Η Μελία, ο φράξος, τhe ash tree και Το δένδρο του κόσμου


μελίη = μελία # φράξο{< fraxinus (lat.)}, # φλαμουριά # μέλεγος # κοντάρι  από ξύλο μελιάς.= ash tree


             ‘Ήταν, λέει , κάποτε, ένα δένδρο, ένα μονάχο δένδρο που στήριζε τον κόσμο όλο. Και ήταν, λέει, τεράστιο αυτό το δένδρο με τις ρίζες του να βρίσκονται στον Κάτω Κόσμο και την κορυφή του ν’ αγγίζει στους Oυρανούς. Ήταν, λέει, το κοσμικό δένδρο (arbor Mondi), το δένδρο του κόσμου. 

             Οι άνθρωποι στο πέρασμα των γενεών, μιλήσανε με άλλες γλώσσες και πολλές, μυστικές και αλλοτινές, για το δένδρο αυτό. Άλλοι το ονομάτισαν και Δένδρο της ζωής,  δένδρο της Γνώσης, δένδρο των Κόσμων, δένδρο του πεπρωμένου, δένδρο της αιώνιας νιότης..

α)          Οι ‘Ελληνες, λένε, το είπαν Μελία, το είπαν, ύστερα, φράξο. Ο Ηρακλής, λένε, το΄χε σαν το ρόπαλο για να επιτεύξει τους άθλους του, ο Όμηρος το τραγούδησε, ο Χείρωνας , λεν, το παρέδωσε…

Red Maple Tree, Bernheim Forest Arboretum, Clermont, Kentucky.jpg maple tree ή κόκκινος σφένδαμος

«εἵλετο δ᾽ ἄλκιμα δοῦρε, τά οἱ παλάμηφιν ἀρήρει. 

ἔγχος δ᾽ οὐχ ἕλετ᾽οἶον ἀμύμονος Αἰακίδαο  βριθὺ μέγα στιβαρόν· τὸ μὲν οὐ δύνατ᾽ ἄλλος Ἀχαιῶν   πάλλειν, ἀλλά μιν οἶος ἐπίστατο πῆλαι Ἀχιλλεὺς  Πηλιάδα μελίην , τὴν πατρὶ φίλῳ πόρε Χείρων  Πηλίου ἐκ κορυφῆς, φόνον ἔμμεναι ἡρώεσσιν

«ΙΛΙΑΔΟΣ  –  ΡΑΨΩΔΙΑ  Π΄στίχος 140»

» Κι επήρε καλοφούκτωτα δυο δυνατά κοντάρια  και όχι το μέγα, το βαρύ κοντάρι του Αχιλλέως οπού κανείς των Αχαιών να σείσει δεν μπορούσε και το’σειε μόνος ο Αχιλλευς από το Πήλειον όρος κομμένο φράξο πόδωκεν ο Χείρων του πατρός του φόνον να φέρει αφεύγατον εις τους ανδρειωμένους« [Μετάφραση : ΙΑΚΩΒΟΥ  ΠΟΛΥΛΑ]

{1}Περί Μελίης έτερα: http://www.mikrosapoplous.gr/iliada/MELIA.htm

{2}  Περί Χείρονος :Αρχικά, ο Χείρων ήταν θεός της ιατρικής στην Θεσσαλία, αλλά αργότερα επέζησε στην Ελληνική μυθολογία σαν ένας από τους κενταύρους. Διέφερε από τους άλλους κενταύρους γιατί ο Χείρων ήταν σοφός και με πολλές θεραπευτικές γνώσεις. Είχε πολλούς μαθητές, ανάμεσά τους ήταν ο Ασκληπιός, ο Θησέας, και ο Αχιλλέας. Οταν χτυπήθηκε  από ένα δηλητηριασμένο βέλος του Ηρακλή, ο Χείρων αντάλλαξε την αθανασία του (χαρίζοντάς την στον Προμηθέα) για να αποφύγει τους πόνους της πληγής του. Μετά τον θάνατό του, έγινε ο αστερισμός του Τοξότη. Ο Χείρων θεωρείται γιος του Κρόνου και της Φιλύρας. Πηγή

β)        Οι αρχαίοι Σκανδιναβοί ( Norses) το ονόμασαν Yggdrasill και οι Vikings το τραγούδησαν (πατείστε εδώ, για να ακούστε το τραγούδι τους)

        Η μάντισσα Βιόλβα στην Poetic Edda ( όπου Ποιητική Έδδα είναι μια συλλογή αρχαίων Σκανδιναβικών ποιημάτων από το Ισλανδικό μεσαιωνικό χειρόγραφο Codex Regius ) Δείτε:http://www.sacred-texts.com/neu/poe/poe.pdf

ARBOL DE LA VIDA

          » I know that an ash-tree stands called Yggdrasill,

a high tree, soaked with shining loam;

from there come the dews which fall in the valley,

ever green, it stands over the well of fate

«Odin hung from the world tree, Yggdrasill, impaled on his own spear,
He hung for nine days and nights, then he saw the Runes in the underworld ,
He reached down and took the Runes, runic knowledge gave him power .»

An ash I know, | Yggdrasil its name, With water white | is the great tree wet;

Thence come the dews | that fall in the dales, Green by Urth’s well |

does it ever grow. 20. Thence come the maidens

| mighty in wisdom, Three from the dwelling |

down ‘neath the tree; Urth is one named, |

Verthandi the next,– On the wood they scored,– |

and Skuld the third. Laws they made there, and life allotted To the sons of men, and set their fates.

γ)Yggdrasill ή ash tree: Αυτό το δένδρο ήταν, λένε, το ιερό δένδρο των Σαμάνων : spiritual and mythological significance. Sitting in the world tree Yggdrasill, watching over everything and seeing everything, the eagle … the holders of magic wisdom in Nordic mythology. Besides, Yggdrasill was the tree where Odin hung for nine days consecrating himselfGo to source web page: Yggdrasill – FREE Yggdrasill Information | Encyclopedia.com: Facts, Pictures, Information!

δ) Οι λαοί της Νότιας Σιβηρίας ως και οι Τούρκοι, το δένδρο αυτό, το ονόμασαν paj kajyng («πλούσια σημύδα») ή temir terek («σιδερένια λεύκα»),που στα κλαδιά του κουρνιάζουν οι ψυχές των νεκρών, των παιδιών και των ζώων. Εδώ, το Kοσμικό Δέντρο ορίζει, οργανώνει και ενώνει τις τρεις βασικές περιοχές του σύμπαντος. Αναβλασταίνει στο κέντρο, στον «ομφαλό» της Γης, τα επάνω κλαδιά του σκιάζουν την κατοικία του Ουράνιου θεού Τενγκρί ή Μπάι Ουλγέν, κι οι ρίζες του βυθίζονται στον Κάτω Κόσμο..

Garden-of-the-Hesperides-1869-

ε)            Οι Ιουδαίοι και οι Χριστιανοί ονόμασαν, λένε, το δέντρο αυτό ως το δέντρο της γνώσης του καλού και του κακού, όπου ο όφις συμβολίζει τις χθόνιες δυνάμεις..

                 Ίσως, λέω , να΄ναι και αυτός ένας λόγος που η μηλιά ως δένδρο συμβολίζει την δικαιοσύνη, την λεπτότητα, την Γνώση του καλού και του κακού, την Μαγεία και Αποκάλυψη. οι καρποί της  την αθανασία, την Ανανέωση και Αιώνια Νιότη.

μηλιά

στ)      Οι Κέλτες και οι Δρυίδες τους αναφέρονταν σ’ ένα δέντρο που σηματοδοτούσε την γέννηση κάθε παιδιού. Έτσι κάπως, γεννήθηκε και η Κέλτικη αστρολογία.Για όσους έχουν την περιέργεια, η μελία ή το ash tree (=το δέντρο της στάχτης αλλιώς το απολιθωμένο δέντρο), ή το φράξο σηματοδοτεί τους γεννημένους  από 25/5 έως 3/6 και από 22/11 έως 1/12 .

5 σκέψεις σχετικά με το “Η Μελία, ο φράξος, τhe ash tree και Το δένδρο του κόσμου

  1. RENÉ CHAR

    SOUS LE FEUILLAGE

    Frapper du regard, c’est se dessiner dans les yeux des autres, y découvrir leurs traits modifiés auprès des nôtres, mais pour ombrer notre ceinture de déserts.
    Celui qui prenait des devants s’appuya contre un frêne, porta en compte la récidive de la foudre, et attendit la nuit en désirant.

    Αρέσει σε 2 άτομα

    1. Καλησπερα σας κ. Κεντρωτή, καλώς ορίσατε! Σας ευχαριστώ πολύ γιαυτό το ποίημα του René Char και για την παρακάτω μετάφρασή του από σας που βρήκα στην σελίδα σας http://alonakitispoiisis.blogspot.gr/2018/04/blog-post_46.html

      ΥΠΟ ΤΗΝ ΣΚΕΠΗΝ ΤΟΥ ΦΥΛΛΩΜΑΤΟΣ

      Τραβάμε την προσοχή σημαίνει παίρνουμε σχήμα στα μάτια των άλλων, όπου και ανακαλύπτουμε τα τροποποιημένα τους χαρακτηριστικά πλάι-πλάι με τα δικά μας, αλλά για να σκιάσουμε τη μέση μας που είναι κάτι ερημοτόπια.
      Ο λαβών προφυλάξεις εστράφη το παράπαν εναντίον μελίας, κοινώς φράξου· την επανεμφάνιση του κεραυνού τη συνυπολόγισε· και καρτερούσε τη νύχτα έμπλεως πόθων και πόθων.
      RENÉ CHAR, René Char, Aromates chasseurs, Gallimard 1976, p. 35. σε μετάφραση: Γιώργος Κεντρωτής.

      Μου αρέσει!

  2. Καλή σας μέρα,

    Είναι 5.35 π.μ. και πάνω στο βάζο με κόκκινα γράμματα κεφαλαία στο αυτοκόλλητο λευκό χαρτάκι γράφει ΦΡΑΞΟΣ ΜΕΛΊΟΣ. Το βάζο είχε στον πάτο λίγη μαρμελάδα βερίκοκο που μου έφτιαξε η μαμά μου. ΦΡΑΞΟΣ ΜΕΛΊΟΣ. Αναρωτιέμαι, τι σημαίνουν αυτές οι δύο λεξούλες που βλέπω; Και έτσι έφτασα ψάχνοντας στην ιστοσελίδα σας. Όχι, δεν έχω ιστότοπο. Απλά περιδιαβαίνω το χώρο του διαδικτύου και κάθε φορά εκπλήσομαι όμορφα με κάτι καινούργιο που μαθαίνω. Μόλις πήγα στην αρχή και είδα ό,τι γράφετε περιδιαβαίνοντας. Φυσικό και επόμενο να συναντηθούμε, λοιπόν. Για μένα αυτό το δέντρο της ζωής, της γνώσης του καλού και του κακού, των θεραπευτικών ιδιοτήτων, που στηρίζει τον κόσμο, που έχει ρίζες στον κάτω κόσμο και το φύλλωμά του φτάνει στον ουρανό ήταν ο παππούς μου. Έτσι θα τον προσωποποιούσα. Ως τέτοιο δέντρο. Λεύκα, είχε λευκά μαλλιά. Σιδερένια λεύκα, ναι.

    Εύχομαι να έχετε υγεία και χαρά.

    Ευχαριστώ για τη γνώση που μοιράζεστε μαζί μας.

    Ελένη Μαλεβίτη, νοικοκυρά.

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Καλή σας Ημέρα Ελένη!Καλώς ορίσατε! Χαίρομαι ιδιαίτερα που το άρθρο μου στάθηκε χρήσιμο, ας το πω έτσι, για σας. Και, σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Κάθε μύθος, κάθε θρύλος που μας έρχεται από τα παλιά, ανιστόρητα ακόμη χρόνια, έχει πίσω του και μιαν τουλάχιστον αλήθεια. Την( τις΄) μεταφέρει μες από τον χρόνο, πέρα και από τους τόπους. Γίνεται σύμβολο..Και,έτσι, η κάθε αλήθεια του καταλήγει να είναι, ως επί το πλείστον, όπως την ερμηνεύει ο καθένας μας με βάση τα δικά του βιώματα, τις δικές του σκέψεις, οράματα και μνήμες..Με συγκίνησε η αναγωγή που κάνατε από τον μύθο, στον παππού σας..Θα πρέπει να ήταν σπουδαίος, δυνατός στην διάνοια άνθρωπος και νάχε αγάπη για σας..Η αγάπη δεν χάνεται με τον θάνατο..Άυλη είναι, απέθαντη..γυρνάει, φτερουγίζει..Έτσι, σας εύχομαι να νοιώθετε την αγάπη του να σας περιβάλλει..Και, σας λέω, θα χαρώ να σας ξανακούσω.

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.