Οι ανεμώνες


Με την γραφή  του ποιητή Tomas Trantromer,  του ποιητή που , μεταξύ άλλων, είπε:

 “Το μόνο που θέλω να πω αστράφτει απρόσιτο”

ΑΝΕΜΩΝΗ 205  

«Τίποτε πιο απλό απ’ το να σε μαγεύουν. Είναι από τα πιο παλιά τεχνάσματα της γης και της άνοιξης: οι ανεμώνες. Είναι κατά κάποιο τρόπο αναπάντεχες. Ξεπετάγονται μεσ’ απ’ το περσινό θρόϊσμα σε παραμελημένα μέρη, όπου ποτέ δεν πέφτει το βλέμμα σου. Φλέγονται και αιωρούνται, πράγματι αιωρούνται, εξ αιτίας του χρώματος. Το έντονο μενεξεδί και μπλε χρώμα τους δεν έχει κανένα βάρος  τώρα.

ΑΝΕΜΩΝΗ 203

Εδώ βασιλεύει έκσταση, αλλά χαμηλών τόνων. “Καριέρα”- άσχετο!” Εξουσία” και “δημοσιότητα”- γελοίο! Διοργάνωσαν βέβαια μεγάλη δεξίωση πάνω στην Νινευί., “έκαναν φασαρία και μεγάλο σαματά”. Ψηλοτάβανα – πάνω από όλα τα κεφάλια κρέμονταν κρυστάλλινοι πολυέλαιοι σαν όρνια από γυαλί.

Αντί για ένα τέτοιο παραστολισμένο και θορυβώδες αδιέξοδο οι ανεμώνες ανοίγουν ένα μυστικό πέρασμα που βγάζει στην πραγματική γιορτή, όπου επικρατεί νεκρική σιωπή.”aniflow-03

BIBLIA_thumb[2] Σημειώσεις:

α) Είναι το καταχωρούμενο ένα κείμενο του μεγάλου Σουηδού Νομπελίστα ποιητή Τούμας Τρανστρέμερ (Tomas Tranströmer ) υπό τον τίτλο “ Οι ανεμώνες” σε μετάφραση από τα Σουηδικά του Βασίλη Παπαγεωργίου και περιλαμβάνεται στην Ελληνική έκδοση του βιβλίου του με τον τίτλο “ ΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ”.

              β) Η αναφορά στην Νινευί και  ¨έκαναν φασαρία και μεγάλο σαματά” είναι χωρίο από το “Χρονικό του Ερικ” το  οποίο περιγράφει μουσική εκτέλεση.

              γ) Το “Χρονικό του Ερικ” “Erikskrönikan “ είναι το αρχαιότερο σουηδικό λογοτεχνικό κείμενο των αρχών του 14ου αιώνα ( κατά τους περισσότερους μελετητές γράφτηκε μεταξύ των ετών 1320 και 1335) στο οποίο πρωταγωνιστούν Σουηδοί βασιλιάδες και ευγενείς.

             δ) Οι υπέροχες φωτογραφίες με τις ανεμώνες είναι του φίλου μου Γιώργου Παπαδόπουλου και τον ευχαριστώ πολύ!

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Οι ανεμώνες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.