσπάσματά του  από το “ Ησύχασε καρδιά μου”τα οποία και παραθέτω από την σελίδα του King Biscuit Manblu

by vineet.rajasekhar

  ..Κοίτα, καρδιά μου, η αυγή ήρθε.
Μίλα, τώρα, αν έχεις ακόμη τη δύναμη των λέξεων.
Κοίτα, καρδιά μου, τη λιτανεία του πρωινού.
Η σιωπή της νύχτας δεν ξύπνησε μέσα σου βαθιά ένα τραγούδι για να υποδεχτείς την χαραυγή;
Κοίτα το πέταγμα των περιστεριών και των κοτσυφιών πάνω από την κοιλάδα.
Το δέος της νύχτας δε σου δυνάμωσε τα φτερά για να πετάξεις μαζί τους;
Κοίτα τους βοσκούς που βγάζουν τα κοπάδια τους από τα μακριά,
Οι σκιές της νύχτας δε σου δυνάμωσαν τον πόθο να πας κι εσύ μαζί τους στα πράσινα λιβάδια;
Σήκω καρδιά μου. Σήκω και προχώρα μαζί με το πρωινό…”

Kahlil Gibran

blu

Καλό Ξημέρωμα!

Μια Κυριακή  με ομορφιά για όλους!
Have-A-Great-Day-Angel-And-Sun

      Και, Καλό  μας μήνα !!!

Η πρώτη του καυτού του μήνα του Αυγούστου είναι εδώ!

  1.-blu_thumb.gif

pen_thumb.gifΗ πάνω ασπρόμαυρη φωτογραφία απεικονίζει τον μεγάλο ωκεάνιο δρόμο γνωστό με το όνομα “ ΟΙ δώδεκα Απόστολοι” στην Ωκεανία

 pen_thumb.gifΤο video εμπεριέχει μια σπάνια παλιά του 1950  ηχογράφηση των τριών επί μέρους μουσικών κομματιών

1. De l’aube à midi sur la mer
2. Jeux de vagues
3. Dialogue du vent et de la mer

από το συνολικό  μουσικό έργο  La Mer (1905) του συνθέτη Claude Debussy (1862-1918) αποδοσμένη από την Τσέχικη Φιλαρμονική με τον πιανίστα Sviatoslav Richter

10 σκέψεις σχετικά με το “Μες την νύχτα και ως την χαραυγή

  1. Καλησπερούδια! Κάθε μέρα μας νέα, λένε, μπορεί και νάναι ενα άνοιγμα σε μια νέα αρχή, Βιβή μου..Δεν είναι ανάγκη νάναι μεγάλη,μπορεί να μην χρειάζεται, καμμιά φορά μπορεί να μην αφορά στα γύρω μας αλλά στην αλλαγή της ματιάς μας της ιδιας πανω σε μερικά πράγματα …Ο τρόπος της ματιάς φέρνει και την ανάλογη στάση μας..κι η κάθε μικρή αλλαγή φέρνει και την μεγάλη, απλά..Αλλωςτε, για δες, καθε χαραυγή δεν είναι , θαρρώ, ποτέ απολύτως ίδια με την πριν..

    Μου αρέσει!

  2. Μεγάλε μου 300!! Η πλατινένια λεει πως λυπάται που έχεις κλειστεί πάλι… και κάτι άλλο "Αλήτης νά Σαι στη Ζωή Και Άνθρωπος Στους Ανθρώπους! " Ε! Αυτήν την κουβέντα, Σάκη μου, την κράτησα!!!Μεγάλη κουβέντα, Μεγάλε!!!!

    Μου αρέσει!

  3. Αφου χωράει εδω μέσα τον Θεό,Τον μεγιστο ποιητή Γκιμπραν,τους Μεγάλους 300 πα να πεί πως χωράω κι εγω η ελάχιστη που σήμερα εγινε 40 ααα κι ένα α παραπάνω.Δε λέω τίποτα για τη vivi γιατί ήδη έχει vγει για κούρσεμα στα μεγάλα νησιά :PΑλλωστε δε θα μείνω πολύ ίσα ίσα μια καλησπέρα να πω και καλό μήνα!Μετά θ`ακολουθήσει σιωπή, γεμάτη από το φτερούγισμα αοράτων φτερών και το τρεμούλιασμα αιθέριων σωμάτων. Θα κλείσω τα μάτια μου κι θ`αφουγκραστώ την ηχώ των λόγων που έχω διαβάσει…Καλ

    Μου αρέσει!

  4. “..Ησύχασε, καρδιά μου, ησύχασε ως την χαραυγή….."κι ύστερα….."Σήκω καρδιά μου…. Σήκω και προχώρα μαζί με το πρωινό…” μια αγκαλιά……….

    Μου αρέσει!

  5. Αχ ρε Βεατρίκη το πολεμάς η σε πολεμάει: το γύρισες πράγματι εκείνο το πόμολο που σε πάει στήν αντίπερα ΌΧΘΗ η η ευχή είναι τόσο έντονη που μπερδεύεται στο πραγματικό είναι : Εχω καιρό να το μάθω ,άλλωστε τώρα ξεκινήσαμε μαζί το ταξίδι.

    Μου αρέσει!

  6. λες η ελευθερια να καταντησε υποκειμενικη;Αυτο με προβληματισε απο το κειμενο. Η θαλασσα, ο ουρανος, οι σκεψεις και η φαντασια μπορουν να ειναι απεριοριστα, ομως δεν αποτελουν τα μονα στοιχεια στη ζωη μας :[

    Μου αρέσει!

  7. ΥΠΕΡΟΧΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Κι αυτή η λέξη δεν του φθάνει…………………………Και για σένα; Τον Θαυμασμό μου!!!!!!!!!!!!!!Μια καλημέρα Αγάπης….και με: <<όλα όσα αυτή γεννάει……>>

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.