Τέλος του Νοέμβρη, τέλος εποχής!


IMG_5082       Τέτοιες ώρες αναλογίζομαι πόσο ευλογημένοι είμαστε που ζούμε σ’ αυτήν την χώρα, σ’αυτόν τον τόπο. Παράδεισος είναι!         O Νοέμβρης τελειώνει τούτο το Σαββατοκύριακο. Και μαζί του, μια εποχή..Για να ‘ρθεί μια άλλη..

        Ο ήλιος λάμπει, ο αέρας έχει φρεσκάδα κι αρώματα,τον γεύεσαι σχεδόν,  η φύση έχει φορέσει όλα της τα χρώματα και τις αποχρώσεις..Οργασμός χρωμάτων. Η γη πάλλεται. Η θάλασσα έχει ντυθεί στα βαθυμπλέ της..Τ’ άσπρα πανιά λιγοστέψανε πάνω της, είναι ο αφρός των κυμάτων της τώρα που δίνει τον τόνο..Τα βουνά στον ορίζοντά της προβάλλουν σ’ όλη τους την μεγαλοπρέπεια, διακριτά. Τα σύγνεφα  μεγαλώνουν, στεφανώνουν τα κορφοβούνια πίσω μου,  παίζουν κρυφτό, μεταμορφώνονται, τρέχουν..Όλα σαν να κινούνται όλο και ταχύτερα.  Σαν πως  να στροβιλίζονται στον ρυθμό ενός γρήγορου βαλς. Γύρω μας, τόσες αλλαγές συντελούνται από την μια στιγμή στην άλλη. Κυριολεκτικά.

        Πότε άλλοτε αν όχι στις μεταβατικές εποχές, σαν κι αυτή του φθινόπωρου, σαν και της άνοιξης, νιώθεις τόσο έντονα τις αλλαγές στο διάβα του χρόνου, μες στις στιγμές του; Και συνάμα, να αιωρείται παντού μια αίσθηση αναμονής.. Σαν όλα να βιάζονται να δρουν περιμένοντας το μετά..

        Τα περιστέρια ξαναμαζώχτηκαν στην βεράντα. Ψάχνουν να βρουν πάλι το στέκι τους, να λουφάξουν, να  βγάλουν τον χειμώνα. Όλο μπερδεύονται στα πόδια μου κι είναι και πεινασμένα πια..Λιγόστεψε η τροφή τους..Πάει το αληταριό τους. Τα λιόδεντρα βαρυγκομούν από το βάρος, όσα δεν τα ξαλάφρωσαν οι ανθρώποι ακόμη από τους καρπούς τους.

        Κι εμείς οι άνθρωποι δεν πάμε πίσω..Μόνο αμέτοχοι δεν μένουμε απέναντι σ’αυτό που ‘ρχεται,  ετοιμαζόμαστε και μείς. Ντύνουμε τα σπίτια μας, ντυνόμαστε και μείς ..Ο χρόνος ρέει βιαστικός κυκλικά. Ο χειμώνας έρχεται! Είναι προ των πυλών.Τι μένει στάσιμο; Τι δεν βιάζεται;

Καταρράκτης χωριό Αχαίας8

       Ωραία ώρα! Την απολαμβάνω. Την Κυριακή, καλώς να πάνε τα πράγματα, με βλέπω να τρέχω σ’ ένα χωριουδάκι εδώ γύρω. Είναι το αγαπημένο μου. Καταρράκτης, το όνομά του. Γιατί έχει κι έναν. Σαν έρχεται η βαρυχειμωνιά, γιομίζει την κοίτη του με τα λασπωμένα τα νερά του που τα φέρνει από τα ψηλά και ύστερα σαν να ξαστερώνει ίσα κάτω στην ρεματιά.. Αγριόκροκοι και μικρά κιτρινολούλουδα στις όχτες του, ίσαμε πάνω. Κι ο όλος ο τόπος γύρω στην περασιά του..Κι εκεί, ανάκατα τα χρυσοκάστανα τα πεσμένα τα φύλλα.

Καταρράκτης χωριό Αχαίας

        Σαν πηγαίνω εκεί, μπαίνω πρώτα – πρώτα στα μονοπάτια  του χωριού. Στρωμένα στις φυλλώματα είναι κάθε τέτοια εποχή.  Πόσο το φχαριστέμαι πάνωθέ τους το περπάτημα και το τριζοβόλημά τους στην περπατησιά μου! Περνώ, έπειτα σύριζα τους φράχτες, αγκυλώνομαι στα βάτα, λασπώνομαι κιόλας ίσαμε να φτάσω στον καταρράκτη..Κάνει μεγάλο βουητό. Σ’εκείνο το χωριό, ο αέρας έχει ψυχράνει κιόλας πολύ..Τα τζάκια θα ‘χουνε ανάψει από μέρες τώρα. Δεν τα’ χανε ανάψει ακόμη την τελευταία φορά που πήγα..Παρατεταμένη γαρ η καλοκαιρία! Κι είναι κείνη η μυρωδιά τους στον αέρα, το κάτι άλλο. Μ’αρέσει, δεν ξέρετε πόσο, να την οσμίζομαι στον αέρα.

Καταρράκτης χωριό Αχαίας6

        Υπάρχει πάνω στην δημοσιά, καθώς διασχίζει στα μέσα του το χωριό,  ένα παλιό δίπατο πετρόχτιστο. Στο ισόγειό του ένα καπηλειό. Ετσι, θα το πω.. Μου φαίνεται, του ταιριάζει καλύτερα. Μικρό, δίχωρο, χαμηλοτάβανο, με πέτρες παλιές λειασμένες το δάπεδό του. Εκεί ο περαστικός, μα κι ο ντόπιος μπορεί να φάει βραστό, να πιεί κρασί να ζεσταθεί ή και να απολαύσει καφέ πλούσιο σε κρέμα. Και στο τέλος μια τεντούρα για ναρθεί και στα σέστα του. Να γιομίσει με κανέλλα και κονιάκ η γεύση στο στόμα. Και όλα αυτά, σπιτίσια καμωμένα.

        Και νάταν μόνο αυτά! Έχει στο μικρό το δωμάτιο δίπλα που ίσα και χωράει τρία ξύλινα τραπέζια, σ΄ όλη την  πλάτη του απέναντι τοίχου, ένα τζάκι. Ξέρετε, από κείνα τα παλιά, τα μεγάλα. Με τα κούρβουλα να καίνε και την θράκα μπρος να απλώνεται και να στραποβολάει. Να χύνει  χρυσοκόκκινο το φως στο γύρω.

        Εκεί, σ’εκείνο το καπηλειό πάω μετά, σαν ο ήλιος έχει πέσει για ένα καφέ από κειόν που δεν φτειάχνουν πια στα μαγαζιά, χτυπημένο στο χέρι και άντε μετά και το τσιπουράκι. Ίσα, στο μικρό πλαϊνό δωμάτιο,  καταπάνω στο τραπέζι με το καρώ το τραπεζομάντηλο, δίπλα στο τζάκι. Κι απέναντι να’ χω το μικρό το παραθύρι με τα λευκά τα τρυπητά τα κουρτινάκια και τα βαριά τα ξύλινα τα παντζούρια έσωθέ του. Και πίσω από το τζάμι ν’αργοσβήνει ο πλάτανος μέχρι να χαθεί στο σκοτάδι.

        Την Κυριακή, το απομεσήμερο,λοιπόν, πρώτα ο Θεός.

        Να, για το που λέω, είναι παράδεισος ο τόπος μας. Και το μέρος που μένω. Ισαμε 20-25 λεπτά της ώρας η απόσταση του χωριού από το κέντρο της πόλης. Κι είσαι σ’ άλλο κόσμο..Εκείνον που μ’αρέσει νάμαι μέσα του. 

fire-01

Καλό Σαββατοκύριακο σ’ όλους,

εύχομαι να το φχαριστηθείτε, όπου και νάστε!.

blovekiss

Από καρδιάς και με την αγάπη μου !!

16 σκέψεις σχετικά με το “Τέλος του Νοέμβρη, τέλος εποχής!

  1. Φανταστικά όμορφη η φωτογραφία.Καλώς να δεχθούμε τον χειμώνα με τις δικές του ομορφιές!Και με την δική μου αγάπη.Φιλιά.

    Μου αρέσει!

  2. ΒΕΑΤΡΙΚΗ ΜΟΥ…..ΤΟ ΖΩΓΡΑΦΙΣΕΣ ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟΥΔΑΚΙ…….ΣΑΝ ΝΑ ΜΠΗΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ……ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΗΣΑ ΤΑ ΣΤΕΝΟΣΟΚΑΚΑ………….Ο ΚΑΘΑΡΟΣ ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ ΑΕΡΑΣ……ΜΟΥ ΡΟΔΙΣΕ ΤΑ ΜΑΓΟΥΛΑ……ΚΟΚΚΙΝΙΣΕ ΛΙΓΟ ΤΗ ΜΥΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΥΤΙΑ….ΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜ………..ΕΥΩΔΙΑ…Η ΥΓΡΑΣΙΑ ΓΥΡΩ ΜΟΥ…..ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ………..ΜΕ ΤΑΞΙΔΕΨΕΣ….ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΚΑΛΗ ΜΟΥ……………..Σ\’ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΕΝΑΓΗΣΗ………………….ΦΙΛΙΑ ΠΟΛΛΑ………

    Μου αρέσει!

  3. δεν εμεινα στη φωτογραφια…. το κειμενο ηταν αυτο που με ταξιδεψε…βρεθηκα κι εγω στο χαμηλοταβανο καπηλειο… στο τραπεζι με το καρο τραπεζομαντηλο….και τα κουρτινακια στο παραθυρι… ασε πια εκεινο το τζακι…..καλο σαββατοκυριακο Βεατρικη μου….πανεμορφο το ταξιδι μου…..

    Μου αρέσει!

  4. ΒΕΑΤΡΙΚΗ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ…ΞΥΠΝΗΣΕΣ ΜΝΗΜΕΣ…ΜΟΥ ΘΥΜΙΣΕΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΜΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΠΕΡΑΣΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΡΗ ΣΑΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙΣ….ΜΟΥ ΘΥΜΙΣΕΣ ΤΟ ΠΕΤΡΙΝΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΜΕΝΑΜΕ ΣΤΑ ΚΡΕΣΤΕΝΑ ΣΤΟ Ν.ΗΛΙΑΣ …ΘΥΜΑΜΑΙ ΕΙΧΕ ΔΥΟ ΜΟΥΡΙΕΣ ΑΠΟΕΞΩ.. ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΤΟ ΤΖΑΚΙ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΑΝΑΜΕΝΟ .. ΚΑΙ ΕΞΩ ΝΑ ΧΑΛΑΕΙ ΟΘΕΟΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΡΟΧΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΣΤΡΑΠΕΣ, ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ… ΠΑΙΔΟΠΟΥΛΑ ΜΕΣΑ … ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΤΖΑΚΙ ..ΝΑ ΑΚΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ..ΝΑ ΖΗΤΖΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΙΑΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΗΣ(ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ Η ΓΙΑΓΙΑ) ΑΧ ΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΣΕΣ ΒΕΑΤΡΙΚΗ.. ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ …ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ….

    Μου αρέσει!

  5. Καλό βράδυ, ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο και ένας εξαίσιος χειμώνας για σ’ ένα, για όλους μας, φίλη Βεατρίκη.Αχ! και να ήμουν σε αυτά τα ζωντανά μέρη από θυμίσεις που “ζωγράφισες” υπέροχα στο κείμενό σου!!! Καλά να περάσεις.Να είσαι πάντα φωτεινή, χαρούμενη, δημιουργική.Άννα

    Μου αρέσει!

  6. Όμορφη η μουσική, όμορφες και οι εικόνες, κυρίως εκείνες των λόγων σου, φίλη Βεατρίκη. Να είσαι καλά. Και να περνάς, ακόμη καλύτερα… 🙂

    Μου αρέσει!

  7. Υπέροχη περιγραφή, νιώθω σα να πήγα και μάλιστα αρχίζω να ζαλίζομαι από το τσίπουρο και τη φωτιά! Να περάσεις καλά! Θα περιμένω!Φιλιά!

    Μου αρέσει!

  8. Τι ομορφια μας εδωσες σημερα;Λες και εχω παει και γω ηταν…Υπεροχο μερος ακουγεται οπως ολα τα χωριουδακια της χωρας μας.Και δω που μενω τα τζακια μοσχοβολανε τα βραδυα…ο χειμωνας ηρθε πια..καλως τον :)).Καλα να περασεις το σαββ/κο σου με ζεστασια και ξεγνοιασια.φιλια πολλα.

    Μου αρέσει!

  9. Το ξέρουμε ρε διαχρονική..εν ζωή είμαι..Το από μένα για μένα το βάζεις ως άλλοθι ?Τι μας πέρασες,Αθηναίους ? ή Ξανθούς ?……………..Μήπως θες να σε πάρει απ το χέρι ο μήνας,άν βγεί ή δεν βγεί ?Εσύ κάτσε μέσα ακόμα..Σήκω απ την καρέκλα να ξεμουδιάσουν τα οπίσθιά σου,άντε..ακόμα δεν μούδιασες ?…………………..ΧΑΙΡΕ Βεατρίκη..! : )

    Μου αρέσει!

  10. ΝΑ!!!!!!!……. ΕΔΩ ταιριάζει……. :)))))Ὁ ἄνθρωπος, ὁ κόσμος καὶ ἡ ποίησηἈνάσκαψα ὅλη τη γῆ νὰ σὲ βρῶ.Κοσκίνισα μὲς τὴν καρδιά μου τὴν ἔρημο· ἤξερα πὼς δίχως τὸν ἄνθρωπο δὲν εἶναι πλῆρες τοῦ ἥλιου τὸ φῶς. Ἐνῷ, τώρα, κοιτάζονταςμὲς ἀπὸ τόση διαύγεια τὸν κόσμο,μὲς ἀπὸ σένα – πλησιάζουν τὰ πράγματα,γίνονται εὐδιάκριτα, γίνονται διάφανα -τώρα μπορῶ ν᾿ἀρθρώσω τὴν τάξη του σ᾿ἕνα μου ποίημα.Παίρνοντας μία σελίδα….θὰ βάλω σ᾿εὐθεῖες τὸ φῶς.Νικηφόρος ΒρεττάκοςΕίσαι υπέρτοχη!!!!!!….. ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΝΥΧΤΑ…… μάτια μουΝα περάσεις θαυμάσια……

    Μου αρέσει!

  11. Ολοζώντανες εικόνες προβάλλουν μέσα από το κείμενό σου και νοιώθεις την έντονη επιθυμία να βρεθείς και να ζήσεις ΕΚΕΙ……Μπράβο σου κοπέλα μου! ! ! !

    Μου αρέσει!

  12. Μερικά τσιγάρα πιο νότια είμαι καλη μου Βεατρίκη, αν σε φέρει ο δρόμος έχει και δω κάτι τέτοια μέρη πάνω στον Ταϋγετο.Με ταξίδεψες σε τόπους και … παρέες. Κόλλησα στην τεντούρα που πριν 2 χρόνια ένας φίλος από τα μέρη σου μου έφερε σαν δώρο στο σπίτι για να συνοδεύσουμε το φαγητό και τα χάχανα της παρέας που δεν έλεγε να ενηλικιωθεί.Να έχεις ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο καλή μου.

    Μου αρέσει!

  13. Καθισμένος μπροστά στον υπολογιστή μου και ακούγοντας τον αέρα έξω απ\’ το παράθυρό μου να ουρλιάζει, ταξίδεψα κι εγώ εκεί με τον πλούσιο και περιγραφικό σου λόγο. Ξέρω ακριβώς τι εννοείς κι έχω τύχει κι εγώ σε κάποιο τέτοια καπηλειό στους πρόποδες του Ψηλορείτη. Μα πιο πολύ μου άρεσε πως λες ότι ευλογημένος είναι ο τόπος που μένεις! Πολύ μαυρίλα και γκρίνια ακούω τώρα τελευταία και η περιγραφή σου μου άνοιξε την καρδιά και έδωσε ένα ελπιδοφόρο μήνυμα στην ψυχή μου. Να \’σαι καλά και εύχομαι ο αυριανός σου περίπατος να σε γεμίσει όπως πάντα!

    Μου αρέσει!

  14. τι υπεροχααα!! με ταξιδεψες καλη μου Βεα!!! ναιι….ο τοπος μας ειναι ομορφος και οι καιροι αυτες τις μερες ειναι λιολουστοιγεματοι με χρωματα ….τι κι αν ειναι τελος φθινοπωρου….καθε εποχη χαριζει τα δικα της ανεπαναληπτα δωρα…..ευχομαι να περασεις μια υπεροχη Κυριακη εκει που θασαι…..και παντα ετσι ομορφα να απολαμβανεις και πιες ενα ποτηρακι κρασι και για μενα….εκει διπλα στην θαλπωρη στο τζακι…!!

    Μου αρέσει!

  15. καλησπερα και παλι.αν μου πεις που ειναι η τοποθεσεια της φωτο με τα δεντρα,και τα κιτρινα φυλα,υποσχωμαι να αφησω, τις ομπρελες(που δεν εχω ουτως η αλλως),και κερναω σουβλακια στους ΜΥΛΟΥΣ με φοντο το ΝΑΥΠΛΙΟ.Γιια μπυρες θα δουμε,την καλησπερα μου στην Πατρα.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.