Στο παλιό το σινεμά


Μια επιλογή μου από παλιές κινηματογραφικές ταινίες, που τις θεωρώ διαχρονικές, αξεπέραστες στο είδος τους την κάθε μια τους και σύγχρονες στην αξία τους. Είναι ταινίες που έχω δει, ξεχωρίσει και αγαπήσει. Υπάρχουν, βέβαια και άλλες που θα τις προσθέτω εν καιρώ, πολύ φοβάμαι και αυτές ανάκατα χρονικά,  γιατί η σειρά τους έχει να κάνει απλά με όποιες η μνήμη μου φέρνει κάθε φορά:

 Jamaica Inn σε σκηνοθεσία  Alfred Hitchcock.

1939: Η ταινία «Η Ταβέρνα της Τζαμάϊκα» βασίστηκε πάνω στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Δάφνης Ντε Μωριέ (Daphne du Maurier), σκηνοθετήθηκε από τον Άλφρεντ Χίτσκοκ και είχε ως πρωταγωνιστές τον Τσαρλς Λώτον (Charles Laughton) και την  Μωρήν Ο Χάρα (Maureen O’Hara). Εξαιρετικοί!! Εκπληκτική ταινία, θρίλλερ, με έντονα σασπένς, ζοφερή ατμόσφαιρα, αγωνία και ένταση που κορυφώνεται. Από τότε που την είδα και πάνε πολλά χρόνια από τότε, μούμεινε στην μνήμη. Ως εφιάλτης..Δείτε την..

Wuthering Heights, Ο Πύργος των καταιγίδων(Ανεμοδαρμένα ύψη), σε σκηνοθεσία του William Wyler

1939: Μια εκπληκτική ταινία του 1939, κάτοχος πολλών βραβείων Όσκαρ, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Εμιλυ Μπροντέ, σκηνοθετημένη άψογα από τον Γουίλλιαμ Γουάιλερ και αποδοσμένη μοναδικά από τους Λόρενς Ολίβιε, Μερλ Όμπερον,Ντέιβιντ Νίβεν και Φλόρα  Υπέροχη και αξεπέραστη στον χρόνο!

ΟΣΑ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΑΝΕΜΟΣ ( Gone with the wind)

1939: Μια πολυβραβευμένη υπερπαραγωγή! Με κάμποσους σκηνοθέτες μέσα της (Τζώρτζ Κιούκορ, Σαμ Γούντ) και μεταξύ αυτών του εν τέλει υπογράψαντος Victor Fleming!Μια θαυμάσια ταινία, μεταφορά, χάρις στον Sidney Howard, στην μεγάλη οθόνη του μοναδικού ομώνυμου βιβλίου της Μargaret Mitchell, με αξεπέραστους πρωταγωνιστές!Vivien Leigh,Clark Gable, Hattie Mc Daniel,Olivia De Havilland, Melanie Hamilton,Leslie Howard, στις πρώτες σειρές και άλλους ηθοποιούς ώς και άπειρους κομπάρσους Μια ταινία- σταθμός!Αξεπέραστη!

Adam’s Rib του George Cukor. Η Καθριν Χέμπορν

1940: Katharine Hepburn, H ηθοποιός θρύλος μαζί με τον αγαπημένο της Spencer Tracyσε μια απολαυστική κωμωδία του 1940!Η σχέση μεταξύ τους άναβε σπινθήρες που αστράφτανε έξω από το άσπρο πανί της οθόνης!. Πολυβραβευμένη πολυτάλαντη ηθοποιός. Κάθε ταινία της και ένα διαμάντι! Από τις αγαπημένες μου ηθοποιούς!

«Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ (The great dictator) του Τσάρλι Τσάπλιν

1940: Ο μοναδικός Τσάρλι Τσάπλιν (Charlie Chaplin) γύρισε αυτήν την καυστική, πολιτική και προ πάντων απολαυστική ταινία του. Τι να πω και για τις άλλες του; πχ.Το χαμίνι , Τα φώτα της πόλης, μοντέρνοι καιροί; Η κάθε μια τους έχει την δική του μοναδική σφραγίδα και η κάθε μια τους έχει το κάτι άλλο!

A STREETCAR NAMED DESIRE (Λεωφορείον ο Πόθος) του Ηλία Καζάν

1951 και ο Ηλίας Καζάν κάνει το θαύμα του στην μεταφορά του ομώνυμου θεατρικού έργου του Τεννεσί Ουίλλιαμς. Βέβαια, για να γίνει ένα τέτοιο θαύμα χρειάζονται πολλά και δεν θα γινότανε αυτό χωρίς την αξεπέραστη ερμηνεία της Βίβιαν Λή, που πήρε και Α’ Οσκαρ για την υποκριτική της σε αυτήν την ταινία και βεβαίως, του ανεπανάληπτου στον ρόλο, Μάρλον Μπράντο!

Τραγουδώντας στην βροχή! Singin’ in the Rain των Stanley Donen και Gene Kelly

1952 Ένα θαυμάσιο μιούζικαλ, παραγωγής του 1952 με ένα εκπληκτικό Gene Kelly. Μνήμη φερμένη από τα παιδικά μου χρόνια σα πρωτόδα την ταινία. Ακόμη και τώρα, πάνω τον εαυτόν μου, σα περπατάω κάτω από την βροχή να σιγοχορεύω στα βήματα του αξεπέραστου Τζήν Κέλλυ και στον ρυθμό εκείνης της μουσικής. Ευφορία! Αχ! Ο Ερωτας! Ζωή!

«Rear Window» ή «Σιωπηλός μάρτυς» του Αλφρεντ Χίτσκοκ

1954! Και ο μέγας μάγιστρος Άλφρεντ Χίτσκοκ (Alfred Hitchcock) σκηνοθετεί την ταινία Rear Window που στα ελληνικά κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Σιωπηλός μάρτυς». Είναι αυτή που με γοήτευσε περισσότερο από τις άλλες του. Η Σφραγίδα του! Εκπληκτική, εγκεφαλική, διαστροφική, ευφυής δημιουργία ενός μοναδικά ευφυούς νου! Την θεωρώ ως την καλύτερη (την πιο ενδιαφέρουσα) ανάμεσα στα άλλα αριστουργήματά του, όπως τα Πουλιά, το Vertigo,ή στην Σκιά των τεσσάρων γιγάντων.. Πως θα μπορούσα να «περάσω» την ιστορία του σινεμά, χωρίς να σταθώ στον μεγάλο Χίτσκοκ;; Δείτε την και ξαναδείτε την. Δεν είναι για μια ανάγνωση μόνο! Πρωταγωνιστής βασικός ο James Stewart αντάμα με την σαγηνευτική Grace Kelly.

The Night of the Hunter(Η νύχτα των κυνηγών) του Charles Laughton

1955: Μια ταινία που αφήνει έντονα αχνάρια! Φως και σκοτάδι, καλό και κακό, αμνοί και λύκοι με προβιές ή μάσκες! Απλά, από τις καλύτερες ταινίες διαχρονικά! Σε σκηνοθεσία του Τσαρλς Λώτον και με βασικό πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Μίτσαμ (υπέροχος στον ρόλο).

Η γκαρσονιέρα  (The Apartment) σε σκηνοθεσία Billy Wilder

1960: Μια ταινία υπέροχη! Όταν σε μια ταινία ακούτε ότι παίζουν οι Τζακ Λέμμον ή η Σίρλευ Μακ Λέιν απλά τρέχετε να την δείτε..Πόσο μάλλον, όταν αυτοί οι δυο παίζουν μαζί!! Λάμπει ο τόπος! Είναι λίγοι οι άνθρωποι οι εξαιρετικά χαρισματικοί με πηγαίο το κωμικό ταλέντο..Στους λίγους αυτούς, αυτοί οι δυο..Αν θέλετε να δείτε μια ταινία, όπου θα γελάσετε μα και  θα συγκινηθείτε, θα φχαριστηθείτε και θα θέλετε να την ξαναδείτε, αυτή είναι μια τέτοια ταινία. Η ταινία είναι ασπρόμαυρη πολυβραβευμένη, οι δυο πρωταγωνιστές της τιμήθηκαν με τα βραβεία του ά ανντρικού και α’ γυναικείου ρόλου αντίστοιχα ο καθένας τους όπως και ο σκηνοθέτης για κείνο της καλύτερης σκηνοθεσίας..

Πρωϊνό στου Τίφφανι»Breakfast at Tiffany» του Blake Edwards

1961: Η αξιολάτρευτη Audrey Hepburn και ο George Peppard σε μια ταινία που άφησε εποχή. Η Χάρις, η γοητεία, η φινέτσα και η «ελαφράδα» προσωποποιούνται σε αυτήν την ταινία του 1961, καθιστώντας της γοητευτικά αξεπέραστη, όπως και την άλλη της εκλεκτής ηθοποιού » Ωραία μου Κυρία»My Fair Lady»

Lawrence of Arabia, σε σκηνοθεσία του David Lean

1962 Και η ταινία «Ο Λώρενς της Αραβίας» κάνει το ντεμπούτο της στις κινηματογραφικές αίθουσες. Και.. μετατρέπεται σε θρύλο. Οπως ήτανε και ο ήρωάς της. Πολυβραβευμένη,παίζεται ακόμη και στις μέρες μας. Διαχρονική η αξία της ταινίας.Ο Πήτερ ο Τούλ, στον ρόλο του Λώρενς, μοναδικός και ανεπανάληπτος.Μα και όλο το κάστ της ταινίας όπως ο Ομαρ Σαρίφ, ο Χοσέ Φερρέρ, ο Αλεκ Γκίνες, ο Αντονυ Κουίν. Επική, πολιτική, ιστορική, πολιτισμική, ηθογραφική, ανθρώπινη! Μια εκπληκτική ταινία για ένα not ordinary man, τον Lawrence of Arabia. Η μουσική της επένδυση καθηλώνει χάρις στην μουσική του Maurice Jarre

Irma la Douce του Billy Wilder

1963, Ένα Εξαίρετο μιούζικαλ, παραγωγής του 1963 με δύο ανεπανάληπτους πρωταγωνιστές: Την υπέροχη Shirley MacLaine και τον μοναδικόJack Lemmon! Δεν χόρταινα να την βλέπω! Υπέροχο σενάριο, χιούμορ, τρυφερότητα, ευαισθησία, γραφικότητα, χρώμα, τι να πρωτοπώ και τι να πρωτοθαυμάσω! Και αν μου τύχει, την ξαναβλέπω ευχαρίστως! Αφήνει τόσο ωραία γεύση!

Ωραία μου κυρία (My Fair Lady) σε σκηνοθεσία  George Cukor

1964 : Μια ταινία που ξεπέρασε τον χρόνο. Απολαυστική και φρέσκια ως τα σήμερα…Και με τα μηνύματά της τα πολλά.. Σκηνοθέτης της ο περίφημος George Cukor! Ανυπέρβλητοι στους ρόλους τους οι τιμηθέντες με Οσκαρ α’ αντρικού ο Rex Harrison και β’ γυναικείου ρόλου η Gladys Cooper, για την σκηνοθεσία της ο Κιούκορ, για την μουσική της επένδυση ο André Previn…  Οκτώ συνολικά τα βραβεία Όσκαρ της ταινία και άλλα τόσα από άλλους Οργανισμούς. Δείτε την! Θα την χαρείτε!!!!

Η Μελωδία της ευτυχίας  (The Sound of Music) σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Γουάιζ (Robert Earl Wise)

1965: Και, ποιός δεν έχει δει την ταινία αυτή;; Την μελωδία της Ευτυχίας;’Ήμουν παιδάκι όταν την πρωτόδα..Και, τότε, δεν την είχα δει μοναχά μια φορά.. Έκτοτε, δεν θυμάμαι να σας πω πόσες άλλες φορές την έχω ξαναδεί.. Και, τώρα, άμα λάχει την ξαναβλέπω με την ίδια ευχαρίστηση. Και η ευφορία που νοιώθω στην ψυχή μου εκεί, κάθε φορά που η Τζούλι Άντριους ξεπηδά σε εκείνη την απέραντη πράσινη έκταση και αρχίζει να τραγουδάει. Ένα υπέροχο, μοναδικό μιούζικαλ. Η ιστορία της οικογένειας Τραπ με φόντο το Σαλτσμπουργκ..  Η Ταινία τιμήθηκε με πέντε Όσκαρ. Μεταξύ των άλλων και εκείνων της καλύτερης ταινίας και της καλύτερης σκηνοθεσίας. Ο Κρίστοφερ Πλάμμερ γοητευτικός όπως σε όλες τις ταινίες του και η Τζούλι Αντριους, απλά μοναδικής! Δείτε την ταινία και απολαύστε την.

Who’s Afraid of Virginia Woolf? του Mike Nichols

1966! Η Elizabeth Taylor και ο Richard Burton δίδουν ρεσιτάλ ηθοποιίας στην ταινία » Ποιός φοβάται την Βιρτζίνια Γούλφ;» Βασισμένη στο θεατρικό έργο του Edward Albee, η ταινία με άφησε άφωνη, πήρε και πέντε όσκαρ-θαρρώ! Πόση ενέργεια και πόση δύναμη απαιτήθηκε για να επενδυθεί σε αυτήν την παράσταση!

2001:A Space Odyssey , του Stanley Kubrick

1968: Πρωτοπροβάλλεται μια ταινία που σημάδεψε τον κινηματογράφο. Κατέληξα να την δω σχετικά πρόσφατα. 2001: A Space Odyssey, του Stanley Kubrick Και ναι, είναι ονειρεμένη, μοναδική δημιουργία ενός ανεπανάληπτου σκηνοθέτη. Μια αλληγορική δημιουργία για την αρχή και το τέλος..και το τέλος της αρχής. Δεν θα πω κάτι άλλο. Δείτε την!!

«Ryan’s Daughter» Director:David Lean

1970 Kαι ο Ντέιβιντ Λύν φτειάχνει μια υπέροχη κινηματογραφική ταινία. Πολυβραβευμένη. Ο Robert Mitchum, ηθοποιός εκπληκτικός σε ρόλο ασυνήθη που αναδεικνύει το αληθινό του μέγεθος,, η Sarah Miles και οJohn Mills βραβεύτηκαν με όσκαρ. Πανέμορφη ταινία, γιομάτη άπλα, σιωπή και χρώμα, αναπτυσσόμενη κλιμακωτά σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον. Έντονες οι δραματικές συναισθηματικές συγκρούσεις. Τόσο πολυεπίπεδη ταινία! Γοητεύει! Αξίζει να την ξαναδώ,

«The Godfather» Director:Francis Ford Coppola

1972 :Και ο Αμερικανός σκηνοθέτης Φράνσις Φόρντ Κόππολα μεγαλουργεί. Ο Μάρλον Μπράντο δίδει μοναδικό ρεσιτάλ ηθοποιίας και η μουσική του Μορρικόνε και του Ρίτσι καθηλώνει. Πάνω από 20 βραβεία η ταινία και βέβαια τρία Όσκαρ. Η δεύτερη συνέχεια της ταινίας (1974), αποτέλεσε την βέβαια εξαίρεση στον κανόνα. Θεωρήθηκε από πολλούς καλύτερη από την πρώτη. Ο Αλ Πατσίνο, χαρισματικός και ανεπανάληπτος! Και μετά η τρίτη (1990). ΄Ο Αντρέ Ριέ μας με το βιολί του μας έδωσε ένα από τα ωραιότερα σάουντρακ!Al Pacino, Diane Keaton, Talia Shire, Andy Garcia Αχ! Σινεμά το ¨Όνειρο, εδώ!

Το καμπαρέ  (Cabaret ) σε σκηνοθεσία  Bob Fosse 

1972: Λάϊζα Μινέλλι και καμπαρέ!! Μια ταινία- σταθμός! Ένα δραματικό μιούζικαλ με φόντο την άνοδο του ναζισμού στο Βερολίνο του 1930..Δείτε την!!! Μια υπέροχη ταινία. Σάρωσε και δικαίως τα Όσκαρ (Οκτώ μεταξύ αυτών και της καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας  όπως τα βραβεία BAFTA και εκείνης της Χρυσής σφαίρας. Η Liza Minnelli εκτινάχθηκε στα ύψη του καλλιτεχνικού στερεώματος μετά από την ταινία αυτήν για την οποία έλαβε και το πρώτο βραβείο καλύτερου ηθοποιού.. Συμβουλή μου:Είτε σας αρέσουν τα μιούζικαλς, είτε όχι, μην χάσετε την ταινία..

Το Κεντρί (The sting) σε σκηνοθεσία George Roy Hill 

1973: Μια απολαυστική ταινία!! Εδώ, Πωλ Νιούμαν, Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Ρόμπερτ Σω, Τσάρλς Ντέρνινγκ και η Αϊλίν Μπρέναν,..απλά, δίνουν τα ρέστα τους. Η ταινία βραβεύτηκε με επτά Όσκαρ, μεταξύ αυτών και εκείνων της καλύτερης ταινίας, της σκηνοθεσίας, της μουσικής επένδυσης και του πρωτότυπου σεναρίου. Αποκλείω να μην έχετε χαρεί κάπου, κάποτε τον ρυθμό της μουσικής της- υπέροχη! Αν θέλετε να ψυχαγωγηθείτε, να χαρείτε δείτε την και θα με θυμηθείτε. Η ταινία ξαφνιάζει ευχάριστα!

» Η φωλιά του Κούκου»One Flew the Cuckoo’s Nest , σε σκηνοθεσία Milos Forman)

1975: Και ο Τσέχος Μίλος Φόρμαν σκηνοθετεί μια από τις πλέον δυνατές δημιουργίες του κινηματογράφου: Την φωλιά του Κούκου!! Βασικός Πρωταγωνιστής  ο Jack Nicholson. Εκπληκτική η ερμηνεία του, αξεπέραστη στον χρόνο! Δίπλα του, πρωταγωνίστρια  η  υπέροχη Louise Fletcher, και από κοντά όλο το καστ των θαυμάσιων ηθοποιών. Η ταινία με το θέμα της, τις ερμηνείες της , την μουσική της επένδυση από τον Jack Nitzsche συγκλόνισε τον κόσμο. Τιμήθηκε με πέντε Όσκαρ: Της καλύτερης σκηνοθεσίας, του καλύτερου α’ αντρικού και α’ γυναικείου ρόλου, της καλύτερης μουσικής επένδυσης, της καλύτερης κινηματογράφισης και του καλύτερου β’ αντρικού ρόλου που δόθηκε στον εξαίρετο Brad Dourif 

«EMPIRE OF THE PASSION» director:Nagisa Oshima

1978, Ai no borei! Το 1978, ο Ιάπωνας Nagisa Oshima με αυτή την ταινία του παίρνει το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας του φεστιβάλ Καννών. Βασισμένη σε αληθινό περιστατικό του 1895, η ταινία συγκλονίζει με το ρέον πάθος, την λιτότητά της, την ποιητική της υφή και την θαυμάσια φωτογραφία της!

Awakenings, 1990, σκηνοθεσίας Penny Marshall

1990 : Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Oliver Sacks που αφορά σε καταγραφή πραγματικών γεγονότων που αφορούν στα θύματα της  επιδημίας της ληθαργικής εγκεφαλίτιδας που έπληξε πολλούς ανθρώπους του 1920, η ταινία αυτή της Πέννυ Μάρσαλ, είναι βαθειά συγκινητική. Γίνεται μοναδική με τις εκπληκτικές ερμηνείες των βασικών πρωταγωνιστών, δηλαδή του Ρόμπιν Ουίλλιαμς στο ρόλο του θεράποντος ιατρού και του ανεπανάληπτου Ρόμπερτ ντε Νίρο ως ασθενούς οι οποίοι και κέρδισαν το πρώτο εθνικό βραβείο των κριτικών για το 1990 ως οι καλύτεροι ηθοποιοί και πολλά άλλα βραβεία. Η ταινία ήταν υποψήφια για τρία Οσκαρ ,ανακηρύχθηκε ως η καλύτερη ξένη ταινία από τους κριτικούς των Η.Π.Α για το 1990 και το 1991, βραβεύτηκε για το σενάριό της και δίχασε αφού το 1992 έλαβε η Πένυ Μάρσαλ έλαβε τον τίτλο για την χειρότερη ξένη ταινία το έτος 1992 από τα yoga awards.Αξίζει να την δείτε.

Ο Άνθρωπος της Βροχής (Rain Man) σε σκηνοθεσία  Barry Levinson

1988: Η Ταινία!! Ο Ντάστιν Χόφμαν εδώ δίνει κυριολεκτικά ρεσιτάλ ηθοποιίας στον ρόλο του αυτιστικού αδελφού. Δίπλα του επάξια ο Τομ Κρουζ και παραδίπλα η Βαλέρια Γκολίνο. Η ταινία συγκινεί και καθηλώνει. Είναι πολυβραβευμενη, τιμημένη με το Όσκαρ καλύτερης δραματικής ταινίας και σκηνοθεσίας. Ο Χόφμαν πήρε το Οσκαρ α’ αντρικού ρόλου γιαυτήν.  Δείτε την !!

 Τα απομεινάρια μιας μέρας, The Remains Of The Day, σκηνοθεσίας Τζέιμς Αϊβορυ

 1993: Με αφορμή την βράβευση του συγγραφέως του βιβλίου » Τ’ απομεινάρια μιας μέρας» με το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας 2017 Κάζουο Ισίγκουρο, στο  βραβευμένο με το βραβείο Booker 1989  βιβλίο του οποίου βασίστηκε η ομώνυμη ταινία του 1993 που σκηνοθέτησε αριστοτεχνικά ο Τζέϊμς Αϊβορυ, ας αναφερθώ σε αυτή την ταινία,  την οποία θεωρώ ως έναν από τους κύριους σταθμούς στην ιστορία της έβδομης τέχνης. Όλο το team των ηθοποιών της, εξαιρετικό. Ο Αντονυ Χόπκινς στον βασικό πρωταγωνιστικό ρόλο δίνει κυριολεκτικά ρεσιτάλ ερμηνείας μα και η Εμμα Τόμσον στέκεται αντάξια δίπλα του. Και οι δυο πρωταγωνιστές τιμήθηκαν με βραβεία για τις ερμηνείες τους στην ταινία, όπως και η ίδια η ταινία ήταν υποψήφια για 8 βραβεία Oscar (Ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, Α’ Ανδρικού και Γυναικείου ρόλου, καλλιτεχνικής διεύθυνσης, μουσικής και κοστουμιών) .Δεν κέρδισε τα Οσκαρ λόγω κυρίως της ανταγωνίστριάς της ταινίας » Η λίστα του Σίντλερ» , κέρδισε όμως  άλλα.. όπως τα βραβεία BAFTA. Είναι μια ταινία που αξίζει να δείτε, κινείται υπόγεια και κλιμακώνεται σε εσωτερική ένταση σταδιακά με κατάληξη την τελευταία της σκηνή, όπου πραγματικά ακόμη νοιώθω τον κόμπο στον λαιμό μου, πως είχα νοιώσει σαν την είδα..Μάθημα ζωής καταλήγει η ταινία να είναι με την μελαγχολία που η ίδια η ζωή που όταν δεν ζείται , δίνει

 Η Λίστα του Σίντλερ (Schindlers List ) του Στήβεν Σπήλμπεργκ

1993: Ο σκηνοθέτης της Steven Spielberg έδρεψε και δρέπει δάφνες για την ταινία του. Μια αριστουργηματική δημιουργία! Πολυβραβευμένη (7 Οσκαρ)! Τρομερή στην ιστορική και την όλη αλήθεια της, εφιαλτική, απάνθρωπη μα συνάμα και τόσο ανθρώπινη! Ο Λίαμ Νίσον, στον ρόλο του Όσκαρ Σίντλερ, του Γερμανού που’ φτειαξε την περίφημη λίστα για να σώσει ανθρώπους, μοναδικός, ο Ρέι Φάινς στον ρόλο του Γερμανού αξιωματικού Ναζί, ανεπανάληπτος. Ο,τι και να πω για την ταινία θάναι λίγο..

Insomnia (Αυπνία) σε σκηνοθεσία  Erik Skjoldbjærg

1997: Μια Νορβηγική ταινία που πολύ με εντυπωσίασε και νοιώθω ακόμη την γεύση που μ’ άφησε κι ας έχουν περάσει χρόνια αφ΄ότου την είδα… Κυκλοφόρησε στην χώρα μας με τον τίτλο «Φόνος στην ομίχλη» Ένα  βαρύ ψυχολογικό θρίλλερ, βαθειά ατμοσφαιρικό στις λευκές νύχτες του παγωμένου βορρά που μόνο ο Σκανδιναβικός κινηματογράφος μπορεί να δώσει…. Φόντο της μια αστυνομική ιστορία μυστηρίου κι ένα έγκλημα μες στην ομίχλη.. Πρωταγωνιστής της ο θαυμάσιος  ηθοποιός Stellan Skarsgård (Στέλλαν Σκάαρσγκαρντ), αξεπέραστος στον ρόλο του ντετέκτιβ Jonas Engström. Καταλυτικός ο ρόλος του, δυναμίτης ο ίδιος για την ταινία..Δείτε την, αξίζει..

Και, μιας και αναφέρθηκα στον Σκανδιναβικό κινηματογράφο και στην μοναδική γραφή των ταινιών του, μην ξεχάσετε να δείτε την σχετικά πρόσφατη του 2013 Λέγεται  «The Keeper of Lost Causes» γνωστή και ως  Department Q. Είναι ένα επίσης δανέζικο αστυνομικό θρίλλερ που κόβει την ανάσα.. Σε σκηνοθεσία Mikkel Nørgaard,  σε σενάριο προσαρμοσμένο του Νικολάι Άρσελ από ένα μυθιστόρημα του Jussi Adler-Olsen και με πρωταγωνιστές τους Nikolaj Lie Kaas και Per Scheel Krüger. Η ταινία είναι βαρειά, έχει φοβερή ένταση, σε γιομίζει αγωνία που διανθίζεται με χιούμορ..

 Το μυστικό στα μάτια της, (El secreto de sus ojos),The Secret in Their Eyes ,σε σκηνοθεσία Juan José Campanella

2009: Μια Αργεντίνικη ταινία που πολυβραβεύτηκε και επί πλέον τιμήθηκε με το ‘Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας το 2010 και το άξιζε!! Είναι, πως να το εκφράσω, μια ταινία κομψοτέχνημα! Στον πολύχρωμο καμβά της έχουν υφανθεί με περίσσια τέχνη μια υπέροχη αστυνομική, αισθηματική ιστορία με πολιτικές προεκτάσεις. Ενας ανεκπλήρωτος έρωτας,  μια υπόθεση δολοφονίας που επί χρόνια έχει παραμείνει ένα άλυτο ερωτηματικό, μυστήριο. . Τα στοιχεία του θρίλλερ, της συναισθηματικής έντασης, η όλη ατμόσφαιρα της ταινίας που την αναδεικνύει ακόμη περισσότερο το θαυμάσιο καστ των ηθοποιών της σε συνδυασμό με την ιστορία- (στορυ) αλλά κυρίως την πραγματικά μεγαλειώδη σκηνοθεσία της, κάνουν την ταινία αξέχαστη. Δείτε την και θα με θυμηθείτε.

2 σκέψεις σχετικά με το “Στο παλιό το σινεμά

  1. Μένω έκπληκτος από τον κινηματογραφικό αυτό θησαυρό. Ως δηλωμένος Σινεφίλ, κρατώ τις αναφορές αυτές για να δω εκείνες τις ταινίες που δεν έχω δει καθώς και να έχω κάποια σοβαρά και υπέροχα σημεία αναφοράς με την παρουσίασή σου.
    Τον σεβασμό μου.

    Αρέσει σε 1 άτομο

  2. Γιάννη μου, σε ευχαριστώ πολύ! Θα ανέφερα κι άλλες υπέροχες ταινίες, αλλά δεν ξέρω τον τρόπο να προσθέσω κάθε μια ξεχωριστά στη σελίδα.του «Παλιού σινεμά» ώστε να πω δυο τρία πράγματα για την κάθε μιά τους και να διευκολύνω και τον διάλογο τον σχετικό.. χαχα. Δεν τα πάω καλά με την τεχνολογία.¨Πάντως, θα βρω τον τρόπο να βάλω- σε άλλη σελίδα-ίσως έτσι ενιαία, αν δεν βρω τον κατάλληλο τρόπο- κάπου τις πιο πρόσφατες, όπως και κάτι σειρές που είναι εκπληκτικές, τουλάχιστον για μένα

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.