Οι τελευταίοι αρχαίων κόσμων: Arhuacos


Arhuacos, Aruacos, ICA, Ijca ή Bintuk: Επιζήσασα ινδιάνικη φυλή πληθυσμού 16.000 ατόμων. Ζει στην βόρεια Κολομβία στα δάση της οροσειράς Sierra Nevada σε μια κοιλάδα αναμεσίς πέντε ποταμών. Κινδυνεύει η επιβίωσή της από τους Κολομβιανούς σήμερα!arhuacoΟι Arhuacoς, γνωστοί και ως ICA, μιλάν’ την δική τους γλώσσα μα και Ισπανικά. Είναι βαθιά πνευματικός λαός και έχουν την δική τους μοναδική φιλοσοφία. Πιστεύουν σ’ έναν Δημιουργό ή Μεγάλο Πατέρα που ονομάζουν Kakü Serankua, ο οποίος προκάλεσε τους πρώτους Θεούς και τα υλικά ζώντα πράγματα.Οι άλλοι «Πατέρες» όπως ο ήλιος και οι χιονισμένες βουνοκορφές και οι άλλες «μητέρες», όπως η γη και το φεγγάρι. Θεωρούν πως η οροσειρά της Sierra Nevada de Santa Marta είναι ο ομφαλός της γης.
ArhuacosΗ Φύση και η κοινωνία γι αυτούς είναι ως μια ενότητα που διέπεται από ένα απλό Ιερό Νόμο αμετάβλητον, προϋπάρχοντα, πρωτογενή και ισχύοντα για τον καθένα και για το καθετί. Ο Κόσμος μπορεί να υπάρχει ή να πάψει να υπάρχει αλλά ο Ιερός αυτός Νόμος συνεχίζει να διέπει και να κυβερνά χωρίς να αλλοιώνεται.
Αυτός ο συμπαντικός Νόμος Kunsamü αντιπροσωπεύεται από ένα αγόρι, τον Mamo Niankua.
Αυτός ο φυσικός Νόμος είναι μια εξήγηση για την προέλευση των πραγμάτων και την εξέλιξή τους, την ισορροπία τους, την συντήρηση και την αρμονία τους, οι οποίοι και αποτελούν τους βασικούς στόχους και τον λόγο ύπαρξης του Mamo, την πνευματική αυθεντία στην κοινωνία των Arhuacos.
Κάθε Mamo ή Mamü επιλέγεται μεταξύ διαφόρων υποψηφίων αγοριών ηλικίας από 8-10 ετών, τα οποία θα εκπαιδευθούν για μια περίοδο τουλάχιστον 9 ετών μέχρι 15 χρόνια, και τότε κατά την λήξη της 9ετούς εκπαιδεύσεως τους είναι ελεύθερα να επιλέξουν αν θέλουν να συνεχίσουν και για την επομένη περίοδο.
Αυτά τα παιδιά εξειδικεύονται σε ορισμένες γνώσεις, όπως στη φιλοσοφία, στην Ιερό του δόγματος, στην Ιατρική και στην πρακτική στην Κοινότητα ή ως μεμονωμένοι σύμβουλοι. Η επιρροή τους είναι καθοριστική στην κοινωνία τους.
Το 1916 οι Arhuacos ζήτησαν από την Κυβέρνηση της Κολομβίας δασκάλους για να μάθουν να διαβάζουν και να γράφουν και επίσης να σπουδάζουν μαθηματικά.
Η Κυβέρνηση, όμως, αντ’ αυτών που ζήτησαν, τους έστειλαν τους Capuchin Friars, οι οποίοι απαγόρευσαν στα παιδιά να μαθαίνουν για τον πολιτισμό τους και στην συνέχεια εγκατέστησαν ένα καθεστώς τρόμου καθώς πήραν τα παιδιά τους  και τα απομάκρυναν από τον φυσικό τους τόπο βάζοντας σε ορφανοτροφεία.
arhuaco-indians-in-columbiaΑπό το σημείο αυτό και μετά ξεκίνησε ένας μεγάλος διωγμός για αυτήν την φυλή, με μεθοδευμένη προσπάθεια αλλοτρίωσης της θρησκείας τους, των πιστεύω τους, με βίαια εισχώρηση και κυρίευση της γης τους και αργότερα το 1975
όταν οι στρατιωτικοί άρχισαν να καλλιεργούν στα εδάφη του μαριχουάνα. Μετά δημιουργήθηκαν λόγω της φτώχειας και του διωγμού τους, άλλα προβλήματα από την εκ μέρους τους καλλιέργεια της φυσικής κοκαΐνης, κάτι που οι διεθνείς έμποροι εκμεταλλεύθηκαν για την παραγωγή χημικής τέτοιας και ο τόπος τους έγινε πεδίο μάχης αντιμαχομένων φατριών. Η Ιστορία συνεχίζεται..

blu

haus-01Ένα μικρό σημείωμα από μένα, την γράφουσα:

Ο κόσμος μας, εδώ στην μικρή μας γη, είναι πολύ μεγάλος, μα, πιστεύω, οι πιο πολλοί από μας είμαστε κλεισμένοι στον μικρόκοσμό μας  με τείχη γερά  και ορθωμένα  σε ύψη  δυσθεώρητα σε  πολλούς άλλους και πολλά  άλλα απ’ έξω του. Εντός των τειχών μας  γινόμαστε ακόντες ή εκόντες, δέκτες επιλεγμένων και ελεγχόμενων πληροφοριών και “ιστοριών¨ από εκείνους που τις επιλέγουν χωρίς εμάς ,για μας. Ακατάπαυστη η ροή τους.. Ξερά και χλωρά μαζί, σημαντικά και ασήμαντα ανάκατα..ψεύτικα κι αληθινά κι αναληθή  σε σωρούς στοιβαγμένων πληροφοριών.Εν αδυναμία ο νους  μας να τις επεξεργαστεί, να διακρίνει αναμεσίς τους εκείνα που θα ήθελε..

Έτσι, και στον αιώνα της πληροφορικής , όπως γινόταν άλλως τε και στα πρότερα ιστορικά χρόνια  για  άλλους λόγους και με άλλους τρόπους και μεθόδους, άλλοι είναι εκείνοι που επιλέγουν το για ποιούς και το για το τι θα μάθουμε εμείς οι δέκτες…Άλλοι είναι εκείνοι που επιλέγουν για τον ορισμό του σημαντικού και του ασήμαντου, του αληθούς και του αναληθούς..

Κι είμαι κι εγώ αναμεταξύ των πολλών, εντός των τειχών..

Και  είναι τόσα που συμβαίνουν γύρω μας , κάμποσο πιο μακρυά μας,, τόσα πολλά σε πολλούς και άλλα τόσα σε λίγους…

Κι υπάρχουν αναμεσίς όλων αυτών  των απέξω κι εκείνοι οι ελάχιστοι,  οι εναπομείναντες  των άλλοτε κραταιών και πολυπληθών αρχαίων φυλών και όσα συμβαίνουν σε αυτούς τις μέρες μας.

Είναι  αυτοί, οι λιγοστοί, οι μοναδικοί επιζήσαντες άλλων χαμένων πολιτισμών

Είναι αυτοί οι ελάχιστοι, που όσο ζουν και υπάρχουν, κρατάνε αναμμένη την δάδα ανιστόρητων χρόνων  του πολιτισμού τους και  της ανθρώπινης ύπαρξης σ’αυτούς.

Γι αυτούς τους “τελευταίους των Μοϊκανών” απανταχού της γης’ είπα να γράψω πέντε αράδες σε τούτο το ιστολόγιο σε μια γωνία του.. Σε μορφή σημειώσεων και μόνο..Για μένα, κυρίως, για να θυμάμαι έτσι πως υπάρχουν, και  γιατί με ενδιαφέρει να συνεχίσουν να υπάρχουν.., ίσως και για σας  που τις διαβάζετε αυτές τις γραμμές.

Κάπου αλλού και όχι εδώ,  εφ’ όσον ενδιαφέρεσθε,  θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για κείνους τους ελάχιστους, τους τελευταίους των ημερών μας ..Με αυτές τις σκέψεις είπα να αρχίσω  αυτό το αφιέρωμα με τους Arhuacos, τους επιζήσαντες απογόνους της κάποτε κραταιάς ινδιάνικης φυλής.

6 σκέψεις σχετικά με το “Οι τελευταίοι αρχαίων κόσμων: Arhuacos

 1. στηρίζω αυτό το νέο σου αφιέρωμα. Δεν είναι πως αποτελώ μέρος αυτών των ανθρώπων που θαυμάζουν ή μένουν με το στόμα ανοιχτό, διαβάζοντας για τέτοιους πολιτισμούς, όμως πάντα βρίσκω ενδιαφέρον να μαθαίνω για αυοτύς.
  Καλό ξεκίνημα στο ταξίδι σου, λοιπόν :[

  Μου αρέσει!

  1. Καλησπέρα φίλε μου! Σ’ευχαριστώ!Το θέμα για μένα, πέρα από τα άλλα, είναι η ανοχή της ύπαρξης της διαφορετικότητας από κείνους που αυτοαποκαλούνται σύγχρονοι και στο όνομα του πολιτισμού που πρεσβεύουν πως φέρουν, καταστρέφουν κάθε τι άλλο που δεν υπακούει στους δικούς τους κανόνες…
   Ζήσε και άσε και τον άλλον να υπάρχει..Αυτό πιστεύω, αυτό υποστηρίζω.
   Κι είναι που η ύπαρξη έχει να κάνει όχι μόνο με την ζωή αυτή καθαυτή αλλά και με τις αξίες, τα ήθη και τα έθιμα, τις παραδόσεις , ή και την θρησκεία των άλλων.

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.