“Ο Πάνθηρας”,"The Panther"


“Ιf the price of peace were a lowering of your consciousness, and the price of stillness a lack of vitality and alertness, then they would not be worth having.”:  Eckhart Tolle

«Ο Πάνθηρας»μαύρος πάνθηρας

   Ωη, αλί και τρισαλί!! Τούτου του θεριού του ετοιμοπόλεμου και του θανατερού, του λεύτερου και τ’ άπιαστου, του σκοταδιού  το γέννημα και της ζωής το γύρνα, 

τι του ‘μελλε να πάθει..

Βγήκαν οι ανθρώποι, τα φθονερά τα δίποδα, και  μες στα κάγκελα κλειδώσαν’ τον πολεμιστή,

νάχουνε κείνοι θέαμα, να ΄χει και κειός ειρήνη, πως την νοούν εκείνοι,

νάχει επιτέλους και στασιό, πως στέκονται οι ίδιοι

Panther (melanistic jaguar),

«Μέσα στα κάγκελα καθώς στριφογυρίζει,
απόκαμε το βλέμμα του, εικόνα δεν κρατά.
Τον περιζώνουν χίλια κάγκελα νομίζει,
και παραπέρα τίποτε, ο κόσμος σταματά

Ο απαλός βηματισμός – στέρεος, λυγερός,
σε κύκλο πιο μικρό κάθε φορά σαν μπαίνει,
είναι σαν άγριας δύναμης κλειστός χορός,
γύρω από θέληση τρανή που πια σωπαίνει

Κάποτε μόνο τού ματιού αθόρυβα ανοίγει
το παραπέτασμα. Μέσα μια εικόνα αφήνει,
τα τεντωμένα μέλη σιωπηλά τυλίγει,
και στης καρδιάς τα βάθη σβήνει.»

                                      “Ο Πάνθηρας”  του Rainer Maria Rilke,

                                    σε μετάφραση Ανδρέα Πετρίδη

1. blu

Είναι που οι  ανθρώποι και που κοιτάξαν το θεριό μες στο κλουβί που τόχαν κλείσει, ούτε στ’ αλήθεια είδανε,

ούτε και που μάθανε μα ούτε και που γροίκησαν’ ποσώς ότι

“εάν η τιμή για τη ειρήνη ήταν το λιγόστεμα της συνειδητότητάς τους και η τιμή της ακινησίας ( της γαλήνης)

ήταν το στέρεμα της ζωτικότητας και της εγρήγορσής τους,»

πως την νοήσαν’ για το θεριό, πως έχουν κάνει οι πολλοί και για τους ίδιους,

..μην και εγώ σε μένα

 «τότε ούτε η ειρήνη, ούτε η γαλήνη θ’ αξίζουν γρυ για να τις έχουν”

1. blu

Υ.Γ :Το ποίημα του Ρίλκε είναι το κάτω από την εικόνα του πάνθηρα, με τα γαλάζια γράμματα.. Κάτω, στα σχόλια είναι το ποίημα του Ρίλκε  στην γερμανική γλώσσα και επίσης, μεταφρασμένο στα αγγλικά panther poem by Rilce in english lyrics and in  German language)

Κάτω στα σχόλια, επίσης, μπορείτε να διαβάσετε για τον μύθο του πάνθηρα, το τι σημαίνει τ΄ όνομά του,  την σχέση του με τους αρχαίους Θεούς των Μάγιας, των Αζτέκων αλλά και των αρχαίων Ελληνικών θεών, το τι συμβολίζει κ.α.. 

27 σκέψεις σχετικά με το ““Ο Πάνθηρας”,"The Panther"

  1. The Panther – Rainer Maria Rilke (trans. in english by Adam Cooper)

    From passing over bars, his gaze is tired,
    And takes in nothing more.
    To him, there are a thousand bars–behind
    A thousand bars, no world.

    His massive footpads’ silent tread revolves
    In ever smaller rounds,
    Like power dancing round a midpoint, where
    A mighty will stands numbed.

    But then, a noiseless eyelid lifts. An image
    Enters in, runs down
    The tensile stillness of his limbs, and ends
    Its being, in the heart.
    ……………………………………………………
    Der Panther (German)
    Im Jardin des Plantes, Paris

    Sein Blick ist vom Vorübergehn der Stäbe
    so müd geworden, daß er nichts mehr hält.
    Ihm ist, als ob es tausend Stäbe gäbe
    und hinter tausend Stäben keine Welt.

    Der weiche Gang geschmeidig starker Schritte,
    der sich im allerkleinsten Kreise dreht,
    ist wie ein Tanz von Kraft um eine Mitte,
    in der betäubt ein großer Wille steht.

    Nur manchmal schiebt der Vorhang der Pupille
    sich lautlos auf –. Dann geht ein Bild hinein,
    geht durch der Glieder angespannte Stille —
    und hört im Herzen auf zu sein.

    Αρέσει σε 2 άτομα

  2. Καλημέρα τους «ροζ πάνθηρες» τους ξέρεις????

    Για πολλά χρόνια η Ιντερπόλ δεν ήξερε πως να ονομάσει τους πανούργους ληστές που «χτυπούσαν» πανάκριβα κοσμηματοπωλεία σ’ όλη την Ευρώπη. Τελικά, το 2003, η Σκότλαντ Γιαρντ εντόπισε τα ίχνη ενός μέλους της συμμορίας και έκανε έφοδο στο σπίτι του. Ο δράστης έκρυψε ένα τεράστιο διαμάντι που είχε κλέψει μέσα σε γυναικεία κρέμα προσώπου, ακριβώς είχε κάνει ο Φαντομάς στην γνωστή ταινία «Ροζ Πάνθηρας» με τον Πίτερ Σέλερς.

    https://www.vice.com/gr/article/4xg9qp/roz-panthires

    Αρέσει σε 2 άτομα

    1. Ούτε που του ςείχα ακουστά..Το μόνον ροζ πάνθηρα που ξέρω ήταν εκείνον με τον Πήτερ Σέλλερς. Είδα το άρθρο..Διαρρήξεις , απ’ ο,τι είδα και όχι ληστείες έχουν διαπράξει και διαπράττουν οι ¨Ροζ πάνθηρες»..Άλλο το ένα και άλλο το άλλο.. Και πόση η αλληλοεκτίμηση και ο αλληλοσεβασμός μεταξύ των αστυνομικών και της συμμορίας των διαρρηκτών ε;!!!

      Αρέσει σε 1 άτομο

  3. Ας πω εδώ, δυο στερνά λόγια- διευκρινιστικά- πάνω στο κείμενό μου για τον » πάνθηρα»,( ή όπως αλλιώς λέγεται για τον μαύρο ιαγουάρο, panther = black jaguar), όπως και το τιτλοφόρησα.
    Για όσους ενδιαφέρονται..μ’αρέσουν τα σύμβολα και οι αλληγορίες ξέρετε..

    Ο Πάνθηρας δε είναι μοναχά το ζώο, είναι, κυρίως, ένα πολύ ισχυρό σύμβολο από τους πανάρχαιους, τους ανιστόρητους χρόνους των Μάγιας, των Αζτέκων, των Ινκας και των Αρχαίων Ελλήνων.
    Η λέξη πάνθηρας είναι αρχαιοελληνική ( παν+ θηρεύω= αυτός που θηρεύει-= εκείνος που κυνηγάει τα πάντα, εκείνος που θηρεύει τον θάνατο, το υπέρτερο θηρίο όλων των άλλων) Στην Αρχαία Ελλάδα, ο πάνθηρας ήταν το ιερό ζώο του Θεού Διονύσου (Βάκχου) που ήταν ο μυστικός Θεός των Ορφικών. Ο Θεός Διόνυσος, ο μεγάλος κυνηγός, ο ζαγρεύς (όπως είναι η άλλη ονομασία του) ήταν εκτός που κείνο που ήταν ως ορατός, δηλαδή ο Θεός του οίνου και των σαρκικών απολαύσεων- και θεϊκή οντότητα του κάτω Κόσμου, γιός του Δία και της Περσεφόνης, ανάλογος προς τον Θεό Οσιρι των Αιγυπτίων ανάλογος με τον θεό Balam των Αζτέκων ,των Μάγιας και των Ινκας…..
    Για τα καθ΄ημας, τον πάνθηρα, τον ιαγουάρο ίππευε ο μυστηριακός Διόνυσος, ο ιαγουάρος ήταν εκείνο το θεριό που έσερνε το άρμα του. Ο πάνθηρας αντιπροσώπευε την άλλη την μυστική ιδιότητα του Θεού, εκείνη του γεφυρωτή του Κάτω με τον επάνω Κόσμο,{Κατά την Βικιπάιδεια= Ορφισμός= θρησκεία για την οποία «Το ζητούμενο μέσα από τις μυστηριακές τελετές των πιστών της ήταν η τελική απαλλαγή από τον κύκλο των διαρκών μετενσαρκώσεων, μετέχοντας σε μία διαρκή μυστηριακή ζωή αποτέλεσμα της οποίας ήταν ο τέλειος εξαγνισμός και η αποκατάσταση της ψυχής (βικιπαίδεια) στην πρότερη μακαρία κατάστασή της μέσα στην θεία πληρότητα-αθανασία http://www.youmagazine.gr/2016/09/bacchus-the-secret-orphic-god-5678/,
    https://argolikivivliothiki.gr/2011/11/23/%CE%BF-%CE%BF%CF%81%CF%86%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%BC%CF%8D%CE%B8%CE%BF%CF%82-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%8D%CF%83%CE%B5%CF%89%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1/
    Στους προκολομβιανούς χρόνους – σ’ ολόκληρη την έκταση της πάλαι ποτε Μεγάλης Κολομβίας- ο μαύρος ιαγουάρος, ο πάνθηρας, λατρευόταν ως Θεός. Ήταν ο μεγαλύτερος Θεός τους μετά το φίδι. Εάν πατήσετε πάνω στην λέξη » Ο πάνθηρας» που είναι στο κείμενό μου κάτω από το βίντεο και πάνω από την εικόνα του λεύτερου πάνθηρα, θα δείτε τι το θεριό αυτό συμβόλιζε, τι συμβολίζει γιαυτούς ακόμη και ως τις μέρες μας για τους ιθαγενείς κατοίκους της Λατινικής και Νότιας Αμερικής των χωρών της Μεγάλης Κολομβίας. Περισσότερα.. για τον ιαγουάρο ως Θεό του Κάτω Κόσμου, τον Θεό του θανάτου και της αναγέννησης, τον Θεό του πνεύματος του καθαρού και του ζωοποιού, με το που θα επιστρέψω σε λίγο..

    Μου αρέσει!

  4. Ωραιότατος ο Ρίλκε. Συνειρμός:

    Ο ΜΑΥΡΟΣ ΠΑΝΘΗΡΑΣ

    Ὁ μαῦρος πάνθηρας εἶν’ ἕνα κομμάτι ἀεικίνητο, βελούδινο σκοτάδι μὲς στὸ φῶς. Τὰ μάτια του εἶναι δυὸ ἀστέρια ποὺ ἀνάβουνε τὴ μέρα καὶ φλέγονται τὴ νύχτα.

    Ἐλεύθερος, εἶναι πιὸ γρήγορος κι ἀπὸ τὸ φῶς, καθότι προικισμένος μὲ τὴν ταχύτητα τοῦ σκότους πού, ὁπωσδήποτε, εἶναι μεγαλύτερη.

    Φυλακισμένος, ἔχει τὴν ἰκανότητα νὰ μεγαλώνει τὸ κλουβί του. Κινούμενος ἀδιάκοπα δημιουργεῖ, μὲ τετραγωνικὰ ἐλάχιστα, τεράστιες ἐκτάσεις. Εἶναι ὁ θεὸς τῶν μεγάλων ἀποστάσεων. Στοὺς ζωολογικοὺς κήπους, ἀπὸ πολὺ μακριὰ τοῦ ρίχνουν τὴν τροφὴ ποὺ τρώει μὲ περιφρόνηση, μὲ ἀηδία σχεδόν, καὶ μόνον ἀπὸ ἀνάγκη, ἀνάγκη ὡστόσο ποὺ ποτὲ δὲν τὸν ὁδήγησε στὴ θλιβερὴ γελοιοποίηση τοῦ τσίρκου.

    Οἱ δεσμοφύλακὲς του καμαρώνουν γιὰ τὴν ἀντοχὴ τοῦ ἀτσαλιοῦ ποὺ τόνε κλείνει. Εἶναι γιατὶ δὲν ξέρουνε πώς, μόλις σκοτεινιάσει, ἀφήνει ὁ πάνθηρας τὰ μάτια του μὲς στο κλουβὶ καὶ γίνετ’ ἕνα μὲ τὴ νύχτα.

    (Αργύρης Χιόνης, Σαν τον τυφλό μπροστά στον καθρέφτη, 1986)

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Καλησπέρα και καλώς όρισες Αγγελική! Σε ευχαριστώ και για το υπέροχο κι αναπάντεχο δώρο σου! Το κείμενο του Αργύρη Χιόνη για τον μαύρο Πάνθηρα είναι ωραίο και γραμμένο με οξυδέρκεια. Δεν το γνώριζα. Να είσαι καλά και θα χαρώ να σε ξανακούσω.

      Μου αρέσει!

  5. Οι Jaguars είναι ένα σημαντικό σύμβολο σε πολλούς πολιτισμούς στην Αμερική. Στην πραγματικότητα, το όνομα jaguar προέρχεται από την ιθαγενή λέξη ‘yajuar’ που σημαίνει ‘αυτός που σκοτώνει με ένα άλμα’. Θεωρείται έως σήμερα το σύμβολο των σαμάνων(shamen), οτι είναι το ζώο προστάτης τους.. Στη μυθολογία των Μάγια, to τζάγκουαρ , εθεωρείτο ως ο ηγεμόνας του Κάτω Κόσμου όπου κρατούσε τα μυστικά τα μυστικά της ζωής και της δημιουργίας, ήταν σύμβολο του νυχτερινού ήλιου (σελήνης) και του σκοταδιού.
    Υπήρχαν οι ανώτεροι ιερείς των Μάγιας ονομάζονταν Balam (Μπαλάμ) προς τιμή του, οι οποίοι εκτελούσαν μόνο τις πιο ιερές μυστηριακές τελετές.Στο ναό του Ιαγουάρου στο Chichen Itza, ο βασιλιάς έπρεπε να περπατήσει κάτω από μια ζωφόρο μιας πομπής των τζάγκουαρς κατά τη διάρκεια της τελετής στέψης του Οι Αζτέκοι και οι Μάγιας (Aztecs and Mayans) ιερείς δίδασκαν στους μυούμενους το πως να γίνουν μισοί ιαγουάροι- μισοί ανθρώπινοι. για να μπορούν να απαλλαγούν έτσι από τους περιορισμούς του πολιτισμού που ζούσαν και τις όποιες αναστολές και περιορισμούς είχαν σε αυτόν. ώστε να κινούνται πέρα από τον χρόνο.

    Σύμφωνα με τις πεποιθήσεις των Μάγια, το ταξίδι του ήλιου στον ουρανό και το σκοτάδι της νύχτας αντιπροσώπευε το άπειρο ταξίδι της ανθρώπινης συνείδησης και των μεταμορφώσεων της (με την μετενσάρκωση- το γύρισμα από τον θάνατο σε μια νέα ζωή). Η θέση του μεσημεριανού ήλιου συγκρίθηκε με τον Αετό, που πετάει ψηλά στον ουρανό και στη συνέχεια βυθίζεται κάτω από τον ορίζοντα, ακριβώς όπως βυθίζουμε στο σκοτάδι για να αντιμετωπίσουμε τις πνευματικές μας προκλήσεις και να μεταμορφωθούμε. Ο κρυμμένος ήλιος λέγεται ότι είναι ο ιαγουάρος (Jaguar,) του οποίου η κηλιδωμένη επιδερμίδα αντιπροσωπεύει τα αστέρια που λαμπερά / λαμπερά στον νυχτερινό ουρανό. Ως εκ τούτου ονομάστηκε ‘Jaguar Sun.’
    Το Jaguar, αυτό το μοναχικό θηρίο, γιαυτούς τους λαούς ήταν ο πατέρας της γης, που κατέχει την εξουσία πάνω στην ιερή δύναμη και στη γη και τα ζώα που ζουν επάνω σε αυτό. Η δύναμη που ζει μέσα στα βουνά, δίνοντάς τους την ηφαιστειακή και μετασχηματιστική δύναμή τους, είναι η ίδια πηγή ενέργειας και δύναμης του υπόγειου κόσμου που περιέχεται στο Sun Jaguar
    Αυτός, ο ιαγουάρος και ειδικά ο μαύρος πάνθηρας, αυτό το πλάσμα του σκότους, είναι εκείνος που βλέπει τα μυστήρια του σύμπαντος., το ταξίδι του ανθρώπου μες στο σκοτάδι του θανάτου, τις αναγεννήσεις του μέσω των μετενσαρκώσεων έως της τελειώσεως και της απόλυτης διαύγειας του πνεύματός του.
    Αν παρατηρήσουμε τον ιαγουάρο, αν ακούσουμε τι θέλει να μας πει, μπορούμε να μάθουμε πολλά. Έτσι και έκανε και ο Ρίλκε για να γράψει αυτό το ποίημα, όπως του υπέδειξε ο γλύπτης Roden στο Παρίσι, στον οποίον ο Ρίλκε εργαζόταν τότε ως γραμματέας του (1903)..
    Έμεινε, λοιπόν ο ποιητής, με τις ώρες στον ζωολογικό κήπο του Παρισιού και παρατηρούσε τον ιαγουάρο, τον έβλεπε και άκουγε..Κι έπειτα έφτειαξε το ποίημα..Για τις συνθήκες δείτε: https://sites.google.com/site/germanliterature/20th-century/rilke/neue-gedichte-new-poems, https://wortwuchs.net/werke/der-panther/

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.