Voltaire και Emilie


«Δεν έχασα μιαν ερωμένη αλλά τον μισό εαυτό μου,

μια ψυχή για την οποία μοιάζει να φτιάχτηκε η ψυχή μου!»

 Είπε εκείνος για κείνη που αγάπησε πολύ, σαν εκείνη πέθανε..

Εκείνος ήταν ο περίφημος Βολταίρος (Francois Marie Arouet), Voltaire (1694-778) φιλόσοφος, συγγραφέας και ευθυμογράφος, μεγάλη μορφή του Διαφωτισμού και  ο κύριος ενσαρκωτής της.

Emilie du Chatelet και Βολταίρος

Εκείνη ήταν η  μαρκησία Εμιλί Ντι Σατλέ (Emilie du Chatelet)  και με το επίσημο όνομά της η Gabrielle-Emilie le Tonnelier de Breteuil, Marquise du Chastellet-Laumont(1706-1749).

Ήσαν και οι δύο μεγάλες διάνοιες, μα πέρα από αυτό..

Ήσαν ένας άντρας και μια γυναίκα και ο καθείς τους μοναδικός στα χαρίσματά του.

Συναντηθήκανε κάποτε και από το 1734 και μετά ενωθήκανε σε μια σχέση επίσης ιδιαίτερη, ανεπανάληπτη και μοναδική που κράτησε ως το τέλος της ζωής τους. Ήσαν εραστές, συνεργάτες και η σχέση τους χαρακτηριζόταν από την πνευματική συντροφικότητα Το κοινό τους πάθος ήταν η επιστήμη των φυσικομαθηματικών και η φιλοσοφία. Για τον Βολταίρο η Εμιλί ήταν η αγαπημένη του, η μούσα του. Και, στην διάρκεια της σχέσης τους, η Εμιλί συνήπτε ερωτικές σχέσεις και με άλλους άντρες..Ήταν άστατη ερωτικά. Εκείνος την αγαπούσε για το πνεύμα της, την ευφυΐα της, γιαυτό που εκείνη ήταν.

Ο καθείς τους, στην ζήση του, έγραψε την δική του ιστορία που πέρασε τα σύνορα του χρόνου και οι δύο μαζί, ζήσανε την δική τους ανεπανάληπτη ερωτική ιστορία, που έμεινε σημάδι ανεξίτηλο στον χρόνο.

voltaire.jpg

Κι αν για τον Βολταίρο ήδη γνωρίζουμε πολλά, για την Εμιλί, ας πούμε οτι η ζωή της υπήρξε μυθιστορηματική! Και η ίδια, ένα μοναδικό φαινόμενο..     

Madame du ChateletΗ Gabrielle-Emilie Le Tonnelier de Breteuil Marquise du Chastellet-Laumont, γεννήθηκε στις 17/12/1706 στο Παρίσι και ήταν το πέμπτο και τελευταίο παιδί  του Louis Nicolas Le Tonnelier de Breteuil, ανώτερου υπαλλήλου του Λουδοβίκου 14ου.

Έγινε ευρύτερα γνωστή ως  φυσικός φιλόσοφος, μαθηματικός, φυσικός, συγγραφέας και μεταφράστρια στις αρχές της δεκαετίας του 1730 μέχρι τον πρόωρο θάνατό της κατά τον τέταρτο τοκετό της το 1749.

Ήταν παντρεμένη με τον μαρκήσιο Florent-Claude du Chastelet από τον Ιούνιο του 1725. Απέκτησε μαζί του δυο παιδιά, ένα γιο και μια κόρη και είχε πρωτογνωριστεί με τον Βολταίρο το 1729 όταν επέστρεψε αυτός από την εξορία, η σχέση τους όμως ξεκίνησε στα τέλη του 1733, λίγο πριν χάσει σε βρεφική ηλικία το τρίτο της παιδί. Ο γάμος της με τον μαρκήσιο ήταν «κανονισμένος» όπως ήταν το σύνηθες μεταξύ των Γάλλων αριστοκρατών, και ο δικός τους είχε μεταξύ άλλων όρων, την υποχρέωση της Εμιλί να γεννήσει τρία παιδιά του, να είναι ελεύθερη στις σπουδές της και βέβαια να είναι ελεύθερη να έχει όσες εξωσυζυγικές σχέσεις η ίδια επιθυμούσε αρκεί να μην προσέβαλε με την συμπεριφορά της τον σύζυγό της και να μέναν’ και οι δυο τους κάτω από την ίδια στέγη. 

H Εμιλί (Gabrielle Émilie Le Tonnelier de Breteuil) υπήρξε μια ιδιαίτερα ευφυής και ιδιαίτερα μορφωμένη πολυτάλαντη γυναίκα, ένα ελεύθερο πνεύμα και μια ελεύθερη σεξουαλικώς γυναίκα, μια πρωτοπόρος της γυναικείας χειραφέτησης

‘Ηταν άριστη γνώστρια, πλην της μητρικής της γαλλικής, της λατινικής, τηςnewton_principes_mathematiques.jpg ιταλικής και της αγγλικής γλώσσας, μετέφρασε πολλά βιβλία και μάλιστα την Αινειάδα  (Aeneid) και τις μελέτες του Νεύτωνα (Principia Mathematica).

 Ήξερε χορό, ιππασία, ξιφασκία, γυμναστική, έμαθε μουσική, -έπαιζε αρπίχορδο σχετικά ικανοποιητικά- κι είχε διδαχτεί και τη τέχνη του ηθοποιού!

 Η μεγάλη της, όμως,  αγάπη, όπως  αποδείχθηκε στην συνέχεια, ήτανε τα μαθηματικά κι η φιλοσοφία. Εκεί, διέπρεψε με σειρές μελετών.Υπήρξε η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε για την επιστημοσύνη της από την Γαλλική Ακαδημία

 Ο πατέρας της, σαν εκείνη ήταν νέα και ανύπαντρη  έλεγε: «Η πιο μικρή μου κόρη επιδεικνύει το μυαλό της τρομάζοντας τους υποψήφιους γαμπρούς!»

   Μα, η Εμιλί, η μικρή του κόρη, δεν ήτανε, μόνον αυτά!

   Ήταν. επίσης,  γυναίκα καλλονή, πανέμορφη, μαυρομαλλούσα και εξαιρετικά γοητευτική! Ήταν λάτρισσα των διαμαντιών, της κοσμικής ζωής και .. του μπλακ τζακ!

 Μια γυναίκα, εκτός των ορίων της εποχής της, ήταν η Εμιλί και είχε την δυνατότητα να ζήσει  την ζωή της, όπως ήθελε. Ως γυναίκα πνεύματι  και φύσει ανεξάρτητη, είχε πολλούς εραστές, εκτός και εντός γάμου, και  ένα σύζυγο που γνώριζε και είχε αποδεχθεί αυτό που εκείνη ήτανε.

 Ήταν εκείνη, μια ελεύθερη γυναίκα. Ήταν, επίσης, και μητέρα τριών παιδιών.

Μέχρι που οι δυό τους – ο φιλόσοφος, διανοητής και μεταρρυθμιστής Βολταίρος και εκείνη συναντήθηκαν..

 Και όλα αυτά που ήτανε αυτή η γυναίκα, τα μοιράστηκε με τον μεγάλο έρωτα της ζωής της: Τον Βολταίρο, τον μεγάλο διανοητή και φιλόσοφο, τον ποιητή, τον μεγάλο μελετητή, ανθρωπιστή  και  θεατρικό συγγραφέα.

Και κείνος, ανταποκρίθηκε σ’ αυτήν με όλο του το πάθος Ζήσανε ερωτευμένοι,Voltaire et Gabrielle Émilie Le Tonnelier de Breteuil, marquise du Châtelet au château de Cirey, 1737 Francesco Algarotti σύντροφοι, εραστές, φίλοι και συνεργάτες επιστήμονες, στον πύργο που της παραχώρησε ο σύζυγός της για να μείνει με τον Βολταίρο, τον πύργο Le château de Cirey Situé, διακόσια πενήντα χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι. Ο πύργος ήταν εγκαταλελειμμένος και ανακαινίστηκε από αυτήν και τον Βολταίρο..

Στην εικόνα, ο Voltaire και η Gabrielle Émilie Le Tonnelier de Breteuil, marquise du Châtelet με φόντο τον πύργο château de Cirey, 1737 Francesco Algarotti

Δείτε τον πύργο château de Cirey σήμερα:

Le château de Cirey Situé en Haute-Marne à environ 250 km de Paris, le château de Cirey a été fortement marqué par la présence de Voltaire 1734

         Σαν εκείνη πέθαινε,  στα σαράντα τρία της χρόνια, στις 10/9/1747, μετά από τις συνέπειες της τέταρτης γέννας της στις 4/9/1747, κατά την οποία απέκτησε μια κόρη, καρπό της ερωτικής της σχέσης με τον ποιητή Jean François de Saint-Lambert, εκείνος ο Βολταίρος ήτανε δίπλα της,  μαζί με τον σύζυγό της που τον είχε καλέσει στον πύργο Château de Lunéville όπου εκείνη άφησε την τελευταία της πνοή..

        Κάποτε η Εμιλύ έγραψε, μεταξύ άλλων, προς τον Φρειδερίκο τον Μεγάλο, Βασιλιά της Πρωσσίας, μιλώντας για τον εαυτόν της:

“Είναι δικαίωμά μου, να ‘ μαι όλα όσα κάνω, όλα όσα λέω, όλα όσα φαίνομαι. Μπορεί να υπάρχουνε μεγαλύτεροι μεταφυσικοί ή φιλόσοφοι από μένα σε γνώσεις, αν και δεν τους έχω γνωρίσει. Επίσης όμως είναι τρωτοί άνθρωποι, με τα ελαττώματά τους και τουλάχιστον σ’ αυτό τον τομέα δεν υστερώ από κανένα τους…»

         Και εκείνος, ο Βολταίρος,  που είχε αποδεχθεί οτι εκείνη τον υπερέβαινε στα θέματα των μαθηματικών και της φυσικής και που την θαύμαζε απεριόριστα, είπε για κείνη, την αγαπημένη του, σ’  ένα του ποίημα:

The Divine Émilie
by Voltaire

Here’s a portrait of my Émilie:

She’s both a beauty and a friend to me.
Her keen imagination is always in bloom.
Her noble mind brightens every room.
butft3

She’s possessed of charm and wit,
Though sometimes shows too much of it.
She has, I assure you, a genius rare.
With Horace and Newton, she can compare.

Yet, she will sit for hours and hours
With people who bore her
And card-playing gamblers.

voltaire_alzire_bauche_epitre

Δείτε: και : https://eee.uci.edu/clients/bjbecker/RevoltingIdeas/emilie.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.