25/3/2020 και η επιδημία επί των παρθένων εδαφών (Virgin soil epidemic)


      COVID-19_Outbreak_Cases_in_Greece_per_regional_unit_(prefecture).svgΤι ημέρα και αυτή, η σημερινή! Μεγάλη ημέρα! Γιορτή της Παναγιάς, η σημερινή! Μεγάλη η χάρη Της και γοργοφτερούσα νάναι στις εκκλήσεις όσων στρέφονται προς βοήθειά της.

   Γιορτή της επανάστασης του Ελληνικού λαού ενάντια στην Τουρκοκρατία 199 χρόνια πριν., η ημερινή ημέρα, επίσης. Μια ιστορική επέτειος!. Τότε, ήταν, που  ο φτωχός σκλαβωμένος λαός τούτης της ελλαδικής γης είπε σύσσωμα το ΟΧΙ στον δυνάστη του Τούρκο καταχτητή και  αντιστάθηκε οργανωμένα και ενεργά εναντίον της; κυριαρχίας του. Ο τόπος βάφτηκε με το αίμα του, ενίκησε και έτσι μετά γεννήθηκε το Ελληνικό Κράτος. Που με τον καιρό επεκτάθηκε στον Ελλαδικό χώρο. Μια νέα αρχή για τον πολυταλαιπωρημένο λαό μας. Με ένα Νέο Κράτος. Το Ελληνικό.

      Αυτά γίναν΄ πριν 199 τόσα χρόνια..Και ερχόμαστε στο σήμερα. Ένα νέο ΟΧΙ λέγει και πάλι ο Ελληνικός λαός στην ακήρυχτη επίθεση ενός αόρατου και πανίσχυρου εσωτερικού εχθρού, του κορωνοϊού. Κλήθηκε να αντισταθεί απέναντί του οργανωμένα και με εθνική ομοψυχία. Για την ζωή και όχι για τον θάνατο! Για να μην γίνει ο ιός καταχτητής αυτού του τόπου!

     Η Ιστορία γράφεται με αίμα.. είπε ο ποιητής..Και σήμερα, όπως κάποτε οι πρόγονοί μας, ζούμε ημέρες ιστορικές, ημέρες που θα αλλάξουν τον τόπο και τους ανθρώπους του. Κάθε πόλεμος έχει τα θύματά του. ‘Ετσι κι αυτός..Πολλοί θα πέσουν΄και στον πόλεμο αυτόν. Ο λαός θα αντέξει και πάλι,  θα επιζήσει  και λεύτερος από την σκλαβιά του δυνάστη του, θα βγει νικητής. Και τότε, όπως και πριν από 199 χρόνια, το Ελληνικό Κράτος θα ξαναγεννηθεί. Πολλοί ελπίζουν οτι ο πόλεμος θα είναι μικρής ολιγόμηνης διάρκειας και άλλοι  λένε οτι την ερχόμενη άνοιξη, είναι που θα δούμε άσπρη μέρα. Τότε, ένα χρόνο μετά, σαν τέτοια μέρα που θα γιορτάζουμε και τα 200 χρόνια από την σημερινή επέτειο..Και ο ιός δεν θα έχει χαθεί..

     Σε αυτό το πολύμηνο διάστημα, σε αυτές τις ώρες του πολέμου, καλούμαστε ως λαός και ο καθείς μας ξεχωριστά σε πράξεις και παραλείψεις που καθημερινά έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τον τρόπο ζωής που έχουμε μάθει, με τον τρόπο ζωής που έχει ήδη οργανώσει ο  καθείς μας, όπως και όλη η Πολιτεία μας. Δύσκολο είναι. Πρόκειται περί ανατροπής!  Μα δεν είναι μοναχά αυτό..Είναι που ο εχθρός είναι αόρατος, τον βλέπουμε από τα θύματά του, σε μας εδώ και σε όλο τον κόσμο..Και, μας φέρνει την φρίκη του..

      Μα και πάλι και που όλοι μας τα βλέπουμε αυτά, υπάρχουν πολλοί από μας που τους είναι πιο δύσκολο από οτι σε άλλους, να κατανοήσουν πόσο σημαντική είναι η συμπεριφορά του καθενός τους για τους ίδιους και για την κοινωνία που μας περιβάλλει, την εντόπια ή την ευρύτερη. Το πόσο καταλυτική μπορεί να είναι η στάση του ενός ή των πολλών από αυτούς στις περιπτώσεις που παραβλέπουν παραβιάζοντας τους Κανόνες της μάχης… Πόσο θάνατο μπορεί να σκορπίσει ο ένας τους ή οι ολίγοι από αυτούς με μια τους λάθος κίνηση σε πόσους πολλούς..

       Πόσο ύπουλος είναι αυτός ο αόρατος εχθρός!. Μπορεί να σε εμβολίσει και να μην το ξέρεις καν. Να περάσει καιρός πριν το μάθεις, από αυτά που θα υφίστασαι εξ αιτίας του. ΄Η μπορεί απλά να σε διατρέξει και να μην αντιληφθείς οτι εκείνος ήταν που πέρασε από σένα για να πάει από σένα ή μέσα από σένα σε άλλον, σε άλλους….Και έτσι, στο μεσοδιάστημα της άγνοιάς σου,  εσύ τον σκορπάς  αθέλητα στους άλλους, που μπορεί να μην έχουν τις ίδιες άμυνες με σένα..

      Δεν γνωρίζουμε πολλά γιαυτόν. Οι επιστήμονες τον μαθαίνουν μες από την οδυνηρή για την ανθρωπότητα, θανατερή του πορεία. Και, μας λέν’ όσα μπορούν.. Εκείνο που τώρα όλοι μας γνωρίζουμε οτι ο ιός χτυπάει τους πάντες! Μωρά, παιδιά, νέους, μεσήλικες και γέροντες. Αρσενικά και θηλυκά, το ίδιο. Και οτι κι αν όποιοι βγουν πέρα από την μάχη μαζί του, προσωρινοί νικητές θα είναι, ανοσία δεν θα έχουν. Οτι μπορεί να υποτροπιάσει, οτι μπορεί να τους χτυπήσει εκ νέου.. Είμαστε ακόμη έκθετοι απέναντί του. Γιαυτό και το αναγκαίο κλείσιμο στις φωλιές μας. Είμαστε αδύναμοι απέναντί του! Και αυτό είναι γεγονός! Κι όμως..

      Κι όμως, ενώ αυτοί που τον μάχονται άμεσα και καθημερινά  στις επάλξεις με ηρωϊσμό και αυταπάρνηση, οι γιατροί και οι ειδικοί επιστήμονες περί την υγεία, μας λένε για την επικινδυνότητά του, για το τι και τι δεν πρέπει να κάνουμε για να αντισταθούμε σε αυτόν, αυτοί οι πολλοί από μας, ή οι ολίγοι ή ακόμη και ο ένας,  δεν ακούνε. Αρνούνται να ακούσουν. Από ασκεψιά, από εγωϊσμό να πω, από ανοησία,  από αντίδραση για την αντίδραση και μόνον, νομίζοντάς την για επανάσταση, τι να πω.. δεν ξέρω 

   Να, επί παραδείγματι, υπάρχουν εκείνοι που συνεχίζουν να κυκλοφορούν έξω εγκληματικώς συμπεριφερόμενοι και συναναστρεφόμενοι με άλλους,  ενώ έχουν τεθεί, με ιατρικές οδηγίες, σε καραντίνα στα σπίτια τους επειδή έχουν βληθεί ελαφρά από τον ιό ή και είναι ύποπτα κρούσματά του. Κι άλλοι, ολίγοι είτε πολλοί  εκδράμουν και επιδράμουν με τον ιό επί παρθένων εδαφών, παραβαίνοντας εν γνώσει τους τούς Κανόνες της μάχης που απαγορεύουν τις μετακινήσεις και τα ταξίδια,! Και έτσι, από αδιαφορία και  ενδεχόμενα και σε συνέργεια με τον εχθρό, διασπείρουν την επιδημία στην διάβα τους.. Εγκληματικά απαράδεκτο!!!

     Είναι γνωστό ότι ο κάθε ένας από μας που ζει σε πόλη ή σε περιοχή που έχει πληγεί από τον ιό, είναι εν δυνάμει φορέας του. Γιαυτό, χρηστό και χρήσιμο είναι να κλεινόμαστε στα σπίτι μας, εφαρμόζοντας τις οδηγίες για την μη άμεση κοινωνική συναναστροφή, την καθαριότητα κλπ. Όταν όμως, μετακινούμαστε έξω από την πόλη ή την πληγείσα από τον ιό περιοχή, κάνουμε κάτι πολύ χειρότερο! Ως εν δυνάμει φορείς του ιού, μετακινούμε μαζί μας, το πιθανότερο,  και τον ιό. Και, βλάπτουμε. Και εδώ θέλω να σταθώ γιατί έχω θυμώσει με αυτές τις πράξεις συμπολιτών μου

     Οι ηλικιωμένοι μας, οι γέροντές μας είναι οι πιο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες απέναντι στον ιό. Αυτό, το γνωρίζουμε όλοι μας. Και αυτοί, οι παλιοί των ημερών μας, είτε είναι οι μανάδες, ή οι πατεράδες, ή οι παππούδες μας, είτε οι φίλοι ή και οι άγνωστοί assets_LARGE_t_420_144961μας,  όταν δεν είναι στα γηροκομεία, κλεισμένοι συνήθως από κείνους που δεν τους θέλουν κοντά τους, μένουν κατά κύριο λόγο στα χωριά.  Στα όμορφα απόκεντρα Ελληνικά χωριά της στεριανής Ελλάδας και της νησιωτικής.  Κρατάν’ εκεί ανοιχτά τα σπιτικά τους για μας, να μας καλοδεχτούν, να μας αγαπήσουν σαν πάμε. Να μοιραστούν την χαρά μας σαν τους την πάμε, τον πόνο μας σαν θέλουμε να τον μοιραστούμε, την φιλιά τους σαν την ζητήσουμε. ..Και όλοι τους e4da3b7fbbce2345d7772b0674a318d5-96ζούνε σε εδάφη παρθένα από τον εχθρό, απάτητα από αυτόν. Και,  οι άσκεφτοι από μας, οι λίγοι ή η πολλοί και που ο ένας τους είναι αρκετός για το κακό,  δυνητικοί φορείς του κορωνοϊού, με το που ταξιδεύουν να πάνε στους τόπους, στα χωριά, στα παρθένα από τον ιό εδάφη, μολύνουν τον τόπο και τους ανθρώπους του και τους κερνάνε την αρρώστεια και τον θάνατο! Φοβερό!!

      Δεν φτάνει δηλαδή, που η χώρα μας, όπως και ολόκληρος σχεδόν ο κόσμος, πλήττεται σοβαρά έως θανάσιμα από μια πανδημία που μας ήρθε από την Κίνα όπως έδειξαν τα πράγματα με βάση τον γεωγραφικό τόπο που αρχικά εκδηλώθηκε ο  κορωνοϊός COVID-19, δεν φτάνει που όλος ο κόσμος είναι ανέτοιμος και ανυπεράσπιστος απέναντι στον ιό αυτόν, θα έχουμε τώρα και τους ντόπιους εκδρομείς με τις επιδρομές τους, να επεκτείνουν την προσβολή του κορωνοϊού και στα ακόμη παρθένα από αυτόν εδάφη  της χώρας μας;  Τι πάνε να κάνουν, στην ασχετοσύνη τους; Να μην  αφήσουν μείνει τίποτε όρθιο;  Ούτε ανθρώπους, ούτε τόπους;

      Δεν γνωρίζω να πω αν ο ιός αυτός «γεννήθηκε» τώρα εκεί στην Κίνα  ή προϋπήρχε εκεί ή κάπου αλλού σε αδράνεια, ούτε αν αποτελεί μια σύγχρονη μορφή βιολογικής οικολογικής ιμπεριαλιστικής  επέκτασης. Επαΐοντες λένε από καιρό ότι ο κορωνοϊός αυτός ή κάποιος άλλος καταστροφικός όπως αυτός ή και χειρότερος, ήταν αναμενόμενος από ετών, ως συνέπεια της ιμπεριαλιστικής επέκτασης του «πολιτισμένου» ανθρώπου επί και σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος,  όπως επί παραδείγματι με την μείωση των παρθένων δασών, των αποψιλώσεών τους, τον εξαναγκασμό των αγρίων ζώων που ζούσαν εκεί- και που φέρουν, χωρίς τα ίδια να πάσχουν, τέτοια και άλλα μικρόβια και ιούς – σε έξοδο στην κοινωνία των ανθρώπων όπως και άλλων παρόμοιων ιμπεριαλιστικών οικολογικών επεκτάσεων του ανθρώπινου «πολιτισμού» σε βάρος του κόσμου που τον περιβάλλει και τον στηρίζει.. 

       Κάθε κορωνοϊός, από τους επτά έως σήμερα που έχει γνωρίσει ο κόσμος, είναι και μια μεταφορά από άγριο ζώο σε άνθρωπο, λένε..Και, με τον ερχομό του καθενός τους η ανθρωπότητα ζει  μια  ακόμη μορφή της ιστορικά διαπιστωμένης «Virgin soil epidemic» , λέγω..

1. blu

Virgin soil epidemic.(Η επιδημία επί παρθένων εδαφών) είναι ένας όρος που αρχείο λήψηςδημιούργησε ο Alfred Crosby,  με το βιβλίο  του ορίζοντας τον ως « οι  επιδημίες  στις οποίες οι πληθυσμοί που βρίσκονται σε κίνδυνο δεν είχαν καμία προηγούμενη επαφή με τις ασθένειες που τους έπληξαν και ως εκ τούτου είναι ανοσολογικά σχεδόν ανυπεράσπιστοι ». epidemics «in which the populations at risk have had no previous contact with the diseases that strike them and are therefore immunologically almost defenseless».

  Ο Alfred Crosby (1931–2018), Αμερικανός περιβαλλοντικός ιστορικός Καθηγητής αμερικανικών σπουδών, γεωγραφίας και ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν,  έχει αναγνωρισθεί ως ο πατέρας «της Ιστορίας του περιβάλλοντος».  Ο παραπάνω όρος του είχε να κάνει με τις ασθένειες τις οποίες μετέφεραν από την Ευρώπη οι Ισπανοί εξερευνητές στους Ιθαγενείς της Αμερικής,  που ήσαν παρθένοι έναντι αυτών των ασθενειών- δεν είχαν ανοσία ή άλλο τρόπο να προστατευθούν από αυτές και έγιναν οι αιτίες εξαφάνισης αυτών και των πολιτισμών τους. Από αυτές κυρίως τις μεταφερμένες ασθένειες χάθηκαν οι αυτοκρατορίες των Ινδιάνων ιθαγενών: την ευλογιά, τον κίτρινο πυρετό, την ιλαρά και την ελονοσία, καθώς και νέα στελέχη του τύφου και της γρίπης ,της παρωτίτιδα, της ανεμοβλογιάτης χολέρα, το κοινό κρυολόγηματην διφθερίτιδα, και τη σύφιλη.

Ο Al Crosby αναγνωρίζεται ευρέως ως ένας από τους ιδρυτές δύο ισχυρών νέων πεδίων: το περιβαλλοντικό ιστορικό και η παγκόσμια ιστορία. Δημοσίευσε τρεις βασικές έννοιες που συνδέονται με την ιστορία της συνάντησης του Νέου Κόσμου μετά το 1492 – η Κολομβιανή ανταλλαγή «The Columbian Exchange», οι επιδημίες των παρθένων εδαφών και ο οικολογικός ιμπεριαλισμός – που τώρα έχουν διεισδύσει σε κάποιο επίπεδο ακόμα και στα πιο στοιχειώδη εγχειρίδια της ιστορίας. Αυτή είναι μια από τις σημαντικότερες περιπτώσεις όπου τα γεγονότα από τη Λατινική Αμερική και οι έννοιες από την οικολογία έχουν γίνει κεντρικά θέματα για τις αφηγήσεις της παγκόσμιας ιστορίας.

Δείτε :Alfred W. Crosby on the Columbian Exchange | History | Smithsonian Magazine 

 

2 σκέψεις σχετικά με το “25/3/2020 και η επιδημία επί των παρθένων εδαφών (Virgin soil epidemic)

 1. Αγαπητή Βεατρίκη,
  στέκομαι ευλαβικά απέναντι στην παρουσίασή σου, η οποία είναι ώριμη, γαλήνια, σαφής, ανθρώπινη και σημαντική. Από τα κείμενα εκείνα, χωρίς κραυγές και ψιθύρους.
  Δεν έχω λόγο να προσθέσω κάτι με κάλυψες. Απλά να υπογραμμίσω τις τεράστιες ευθύνες των οργανωμένων «αναπτυγμένων» πολιτειών οι οποίες χρεοκοπούν ως σύστημα υγείας έχοντας αναγάγει τα οικονομικά μεγέθη και τα …σύμφωνα σταθερότητας ως «σημαίες» στις πολιτικές τους.
  Καλή δύναμη αγαπητή φίλη.

  Αρέσει σε 1 άτομο

  1. Καλημέρα και Καλά Κυριακή Γιάννη μου! Σ’ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Ως προς το σκέλος των στάσεων και συμπεριφορών των πολιτικών και Οικονομικών Εξουσιών, αλήθειες λες. Στις κρίσεις δείχνεται και η γύμνια των ¨βασιλέων», σαν πως στο παραμύθι. Μέχρι που ένα παιδί φωνάζει την αλήθεια. «Βασιλιάς είναι γυμνός! Έτσι και εδ΄΄ω. Έδειξαν την γύμνια τους και το ποιοί είναι Και η κάθε τέτοια ή άλλη συμπεριφορά έχει και το αντίκρυσμά της. Πολλά θα αλλάξουν στην μετά κορονοϊό εποχή.. Νάμαστε καλά να τα δούμε.

   Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.