naive art από την Ελληνίδα του Καναδά Katerina Mertikas.


      Μ’ αρέσει η τέχνη naive. Έτσι, χάρηκα πολύ, όταν εστιάζοντας σε ένα ζωγραφικό πίνακα αυτής της τέχνης, ανακάλυψα την Ελληνικής καταγωγής ζωγράφο  Katerina Mertikas  που θριαμβεύει με τα έργα της στον Καναδά.

Artist Katerina Mertikas receives her community builder award from Michael O'Byrne, co-chair of volunteer recognition on United Way Ottawa's campaign cabinet.

      Γεννημένη στην Τρίπολη της Αρκαδίας η Κατερίνα Μερτίκα, μετανάστευσε με την οικογένειά της το 1960 πρώτα στο Μόντρεαλ του Καναδά και μετά στην Οττάβα. Εκεί, όντας αυτοδίδακτη, άρχισε να ζωγραφίζει την χαρά της ζωής μέσα από τις στιγμές των παιδιών. Δείτε μερικά από τα έργα της:

our sumner viewKATERINA MERTIKAS

Οι πίνακές της είναι γιομάτοι από χρώματα. Έντονα χρώματα, του κόκκινου, του κίτρινου, του γαλανού.

KM0017MertikasKATERINA MERTIKAS

Χρώματα της χαράς, της ενέργειας, χρώματα της ζωής! Με τα  παιδιά να’ ναι τα κυρίαρχα στα έργα της.

Μα δεν είναι υπέροχες ζωγραφιές; Από αυτές που σου ζεσταίνουν την ψυχή; Δεν αναδίδουν τον αυθορμητισμό και την αφέλεια της παιδικής ηλικίας;

Artist Katerina Mertikas

Είναι από αυτές τις ζωγραφιές της τρυφερότητας που σου δείχνουν την Ομορφιά των στιγμών σε κοινωνίες πολιτισμού 

KATERINA MERTIKAS

      Απ’ αυτές τις ζωγραφιές που σε κάνουν να χαμογελάς και σε γιομίζουν γλύκα.

1.-blu_thumb.gif

      Έτσι, ένοιωσα εγώ, τουλάχιστον, σαν είδα την δουλειά της.Και, απ’ ο,τι διάβασα, αυτήν την ομορφιά την είδαν και πολλοί άλλοι. Το 1989 ήταν η χρονιά που η Κατερίνα Μερτίκα παρουσίασε την πρώτη της έκθεση  στην Ville Saint Laurent. Τα έργα της χαρακτηρίζονται  ως naive εξπρεσσιονιστικού γένους, στα βήματα της Anna Mary Robertson, («Grandma») Moses, της εξωτικής ζούγκλας του Henri Rousseau και των γυναικών της Ταϊτής του  Paul Gauguin. Και, ότι με τα έργα της αυτά  προσπαθεί να μεταφέρει στον κόσμο το μήνυμα της αγάπης της ειρήνης, της αθωότητας και της φιλίας.

      Η ίδια έχει δηλώσει: “I love vivid colours. I love the feeling the painting creates within me—especially when depicting children in all their joys and excitement. I try to capture the special, happy moments in our daily lives on every canvas I paint.” «Αγαπώ τα ζωντανά χρώματα Λατρεύω την αίσθηση της ζωγραφικής που δημιουργεί μέσα μου, ειδικά όταν απεικονίζει παιδιά σε όλες τις χαρές και τον ενθουσιασμό τους. Προσπαθώ να συλλάβω τις ιδιαίτερες, ευτυχισμένες στιγμές στην καθημερινή μας ζωή σε κάθε καμβά που ζωγραφίζω.»

       Το έργο της Κατερίνας επιλέχτηκε από τις Hallmark και την UNICEF  για τις κάρτες, σφραγίδες και τα ημερολόγιά της προκειμένου να βοηθήσει τη συγκέντρωση κεφαλαίων για τους φιλανθρωπικούς σκοπούς τους. Είναι η πρώτη ζωγράφος που έχει επιλεγεί και από τις δυο εταιρείες. Έχει επίσης τιμηθεί με «Γυναίκες με Διάκριση» βραβείο στην κατηγορία των τεχνών το 1999 και εξελέγη Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας Τεχνών, της οποίας προΐσταται ο Πρίγκιπας Φίλιππος του Εδιμβούργου και έχει λάβει και πολλές άλλες διακρίσεις όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω..

      Σήμερα,  η  Katerina Mertikas θεωρείται διεθνώς αναγνωρισμένη ζωγράφος. Τα κατάφερε και συνεχίζει. Οι Τριπολιτσιώτες, ιδιαίτερα, πρέπει να’ ναι περήφανοι για το γέννημα του τόπου τους. Και, δικαίως.

      Η ίδια, σε συνεντεύξεις της,  έχει τονίσει ότι είναι Ελληνίδα μετανάστρια από την Τρίπολη.  Και, ότι εκεί, η  United Way  παρέχει πολλές υπηρεσίες στους νεοεισερχόμενους- και το Κοινοτικό Κέντρο βοηθάει με τον τρόπο του , επίσης..

Είδατε στον Καναδά;; Εδώ η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της ή τα διώχνει έξω από τον τόπο τους….

Δείτε και σχετικώς : https://www.ottawacommunitynews.com/news-story/4126891-south-ottawa-artist-recognized-for-community-spirit-artwork-united-way-surprises-katerina-mertikas/#.UkSIUB-uLoB.gmail

Εδώ, η ιστοσελίδα της: http://katerinamertikas.com/

και εδώ μπορείτε να δείτε και τα βραβεία που η Τριπολιτσιώτισσα μετανάστρια στον Καναδά, έχει λάβει ως τα τώρα: http://www.twac.ca/katerina-mertikas/

KM0018Mertikas-1030x806 (1)

1. blu

                                         Αντε! Και σε ανώτερα από την πατρίδα σου, Κατερίνα!

Να σε χαιρόμαστε!

Εμείς από δω και οι απανταχού Έλληνες ή όσοι νοιώθουν ως Έλληνες!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s