Οι Άθλιοι (Les Misérables)


Βίκτωρ Ουγκώ
Βίκτωρ Ουγκώ

Με βάση το πασίγνωστο μυθιστόρημα του Βίκτωρος Ουγκώ, γυρίστηκαν πολλές ταινίες με το ομώνυμο θέμα και τίτλο. Την πρώτη φορά που είδα τους Αθλίους του Ουγκώ σε ταινία ήταν στο γαλλικό φιλμ του 1934 του Ρέιμοντ Μπέρναρντ.. Το βρήκα αριστουργηματικό ..Ήμουν βέβαια παιδί ακόμη τότε και την ταινία δεν την ξαναβρήκα να την δω με ελληνικούς υπότιτλους.. 

Από όσες version της ταινίας έχω δει, μοναδικός και αξεπέραστος ως Ιαβέρης, κατ’ εμέ ως τα σήμερα, ήταν ο ηθοποιόςLes Misérables Τσαρλς Λώτον Charles Laughton (Τσαρλς Λώτον) στην ταινία του 1935. (στην φωτογραφία δίπλα ο Τσαρλς Λώτον)

Εκείνη η σκηνή καταδίωξης μεταξύ των Ιαβέρη-Λώτον και του Γιάννη Αγιάννη- Fredric March στους υπονόμους του Παρισιού είναι ακόμη ζωντανή στην μνήμη μου.Εκπληκτική η σκηνή, φανταστική η ταινία. Όπου την βρείτε, μην την χάσετε!!!

Οι Άθλιοι (Les Misérables) σκηνοθεσίας Richard Boleslawski

Σε άλλες version, στην ταινία του 1958, βρήκα τον Ζαν Γκαμπέν θαυμάσιο πως ήταν ως Αγιάννης μαζί με τον επίσης εξαίρετο Μπερνάρ Μπλιέρ ως Ιαβέρη και τον Μπουρβίλ ως Θερναδιέρο. Η όλη ταινία, υπέροχη! Δείτε την όλη εδώ, αν θέλετε:

Έπειτα, πολύ ωραία βρήκα και την ταινία του 1998 όπου ο Λιαμ Νίσσεν (Liam Neeson) στον ρόλο του Αγιάννη μαζί με τον Geoffrey Rush  ως  Ιαβέρη, την Ούμα Θέρμαν (Uma Thurman) ως Φαντίνα και την Claire Danes ως Cosette.

Θέλω, επίσης, να δω επίσης εκείνη του 2000 με τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ και τον Μάλκοβιτς.. Και μόνο ο συνδυασμός των δυο μαγνητίζει..Θα τα ξαναπούμε μόλις την δω..03414996d095e2fc7013777124377d19.jpg

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.