AlterEgo: To άκουσμα της σκέψης -“speak silently”


Μια νέα επιστημονική ανακάλυψη! Βαρυσήμαντη!

Στις 4 Απριλίου του 2018 οι ερευνητές του MIT (Massachusetts Institute of Technology*) ανακοίνωσαν ότι έχουν εφεύρει μια συσκευή που μπορεί να ακούει τις σκέψεις σου, δηλαδή να μετασχηματίζει σε λέξεις ο,τι σκέφτεσαι σιωπηλά!!

Arnav Kapur

Η συσκευή αποτελείται από δυο πράγματα : Από μια φορητή συσκευή και το σχετικό σύστημα πληροφορικής- έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή ή ένα ψηφιακό κινητό τηλέφωνο!

Η φορητή συσκευή φοριέται στο κεφάλι και περιέχει ηλεκτρόδια. Δείτε την στην εικόνα! Τα ηλεκτρόδια ανυψώνουν και “σαρώνουν”τα νευρομυϊκά σήματα της γνάθου και του προσώπου που ενεργοποιούνται από εσωτερικές λέξεις – δηλαδή από τις σκέψεις σου ή αλλιώς, από  την εσωτερική σου φωνή και λόγο σαν να λέμε- δηλ. λέξεις που δεν τις εκφράζεις μιλώντας ει μη μόνο τις σκέπτεσαι μιλώντας τες από μέσα σου- και που δεν μπορούν να εντοπιστούν από το ανθρώπινο μάτι. Τα νευρομυϊκά αυτά σήματα, στην συνέχεια τροφοδοτούν ένα σύστημα εκμάθησης μηχανών που έχει εκπαιδευτεί για τη συσχέτιση συγκεκριμένων σημάτων με συγκεκριμένες λέξεις.. Αυτό επιτρέπει στο ακουστικό να ενεργεί ως μικρόφωνο για έναν υπολογιστή χωρίς πραγματικά να πάρει τους ήχους. Εν τω μεταξύ, ένα ζεύγος ακουστικών αγωγών οστού μεταδίδει ήχους από τον υπολογιστή στον φορέα που παρακάμπτει τα συνήθη κανάλια και πηγαίνει κατευθείαν στο εσωτερικό αυτί μέσω των οστών της γνάθου και του κρανίου.

Με άλλα λόγια, η φορητή αυτή συσκευή παρακολουθεί  τα ηλεκτρικά σήματα, τα οποία ο εγκέφαλος κανονικά στέλνει στις φωνητικές χορδές, στέλνει αυτές τις πληροφορίες σε έναν υπολογιστή, πχ σ’ ενα smartphone  και αυτός- αυτό το τηλέφωνο-  επικοινωνεί απαντώντας σου..εν σιωπή …Et, voilà !!!

Η τεχνολογία του μέλλοντος γεννήθηκε!!

Τις σκέψεις σου δεν τις ξέρεις μόνο εσύ πλέον. Οι άλλοι μπορούν να μάθουν τι σκέφτεσαι είτε το θέλεις, είτε όχι. Φτάνει να φορέσεις ή να σου φορέσουν την φορητή αυτή συσκευή και να σε συνδέσουν με ένα κομπιούτερ!!

Υπάρχουν, βέβαια, όπως έμαθα, δυο κουμπιά στην συσκευή. Τα πρόσθεσαν μετά. Το ένα είναι για τις σκέψεις σου και το άλλο για τις λέξεις που εσύ θέλεις να στείλεις στις φωνητικές σου χορδές αλλά δεν τις μιλάς. Όταν, λοιπόν, θέλεις να ακούσεις τις σκέψεις σου εσύ ή οι άλλοι που εσύ επιλέγεις,  πατάς το κουμπί “internally vocalizing”,» αλλιώς πατάς το κουμπί “speak silently” για να στείλεις τις λεκτικές σκέψεις που εσύ πάλι επιλέγεις, στον υπολογιστή. Μάλιστα! Ποιός πατάει το κουμπί, λοιπόν..

Τύφλα νάχει  ορός της αλήθειας, άσε το αμφίβολο τεστ πολυγράφου, ξέχνα και τα αρχαϊκά τα βασανιστήρια!!!

..Θες σώνει και καλά να σου πει κάτι κάποιος ή να μάθεις αν σου λέει την αλήθεια; Μπες στο μυαλό του!! Μπορείς!

https://www.livescience.com/57556-cia-releases-declassified-stargate-files.html,

https://www.livescience.com/62382-mit-mind-control-headset.html,

Για δείτε πράγματα και θάματα!

Μα τα θαυμαστά δεν τελειώνουν εδώ, αρχίζουν μοναχά.  Αν όσα είπα παραπάνω είναι μέρος των αρνητικών, υπάρχουν τόσα υπέροχα, τόσα θετικά και χρήσιμα που μπορούν να συμβούν χάρις σε αυτή την συσκευή!!!

Με τις λέξεις που σχηματίζεις στο μυαλό σου, δίνεις την εντολή στο κινητό σου, ας πούμε, για να σου πει ποιό πχ. είναι το αποτέλεσμα μιας μαθηματικής πράξης που θέλεις, για να σου απαντήσει σε ερωτήματά σου- όπως ρωτάμε κάτι γράφοντάς το στις μηχανές αναζήτησης στον υπολογιστή μας- και βέβαια για να “συνομιλήσεις” με κάποιον χωρίς να όμως να μιλάς χρησιμοποιώντας την φωνή σου και χωρίς να χρησιμοποιείς τα χέρια σου!

Πως απαντάει ο υπολογιστής στα ερωτήματα ή στις εντολές σου; Απλά και σιωπηλά στέλνοντάς σου ηχητικά σήματα στο μυαλό σου μέσω των ηλεκτροδίων που είναι συνδεδεμένος μαζί σου! Μια εντελώς σιωπηλή επικοινωνία ενός ανθρώπου με τον υπολογιστή και τ΄ ανάπαλιν.

https://www.newscientist.com/article/mg23731723-300-mind-reading-headset-lets-you-google-just-with-your-thoughts/

Φαντασθείτε κάποιον που έχει χάσει τις φωνητικές του χορδές, κάποιον που δεν μπορεί να αρθρώσει λόγο, κάποιον που δεν έχει χέρια…πως αυτή η συσκευή θα υποκαταστήσει τα όργανα που του λείπουν για να επικοινωνήσει.

Καταπληκτική εφεύρεση!!

Εφευρέτης του όλου συστήματος, πρωτοστάτης στην δημιουργία και ανάπτυξή του στο MIT Media Lab, ο νεαρός της φωτογραφίας. Λέγεται Arnav Kapur!  O μόλις εικοσιτριάχρονος Arnav Kapur, Ινδός, είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στο MIT Media Lab, προερχόμενος από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαντ (Harvand) όπου εκεί εργαζόμενος ως ερευνητής είχε εφεύρει, μεταξύ άλλων πολλών και θαυμαστών, την νέα πλατφόρμα για τη μέτρηση των επιπέδων των ανθρώπινων γονιδιακών εκφράσεων, σε μια προσπάθεια εκδημοκρατισμού του γονιδιακού προφίλ.

κουκουβάγιαΑπό την σελίδα του MIT Media Lab:  At the Fluid Interfaces group, he is working on human-machine integration in a complementary symbiosis such that computing becomes a natural extension of our own cognition, and in turn building the next generation of personal computing platforms.

Το πρόγραμμα αυτό ονομάστηκε από τον Arnav Kapur, “AlterEgo” και μιλώντας γι’ αυτό αυτός είπε, μεταξύ άλλων:

“The motivation for this was to build an IA device — an intelligence-augmentation device.Our idea was: Could we have a computing platform that’s more internal, that melds human and machine in some ways and that feels like an internal extension of our own cognition?”’

Το κίνητρο γι ‘αυτό ήταν να οικοδομήσουμε μια συσκευή IA – μια συσκευή αύξησης της νοημοσύνης’ ‘Η ιδέα μας ήταν: Θα μπορούσαμε να έχουμε μια πλατφόρμα πληροφορικής που να είναι πιο εσωτερική, που να συγχωνεύει τον άνθρωπο και την μηχανή με κάποιους τρόπους έτσι ώστε η μηχανή να αισθάνεται σαν μια εσωτερική επέκταση της δικής μας γνώσης;’

http://news.mit.edu/2018/computer-system-transcribes-words-users-speak-silently-0404

https://www.cbsnews.com/news/mit-media-lab-where-tomorrows-technology-is-born/

«We basically can’t live without our cellphones, our digital devices,” says Pattie Maes, a professor of media arts and sciences and Kapur’s thesis advisor.But at the moment, the use of those devices is very disruptive. If I want to look something up that’s relevant to a conversation I’m having, I have to find my phone and type in the passcode and open an app and type in some search keyword, and the whole thing requires that I completely shift attention from my environment and the people that I’m with to the phone itself. So, my students and I have for a very long time been experimenting with new form factors and new types of experience that enable people to still benefit from all the wonderful knowledge and services that these devices give us, but do it in a way that lets them remain in the present.”

Αυτά προς το παρόν και ες αύριον τα σπουδαία..

Τι λέτε;;;

1.-blu_thumb.gif

Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Media Lab της Μασαχουσέτης, ένα διεπιστημονικό ερευνητικό εργαστήριο που προωθεί την τεχνολογία μέσω δημιουργικών ιδεών, ακόμη και εξωπραγματικών. Ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80 ως μια προσπάθεια συγχώνευσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των τεχνών, το Εργαστήριο Μέσων ενημέρωσης έχει πλέον επεκταθεί με περισσότερους από 200 μεταπτυχιακούς φοιτητές, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να ονειρεύονται, να σχεδιάζουν και να σχεδιάζουν τις ιδέες τους, ανεξάρτητα από το πόσο υπερβολικές είναι ή εξωπραγματικές φαίνεται να είναι.

7 σκέψεις σχετικά με το “AlterEgo: To άκουσμα της σκέψης -“speak silently”

 1. Συναρπαστικά, όμορφα και συνάμα τρομακτικά όλα αυτά, Βεατρίκη. Καταλήγουμε σ’ αυτό που λέει ότι δεν φταίει το μέσο, αλλά ο τρόπος χρήσης του. Κι ο άνθρωπος δυστυχώς δεν έχει καλό σκορ σε αυτό…
  Κατατοπιστικότατη και άκρως ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου! Σε χαιρετώ! 🙂

  Αρέσει σε 2 άτομα

 2. Καλημέρα σου! Συμφωνώ μαζί σου.Τρομάζει, συνήθως, το κάτι καινούργιο. Και, είναι και ο τρόπος χρήσης του, ναι..Θάχει πολυποίκιλλες εφαρμογές αυτή η εφεύρεση..Αν πρόσεξες σε ένα σύνδεσμο που έβαλα στο κείμενο, η CIA έχει ήδη ενδιαφερθεί και πειραματίζεται από χρόνια πάνω σε τέτοια σχετικά θέματα..Και όχι μόνον αυτή. Ήδη έχουν δει, πόσο απαραίτητη μπορεί να είναι και για την λειτουργία της στο στρατό και ειδικά σε περίπτωση πολέμου..Δεν θα σταματήσουμε, όμως, την εξέλιξη στο όνομα του φόβου μας. Έτσι εκτιμώ σε σχέση με τέτοια ή παρόμοια θέματα. Η ζωή θα έχει άλλη όψη, ίσως πολύ πιο θετική. Αναλόγως της χρήσεως, βέβαια. Πάντως, εκείνο το εργαστήριο στο MIT, είναι πραγματικό φυτώριο επιστημονικής μελέτης, ανακαλύψεων και εφευρέσεων..Χαρισματικά παιδιά υψηλής νοημοσύνης γίνονται δεκτά σε αυτό, σαν τον νεαρό Ινδό..Αν ρίξεις μια ματιά στο τι έχει επιτύχει και εφεύρει πριν τα 23ου χρόνια θα πάθεις..Είχα γνωρίσει κάμποσα χρόνια πριν, δυο ελληνόπουλα τότε, νεαρά παιδιά που εργάζονταν, τουλάχιστον στον χρόνο που συνομίλαγα μαζί τους, ως ερευνητές σε αυτό το κέντρο έρευνας. Μου μίλαγαν, θυμάμαι για τις μελέτες τους και τις έρευνες τότε πάνω στα νανοσώματα- στην νανοτεχνολογία. Τι να σου πω! Διαμάντια παιδιά. Με ήθος και με μια αθωότητα που με εξέπληξε ευχάριστα. Με καθάρια σκέψη. Κι ήταν και ντροπαλά, ίσως συνεσταλμένα, θυμάμαι, απέναντί μου, δεν ξέρω ακόμη το γιατί..

  Αρέσει σε 2 άτομα

 3. Τι καλά που αποφάσισα να σε επισκεφτώ σήμερα Βεατρίκη, έτσι διάβασα και αυτή την εκπληκτική ανακάλυψη που όπως πολύ σωστά γράφεις:
  «Φαντασθείτε κάποιον που έχει χάσει τις φωνητικές του χορδές, κάποιον που δεν μπορεί να αρθρώσει λόγο, κάποιον που δεν έχει χέρια…πως αυτή η συσκευή θα υποκαταστήσει τα όργανα που του λείπουν για να επικοινωνήσει». 😉
  Τώρα, μη περιμένουμε πως δεν θα την εκμεταλλευτούν και μερικοί μερικοί και αυτό όχι πάντα για το καλό της ανθρωπότητας! 😦
  Έχει όντως παρατηθεί πως αυτά τα χαρισματικά πλάσματα, έχουν ήθος και είναι ντροπαλά!
  Ένα μεγάλο ευχαριστώ τους οφείλουμε, όπως και σε σένα που μας πληροφόρησες! 😛
  ΑΦιλιά πολλά πολλά με τα «καλώς σε βρίσκω» ! (Α=Αληθινά) 🙂

  Αρέσει σε 1 άτομο

  1. Καλώς όρισες Στεφανία! Η κοινωνία που ήδη ζούμε, αλλάζει με αλματώδεις ρυθμούς κάθε μέρα. Σε μερικά χρόνια ο κόσμος μας θάναι αλλιώτικος. Οι υπολογιστές και η εξέλιξη της επιστήμης σ΄αυτούς- δες και τα ρομπότ που ήδη χρησιμοποιούνται αντικαθιστώντας ανθρώπους- θα είναι αφάνταστα χρήσιμα στους ανθρώπους. Η ανησυχία που ήδη εκφράζεται από πολλούς έγκειται στο κατά πόσον εμείς οι άνθρωποι θα μπορέσουμε να ελέγξουμε τους εαυτούς μας σε σχέση με τις μηχανές για να μην κυριαρχήσουν πάνω μας αλλά να μείνουν μόνο ένα εργαλείο που θα χρησιμοποιούμε. Χτες ήμουν σε μια ενημέρωση όπου παρεμπιπτόντως έμαθα οτι γίνεται τώρα, την ώρα που μιλάμε μεγάλη συζήτηση για το κατά πόσο οι υπολογιστές μέλλεται να υποκαταστήσουν τους δικαστές στις δικαστικές τους αποφάσεις.. Ήδη οι μηχανές (υπολογιστές αυξημένης νοημοσύνης) χρησιμοποιούνται ήδη ως κύρια επιβοηθητικά των δικαστών ή και δικηγόρων σε μερικές πολιτείες των ΗΠΑ μα και στην Ευρώπη.. Σε πολλές περιπτώσεις- για την Αμερική ξέρω ως τα τώρα- υποδεικνύουν στον ποινικό Δικαστή το είδος της ποινής, την έκτασή της, το αν ο κρατούμενος θα αφεθεί ελεύθερος ή όχι και με πόσο ποσό ύψους εγγύησης.. Αργότερα , αραγες, αν δεν προσέξουμε, θα καταλήξουν οι υπολογιστές να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο δικαστή και να μας δικάζουν εκείνες;;
   Ήδη έχει τεθεί το θέμα και υπήρξε και επίσημο αίτημα οι υπολογιστές υψηλής νοημοσύνης να αποκτήσουν νομική προσωπικότητα..Για δες!
   Με το καλωσόρισμα, σε ευχαριστώ που μου ‘λυσες και την απορία. Δεν ήξερα οτι αυτό που είδα στα παιδιά είναι από τα κοινά χαρακτηριστικά των ιδιοφυών χαρισματικών ανθρώπων.. Θα χαρώ να τα λέμε!

   Αρέσει σε 1 άτομο

 4. Όποια και να είναι η εξέλιξη των υπολογιστών Βεατρίκη μου, αναρωτιέμαι αν θα καταφέρουν να φτιάξουν έναν υπολογιστή που θα δακρύζει βλέποντας ένα ηλιοβασίλεμα! 😉
  Προσωπικά με ανησυχεί η μελλοντική εξέλιξη, γιατί όσο οι υπολογιστές θα αντικαθιστούν τα χέρια των ανθρώπων, τόσο οι άνθρωποι ψυχολογικά θα υποφέρουν και οι φαρμακοβιομηχανίες θα πλουτίζουν από τα «τελευταίας τεχνολογίας αντικαταθλιπτικά! 😦
  Μεγάλη κουβέντα ανοίξαμε!
  Καλή μας Κυριακή! 🙂

  Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Manić Teodora

Al cielo.. e niente di meno!🌈

Lignes invisibiles

- Passing through the Αrts, culture and civilization, nature and human

Αλίκτυπο

Aegri somnia

Eat Dessert First Greece

Πολιτισμικά, ταξιδιωτικά, κοινωνικά, ιστορικά, γαστρονομικά και γλυκά θέματα σε μία αλλιώτικη ιστοσελίδα!

Παίζω και μαθαίνω

Πώς να γίνει η μάθηση πιο διασκεδαστική

tasty life

tasty ways for soul & body

ricettario coroloni Fabio

Super ricette da tutto il mondo

Kiss the reader

A book is a dream you hold in your hand

Beauty On The Duty

Let's find beauty in everything

Katerina Christou Art of Writing

Φίλες και Φίλοι σας καλωσορίζω στην ιστοσελίδα μου. Με λένε Κατερίνα και ασχολούμαι με την συγγραφή άρθρων. Σε αυτή την ιστοσελίδα μπορείτε να διαβάσετε και να δείτε άρθρα μου, ενημερωτικού και ψυχαγωγικού περιεχομένου.

Food Junkie not junk food

a bilingual food blog

A little 'beat' of knowledge

Τόλμησε να γνωρίζεις - Have the courage to use your own intelligence!

Jessica's Nature Blog

https://natureinfocus.blog

το λεξικό της μιας λέξης

του Αντώνη Ψάλτη

Αρέσει σε %d bloggers: