Το ψάρι Puffer και το μυστήριο των «crop circles» στον πυθμένα του Αρχιπέλαγους Ryukyu


Καλημέρα! Και μια όμορφη Κυριακή για όλους μας, με ένα αλλιώτικο θέμα.Ελπίζω να το βρείτε ενδιαφέρον, όπως εγώ.
dablo-001

      Η αρχή έγινε  φέτος τον Σεπτέμβρη,  όταν  ενας  70 χρονος (!)  Ιάπωνας φωτογράφος, μέλος  Φωτογραφικής εταιρείας Φυσικών επιστημών στην Ιαπωνία,  ο Yoji Ookata  κατά τις  υποβρύχιες εξερευνήσεις του στον βυθό της θάλασσας του νησιού Amami Ōshima των νησιών  Amami (ορ. φωτογραφίες) στο Αρχιπέλαγος Ryukyu (Ρίου Κίου) της Ιαπωνίας, παρατήρησε στον αμμουδερό πυθμένα της σε βάθος 80 ποδών επαναλαμβανόμενα κυκλικά γεωμετρικά  ανάγλυφα σχήματα. Το όλο αρχιτεκτόνημα είχε διάμετρο 6,5 ποδών! Έμεινε άναυδος  γιατί δεν είχε δεί ούτε είχε ακούσει ποτε κάτι παρόμοιο.

       Ενα μυστήριο είχε μόλις ανακαλυφθεί που κέντρισε τους επιστήμονες του χώρου μα και ολάκερο τον κόσμο που έμαθε γιαυτό το φαινόμενο. Και η λεπτομερέστερη παρατήρηση άρχισε.

mystery-4

         Και τότε, μέσω των φωτογραφικών καμερών,  είδαν ένα μικρό  ( 15 εκατοστών) αρσενικό ασημένιο ψαράκι, το αποκαλούμενο puffer,  να διανοίγει μεσα από την άμμο διόδους σχηματίζοντας ανάγλυφους κύκλους -σαν κορυφογραμμές-  πάνω της. Το παρατηρούσαν επί εξι μέρες..Τόσο έκανε για να ολοκληρώσει το έργο του και δούλευε ακόπιαστα και αδιάκοπα να το ολοκληρώσει. Στο κέντρο που έχει μια διάμετρο

puffer-crop-circle

mystery-5

   Κι ο δημιουργός

επί

τω έργω!!!

      Και μιας και ο,τι συμβαίνει έχει κάποιο λόγο- αυτός είναι ο κανόνας-

 μην θαρρείτε πως τρελλάθηκε το αρσενικό ψαράκι επί έξι μερόνυχτα να εργάζεται για να φτειάξει αυτό το έργο..Οχι, Ο λόγος τόσου κόπου… χμμμμ είναι το θηλυκό!!! (Ναι , και εδω συμβαίνει, οχι μόνο στα δίποδα δηλαδή)    Για να προσελκύσει , το λοιπόν , την θηλυκιά puffer  του, το αρσενικό προετοιμάζει τον χώρο για την σκοπούμενη γονιμοποίηση της.  Στο κέντρο θα τελειωθεί η γονιμοποίηση. Η παράξενη γραμμή που διασχίζει το κέντρο έχει μάλλον την σημασία  της ένδειξης του σημείου της ωοτοκίας!“  Εμ πως!

       Στην συγκεκριμένη περίπτωση που παρατήρησαν ο εν λόγω Ιάπωνας φωτογράφος με την λοιπή ομάδα του, παρατήρησε οτι αφού ολοκλήρωσε το αρσενικό το έργο του , το ή και άλλα θηλυκά τον περίμεναν να εμφανισθεί την επομένη νωρίς το πρωι. Τότε μονο φανερώθηκαν και τα θηλυκά! Το αρσενικό δάγκωσε το μάγουλο του ενός θηλυκού και σε ένα με δυο δευτερόλεπτα μετά συνέβη και η ωοτοκία! (Ούτε κίμυνο να προλάβεις να πείς, δηλαδήΓελαστούλης )

 Η στιγμή της ωοτοκίας των puffers

 Δείτε και την φωτογραφία  του Yoji Ookata προς πλήρη απόδειξη του..                             συντελεσθέντος  εγκλήματοςΓελαστούλης)

Περαιτέρω παρατήρηση αποκάλυψε ότι θηλυκά ψάρια puffer  προσελκύονται από τα αυλάκια και ραβδώσεις για να βρούν το δρόμο τους κατά μήκος τουσκοτεινού βυθού προς τα αρσενικά ψάρια puffer προκειμένου να ζευγαρώσουν και να γεννήσουν τα αυγά στο κέντρο του κύκλου.

blu

BIBLIA_ Πηγές μου και τινα περαιτέρω:

  • Εδώ είναι η θέση  της νήσου Amami Ōshima του συμπλέγματος των νησιών Αmami στο Αρχιπέλαγος Ρίου Κίου :

Location_of_the_Ryukyu_Islands

Εδώ είναι η ιστοσελίδα του Yoji Ookata : http://ookatayouji.amaminchu.com/ και  δίπλα  η εικόνα τουyouji_okata

(Μαλλον κατά πολύ νεώτερος είναι στην φωτό!)

  • Για το είδος του ψαριού δείτε : http://en.wikipedia.org/wiki/Tetraodontidae
  • Ειδικότερα περί του ψαριού puffer, το οποίο θεωρείται ως ένα από τα πιό δηλητηριώδη πλάσματα του κόσμου- με δηλητήριο σχεδόν ισοδύναμης τοξικότητας με εκείνου του χρυσού βάτραχου (golden poison dart frog) το δηλητήριο του οποίου μπορεί να σκοτώσει ακαριαία  τουλάχιστον 10 ενήλικες άντρες, δείτε , αν θέλετε και:
  • Οτι αυτή η τόση τοξίκότητα του ψαριού δεν εμποδισε βέβαια τους Ιάπωνες και λοιπούς Νοτιοασιάτες να τον θεωρούν εκλεκτό μεζέ και να τον θηρεύουν ως κα σήμερα για να τον σερβίρουν ως εκλεκτή λιχουδιά σε πολυτελή εστιατόρια! Το ψάρι αυτό οι Ιάπωνες το γνωρίζουν με το όνομα ‘fugu’ !

-puffer-fish   

http://www.travelblog.org/Asia/Japan/Okinawa/Camp-Kinser/blog-305533.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.