Η Ιεροτελεστία της ‘Ανοιξης ( Rite of Spring)- Igor Stravinsky


               pina-bausch-le-sacre-du-printemps-pina-bausch-1587241223

      Αφιερωμένο σ’ ένα έργο που ταρακούνησε συνθέμελα τον χώρο της μουσικής και του χορού στον 20ο αιώνα! Στην μαγική δύναμη του χορού, του ρυθμού και της μουσικής- Σ’ ένα έργο που ξεσήκωσε μέγα σκάνδαλο, προκάλεσε παγκόσμιο σάλο  στην εποχή του και που τελικά στους μετέπειτα χρόνους επιλέχθηκε μεταξύ των πλέον αντιπροσωπευτικών κομματιών μουσικής ανθρώπινης δημιουργίας που στάλθηκαν με τον voyager 1  στο διάστημα!!!!

                Αφιερωμένο στην μουσική σύνθεση που με μάγεψε σαν την πρωτάκουσα και από τότε και κάθε φορά νοιώθω έκσταση ακούγοντάς την.

                Ο λόγος για την μουσική σύνθεση για μπαλέτο «Η Ιεροτελεστία της ‘Άνοιξης » του Ιγκόρ Στραβίνσκυ.

Με δυο λόγια:

             Στις 29 Μαΐου 1913, στο Παρίσι, ο 30χρονος τότε Ρωσικής καταγωγής και εν τέλει Αμερικανικής υπηκοότητας συνθέτης κλασσικής μουσικής Igor Stravinsky (1882-1971)παρουσιάζει για πρώτη φορά την εκπληκτική μουσική σύνθεσή του για χορό μπαλλέτου :Le sacre du printemps ή rite οf spring ή η ιεροτελεστία της Άνοιξης και ένας νέος δρόμος ανοίγει έκτοτε για τον κόσμο της μουσικής και του χορού.

             Ο ίδιος , ο Στραβίνσκι, στην αυτοβιογραφία του είπε για το πως εμπνεύστηκε το Στραβίνσκυέργο : «Είδα με τη φαντασία μου μία ιερή παγανιστική τελετή: σοφοί ηλικιωμένοι, καθισμένοι σε κύκλο, βλέπουν ένα νέο κορίτσι να χορεύει προς το θάνατο. Τη θυσίαζαν για να εξευμενίσουν το θεό της άνοιξης».«One day [in 1910], when I was finishing the last pages of L’Oiseau de Feu in St Petersburg, I had a fleeting vision … I saw in my imagination a solemn pagan rite: sage elders, seated in a circle, watching a young girl dance herself to death. They were sacrificing her to propitiate the god of Spring. Such was the theme of the Sacre du Printemps»

            Πολλοί μιλήσανε, ειδικοί και μη για το έργο αυτό. Μεταξύ αυτών ο Leonard Bernstein (κατά τη διάρκεια πρόβας απευθυνόμενος στους μουσικούς) είπε για την σύνθεση αυτή: «Don’t you get it? This piece is all about SEX!»

 Από την «Le sacre du printemps,»σε συγκλονιστική χορογραφία της περίφημης Pina Bausch. Απολαύστε την :

                                                                            «le sacre»

 Από την Le sacre du printemps,  σε εκπληκτική χορογραφία του Maurice Béjart . Χαρείτε την:

 

2 σκέψεις σχετικά με το “Η Ιεροτελεστία της ‘Ανοιξης ( Rite of Spring)- Igor Stravinsky

  1. Αγαπητή μου Βεατρίκη η τέχνη σε όλες της τις εκφάνσεις δεν θα μπορούσε να βρεί καταλληλότερη σελίδα ,απο την δική σου την σεμνή κ απέριτη, για να εκτίθεται.Αυτή τη φορά με μάγεψαν τα κομμάτια που έχεις στις html σου κ τα θέλω όπωσδήποτε!
    Κ επειδή δεν ξέρω που να τα βρώ θα σου ήμουν ευγνώμων αν με βοηθούσες.
    Εύχομαι ένα ευχάριστο κ δημιουργικό σαββατοκύριακο.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.