Tι λέτε για μια βόλτα στο μουσείο;


 normal_28ouro_slide03 09io

            Αύριο, Δευτέρα στις 18/5/2009 θάναι όλα τα εν Ελλάδι μουσεία ανοιχτά και η είσοδος σε αυτά, δωρεάν!

            Μάλιστα! Ευκαιρία για μια βόλτα στο μουσείο, λοιπόν

          Είτε μόνος, είτε με παρέα, είτε με την οικογένεια, είναι μια θαυμάσια ιδέα. Και γίνονται τόσες πολλές εκδηλώσεις σε αυτά, αύριο, στην κάθε ελληνική πόλη κάθε νομού της χώρας που διαθέτει μουσεία..Κι είναι η χώρα μας γιομάτη θησαυρούς..

         Βλέπετε, η ημέρα της 18ης Μαίου έχει ανακηρυχθεί ως Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

        Η Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων θεσπίστηκε το 1977 και διοργανώνεται 095114_museum_2κάθε χρόνο από το ICOM (International Council of Museums – Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων).

         Το θέμα που έχει ορισθεί για το 2009 είναι «Μουσεία και Τουρισμός». 

          Το τιμώμενο Μουσείο για το έτος 2009, είναι  το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, όπου, το χοροθέατρο ART της Αρτέμιδος Ιγνατίου παρουσιάζει το έργο «It’s a woman’s world».

        Ο βασικός άξονας του έργου είναι η σχέση μεταξύ των δύο φύλων. Η παρουσία ή  η απουσία του άνδρα στη ζωή της γυναίκας και πως αυτό διαμορφώνει την ταυτότητά της ως μονάδας αλλά και ως μέρους του κόσμου.

 

Shirin Neshat2

         Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από το έργο της βραβευμένης ShirinShirin Neshat  Neshat «Women without men» το οποίο εκτίθεται αυτή την περίοδο στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

         Για την εν λόγω Ιρανή, visual artist, μια από τις πιό κορυφαίες στον κόσμο, δεν γνώριζα, μέχρι που, προχθές μόλις, είδα μερικά από τα έργα της  στην σελίδα  του φίλου μας του Γιάννη, εδώ , τον ρώτησα και με ενημέρωσε σχετικά, έψαξα γιαυτήν και νάτην σήμερα στον δρόμο μου από άλλο παρακλάδι. Συμπτώσεις!!

         Δείτε στο ακόλουθο video, δουλειά της και πείτε μου:

  

 

           Αξίζει, πιστεύω,  μια βόλτα στο μουσείο μόνο και μόνο για να την δεί Shirin Neshatκανείς αυτή την δουλειά, χώρια που η παράσταση η εμπνευσμένη από  τις «Women without men» της Neshat και σε χορογραφία της Αρτέμιδος Ιγνατίου, φαίνεται αρκετά καινοτόμος  και ενδιαφέρουσα. 

  http://www.opencalendar.gr/portal/resource/contentObject/id/1481faac-63c7- 40a0-98bb-cab228eb07fc

Go to source web page: LIFOLAND :: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ – H επώδυνη αίσθηση της Shirin Neshat ότι δεν ανήκει πουθενά

 Τώρα, μπορείτε να δείτε και αυτό: νέο αρχαιολογικό μουσείο Πατρών

  Είναι το Νέο αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών.

  ‘Ένα θαύμα της σύγχρονης Αρχιτεκτονικής, που θα ντυθεί με τους θησαυρούς της περιοχής..

 

14 σκέψεις σχετικά με το “Tι λέτε για μια βόλτα στο μουσείο;

  1. πολυ μεγαλο ενδιαφερον εχει αυτη η Ιρανη καλλιτεχνης…..εχω παρακολουθησει και παλαιοτερα καποια ντοκυμαντερ για αυτες τις γυναικες που ζουν "φυλακισμενες" στην κοινωνια τους, στη θρησκια τους…στην ιδια τους τη ζωη….ενα μεγαλο μυστηριο που δε ξερω εαν θα μπορεσω να το καταλαβω ποτε…..εξαλου και τα δυο φυλα ειναι ανθρωποι, γιατι υποτιμαται τοσο το θυλικο….καλο βραδυ

    Μου αρέσει!

  2. καλησπερα Βεα…. καταπληκτικο ποστ…..και πολυ εντυπωσιακο απο αποψη κουλτουρας…γυναικες απο διαφορετικη γωνια….γυναικες καταπιεσμενες απο θρησκευτο- ανδροκρατουμενες κουλτουρες…..!καλο βραδακι να χεις…:))

    Μου αρέσει!

  3. Γμτ! Είναι καθημερινή και οι δραστηριότητες της μικρής δε θα μου επιτρέψουν την πολυτέλεια αυτή.Την επόμενη φορά όμως σίγουρα… (ελπίζοντας ότι αυτή η μέρα θα πέσει Σαββατοκυριακο)Καλή σου μέρα Βεατρίκη μου και καλή βδομάδα να έχεις! 🙂

    Μου αρέσει!

  4. Καλά πήγαμε και σήμερα! Και όπως βλέπεις δεν άντεξα άλλο! Αυτό για το Μουσείο, χλωμό το βλέπω! Οπότε προς το παρόν περιοριζόμαστε στα "virtual" μουσεία! Φιλάκια !!Καλό σου βράδυ!

    Μου αρέσει!

  5. Φιλενάδα μου έδωσες ιδέα!! Τον Ιούνη εχω κλείσει το μακιγιάζ σε ενα γάμο.Η νύφη μου ζήτησε να της κάνω bodypainting συμπληρωματικά .Σκέφτομαι λοιπόν να της προτείνω αντί τα κλασσικά βραχιόλια, hena στις πατουσες όπου θα γράψω τις 10 εντολές που δεν πρέπει να ξεχάσει για να μην χάσει την ταυτότητά της μέσα στον γάμο.Τί λες κι εσύ?Πολύ ενδιαφέρουσα καλλιτέχνης φαίνεται η Shirin neshat,απο ότι είδα στα 2 μεχρι στιγμής videos..Αν κι έφτασα σε σήμείο να αναφωνήσω: Oxι άλλα μουσείαααα!! ( ελιωσα στο περπάτημα και την ορθοστασία ενα 10ημερο)..ευχαρίστως θα το παρακολουθούσα αυτό το χορόδραμα.Ισως να το προλάβω…Ευχαριστώ.Καλό βράδυ.Φιλιά

    Μου αρέσει!

  6. Στις πατούσες; Τις δεκα εντολες; Κομματάκι δύσκολο βρε Λυδία..δεν θα χωρέσουνε..εκτός αν ,,τι νούμερο παπούτσι φοράει;Μμμ Αλλά πάλι, δεν χρειάζονται και οι 10, νομίζω..Εκείνη πιότερο, νομίζω χρειάζεται που λεει" Ου ποιησεις σεαυτόν είδωλα, ουδέ παντός ομοίωμα όσα εν τη γή κάτω.."Θυμάσαι; Οχι τίποτε άλλο για να μην κάνει τον άντρα αφέντη και ειδωλό της εν τη γή..λατρευτό και Θεό της.. τότε πάει η ταύτότητα..Χμ! Είναι και ένα άλλο όμως βρε Λυδία μου..δεν βγάζει αυτή η χέννα στα σεντόνια; Κρίμα δε θάναι..τόση μουντζούρα.. για φαντάσου..Τρίψιμο στο τρίψιμο..πάνε περίπατο τα μεταξωτά.. Ενώ…Μμμμμμμμμμ μούρθε μια ιδέαα! Δεν λέγεται όμως έτσι φωναχτά.. Είναι ακατάλληλη..Αστα και είναι σεμνή η κοπέλλα

    Μου αρέσει!

  7. xaxaxaxaxxa!!Μου φαινεται πως έχουμε την ιδια ιδέα Βεατρίκη μου.Κι εγω ακατάλληλη την βρήκα για το επισης αγνό στόμα μου .Αυτό θα κάνω. Εχεις δίκιο..Η μια που αναφέρεις φτάνει.Ε οχι δεν βγαίνει απλα με το τρίψιμο, ουτε μουτζουρώνει.Χρειάζεται και πλυσεις;).kαι μια εβδομάδα να κρατήσει αρκεί.Φοβάμαι μόνο μην μουτζουρώσει η έκφραση του γαμπρού στη θέα του.χαχααχχαα

    Μου αρέσει!

  8. Χαχαχαχαχα! Στο καλό σου! Καλά, ως προς τα άλλα τώρα, τα πανάγνως προφερόμενα,, πως σου ήρθε το τελευταίο; Ποιές άλλες 10 εντολές; Εκτός από τις εντολές του Μωυσέως; Υπάρχουνε κι άλλες; Π{ρος τήρησιν ταυτότητος;;;;Ενδιαφέρον! Ακρως ενδιαφέρον..Θα μείνω στο ακουστικό μου ή θα τις πείς;

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.