Σαν ένα ταξίδι ποίησης στον βυθό..


Ένα video, μια ταινία μικρού μήκους είδα, που με άφησε άναυδη!! Δείτε το, είναι καταπληκτικό!! Ανοίξετέ το να το δείτε, σε όλη την οθόνη του υπολογιστή σας.. 

Τι να πω και τι ν’ αφήσω!! Ένα ταξίδι τ’ ανθρώπου στα βάθη της θάλασσας, δίπλα στους καρχαρίες..κάτω από τα παγωμένα νερά της επιφάνειάς της, αναμεσίς των γρανιτένιων βουνών της, ένα μικροσκοπικό «τίποτε» ο άνθρωπος δίπλα στις τεράστιες φάλαινες, το τραγούδι τους..

Τέτοια μεγέθη σε κάνουν να νοιώθεις τόσο ταπεινός, να συνειδητοποιείς πόσο ανόητη είναι η ανθρώπινη έπαρση..

Έμεινα και έβλεπα την ταινία να ξετυλίγεται σαν ένα ποίημα μπρος στα μάτια μου.

Πόσο να μπορεί να κρατάει ένας άνθρωπος την ανάσα του μες στο νερό; Πρόλαβα να αναρωτηθώ..Έφερα στον νου μου το «απέραντο γαλάζιο», εκείνη τη φανταστική ταινία του Λυκ Μπεσσόν.. Α! Κι αυτή εδώ, ταινία είναι, είπα και ηρέμησα. Εξ άλλου, το θέαμα δεν με άφηνε να σκεφθώ και πολλά..

Αλλά, όπως και νάχει, ταινία ή ντοκυμανταίρ ή κάτι ανάμεσα στα δυο, όταν το πάθος αγκαλιασμένο με την ικανότητα, την δεξιοτεχνία και την γνώση εγγίζουν αντάμα την τρέλλα, κατά πως εγώ η αδαής το βλέπω όλο αυτό…Δέος!!

Γιατί αυτό το ταξίδι κι άλλα τέτοια ταξίδια  θέλουν και κάμποση δόση τρέλλας ..Πως αλλιώς; Αυτοί οι δύτες … Αυτοί οι εξερευνητές των βυθών των ωκεανών, των απάτητων σπηλιών στον πυθμένα τους… Μου κόβουν την ανάσα..Πως να νοιώθουν αυτοί οι άνθρωποι τέτοιες ώρες;; Είναι το πάθος τους τέτοιο που καταστέλλει τον φόβο; Είναι η διέγερση που φέρνει ο κίνδυνος, ανάλογη της ζωτικής ανάγκης γιαυτούς τους ανθρώπους; Αναρωτιέμαι..

7_1309_origin (2)

shipping_small

 

Απ’ οτι διάβασα στο snoopit24 όπου είδα το video,  ο Guillaume Néry, ο δύτης σε αυτό, έχει καταρρίψει διάφορα παγκόσμια ρεκόρ, από το 2002 που ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τον πρωταθλητισμό σε αυτό το άθλημα, ενώ το 2011 είχε κάνει ελεύθερη κατάδυση σε βάθος 117 μέτρων, στην Καλαμάτα.

Και οτι, για να φτειαχτεί αυτό το video με την ταινία του που της έδωσε τον τίτλο «One Breath Around the World»,  ο δύτης κολύμπησε κάτω από τις θάλασσες της Γαλλίας, της Φινλανδίας, του Μεξικού, του Μαυρίκιου, της Ιαπωνίας, της Γαλλικής Πολυνησίας και των Φιλιππίνων.. ¨Όντως είναι ένα μικρό, υπέροχο υποβρύχιο ταξίδι γύρω από τον κόσμο της..

Να σημειώσω επίσης, οτι η κάτω φωτογραφία δεν έχει σχέση με το video και τον εν λόγω δύτη, είναι φωτογραφία scubadiving της Karen Smith στην θάλασσα της Tulum στο Mεξικό. Εντυπωσιακή, τουλάχιστον,έτσι; Αρκεί να μην βρήκε τροφή ο καρχαρίας..

Με την καλημέρα μου σε όλους!

10 σκέψεις σχετικά με το “Σαν ένα ταξίδι ποίησης στον βυθό..

      1. Kαλημέρα Βεατρίκη και χίλια ευχαριστώ για το υπέροχο βιντεάκι!! Μαγεύτηκα όντως..

        Σήμερα έψαξα να βρω παραπάνω πληροφορίες και τις μοιράζομαι μαζί σας!!

        Ο freediver μίλησε για το πώς ανακάλυψε την κλίση του όταν ήταν περίπου 15 χρονών. «Ήμουν με έναν φίλο και παίζαμε ένα παιχνίδι για να δούμε ποιος θα μπορούσε να κρατήσει την αναπνοή του περισσότερο.

        ‘Εχασα. Και επειδή έχασα, αποφάσισα να εκπαιδευτώ στο σπίτι μου στην κρεβατοκάμαρά μου «, θυμάται ο Néry. Μετά από λίγο καιρό, κατάφερε να κρατήσει την αναπνοή του από τέσσερα έως πέντε λεπτά. Πέντε χρόνια αργότερα, στα 20 του χρόνια, καθιέρωσε το πρώτο του παγκόσμιο ρεκόρ σε κατάδυση σε απόσταση 87 μέτρων. Έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής το 2011 και πέτυχε τη βαθύτερη κατάδυση των 125 μέτρων στην Ελλάδα το 2013.

        Για όποιον γνωρίζει γαλλικά αυτό είναι το site του
        http://www.guillaumenery.fr/

        Φιλάκια πολλά πολλά !!!!!

        ΥΣ. Δεν βρήκα πουθενά γιατί φορούσε μπικινάκι πάνω από τη στολή του χαχαχα!!

        Αρέσει σε 1 άτομο

      2. χιχιιχι Εκείνο το στριγκάκι μούβγαλε και μένα το ματάκι..Πήγα, το λοιπόν, και είδα στολές ελεύθερης κατάδυσης για πρωταθλητισμό (στα αγγλικά) .Εκεί είδα οτι κάπως έτσι σε αυτό το σημείο το φοράν’ -αν όχι το ίδιο , κάποιο παραμφερές- για να τους διευκολύνει στην πλευστότητα – έχει λέει βάρη μπροστά ή και γύρω γύρω…κάτι τέτοιο κατάλαβα! χαχα! 125 μέτρα στην Καλαμάτα! Εντυπωσιακό!~!Φιλιά Έφη μου…

        Αρέσει σε 1 άτομο

  1. Μια τέτοια κάθοδος στα βάθη των θαλασσών είναι μια συγκλονιστική εμπειρία από μόνη της Βεατρίκη. Χωρίς να έχω δει ακόμα το βίντεο, για του οποίου τη μαγεία δεν αμφιβάλλω, έχω να πω ότι το ταξίδι του ανθρώπου στο βυθό της θάλασσας είναι μυθικό. Σε φέρνει σε κόσμους στους οποίους η φαντασία αδυνατεί να λειτουργήσει ή να περιγράψει και σε βιώματα μοναδική για τη σχέση μας με τη φύση και τα πλάσματά της.
    Την ταινία «Απέραντο γαλάζιο» την έχω μάθει ….απ’ έξω καθώς είναι λατρεμένη μου. Όπως λατρεμένη και η θάλασσα με τους κόσμους της. Σκέψου που και εμείς οι αδαείς τι δέος μας πιάνει σαν βουτήξουμε σε 4-5 μέτρα νερό, τι θα ζούσαμε στη θέση εκείνων που ακροβατούν στα όρια των αντοχών μας.
    Μαγεμένο το σημερινό σου ταξίδι και σε ευχαριστούμε από καρδιάς Βεατρίκη.
    Υ.Γ. Φυσικά και θα το δω το βίντεο.

    Αρέσει σε 1 άτομο

  2. Καλησπέρα Γιάννη! Έτσι,όπως τα λες είναι! Που να σου πω τι πήγα να πάθω όταν βρέθηκα έξω από την Ιθάκη, στο πέλαγος, να διαπιστώνω αιφνιδιασμένη οτι με είχε τραβήξει το ρεύμα της θάλασσας μες στα μαύρα νερά, πολύ κάτω από το γαλαζιο..
    Το video, πιστεύω, θα το βρεις και συ υπέροχο!
    Μυστηριακή η ταινία του Μπεσσόν, μαγική θαλεγα! Και χωρια από τις εικόνες, εκείνηη μουσική της, ονειρεμένη…..

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.