Εάλω η Πόλις….


Τι μεγάλο Κακό είναι τούτο..

Δεν μας έφτανε η ανέχεια, οι αυτοκτονίες συμπολιτών μας από απελπισία λόγω του οικονομικού αφανισμού, δεν μας έφτανε η αναγκαστική μετανάστευση των παιδιών μας για μια καλύτερη τύχη σε άλλα κράτη, δεν μας έφτανε η φτώχεια μας, οικονομική και πνευματική,  δεν μας έφτανε η καταρράκωση της Εθνικής μας περηφάνειας, το ξεπούλημά της μαζί και της γης μας σε ξένους, δεν μας έφταναν τόσα και τόσα άσχημα και δυσβάσταχτα που ζούμε και βλέπουμε, έχει ρθεί από καιρούς και και το θανατικό σ’ ανθρώπους και ζωντανά...

Με τα πρωτοβρόχια της χρονιάς που μας πέρασε, να οι νεκροί οι πνιγμένοι από τα μπαζωμένα ρέματα και οι υπεύθυνοι ακόμη στις καρέκλες τους..ατιμώρητοι, όπως είθισται στην χώρα..Και πρόβλεψη καμμιά να μην επαναληφθεί το κακό..Κι εμείς ο λαός της ξεχνά..μέχρι τις επόμενες πλημμύρες με τα πρωτοβρόχια..Στο μεταξύ θα έχουν οι πολλοί ξαναψηφίσει εκείνους τους ‘άρχοντες” της Πολιτείας που τίμησαν και τιμούν τους ατιμώρητους..Και το Κακό θα διαιωνίζεται..

Εκεί, βέβαια, στους πνιγμούς και στις καταστροφές της γης και των περιουσιών των συνελλήνων από τις πλημμύρες, δεν μπορούμε να ρίξουμε το φταίξιμο σε ξένους..Το κεφάλι μας το κλούβιο φταίει και το ανεύθυνο των αξιωματούχων της, που οι ίδιοι εκλέγουμε για να παθαίνουμε τα ίδια κάθε τόσο..

Ήρθε και το φετινό το καλοκαίρι; Με τον πρώτο άνεμο, την πρώτη ζέστη, να  κι οι εμπρησμοί, πολλαπλοί και στοχευμένοι. Έτσι λένε ως τώρα οτι είναι..Ενέργειες κάποιων σκοπούμενες σε βάρος της γης μας, της περιουσίας μας και τώρα αδίστακτα και αδιάκριτα κατά των ζωών των συμπολιτών μας..

Μπορούμε να το ρίξουμε το φταίξιμο στους ξένους; Μπορούμε..

Οι Τούρκοι άλλως τε το παραδέχτηκαν ρητά και επίσημα κάποτε..Εμείς σας κάψαμε τότε Έλληνες, είπαν…..

Και ο λαός μας τι έκανε μετά γιαυτό;; Συνέχισε και συνεχίζει να βλέπει μετά περίσσιου πάθους τουρκικά σίριαλ στις  Ελληνικές τηλεοράσεις του, να αγοράζει τούρκικα εισαγόμενα προϊόντα μετά μανίας, να κάνει τουρισμό στην γείτονα για τα δερμάτινα και τα άλλα….Κοντή η μνήμη, βλέπετε..

Ντροπή σε μας και σε όσους μας προμηθεύουν με αυτά..Μπορούσαμε και μπορούμε, βέβαια, να πούμε όχι..Αλλά δεν το έχουμε πει..Δίπλα στους καμμένους και στα καμένα και οι διαφημίσεις για τα τούρκικα..

Από τα τότε έως τα σήμερα, η πατρίδα μας καίγεται. Και φοβάμαι, ούτε αυτή η τωρινή δεν θάναι η τελευταία..Μέχρι να μείνει κρανίου τόπος.. Τόσο τακτό το φαινόμενο των εμπρησμών. Κάθε μα κάθε καλοκαίρι τα τελευταία κάμποσα χρόνια καίγεται η γη μας, τα βουνά μας τα δάση μας, οι περιουσίες μας σε στεριά και σε νησιά της χώρας μας..Άλλοτε πολύ, άλλες λιγότερο..Κατακάηκε ο τόπος μας..

Μπορούμε να το ρίξουμε το φταίξιμο και σε μας τους ίδιους; Και πάλι μπορούμε ..

Κάναμε τίποτε, στον βαθμό που εξαρτάται από μας, τους Έλληνες, για την αποτροπή ή την μείωση της έκτασης των πυρκαγιών;; Α! Μπα!!

Και να που τώρα κάηκε η γης μας και μαζί της πήρε στην κόλαση της φωτιάς και πολλούς ανθρώπους, συμπολίτες μας.  Άλλοι καήκαν ζωντανοί, άλλοι πνιγήκαν από τις αναθυμιάσεις κι άλλοι πνιγήκαν στις θάλασσες προσπαθώντας να ξεφύγουν από την λαίλαπα της φωτιάς. Και ψάχνουν και για άλλους.. Και το καλοκαίρι τούτο μόλις ξεκίνησε..Γύρευε τι θα πάθουμε τους επόμενους καυτούς του μήνες..

Και πρόβλεψη καμμιά για την αποτροπή, την ελαχιστοποίηση του κακού από τους δήθεν υπεύθυνους άρχοντες του τόπου τούτου, εδώ και χρόνια αυτό….Ωχ αδελφέ!!

Τι μεγάλο Κακό, όμως,  είναι τώρα ετούτο!! Τόσοι πολλοί οι νεκροί εκεί στον οικισμό του Μάτι…. Εγκλωβισμένοι όλοι τους χωρίς καμμιά διέξοδο διαφυγής, σε ένα τόπο άναρχα δομημένο και υπέρ το δέον πυκνοκατοικημένο, με παράταιρα στενούς δρόμους και πολλά παραπλανητικά αδιέξοδα, με κλειστές τις προσβάσεις στις ακτές από τις οικοδομές πάνω στον αιγιαλό και σε όλο σχεδόν το μήκος του, και κυρίως, χωρίς καμμιά προηγούμενη ενημέρωση για εκκένωση..Ανάψανε και καήκανε ζωντανοί σα λαμπάδες μόνες κι άλλες αγκαλιασμένες. Γέροι και νέοι και παιδιά και ζωντανά..

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Εθνικός ο θρήνος …Και ακόμη οι σημαίες να κατεβούν μεσίστιες..

Τι περιμένουν άραγε γιαυτό οι της Πολιτείας; Τι περιμένει ο κάθε δήμος αυτής της χώρας;;; Για να πενθήσουμε ως χώρα, ως τόπος; Ακόμη πιο πολλούς νεκρούς- καμένους και πνιγμένους;;; Θα έχουμε, λένε, και άλλους..Ίσως τριψήφιος ο αριθμός τους..Τι περιμένουνε άλλο; Ακόμη πιο καμένη γης;;

Οι άρχοντες της Πολιτείας, απ’ όσο θυμάμαι,  περί άλλων πάντα τυρβάζανε μέχρι που το κακό- σαν ‘ρχόταν θες από πυρκαγιές εμπρηστικές, θες από πλημμύρες γινόταν δυσβάσταχτο..Τότε και εμφανίζονταν στις οθόνες για να μοιρολογήσουν, να φωνάξουν. Το ίδιο γίνεται και τώρα..Για να ξεχάσουν αυτοί μετά…για να ξεχάσει κι ο λαός ύστερα..Εμείς, ο λαός με την περιβόητη τόση κοντή μας μνήμη..Ντροπή τους!!!Και, ντροπή μας..

Ποιοι καίνε τώρα την Ελλάδα μας; Ποιοι καίνε τώρα τους Έλληνες και τα παιδιά τους;;  Θα μάθουμε; Και αν ναι, θα κάνουμε κάτι γιαυτό;;

Είχα ξαναγράψει κι άλλοτε για τους εμπρησμούς που ταλανίζουν τον τόπο μας..Πολλά τα αίτιά τους για να επιφέρουν αυτό το καταστροφικό αποτέλεσμα… Δείτε σχετικά εδώ, αν θέλετε.

Μήπως και δεν τα ξέρανε τα αίτια οι παλιοί, μήπως δεν τα μάθανε και οι τωρινοί που κυβερνάνε τον τόπο;; Τα αίτια εκεί είναι, υπάρχουν ακόμη, ανέγγιχτα..σαν να είναι αυτά που καίνε για να τα πιάσουν να τα εξαλείψουν, να τα περιορίσουν έστω..

1.-blu_thumb.gif

Τώρα, γιατί ο λόγος μου σήμερα; Πριν καν ‘ρθεί για τα  καλά η επόμενη ημέρα; Πριν κατακάτσει ο κουρνιαχτός; Πριν καν σβήσουν οι πυρκαγιές και μετρηθούν οι νεκροί και οι ζημιές;;

Να, είναι που σήμερα κάποιοι μου είπαν  καλημέρα και με ρωτήσανε αν είμαι καλά.. Πως να είμαι, με τέτοιο θανατικό, απάντησα Και εκείνοι  χωρίς να πουν το κάτι τις,  γυρίσαν’ ανάλαφρα την κουβέντα στα δικά τους τα καθημερινά που μίλαγαν και πριν… Ξαφνιάστηκα.. Θύμωσα μετά.. Κι οι άλλοι, σκεφτόμουν, οι καμμένοι, είναι ακόμη σφιχταγκαλιασμένοι κι άταφοι. Και να, που αυτοί οι απέναντι, κάνουν σαν να μην συνέβη τίποτε…Αχ! Κι είναι που οι κυρ’ Παντελήδες είναι πολλοί.

1.-blu.gif

 Σημείωση γράφουσας : Το άρθρο θα εμπλουτίζεται με νεώτερες κάθε φορά πληροφορίες εδώ στον κορμό του ή στα σχόλια (αναλόγως του μεγέθους και του είδους των πληροφοριών)

29/7/2018: Οφείλω να ζητήσω συγγνώμη και την ζητώ από όλους όσους ήδη διαβάσατε το άρθρο μου αυτό για τον λόγο οτι από σφάλμα μου είχα αναρτήσει αρχικά και στην αρχή του κειμένου μου αυτές τις φωτογραφίες:α) του πυροσβέστη που κρατάει αγκαλιά το παιδί, β)εκείνη του γέροντα με το γατάκι, και γ) της πυρκαγιάς όπως φαίνεται από την θάλασσα, καλόπιστα πιστεύοντας οτι προέρχονται από την συγκεκριμένη πυρκαγιά της 23/7/2018 στην Αττική και στο Μάτι- όπως τις είχα δει δημοσιευμένες στο διαδίκτυο πως δήθεν αντιστοιχούσαν στο εν λόγω συμβάν- ενώ αμέσως μετά διαπίστωσα– με βάση έγκυρες πηγές- οτι δε ήταν έτσι. Οτι, δηλαδή, οι εν λόγω φωτογραφίες προέρχονται από άλλες πυρκαγιές από άλλους τόπους και σε άλλους χρόνους.

Ευθύς αμέσως με το που έλαβα γνώση του λάθους μου, έσπευσα και αφαίρεσα τις φωτογραφίες αυτές, αντικαθιστώντας τες με άλλες που πολλαπλώς διασταύρωσα οτι προέρχονται από τις πυρκαγιές της 23/7/2018, κυρίως από το Μάτι της Αττικής.

Λυπάμαι που πλανήθηκα και με την σειρά μου με αυτήν την συμπεριφορά μου στην άστοχη αναδημοσίευσή τους, αθέλητα παραπλάνησα έστω και επ’ ολίγον και όσους διάβασαν το κείμενό μου αυτό, στον χρόνο που εμπεριείχε αυτές τις λάθος εικόνες.

Νεώτερες ενημερώσεις για το συμβάν:

24/7/2018, ώρα 15.00: Κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος

Εντοπίστηκαν 14 ταυτόχρονες εστίες φωτιάς στην Ανατολική Αττική ..Βέβαιος εμπρησμός σε οργανωμένο σχεδιασμό με την βοήθεια των ακραίων καιρικών συνθηκών, έτσι εκτιμώ! Διατάχθηκε ήδη έρευνα των αιτιών της πυρκαγιάς από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου..

27/7/2018= Σύμφωνα με την εφημερίδα ΕΣΤΙΑ  : Βρέθηκε εμπρηστικός μηχανισμός στην Πεντέλη με «θέα» Ραφήνα και Μαραθώνα και ερωτά αν οι εστίες τής φωτιάς δεν ήταν δέκα τέσσερεις αλλά σαρανταπέντε, όπως «είδαν» τα αμερικανικά «drones»

Να θυμίσω οτι τα αμερικανικά drones τύπου «MQ-9 Reaper» έχουν ως βάση τους το στρατηγείο στην Λάρισα  

25/7/2018 : Οι νεκροί, καμένοι και πνιγμένοι, στον οικισμό Μάτι, ξεπερνάνε ήδη τους 60..

27/7/2018= Οι νεκροί και οι πνιγμένοι έχουν ξεπεράσει τους 84. Άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων (πάνω από 100)

26/7/2018 :Στην πυρκαγιά στο Μάτι αναπτύχθηκαν σε ορισμένα σημεία θερμοκρασίες έως 1600 βαθμών Κελσίου. Έτσι έλιωσαν και οι ζάντες αλουμινίου των αυτοκινήτων που διαθέτουν κράμα τιτανίου .

Το αλουμίνιο λιώνει στους 660 βαθμούς Κελσίου, το τιτάνιο στους 1.660 βαθμούς Κελσίου ενώ  η πλήρης αποτέφρωση του ανθρωπίνου σώματος επέρχεται στους 800-1.000 βαθμούς. Άρα…η στάχτη που έχει καλύψει τον τόπο εμπεριέχει και στάχτη από πλήρως απανθρακωμένους ανθρώπους… 

Εντολή εκκένωσης στο Μάτι δεν δόθηκε ποτέ, ούτε προσχεδιασμός της υπήρχε.. :

26/7/2018: Ο κ. Δήμαρχος  κ. Ψινάκης περί άλλων και δη αναληθών τυρβάζει (πως τάχατες του κάηκε και εκείνου το σπίτι) ενώ ο κοινοτάρχης στο Μάτι Αδάμ Μεγαγιάννης αποποιείται κάθε ευθύνης ή παραλείψεως από την πλευρά του μιλώντας πολεοδομική επάρκεια και για ύπαρξη  στο Μάτι  επαρκών διεξόδων του κόσμου προς την θάλασσα..!!!) 

(Δείτε το είδος των διεξόδων:οι δυο κάτω φωτογραφίες, μετά την δήλωση του κοινοτάρχη)

MATI-DROMAKI.jpg

MATI-DROMAK-NEWS

26/7/2018: Ανέλαβε δράση η Ειδική Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών (Disaster Victim Identification – DVI). Περισσότερα για την ομάδα στα σχόλια..

1.-blu.gif

17 σκέψεις σχετικά με το “Εάλω η Πόλις….

    1. Yes, that is, unfortunately. But this is not the only issue.The 25 people (mothers with their children, old and young) who were burnt by the fire embraced, had no access to the sea. The houses are in line along the coast and their enclosures closed. This is illegal. But who cared? The streets are narrow and the area is densely populated in forest. This is unacceptable! There was no fire protection study and no escape in case of fire .. If these were corrected, there would be no such disaster now.

      Αρέσει σε 1 άτομο

      1. You have a point there,I am with you,it has to do with the rule of law and ethics.Where was the urban design to determine the use of the land and its safe formation?If national authorities fail to properly implement the laws and citizens don’t know their obligations,it all ends up in a vicious circle.
        Who defends the laws in a law-abiding state?A favoured state is characterised by the way they apply the laws.Moreover,ciitizens must not only require the state to secure conditions of good and safe living,they should also contribute to their proper functioning.
        It is so sad,we are supposed we live in a legally constituted state,in communities based on the rule of law.

        Αρέσει σε 1 άτομο

  1. Να σημειώσω εδώ οτι ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ. Ερντογάν εξέφρασε ήδη την λύπη του για τις πύρινες καταστροφές στην χώρα μας και οτι ενωρίτερα ο Τούρκος Υπουργος των Εξωτερικών προσεφέρθη να συνδράμει στην κατάσβεση των πυρκαγιών..
    Αναφορικώς με ο,τι παραπάνω γράφω στο κείμενό μου για την στάση της Τουρκίας σε σχέση με τους εμπρησμούς στα δάση μας, να σας θυμίσω:«Φωτιές» αντίστοιχες με εκείνες των ελληνικών δασών ανάβουν οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος αποκάλυψε πως πολλές από τις πυρκαγιές στα ελληνικά δάση την περίοδο 1995-1997, ήταν αποτέλεσμα εμπρησμών Τούρκων πρακτόρων της ΜΙΤ.}Ο Μεσούτ Γιλμάζ μιλώντας στην εφημερίδα Μπιργκιούν (Birgun) της Τουρκίας, μίλησε για μυστικά κονδύλια τα οποία χρησιμοποιούνται από το τουρκικό κράτος, και αποκαλύπτονται από κάθε απερχόμενο πρωθυπουργό μόνον στο επόμενο. Η Τανσού Τσιλέρ όμως σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό Γιλμάζ, δεν έκανε το ίδιο.

    Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Όλοι οι πρωθυπουργοί, όταν τελειώνει η θητεία τους και έρχεται νέος πρωθυπουργός, τον ενημερώνουν σχετικά με το πού και πώς χρησιμοποιήθηκαν τα μυστικά κονδύλια. Και εγώ ενημέρωσα σχετικά το διάδοχό μου και οι προκάτοχοί μου έπραξαν το ίδιο. Οι Ερμπακάν, Ετσεβίτ και Ντεμιρέλ ενημέρωσαν τους διαδόχους τους για τα μυστικά κονδύλια. Μόνο η Τσιλέρ δεν μοιράστηκε τις πληροφορίες για τη διάθεση μυστικών κονδυλίων την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός. Υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά όπου, πέρα των μυστικών κονδυλίων, όλες οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες. Και κρατικά μυστικά είναι τα σχετικά με την απόπειρα για πραξικόπημα στο Αζερμπαϊτζάν και τα αντίποινα στα δάση της Ελλάδας. Για θέματα όπως για τις δολοφονίες Κούρδων δεν υπάρχει κάτι σχετικό».

    Ήταν η εποχή με τις μεγάλες πυρκαγιές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και της Μακεδονίας, όπου είχαν υπάρξει μεν πληροφορίες στις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες για εμπρησμούς από Τούρκους πράκτορες, αλλά οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σημίτη δεν είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν πιο συγκεκριμένες πληροφορίες.} Από δημοσίευμα της 26/12/2011 της Iefimerida : http://www.iefimerida.gr/news/30157/%CE%BC%CE%B5%CF%83%CE%BF%CF%8D%CF%84-%CE%B3%CE%B9%CE%BB%CE%BC%CE%AC%CE%B6-%CF%84%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%BA%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CF%81%CE%AC%CE%BA%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B5%CF%82-%CE%AD%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CE%B3%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%B1-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%B4%CE%AC%CF%83%CE%B7

    Μου αρέσει!

  2. Επισημαίνοντας οτι δεν δόθηκε ποτέ εντολή εκκένωσης στον οικισμό Μάτι από το αρμόδιο Όργανο που είναι η Πυροσβεστική προς τον αδρανή Δήμαρχο και ότι οι άνεμοι που έτρεχαν την φωτιά είχαν τότε ταχύτητα, το απόγιομα της 23/7/2018 την ιλιγγιώδη ταχύτητα των 120 χιλιομέτρων /ώρα ίσα με 12 και μποφώρ θαλασσης, δηλαδή..
    ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

    Τι συνέβη στο Μάτι.. Από άρθρο του Στέφανου Μυτιληναίου της 24/7/2018 που δημοσιεύτηκε : https://www.tribune.gr/greece/news/article/488633/pos-to-mati-egine-pagida-thanatoy-enas-oikismos-mesa-sta-peyka-dichos-diexodoys-diafygis.html

    Εκατοντάδες πολίτες προσπάθησαν με τα αυτοκίνητά τους να εγκαταλείψουν το Μάτι αλλά εγκλωβίστηκαν σε φριχτό μποτιλιάρισμα στους στενούς δρόμους του οικισμού, που ιδρύθηκε ως παραθεριστικός το 1960 και από το 2000 και μετά πυκνοκατοικήθηκε δίχως κανένα σχεδιασμό, δίχως καμία πρόβλεψη για την ασφάλεια.

    Αναπτύχθηκε όπως και πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας άναρχα, στο «έλα μωρέ», στην «τύχη».

    Και δεν αρκεί που χτίστηκε στην «τύχη» και μέσα στα πεύκα, δεν είχε ούτε διεξόδους διαφυγής. Έτσι όταν ήρθε η φωτιά έγινε παγίδα θανάτου.

    Έγινε παγίδα θανάτου διότι δεν μπορούσε να εκκενωθεί.

    Καθώς ολόγυρα των απελπισμένων ανθρώπων υψωνόταν η κόλαση, με τα πεύκα ως εξαιρετικά εύφλεκτα να «αρπάζουν» με μιας ως δαδιά, με ολόκληρα σπίτια να γίνονται στάχτη μέσα σε λίγα λεπτά και τα μπλοκαρισμένα αυτοκίνητα να αναφλέγονται -μαρτυρίες αναφέρουν ότι τα καύσιμα στα ντεπόζιτα ανατινάζονταν- επικράτησε πανικός.

    Αλλόφρονες κάτοικοι έφευγαν από τα σπίτια τους, οι οδηγοί εγκατέλειπαν τα μποτιλιαρισμένα αυτοκίνητά τους και όλο αυτό το πλήθος κατευθύνθηκε τρέχοντας προς την ακτή, δηλαδή προς τη μόνη διέξοδο που τους είχε απομείνει για να γλιτώσουν τον φριχτό θάνατο στις φλόγες.

    Ποια ακτή;
    Στο Μάτι οι ακτές δεν είναι από παντού ελεύθερα προσβάσιμες.

    Ξενοδοχεία και σπίτια τις κλείνουν με μάνδρες. Είναι η «ανάπτυξη» που είχαν ως πρότυπο το 1960. Να μην υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές.

    Και έτσι, από τη μία στιγμή στην άλλη, εκατοντάδες συνάνθρωποί μας βρέθηκαν να δίνουν αγώνα για τις ζωές τους, των παιδιών τους, των αγαπημένων τους προσώπων, πηδώντας πάνω από φράχτες, τρέχοντας μέσα από ακάλυπτους χώρους και κήπους για να φτάσουν στη θάλασσα.

    Αλλά η πρόσβαση στη θάλασσα ήταν εξαρχής «φραγμένη».

    Ποια θάλασσα;
    Κάτι μικροί κόλποι και βράχια. Που κι αυτοί δεν συνεχίζουν ως κάποια ενιαία παραλία αδιάκοπα κατά μήκος της ακτής, ώστε να μπορούσαν οι άνθρωποι να κινηθούν παραλιακά πεζή ώστε να απομακρύνονταν, επειδή υπάρχουν βράχια και κτίσματα που έχουν οικοδομηθεί στην κυριολεξία μέσα στη θάλασσα και διακόπτουν την όποια παραλία.

    Για αυτό και ο εφιάλτης δεν είχε τελειώσει για όσους έφτασαν και μπήκαν στο νερό.

    Ο μόνος τρόπος για να σωθούν ήταν να τους πάρουν με βάρκες.

    Την ίδια ώρα το «θερμικό φορτίο» που κατέβαινε από τον οικισμό τους ανάγκαζε να χώνουν τα κεφάλια τους μέσα στο νερό για να μην πάρουν φωτιά και οι ίδιοι.

    Πυρομένες λαμαρίνες από αυτοκίνητα και κατασκευές εκτοξεύονταν και τους βομβάρδιζαν. Πραγματική εμπόλεμη ζώνη.

    Βάρκες και σκάφη εθελοντών, που συντονίζονταν από το Λιμενικό, έσπευσαν ήδη από τις 18.00 να περισυλλέξουν τους πυρόπληκτους.

    Όμως οι βάρκες και τα σκάφη δεν μπορούσαν να πλησιάσουν στα ρηχά.

    Είτε γιατί δεν υπάρχουν παραλίες αλλά βράχια, είτε γιατί -ακόμα χειρότερο- τους βαρκάρηδες «έκαιγε» η φωτιά.

    Τα φλεγόμενα 9 μποφόρ είχαν «ανάψει» την ατμόσφαιρα, το λεγόμενο «θερμικό φορτίο» και δεν άφηναν τους βαρκάρηδες να πλησιάσουν πιο κοντά από 50 μέτρα από την ακτή.

    Οι ταλαιπωρημένοι και φοβισμένοι πολίτες, πολλοί με εγκαύματα, έπρεπε να βουτήξουν στη θάλασσα και να κολυμπήσουν προς τις λέμβους.

    Τραυματίες, γέροι, παιδιά, γυναίκες, έπεφταν στη θάλασσα για να δώσουν έναν τελευταίο αγώνα με τα κύματα πριν διασωθούν από τις βάρκες που τους περίμεναν.

    Γονείς με καμένες σάρκες κολυμπούσαν κρατώντας τα παιδιά τους. Να σώσουν τα παιδιά τους.

    Η ευθύνη
    Λέγεται στα τηλεοπτικά κανάλια ότι «το Μάτι δεν υπάρχει πια». Αλήθεια είναι.

    Αλλά υπάρχει μια ακόμα μεγαλύτερη αλήθεια: «Το Μάτι όπως φτιάχτηκε, όπως οικοδομήθηκε, δεν έπρεπε ποτέ να υπάρξει».

    Ήταν εξ αρχής ένα λάθος, ένας οικισμός που ξεκίνησε ως παραθεριστικός το 1960, με τα ανύπαρκτα στάνταρ των τότε ελληνικών καθεστώτων και μετά το 2000 πυκνοκατοικήθηκε.

    Όλα αυτά τα χρόνια κανείς δεν σκέφτηκε το εξής: Εάν αρπάξει φωτιά αυτός εδώ ο τόπος, ο ανάμεσα στα πεύκα, ο δίχως διεξόδους διαφυγής, τι θα κάνουμε;

    Και ναι, οι πρώτοι που έπρεπε να το σκεφτούν ήταν οι δήμαρχοί του.

    Αυτοί που ζούνε στον τόπο και τον γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα.

    Προφανώς και εκ του τραγικού αποτελέσματος κανείς τους ουδέποτε αναρωτήθηκε τι θα γινόταν εάν άρπαζε φωτιά το Μάτι.

    Ή, για να είμαστε ακριβείς, εάν μια ημέρα έφτανε η φωτιά μέσα στο Μάτι. Γιατί η περιοχή έχει γνωρίσει πολλές φωτιές. Μία όμως στάθηκε η μοιραία.

    Η περιοχή της Νέας Μάκρης έχει ζήσει πολλές φωτιές στο παρελθόν και το αυτονόητο θα ήταν να είχαν προνοήσει. Δεν το έκαναν. Ούτε κάποιο σχέδιο είχαν.

    Πεύκο το «καταραμένο δένδρο»
    Οι αρχαίοι Ρωμαίοι έλεγαν το πεύκο «καταραμένο δένδρο» και δεν το επέτρεπαν μέσα στις πόλεις.

    Γιατί γνώριζαν ότι το πεύκο είναι δαδί. Είναι εμπρηστικός μηχανισμός, είναι εγγύηση ότι μια ημέρα θα μας κάψει.

    Πώς εμείς οι νεοέλληνες πειστήκαμε ότι είναι ασφαλές να ζούμε ανάμεσα στα πεύκα, είναι πραγματικά απορίας άξιον.

    Όχι ξανά άλλα «Μάτια»
    Σήμερα θρηνούμε δεκάδες νεκρούς. Αδικοχαμένους ανθρώπους.

    Αφού καταλαγιάσει ο θρήνος, η εθνική οδύνη για το κακό που μας βρήκε, έχουμε μια υποχρέωση. Να μην υπάρξουν άλλα «Μάτια». Ούτε στην Αττική, ούτε πουθενά αλλού στον τόπο μας.

    Να μην υπάρξουν ποτέ ξανά τέτοιες παγίδες θανάτου.

    Σε ό,τι αφορά και τα άλλα θέρετρα που υπάρχουν σαν το Μάτι, όσα δηλαδή «αναπτύχθηκαν» έτσι τις «χρυσές» δεκαετίες του 60 και στα χρόνια της Χούντας, οφείλουμε να τα γκρεμίσουμε και να τα φτιάξουμε ξανά.

    Η μαρτυρία του ιδιοκτήτη του σπιτιού που βρέθηκαν οι 26 αγκαλιασμένοι νεκροί
    Συγκλονίζουν τα όσα είπε ο ιδιοκτήτης του σπιτιού στο Μάτι, στο οποίο βρέθηκαν 26 σοροί θυμάτων της πυρκαγιάς, ανθρώπων που ξεψύχησαν αγκαλιασμένοι.

    «Μπήκαν οι άνθρωποι στο σπίτι, δεν μπόρεσαν να δουν την πόρτα για να κατέβουν στην παραλία και αυτοί είναι που βρέθηκαν αγκαλιασμένοι.

    »Ο κόσμος που κάηκε μέσα στο σπίτι μου, κάηκε γιατί δεν υπάρχει ένα σχέδιο από που να φύγουν σε ανάλογη περίπτωση», είπε μιλώντας στον Realfm, ο κ. Φράγκος.

    «Το σπίτι μου έχει πρόσβαση στην παραλία με σκάλες, κάποια κοπέλα προσπάθησε να πηδήξει από τον γκρεμό και τη χάσαμε», πρόσθεσε.

    Όπως είπε μάλιστα, «οι πρώτοι 25 άνθρωποι που είμαστε μαζεμένοι και συντεταγμένοι, σώθηκαν όλοι.

    »Οι επόμενοι που ήρθαν και από τον καπνό δεν είδαν την πόρτα, αυτοί είναι που βρέθηκαν αγκαλιασμένοι, κάηκαν όλοι».

    «Όλος αυτός ο κόσμος που κάηκε ήταν γιατί δεν υπάρχει ένα σχέδιο σε περίπτωση ανάλογη, από πού θα φύγουν».

    Σοκαριστική όμως είναι και η μαρτυρία του κ. Ποταμιάνου, στον οποίο ανήκει το διπλανό οικόπεδο:

    «Δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη πρόσβαση στην παραλία εκτός από σπίτι του κ. Φράγκου. Ήταν φρίκη.

    »Άκουγα τις φωνές των ανθρώπων να καίγονται και λέω κάποιος να μου κλείσει τα αυτιά», δήλωσε ο κ. Ποταμιάνος

    «Τα περισσότερα σπίτια έχουν πρόσβαση στην παραλία αλλά είναι κλειστές οι μάντρες», πρόσθεσε.

    Ήταν κλειστές οι μάνδρες. Ο δήμαρχος της περιοχής πρέπει να είναι έτοιμος να δώσει λόγο για αυτό το έγκλημα. Και θα δώσει.

    Δείτε σε χάρτη τους δρόμους παγίδες στο Μάτι, δηλαδή τους δρόμους αδιέξοδα:

    Το Μάτι έχει μόνο ένα δρόμο που βγαίνει στη Λεωφόρο Μαραθώνος. Αυτός ο δρόμος «έκλεισε» από μποτιλιάρισμα και μετά από τη φωτιά που κατέβαινε. Οι συμπολίτες μας δεν είχαν καμία διαφυγή και στράφηκαν στη θάλασσα. Η πρόσβαση όμως στη θάλασσα είναι κλειστή με μάνδρες. Στον λαβύρινθο του Ματιού, τα τέσσερα κίτρινα βέλη δείχνουν τους δρόμους αδιέξοδα. Φανταστείτε το χάος, την αγωνία, με εκατοντάδες ανθρώπους να τρέχουν να ξεφύγουν και να πέφτουν σε αδιέξοδα. Μόνο οι ντόπιοι ήξεραν από που να πάνε. Όλο αυτό το χάος σε μια αυθαίρετη περιοχή που ήθελε να παριστάνει το τουριστικό θέρετρο.

    Μου αρέσει!

  3. Ομάδες Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών: Οι εθνικές ομάδες αυτές συστάθηκαν με το άρθρο 23 του Νόμου 3448/2006 επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή και «έχουν ως αποστολή την αναγνώριση και ταυτοποίηση των θυμάτων από ατυχήματα, καταστροφές, καθώς και εγκληματικές και τρομοκρατικές ενέργειες».
    Αργότερα, με το άρθρο 12 του Νόμου 3938/2011 επί πρωθυπουργίας Γεωργίου Παπανδρέου τροποποιήθηκε το παραπάνω άρθρο όπως ισχύει έως σήμερα: Αρθρο 23
    «1. Στην Ελληνική Αστυνομία συνιστώνται εθνικές ομάδες με διακριτικό τίτλο «Ομάδες Αναγνώρισης θυμάτων Καταστροφών», οι οποίες έχουν ως αποστολή την αναγνώριση και ταυτοποίηση των θυμάτων από ατυχήματα, καταστροφές, καθώς και εγκληματικές και τρομοκρατικές ενέργειες.

    2. Οι Ομάδες της προηγούμενης παραγράφου αποτελούνται από ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, εμπειρογνώμονες και αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας. Η συγκρότηση τους γίνεται με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και τίθενται σε λειτουργία όταν συντρέξουν περιστατικά της παραγράφου 1. Η διοίκηση των πιο πάνω Ομάδων ανατίθεται σε ανώτερο αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας, με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι Ομάδες Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών μπορεί, με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, να αποστέλλονται στην αλλοδαπή, ύστερα από σχετικό αίτημα.

    3. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη ορίζεται ο αριθμός των Ομάδων Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, τα προσόντα των μελών τους, ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας τους, οι δημόσιες υπηρεσίες που παρέχουν συνδρομή και διοικητική υποστήριξη στο έργο τους, καθώς και κάθε άλλο σχετικό ζήτημα. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη καθορίζεται η αποζημίωση του Αρχηγού και των μελών των Ομάδων, καθώς και ο τρόπος καταβολής της.»

    Στην συνέχεια και με βάση την με αριθμό 5301/4/16-στ – ΦΕΚ 2796/Β/1-10-2014 κοινή υπουργική απόφαση επί πρωθυπουργίας Σαμαρά, έγινε ο καθορισμός του αριθμού των Ομάδων Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, των προσόντων των μελών τους, του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας τους, των Υπηρεσιών παροχής συνδρομής και διοικητικής τους υποστήριξης καθώς και κάθε άλλου σχετικού ζητήματος και ειδικότερα
    συστήθηκε στην Ελληνική Αστυνομία μία (1) Εθνική Ομάδα με διακριτικό τίτλο «Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών (Ο.Α.ΘΥ.Κ.)» όπως ειδικότερα αναφέρεται στην απόφαση, με έδρα την Αθήνα υπαγόμενη διοικητικά στην Διεύθυνση Χειρισμού Κρίσεων της Ελληνικής Αστυνομίας και με αποστολή τη διακρίβωση της φυσικής και νομικής ταυτότητας των θανόντων από ατυχήματα, καταστροφές, εγκληματικές και τρομοκρατικές ενέργειες στις περιπτώσεις που ο αριθμός των θανόντων προσεγγίζει ή υπερβαίνει τους τριάντα (30) και δεν αντιμετωπίζεται με τις διαδικασίες που προβλέπονται στο «Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών».
    Η Ομάδα αυτή ενεργοποιείται – και ασκεί την αρμοδιότητά της υπό πλήρη ή με μερική σύνθεση όταν οι ειδικότερες ανάγκες και συνθήκες του περιστατικού/συμβάντος το απαιτούν, ύστερα από απόφαση του Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία εκδίδεται και κατόπιν αιτήματος των Αρχηγείων του Λ.Σ.ΕΛ.ΑΚΤ. ή του Πυροσβεστικού Σώματος για περιστατικά/συμβάντα για τα οποία έχουν αρμοδιότητα.
    Η Ομάδα παρεμβαίνει κατά τη φάση της αντιμετώπισης (άμεσης κινητοποίησης επέμβασης) του περιστατικού/συμβάντος αφού έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες προνοσοκομειακής περίθαλψης και διακομιδής τυχόν τραυματιών από τον τόπο του περιστατικού/συμβάντος.
    ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
    Τότε, από το 2014 και μετά, η ομάδα αυτή εξοπλίστηκε με την κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και πέρισυ-αν θυμάμαι καλά- έκανε και ασκήσεις επί χάρτου- Τώρα στην συγκεκριμένη περίπτωση της πυρκαγιάς ενεργοποιήθηκε σε λειτουργία από την Ελληνική Αστυνομία κατόπιν του από 24/7/218 αιτήματος του Πυροσβεστικού Σώματος.

    Μου αρέσει!

  4. Από την «Καθημερινή» της 31/7/2018

    Το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» του Πανεπιστημίου Αθηνών έδωσαν στη δημοσιότητα μια σειρά από επιστημονικά δεδομένα και προκαταρκτικά συμπεράσματα σχετικά με τις πυρκαγιές που έπληξαν την Αττική την 23η Ιουλίου.

    Τα στοιχεία παρουσιάζονται συγκεντρωτικά σε ειδικό δίγλωσσο τεύχος, που έχει ως σκοπό την άμεση ενημέρωση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και του ευρύτερου κοινού. Το πλήρες τεύχος, το οποίο έχει συνταχθεί σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο: https://tinyurl.com/yanzams4.

    Τα συμπεράσματα έχουν αναλυτικά ως εξής (επισημαίνεται ότι καθώς η έρευνα και συλλογή δεδομένων βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, υπάρχει πιθανότητα να μεταβληθούν κάποια συμπεράσματα):

    1. Το φαινόμενο είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση πυρκαγιάς σε ζώνη μίξης δασών οικισμών (wildland urban interface), η οποία έδρασε ως ενεργή πυρκαγιά κόμης. Οι ζώνες αυτές είναι από τις περιοχές με την υψηλότερη πιθανότητα ανθρώπινων απωλειών παγκοσμίως, καθώς και στον ελληνικό χώρο. Υπάρχουν δε πολυάριθμες περιπτώσεις τέτοιων ζωνών στην Ελλάδα.

    2. Κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς οι ισχυροί δυτικοί άνεμοι, ταχύτητας κατά θέσεις και κατά διαστήματα ακόμα και άνω των 90 χιλιομέτρων την ώρα (μεταξύ 17.00-21.00 στις 23/7/18), καθώς και η αλληλεπίδρασή τους με την τοπογραφία της περιοχής διαδραμάτισαν πολύ σημαντικό ρόλο στη γρήγορη μετάδοση της πυρκαγιάς και την εξάπλωσή της προς τα χαμηλότερα υψόμετρα (downslope spread).

    3. Η ταχύτατη εξάπλωση της φωτιάς, συντέλεσε σημαντικά στην ελαχιστοποίηση του διαθέσιμου χρόνου αντίδρασης, γεγονός που συντέλεσε στον μεγάλο αριθμό των θυμάτων.

    4. Με βάση μαρτυρίες που αναλύονται συστηματικά, προκύπτει ότι ο πληθυσμός που βρισκόταν κοντά στην παραλία, τουλάχιστον σε ορισμένες θέσεις, έλαβε πληροφόρηση για το γεγονός ότι η πυρκαγιά προσεγγίζει την ακτή, όχι με τη μορφή έγκαιρης προειδοποίησης από κάποιο φορέα, αλλά από άτομα που εκκένωναν το δυτικότερο κομμάτι του οικισμού Μάτι. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι ο πληθυσμός είχε στη διάθεσή του σχεδόν μηδενικό χρόνο μεταξύ συνειδητοποίησης του κινδύνου και απόφασης αντίδρασης.

    5. Σημαντική εκτιμάται ότι είναι η ιδιαίτερη πολεοδομική διάταξη του οικισμού, η οποία ενήργησε ως «παγίδα» για τον πληθυσμό που προσπάθησε να διαφύγει. Κάποια από τα σημαντικά χαρακτηριστικά του ήσαν: οδοί μικρού πλάτους, πολυάριθμα αδιέξοδα, ιδιαίτερα επιμήκη οικοδομικά τετράγωνα, χωρίς δυνατότητα πλευρικής διαφυγής, απουσία χώρων συγκέντρωσης (π.χ. πλατεία, γήπεδο). Το ρόλο οδού διαφυγής θα μπορούσε να παίξει μια οδός παράλληλη προς την ακτογραμμή αλλά μεγάλου πλάτους, που να μεταβαίνει σε διπλανούς οικισμούς.

    6. Από την έρευνα πεδίου διαπιστώθηκαν ορισμένες αδυναμίες στις κατασκευές με ευαίσθητα σημεία στη στέγη, τα κουφώματα, τους περιβάλλοντες χώρους και άλλα μέρη. Παράλληλα, καταγράφηκε ένας μεγάλος αριθμός κτηρίων που καταστράφηκαν ολοσχερώς.

    7. Ως πρώτη εκτίμηση, παρατηρήθηκε ότι επηρεάστηκαν κυρίως κατοικίες και κτήρια που ήταν υπερυψωμένα ή με ορόφους, με μικρότερες ζημιές στα ισόγεια και στα υπόγεια, δείγμα τυπικό μιας πυρκαγιάς κόμης. Παράλληλα, παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των κτιρίων σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις, που πιθανότητα σχετίζονται με τα υλικά κατασκευής και την παρακείμενη βλάστηση.

    8. Τα πρώτα συμπεράσματα που προκύπτουν με βάση μαρτυρίες που αναλύονται ακόμα συστηματικά, δείχνουν ότι η προσπάθεια διαφυγής από τον οικισμό ήταν άτακτη, δεν συνιστούσε οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών, προκάλεσε κυκλοφοριακή συμφόρηση, λόγω και της μεγάλης συγκέντρωσης πληθυσμού και του πανικού που επικράτησε. Εκτός από τους κατοίκους υπήρχαν και επισκέπτες/τουρίστες, σημαντικό ποσοστό των οποίων δε γνώριζαν καλά την γεωγραφία της περιοχής.

    9. Η μορφολογία της ακτογραμμής έκανε δυσχερή την πρόσβαση στην παραλία στα περισσότερα σημεία (κρημνώδεις ακτές), ενώ οι προσβάσιμες παραλίες ήσαν περιορισμένες, γεγονός που, σε συνδυασμό με την ελάχιστη ορατότητα και αποπνιχτική ατμόσφαιρα, συντέλεσε σε σημαντικό βαθμό στον εγκλωβισμό μεγάλου αριθμού πολιτών.

    10. Θεωρείται πιθανή η αλλαγή στη συμπεριφορά της πυρκαγιάς λόγω αλλαγής στον τύπο της βλάστησης. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από περιοχές που είχαν καεί στο παρελθόν με χαμηλή βλάστηση και μεγάλη ταχύτητα και μετέβη σε ένα χώρο που δεν είχε καεί σε πρόσφατη πυρκαγιά με ιδιαίτερα μεγάλη συγκέντρωση καύσιμης ύλης. Αυτό οδήγησε στην τροφοδότηση της πυρκαγιάς και στην έκλυση υψηλότερης ενέργειας από το Νέο Βουτζά και μέχρι την ακτή. Η πυρκαγιά ανατολικά της Λεωφ. Μαραθώνος μετατράπηκε σε πυρκαγιά που σάρωνε το σύνολο της επιφανειακής βλάστησης και των υψηλών δέντρων (ενεργή πυρκαγιά κόμης), ως ένας «τοίχος φωτιάς», ο οποίος καθοδηγούνταν από τον άνεμο (wind-driven) και επιπλέον μετέδιδε αρκετές δεκάδες καύτρες προς την ακτή.

    11. Σε κτίρια με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα και τοιχοποιίες πλήρωσης που είχαν κλειστά παράθυρα, η φωτιά δεν πέρασε στο εσωτερικό των κτιρίων, με μοναδικό αποτέλεσμα μια εξωτερική επιδερμική παραμόρφωση των επιχρισμάτων, χωρίς να επηρεάσει τη στατικότητα των κτιρίων λόγω της μικρής διάρκειας επίδρασης της φωτιάς.

    12. Αντιθέτως, σε όμοια κτίρια που διέθεταν ξύλινα ή πλαστικά και ανοιχτά παράθυρα, η φωτιά πέρασε στο εσωτερικό τους και η επίδρασή της ήταν μεγαλύτερη, αναπτύχθηκαν υψηλές θερμοκρασίες ιδιαίτερα από την καύση του εξοπλισμού στο εσωτερικό των κτιρίων και δημιουργήθηκαν ρωγμές που μπορούν να επηρεάσουν όχι μόνο τα μη δομικά στοιχεία των κατασκευών αλλά και τον φέροντα οργανισμό τους.

    13. Οι ρωγμές αυτές επιδεινώνονται δυστυχώς κατά τη διάρκεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς που έχει εκδηλωθεί σε μια κατασκευή ως εξής: το τσιμέντο λόγω της πυρκαγιάς έχει αναπτύξει θερμότητα. Κατά την ρίψη νερού, πραγματοποιείται ταχεία ψύξη και η θερμοκρασία του φέροντος οργανισμού πέφτει απότομα κατά περίπου 50-55 βαθμούς. Η θερμοκρασιακή πτώση δημιουργεί νέες ρωγμές ή διευρύνει τις ήδη υπάρχουσες.

    14. Τα καλά δομημένα κτίρια οπλισμένου σκυροδέματος που ήρθαν σε επαφή με τη φωτιά είτε με καύτρες είτε με έκθεση μέσω θερμικής ακτινοβολίας είτε με απευθείας επαφή με τις φλόγες, αλλά αυτή δεν εισήλθε στα κτίρια, συμπεριφέρθηκαν πολύ καλά με μικροβλάβες στα εξωτερικά μη δομικά στοιχεία τους, κυρίως μικρορωγμές στις τοιχοποιίες πλήρωσης και αποκόλληση των επιχρισμάτων λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύχθηκαν εξωτερικά του κτιρίου.

    15. Η στατικότητα των κτιρίων που επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά εξαρτάται από τη διάρκεια καύσης στο εξωτερικό του κτιρίου, από το αν το σκυρόδεμα έχει ασβεστοποιηθεί και σε ποιο βάθος ή αν ο χάλυβας βρίσκεται σε καλή κατάσταση λόγω της μεγάλης διάρκειας καύσης εντός του σπιτιού.

    Μου αρέσει!

  5. εΊΝΑΙ ΤΟ ΠΌΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΡΏΤΟΥ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΏΜΟΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΕΞΈΛΙΞΗ ΤΗΣ ΦΟΝΙΚΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙς ΕΥΘΥΝΕΣ

    Click to access %CE%A4%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%20%CE%88%CE%BA%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7%20%CE%91%CE%BD.%20%CE%93%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BC%CF%80%CE%AC%CF%84%CF%83%CE%B7%20(17.08.2018).pdf

    Μου αρέσει!

    1. 30/8/2018 Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, «ο αριθμός των ταυτοποιημένων νεκρών ανέρχεται στους 83, ενώ από τους νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία της Αττικής έχουν καταλήξει μέχρι στιγμής 15 άτομα» Δηλαδή το σύνολο των ταυτοποιημένων νεκρών είναι 98, χωρίς στον κατάλογο να συμπεριλαμβάνεται ο αριθμός των αταυτοποίητων νεκρών (έτερων τουλάχιστον 2 ατόμων)

      Μου αρέσει!

  6. Πόρισμα για Μάτι: Η απομάκρυνση των κατοίκων θα μπορούσε να γίνει σε 57΄
    Με βάση μοντέλα εκτίμησης του χρόνου εκκένωσης της περιοχής εκτιμάται ότι η απομάκρυνση των κατοίκων, με τα πόδια προς την ακτή θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί από 57 έως 83 λεπτά.

    Δημοσίευση: 12/09/2018 – 20:31 Τελευταία ενημέρωση: 12/09/2018 –

    Υποβάθμιση του κινδύνου από την πυρκαγιά στο Μάτι, που έχει κοστίσει τη ζωή σε 99 ανθρώπους, καταλογίζει η έκθεση του καθηγητή φυσικών καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης και μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, Κώστα Συνολάκη.

    Παράλληλα, με βάση μοντέλα εκτίμησης του χρόνου εκκένωσης της περιοχής εκτιμάται ότι η απομάκρυνση των κατοίκων, με τα πόδια προς την ακτή θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί από 57 έως 83 λεπτά.

    Έτσι, σύμφωνα με την έκθεση ότι αν είχε δοθεί έγκαιρη εντολή εκκένωσης στους κατοίκους θα είχαν απομακρυνθεί από την πυρκαγιά, χωρίς να κινδυνεύσει κανείς.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι η πυρκαγιά έφτασε στη Λεωφόρο Μαραθώνος σε περίπου μιάμιση ώρα μετά τη έναρξή της.

    Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η προσομοίωση διαφόρων τακτικών εναέριας αναχαίτισης του πύρινου μετώπου απέδειξε ότι ο συνδυασμός ρίψεων νερού από αεροσκάφη τύπου CL-215 και CL-415 θα μπορούσε να επιβραδύνει την εξέλιξη της φωτιάς για τουλάχιστον μία ώρα, επιτρέποντας την ασφαλή απομάκρυνση όλων των κατοίκων.

    http://www.skai.gr/news/greece/article/383150/porisma-gia-mati-i-apomakrunsi-ton-katoikon-tha-borouse-na-ginei-se-57-12-9-2018/

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Words for the Year

"drink from the well of your self and begin again" ~charles bukowski

My Skincare Regime

Skincare Reviews!

Το Blog της Χρύσας

{ συνθεσεις }

Briciolanellatte Weblog

Navigare con attenzione, il Blog si sbriciola facilmente

Manić Teodora

Al cielo.. e niente di meno!🌈

Lignes invisibiles

- Passing through the Αrts, culture and civilization, nature and human

Αλίκτυπο

Aegri somnia

Eat Dessert First Greece

Πολιτισμικά, ταξιδιωτικά, κοινωνικά, ιστορικά, γαστρονομικά και γλυκά θέματα σε μία αλλιώτικη ιστοσελίδα!

...και παίζω και μαθαίνω

Πώς να γίνει η μάθηση πιο διασκεδαστική

tasty life

tasty ways for soul & body

Kiss the reader

Ένα blog γεμάτο βιβλία

| Beauty On The Duty |

Beauty Blog for women | Find love in everything

Katerina Christou Art of Writing

Φίλες και Φίλοι σας καλωσορίζω στην ιστοσελίδα μου. Με λένε Κατερίνα και ασχολούμαι με την συγγραφή άρθρων. Σε αυτή την ιστοσελίδα μπορείτε να διαβάσετε και να δείτε άρθρα μου, ενημερωτικού και ψυχαγωγικού περιεχομένου.

A little 'beat' of knowledge!

Τόλμησε να γνωρίζεις - Have the courage to use your own intelligence!