2012: Πρωτοχρονιά μακρύ χειμώνα


fthinoporo-sti-rosia
The colour of the blossom amongst the snow is lost. At least let out your scent so folk know you’re here.

 

christmastreesanimatedape4

     Χτες,  μεσάνυχτα και ένα, μες στην σιωπηλή νυχτιά της πόλης που μένω, αχνακούστηκε το σφύριγμα  της σειρήνας ενός καραβιού κάπου στο βάθος του σκοτεινού ορίζοντα..

    Κάπου, ένα καράβι σήμαινε τον ερχομό του νέου έτους, τα άλλα μειναν’ να σωπαίνουν στο σκοτάδι..Πάνω στο  παλιό κάστρο της πόλης ένα δυο πυροτεχνήματα ανέμισαν στον ουρανό και σβήσανε στο λεπτό πριν καν λάμψουν..κι ΄έπειτα σιωπή..

     Ερημιά στην πόλη..και σιωπή.

     Έτσι, η κατά τα άλλα λαλίστατη και γλεντζέδικη  πόλη μου υποδέχτηκε τον νέο χρόνο..

    Εν σιωπή  ..Και  ήταν  η φωνή της  σιωπής τούτης που κανε μεγάλο κρότο μέσα μου.. Είναι ο χρόνος ο νέος που ξεκίνησε από τα μεσάνυχτα και κάτι,  αυτός που και  σηματοδοτεί την αρχή ενός μακρύ χειμώνα για τούτο τον τόπο και για μας που ζούμε σ’ αυτόν.. Έτσι λένε οι επαΐοντες και αυτοί που μας σύρανε ως εδώ.. 

  Ανεμική η σιγολαλιά του Προέδρου της Δημοκρατίας την επομένη.. “ Σαν να διέκρινα μια αχνή ελπίδα στο ύφος του τεχνοκράτη”..είπε..εννοώντας τον πρωθυπουργό της χώρας που ώρισαν οι άλλοι..“Κι όταν ένας τεχνοκράτης αφήνει να διακριθεί ένα χνάρι ελπίδας”..πρόσθεσε μετά… “κάτι λέει αυτό”…. . έτσι προσπαθώντας  μέσα στον ψίθυρο και αναμεσίς των σιωπών του,  να δώσει ένα στίγμα ελπίδας και σε μας τους άλλους , τους αποκάτω από τα ψηλά.. “.. Ίσως, να υπάρχει ελπίς..ήταν το μήνυμα ..

     Λίγο μετά,  στις μεστές ώρες της μέρας της Πρωτοχρονιάς μια γυναίκα απέναντί  μου- κει που μιλάγαμε πάνω στα δύσκολα και στα δυσοίωνα πράγματα των καιρών  στον τόπο μας – γύρισε και μου είπε αυτή την κουβέντα φεύγοντας..

Από τούτο τον καιρό και στον καιρό που θαρθεί  ο καθένας μόνος του θάναι και μαζί με όλους τους άλλους κάτω από το ίδιο βάρος, μα ο καθένας μοναχός..”

         Και έμεινε η κουβέντα της, στην σκέψη μου να φέρνει τον χιονιά να σκεπάζει τα πάντα κάτω από το λευκό του στρώμα.. κι ήρθε και θυμήθηκα τα λόγια ενός φινλανδέζικου χριστουγεννιάτικου τραγουδιού, σαν πως το άκουσα σε αυτό το video..

“ Το χρώμα του ανθού αναμεσίς του χιονιού έχει χαθεί

τουλάχιστον, άσε απέξω το άρωμά σου,

ώστε φίλε, να ξέρω ότι είσαι εδώ..”

xrxinatrpoikx7

Στο ξημέρωμα του μακρύ χειμώνα  που μας περιμένει, στο χέρι μας είναι πιστεύω, να’μαστε αντάμα και όχι ο καθείς μοναχός.

        Κι είναι αυτό που εύχομαι σε όλους μας τούτη την χρονιά.. Πάνω από όλα υγεία και μαζί ας  απλώσουμε ο ένας στον άλλον τα χέρια για τα δύσκολα που θαρθούν .. και ο χειμώνας όσο μακρύς και νάναι θα περάσει..Και τ’ αρώματα που θα αφήσουμε έτσι  ενωμένοι και ανασαίνοντας στην βαρυχειμωνιά θάναι τόσο δυνατά που θα φτειάξουν μετά την πιο όμορφη Άνοιξη.

Καλή χρονιά σε όλους!

Με την αγάπη μου.

4 σκέψεις σχετικά με το “2012: Πρωτοχρονιά μακρύ χειμώνα

 1. Απαλή σαν χάδι παρηγοριάς ..η γραφή σου ! ! ! ! !
  Δεχόμαστε τις ειδήσεις που μας πουλάνε και μαζεύουμε ένα πλούσιο απόθεμα σε υποσχέσεις και ελπίδες περιμένοντας κάτι καλλίτερο…….

  Τις καλλίτερες και σε σένα ΕΥΧΕΣ ! ! !
  ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ! ! ! ! !

  Μου αρέσει!

 2. Θάλεια γλυκειά μου την καλησπέρα μου και τις εγκάρδιες ευχές μου για μια καλή χρονιά για σένα και τους αγαπημενους σου.Σ΄ευχαριστώ για τα αλά σου λόγια..Παρηγοριά;; Χμ..Των Ελλήνων οι Κοινότητες φτειάχνουν άλλο γαλαξία..κάπως έτσι δεν το λέει ο Σαββόπουλος;Στα δύσκολα που ήδη περνάμε και δυστυχώς στα πιό δύσκολα που αναμένονται, η μόνη ελπίδα είναι η ομόνοια, η σύμπνοια και η αλληλοκατανόηση που καλούμαστε να δείχνουμε ο ένας προς τον άλλον.
  Ουτοπιστικό το θεωρείς για την σημερινή κοινωνία την Ελληνική; Μπορεί , αν την δούμε σε ευρεία μεγάθη. Αν όμως προσπαθήσουμε στα μικρά από τα μικρά, δηλαδή από την σχέση του καθενός μας με τους γύρω μας στην καθημερινότητά μας, μπορεί να είναι εφικτή πραγματικότητα.Και άρα ο λόγος μου , ας είναι να μην τον λές «παρηγορητικό» αλλά εν δυνάμει ικανό να ισχύει..Μςε την ελπίδα πα΄ντα και..συν Αθηνά και χείρα κίνει.Φιλιά!!!!

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.