Trafficking: Η Ελλάδα που πληγώνει


Και να ήθελα να χαλαρώσω, να διώξω λίγο από τον πόνο που μου προξένησε η συμφορά που έπληξε την χώρα μου από τις πυρκαγιές, βαλτές ή από αμέλεια και που επέφερε, χάρις στην σκοπούμενη (;)  αδράνεια των πολιτικών μας κυρίως, τόσο φρικτό θάνατο σε τόσους πολλούς ανθρώπους και κυρίως παιδιά, που άλλους έκαψε και άλλους έπνιξε, η Ελλάδα δεν με αφήνει..Με πληγώνει κάθε φορά..

Αλλού η πυρκαγιά που την κατακαίει αυτή την φορά..Και η πυρκαγιά αυτή με μπουρλότο σβήνεται..

human-trafficking-victims-girls-used-as-sex-slaves

Ελλάδα, η πατρίδα μου, “το κέντρο της εμπορίας ανθρώπων στην Ευρώπη”!!

 Πασίγνωστο το γεγονός και διαπιστωμένο.. Παιδιά, ελληνόπουλα και ξένα, θύματα εμπορίας προς σεξουαλική εκμετάλλευση, γυναίκες, εισαγόμενες κυρίως από τα βορεινά μας κράτη, θύματα εμπορίας εδώ στον τόπο μου προς διαμετακόμιση στα εσώτερα της Ευρώπης ή και προς εσωτερική κατανάλωση..

Όπου η ζήτηση, εκεί και η προσφορά..

Η πατρίδα μου συγκεντρώνει το 90% των περιπτώσεων παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη. Είναι η βασική χώρα διέλευσης και προορισμού για τα θύματα και αποτελεί την κύρια είσοδο για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ζήτηση για φτηνή εργασία και σεξ στην Ελλάδα την καθιστά βασικό προορισμό για θύματα τράφικινγκ.

Moskof. Ηρακλή Μοσκώφ,

«Η ανθρώπινη σάρκα είναι πιο φθηνή από τα ζώα»

«βολεύει να τους αντιμετωπίζουμε ως φθηνό εργατικό δυναμικό».

«Είναι το πιο επικερδές οργανωμένο έγκλημα.

Είναι κάτι που το κλωτσάς και περπατάει.

Είναι φθηνές υπηρεσίες.

Δεν έχει κόστος που μπορεί να επηρεάσει όπως τα όπλα και τα ναρκωτικά.

Είναι εφάμιλλες του τζίρου των ναρκωτικών και των όπλων.”,

τόνιζε ο Ηρακλής Μοσκώφ, επικεφαλής του Γραφείου του ΥΠΕΞ για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, στην συζήτηση «Break the Chain» το 2017

Περίπου 20.000 γυναίκες, ανάμεσά τους και 1.000 κοπέλες ηλικίας από 13-15, βρίσκονται παγιδευμένες στη βιομηχανία του σεξ στην Ελλάδα. Σύμφωνα με δήλωση της αναφοράς για την εμπορία ανθρώπων “Trafficking in Persons Report”, τα θύματα αυτά προέρχονται κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Νιγηρία

Η Χώρα μου, είναι χώρα προορισμού πληθυσμών Ρομά από την Αλβανία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, με σκοπό την εμπορία παιδιών που παίρνει τη μορφή της επαιτείας, των μικροκλοπών και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία της εθνικής έκθεσης που διεξήγαγε το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής σε συνεργασία με δημόσιους αλλά και μη κυβερνητικούς φορείς, και παρουσίασε στη ημερίδα  26/3/2015  με θέμα: «Καταπολεμώντας νέες μορφές εμπορίας σε παιδιά Ρομά»

Η εμπορία ανθρώπων, και συγκεκριμένα η παιδική επαιτεία, συναντάται σε μεγάλο βαθμό στους πληθυσμούς Ρομά και κυρίως στα παιδιά ηλικίας 4-5 ετών. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι είναι εξαιρετικά ευάλωτα λόγω της έντονης περιθωριοποίησής τους, των υψηλών ποσοστών ανεργίας και της έλλειψης ληξιαρχικών εγγράφων..

the-real-reason-people-ignore-child-trafficking-crimes-28617Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο 2011-2013 αναγνωρίστηκαν ως θύματα εμπορίας 34 ανήλικοι, από τους οποίους οι τέσσερις είχαν διακινηθεί με σκοπό την επαιτεία (τρία αγόρια από τη Ρουμανία και ένα κορίτσι από την Ελλάδα), εννέα ήταν θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης (κυρίως αγόρια ρουμανικής καταγωγής), 19 υπέστησαν σεξουαλική εκμετάλλευση, ενώ ένα παιδί από τη Βουλγαρία αποδείχθηκε ότι είχε διακινηθεί με σκοπό την παράνομη υιοθεσία του..

Το 35% των θυμάτων σωματεμπορίας που «μεταφέρονται» στη χώρα μας για να γίνουν «αντικείμενο σεξουαλικής εκμετάλλευσης» είναι ανήλικα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. για το 2017, που παρουσιάζει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» Δείτε και πιό αναλυτικά:http://www.topontiki.gr/article/261451/stoiheia-sok-gia-trafficking-stin-ellada-anilikoi-ena-sta-tria-thymata   

http://www.iefimerida.gr/news/398708/arithmoi-poy-sokaroyn-35-ton-thymaton-trafficking-stin-ellada-einai-anilika-gynaikes

“Τα στοιχεία της Αστυνομίας υποεκτιμούν το φαινόμενο και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν αντιπροσωπευτικά της πραγματικότητας”, τόνισε η κ Ντία Αναγνώστου, ερευνήτρια στο ΕΛΙΑΜΕΠ και επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο,http://www.efsyn.gr/arthro/ekthesi-eliamep-roma-diametakomistiko-kentro-gia-trafficking-paidion-apo-ta-valkania-i-ellada

49718356-trafficking-or-the-concept-of-human-rights-violations-

Έμποροι ψυχών και σωμάτων οι έμποροι ανθρώπων. 

Τα θύματά τους αντιμετωπίζονται ως res. Είναι οι σκλάβοι τους.

Έχουν και ασκούν επάνω τους εξουσία ψυχής, ζωής και θανάτου.

A total of 26 dead bodies have been removed from a mass grave site in southern Thailand after a second day of digging near a human traffic...Σύνολο 26 νεκρών σωμάτων έχουν αφαιρεθεί από μια περιοχή μαζικού τάφου στη νότια Ταϊλάνδη μετά από δεύτερη μέρα σκάψιμο κοντά σε ένα στρατόπεδο εμπορίας ανθρώπων που βρίσκεται βαθιά μέσα στη ζούγκλα:http://www.cviewnews.com/2015/05/human-trafficking-camp-in-thailand-more.html

Δυστυχώς, οι περιπτώσεις δολοφονιών θυμάτων σκλάβων σωματεμπορίας είναι πολλές απανταχού της οικουμένης..
Ως παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων (trafficking) ορίζεται στο διεθνές δίκαιο η στρατολόγηση, μεταφορά, υπόθαλψη ή αποδοχή προσώπων, που γίνεται με απειλή ή άσκηση βίας ή άλλες μορφές εξαναγκασμού, απαγωγής, απάτης ή κατάχρησης εξουσίας ή χρησιμοποίηση μιας ιδιαίτερα ευάλωτης θέσης, με σκοπό την εκμετάλλευση αυτών των προσώπων από ένα άλλο πρόσωπο. Στον όρο εκμετάλλευση περιλαμβάνεται τουλάχιστον η εκμετάλλευση της πορνείας άλλων ή άλλες μορφές σεξουαλικής εκμετάλλευσης, η αναγκαστική εργασία, η δουλεία και οι παρεμφερείς πρακτικές και η αφαίρεση οργάνων.

Το trafficking είναι ένα έγκλημα που δεν κάνει διαχωρισμούς ανάμεσα σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Κάθε χώρα στον κόσμο εμπλέκεται σε αυτό, είτε ως αφετηρία, είτε ως προορισμός. Εκατομμύρια θύματα σεξουαλικής – και όχι μόνο – εκμετάλλευσης βρίσκονται ανάμεσά μας και, συχνά, δεν μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε.

Η εμπορία ανθρώπων είναι μια μορφή σύγχρονης δουλείας, όπου άνθρωποι παράγουν κέρδος από την εκμετάλλευση και τον έλεγχο που ασκούν εις βάρος άλλων ανθρώπων.Τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων προέρχονται από διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες. Ανάμεσά τους μπορεί να είναι γυναίκες, παιδιά και άντρες που εξωθούνται στη βιομηχανία του σεξ, που εξαναγκάζονται ή εξαπατώνται σε σεξουαλικές πράξεις με σκοπό το κέρδος.

>Περιλαμβάνεται οποιοσδήποτε εξαναγκάζεται σε διάφορες μορφές “εργασίας ή υπηρεσιών”, όπως οι οικιακοί βοηθοί που τις κρατούν σε σπίτια, οι ζητιάνοι στο δρόμο, ή οι εργάτες σε χωράφια που εξαναγκάζονται να δουλεύουν χωρίς τη θέλησή τους. Οι κοινοί παρονομαστές σε κάθε ένα από αυτά τα σενάρια, είναι ο εξαναγκασμός, η εξαπάτηση, η απειλή και η βία που χρησιμοποιούνται για να ασκείται έλεγχος στους ανθρώπους, με σκοπό το κέρδος.” Δείτε:https://www.cnn.gr/style/psyxagogia/story/137626/emporia-anthropon-o-aston-koytser-sotiras-xiliadon-i-ellada-kentro-toy-trafficking

30 Ιουλίου: Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παράνομης Διακίνησης και Εμπορίας 

32f4b849ab86784df02fcf22664d4ce5

Ανθρώπων

Ορίστηκε γιατί το εγκληματικό αυτό κοινωνικό φαινόμενο υπήρξε, υπάρχει και επεκτείνεται 

Τόση η μαυρίλα του που το μαύρο το σύγνεφο της πυρκαγιάς οχριά μπροστά του.

Από μεριάς μου, ως εδώ!

Αν θέλετε όμως, σεις, να πληροφορηθείτε περισσότερα για την εθελούσια πορνεία, την διαφορά της από την εξαναγκαστική της εμπορίας, την ιστορία του φαινομένου από τα αρχαία χρόνια, την θέση της πόρνης στην Αρχαία Ελλάδα και την διαφορά της από την εταίρα, την νομική αντιμετώπιση της πορνείας στον τόπο μας, τα της εμπορίας ανθρώπων, τα χαρακτηριστικά των θυμάτων  και το πως αυτά καταλήγουν σε εξαναγκαστική εκπόρνευση ή άλλη εκμετάλλευση, τα λοιπά ευρωπαϊκά Κράτη σε σχέση με το κοινωνικό φαινόμενο της σωματεμπορίας και άλλα σχετικά θέματα, δείτε μια ενδιαφέρουσα αναλυτική μελέτη: 

 http://nefeli.lib.teicrete.gr/browse/seyp/ker/2005/MouchtariChristina,TremouliSofia/attached-document/2005Mouchtari.pdf

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Trafficking: Η Ελλάδα που πληγώνει

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.