Στην Παραμονή των Χριστουγέννων


ΔΕΝΔΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΙΝΟΥΜΕΝΟ

      Θέλησα να γράψω κάτι για την μεγάλη αυριανή γιορτή.. Διάβασα  έτσι πολλά για την ιστορία της μέρας, ξεκινώντας από τα απώτατα ιστορικά  και προχριστιανικά χρόνια ως τις μέρες μας για μας τους Χριστιανούς και για τους άλλους, αλλού.. Πολλά βρήκα, ποικίλα κι όλα ενδιαφέροντα..Κι έπειτα, είπα να τα μεταφέρω στο χαρτί σήμερα την παραμονή των Χριστουγέννων..

      Μα την ώρα τούτη άλλο δεν συλλογιέμαι από το τι έκανα πέρισυ την μέρα αυτή, την επόμενη την γιορτινή και την παράλλη.. Μοναχά μέρες γιορτής δεν ήσαντε τούτες..Τις πέρασα έξω από ένα θάλαμο εντατικής , μετά από το ενα νοσοκομείο στο άλλο, με την ψυχή σφιγμένη, όπως οι γροθιές μου..Για να κρατήσω όλο αυτό που ζούσα και εκείνο που θαρχόταν..

      Ο θάνατος είναι αναπότρεπτος..Μέσα στην φύση των όντων και των πραγμάτων..Ολα μα όλα έχουν χρόνο λήξεως, έμβια και πραγματα. Το στοιχείο της προσωρινότητας ως κύριο χαρακτηριστικό της ανθρώπινης ύπαρξης σε τούτο τον κόσμο, αξίωμα.

      Ναι, μου το χαν μάθει αυτά, τα ’βλεπα γύρω μου,  ήρθαν και οι καιροί που τα έζησα στην ανάσα τους την στερνή κι άλλοτε.  Μα, ο κάθε θάνατος,  η κάθε απώλεια αγαπημένου , προσφιλούς, γνωστού ή άγνωστου βιώνεται τόσο διαφορετικά οχι μόνον για κείνον που φεύγει μα και για μας που μένουμε πίσω και μένουμε να βλέπουμε, να ακούμε, να νοιώθουμε..

     Θυμάμαι, κάποτε, χρόνια πριν, που  άκουγα την μαγνητοφωνημένη συνομιλία των αστυνομικών που ανέφεραν τον θάνατο εκείνης..Την είχαν βρεί και ήταν νεκρή..Ακουγα τον διάλογό τους και η ψυχή μου είχε παγώσει. Ηταν εκείνη η αδιαφορία που αναδυόταν μεσα αό τις συλλαβές τους..Οικείος ο θάνατος γαυτούς..Αδιάφορος..Αδειο λευκό, ψυχρό..Τι κι αν ήταν για παιδί..Και , μάτωσα γιατί την αγαπούσα. Πέρασαν μήνες πολλοί για να μπορέσει το μυαλό , η ψυχή μου, να χωρέσει αυτό που χε συμβεί..Πολύς ο θυμός, ο πόνος και τόσο αργά, σταλαγματιά σταλαγματιά  μες στον καιρό, ο χρόνος για την αποδοχή.. Εκείνος ο θάνατος, ήταν απρόσμενος, αιφνίδιος, αλλαξε τα πάντα σε μια στιγμή, ανέτρεψε την φυσική ακολουθία της ζωής..

      Πέρισυ. ήταν αλλιώς..Ο Θάνατος ήρθε και πάλι σιμά μου, σ’ άλλον αγαπημένο μου. Μα, αυτήν την φορά περπάτησε αργά αργά.. Κι όμως δεν τον γνώρισα, είχε σημάδια, δεν ήσαν γνώριμα όμως για μένα..Μέχρι που μου τα είπαν κείνοι που τα’ ξέραν.  Τούτη τη φορά ο θάνατος δεν ήταν αιφνίδιος, κράτησε την σκιάδα του πάνω μας για καιρό.. Κι έτσι , καθώς ερχόταν πιό κοντά όλο και πιό κοντά, γεύτηκα την πίκρα του, είδα την ανημπόρια μας μπροστά του κι όλα τούτην την φορά μες στης σιωπής το σπάραγμα κι όχι με τον αλλαλαγμό της άλλης.

      Εδώ, πέρισυ, ο θάνατος  ήρθε σαν φυσική συνέπεια της ακολουθίας της ζωής.. Μα,  ο χώρος που μ’ αφήσαν κι οι δυο, πολύς και άδειος ως τα σήμερα..

744321xrptzy9kjwcu7

      Αύριο, γιορτάζουμε την γέννηση, για την ακρίβεια μια αναγέννηση. Εκείνη του Πνεύματος και της Αγάπης που αυτή η γέννηση συμβολίζει. Γιατί Εκείνος αυτό ήταν, είναι. Πνεύμα κι Αγάπη..Καλώς ναρθεί για τον καθένα μας και για όλο τον κόσμο.

Ήταν πολύς ο σπαραγμός από την σπορά του θανατικού  σε όλο τον κόσμο τούτη την χρονιά..Οι άνθρωποι λες κι γίναν θεριά ανήμερα και ‘μοβόρικα. Ο ένας εναντίον του άλλου, μες στην τρέλλα έξω από λογική, έξω από αγάπη και  από συμπόνοια.. Που χώρος γι’ αγάπη, γι’ ανθρωπιά..

Μίσος κι έχθρα κι εκδίκηση και πόλεμος και φωτιά..και πείνα . Τα σημάδια του θανάτου, καθώς απλώνονται γύρω μας στον κόσμο, έχουν γίνει γνώριμα, καταντούν να γίνονται και οικεία….Και μεις αδειανοί, άχρωμο λευκό, πνεύμα ψυχρό..από την αδιαφορία..

      Μακάρι, η γέννησή Του να φέρει πάλι στον κόσμο κάτι από την Αγάπη του, κάτι από το Πνεύμα του ..Ίσως, τότε σταματήσει το μεγάλο Κακό..κι η ψυχή μας γευτεί την γλυκύτητα της Αγάπης και γιομίσει ο χώρος απ’αυτήν ξανά και το Πνεύμα τ’ ανθρώπινο στραφεί πάλι στα ψηλά, κει που είναι του φυσικού του νάναι..

image002wa8

Εύχομαι σε όλους σας, Καλά Χριστούγεννα! 

Advertisements

One thought on “Στην Παραμονή των Χριστουγέννων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s